Arbetarpartiet är för EN fotbollshall / tält – inte TVÅ. Ska Umeås ekonomi gå ihop måste det finnas proportioner. (Grattis Keith, 76 år)

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Varken SD eller S – vi behöver ett riktigt arbetarparti

 ____________________________________

Under debatten om fotbollens behov av hallar i samband med måndagens möte med Umeå kommunfullmäktige sades det många saker. Det som ofta försvinner när känslorna svallar är proportionerna. Vi som ser till helheten måste försöka ha proportioner i varje fråga. Även när det gäller frågan om idrottens behov. I detta fall fotbollens. En viktig fråga – bland många viktiga frågor.

Sverige har 290 kommuner och Umeå utgör en av dessa.

För att frågan ska få sina rätta proportioner bör vi bland annat känna till följande: År 2018 fanns det tolv (12) fullstora hallar, eller övertryckstält, för elvamannalag i fotboll – i hela Sverige! Det är mot denna bakgrund som vi ska se debatten under måndagens kommunfullmäktige. Formellt rörde sig debatten om en detaljplan för en fullstor fotbollshall för elvamannalag (eller kvinno), en innebandyhall samt för kontor på Noliafältet. Formellt. Men i realiteten handlade den upprörda debatten om prioriteringen av kommunens pengar.

Arbetarpartiet är för att det ska byggas en (!) fullstor hall/övertryckstält för fotbollens behov. Detta skulle göra Umeå till en av de ytterst få kommuner i Sveriges som har en sådan.

Men vi i Arbetarpartiet är motståndare till att Umeå kommun bygger TVÅ fullstora hallar/övertryckstält för fotbollen.

Två hallar/tält kan inte försvaras.
* Kostnaden kan inte försvaras då vi jämför med den med den övriga idrotten/fritidens behov.
* Kostnaden kan inte försvaras då vi jämför med behoven hos skolan, äldre- och handikappomsorgen, individ- och familjeomsorgen, miljö- och hälsoskydd, m.m.
* Kostnaden kan inte försvaras då vi tittar på de ekonomiska prognoserna för Umeå kommuns framtida ekonomi.
* Kostnaden kan inte försvaras om vi jämför Umeå med andra kommuner av liknande storlek. Jag är inte säker, men jag tror inte ens att Stockholms kommun har två fullstora inomhushallar/tält för fotboll.

Då och då, under debatten, gick det upp någon i talarstolen och talade sig varm för idrotten/fotbollen. Ingen sade emot. Sedan antyddes det att de som inte är för att bygga tre hallar/tält – varav två alltså är fullstora för lag med elva spelare och för fotbollens behov – inte skulle bry sig tillräckligt mycket om idrotten.

Låt mig därför säga det ytterligare en gång:
Arbetarpartiet är för EN fullstor hall/övertryckstält för lag med elva spelare.
Men vi är inte för två.

Umeå kommuns ekonomi klarar inte detta – inte med tanke på de behov som andra verksamheter har. Det gäller att prioritera. Och prioritera rätt. Men så har inte skett. Så i nuvarande läge är vi inte heller för en ytterligare hall på Nolia – oavsett hur stor den blir.

Till detta kommer att vi, naturligtvis, anser att kommunen skulle ha gjort en egen kalkyl för hur mycket det skulle ha kostat att bygga EN fullstor hall/tält – i egen regi. I Arbetarpartiet är vi för konkurrens.

 

PS. En av mina verkliga idoler – musikaliskt – nämligen Keith Richards har fyllt 76 år. Hans livsstil gjorde att få trodde att han skulle bli 36. Men livsstilen har förbättrats. Ryktet säger att Keith endast har juice i glaset numera. Men rykten …  Nåväl, han fyller den 18 december.

Love you, Keith. DS.

4 kommentarer

 1. Robin

  Inte nog med att man ska bygga flera, man väljer en finansieringsmodell som är oerhört mycket dyrare.

  Hur ser avtalet ut ang byggnaden på Nolias planer efter 25 år.

  Hand upp den som tror att det INTE blir ett av två alternativ:
  1. Kommunen KÖPER anläggningen till samma pris som de nu kunde köpt en hall för direkt.
  2. Kommunen fortsätter att hyra till ett överpris. Gissningsvis som på väven där kommunens ”hyra” finansierar hela ”samarbetspartnerns” övriga lokaler i byggnaden.

  Men det är ju bara skattepengar, så varför bry sig …

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Robin – 18 dec 2019
   Du skriver ”Inte nog med att man ska bygga flera, man väljer en finansieringsmodell som är oerhört mycket dyrare”. Du har så rätt.

 2. Björn

  Har inte hängt med i debatten om tälten riktigt. Men är det någon som har koll på beräknad energiförbrukning för uppvärmning och vilken typ av värmesystem som ska användas?

 3. Bergis

  Då det gäller sport släpps alla kranar på. Koldioxidutsläpp när Umeå kommun skapar cuper hit folk måste flyga? Spelar ingen roll så länge det handlar om sport. Då kan man grisa på hur mycket som helst. Jäkla hyckleri alltså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.