The Guardian avslöjar hemlig rapport: 80 % av britterna förväntas smittas, 7,9 milj till sjukhus och kanske en halv milj döda. Viruset stannar 12 mån

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Varken S eller SD – det som behövs är ett riktigt arbetarparti

 ____________________________________

Statistiken för idag tisdag 16:35

Världen
* 162 länder och territorier är drabbade. 
* 189 758 bekräftade smittfall
* 7 518 avlidna
* 80 874 tillfrisknade

1  Kina: svårbedömbara uppgifter,
2  Italien
: 27 980 bekräftade smittfall, 2 158 har avlidit,
Iran: 16 169 bekräftade smittfall, 988 har avlidit,
4  Spanien: 11 409 bekräftade smittfall, 509 har avlidit,
5  Syd-Korea: 8 320 bekräftade smittfall, 81 har avlidit,
6 Tyskland: 8 084 bekräftade smittfall, 20 har avlidit,
12 Norge: 1 438 bekräftade smittfall, tre har avlidit,
15 Sverige: 1 190 bekräftade smittfall, åtta har avlidit – allt mer osäkra siffror
16 Danmark: 960 bekräftade smittfall, fyra har avlidit,
26 Finland: 322 bekräftade smittfall, noll har avlidit.

Källa: Worldometers

Sverige och Västerbotten
Sverige:
1 190 bekräftade smittfall
8 avlidna
1 tillfrisknad
OBS! Siffrorna för Sverige blir allt mer är osäkra då alla som uppvisar symtom inte längre testas.

Västerbotten:
18 bekräftade smittfall
0 avlidna,
0 tillfrisknade

 

Ingress
Läget i United Kingdom (Storbritannien)

I söndags skrev Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg en historiskt dålig ledare. Under förevändningen att bekämpa en tidsanda som ibland kallas ”postsanning – och som den politiske chefredaktören anser har med brottstycken av fakta-, lösryckta detaljer- och mejlade rapporter utan källa som blir ”lika mycket värd som ett liv av studier och forskning kring ett ämne” att göra – försvarade Aftonbladets politiske chefredaktör regeringens brist på ledarskap.

Bland de exempel på dåliga källor som Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg räknade upp, och som därför måste räknas in i det som fick hans politiska galla över sig, fanns den brittiska tidningen The Guardian. Det var ingen tillfällighet.

Det är nämligen så att tidningen The Guardian – ofta mycket läsvärd – har kommit fått sig tillhanda dokument från den brittiska folkhälsomyndigheten, avsedda enbart för regeringsledamöter och topparna inom sjukvård och statsapparat. Jag anser att det är trovärdigt att de dokument som The Guardian har fått är ”äkta”. Uppgifternas i dessa dokument kan vara riktiga. Eller inte. Men det handlar inte om någon ”postsanning”, bestående av ”brottstycken av fakta”, eller ”lösryckta detaljer”. Det handlar om den brittiska regeringens, hälsomyndighetens och statsapparatens beslutsunderlag. Det handlar om den värdering av läget i United Kingdom på vilken den brittiska regeringen bygger sin strategi i kampen mot coronaviruset och sedan fattar sina beslut.

 

Del I. Nedan får du ta del av de uppgifter som tidningen The Guardian publicerade – i söndags.
Det var också i söndags som Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg gav sig på bl a The Guardian.

Den brittiska folkhälsomyndigheten förväntar sig följande:

* Coronaviruset förutsätts cirkulera i det brittiska samhället under en 12-månadersperiod från och med nu,
* Under denna tid ”förväntas” 80 procent av befolkningen att bli smittade av coronaviruset,
* Detta kommer att leda till att en väldig extra påfrestning drabbar en redan överbelastad sjukvård,
* De nu ”förväntade” 80 procenten av befolkningen som drabbas av coronaviruset har tidigare beskrivits som ”worst case scenario” av den brittiska regeringens medicinska chefsrådgivare,
* Upp till 15 procent av befolkningen kommer att behöva läggas in på sjukhus någon gång under dessa 12 månader, vilket motsvarar 7,9 miljoner britter,
* På grund av bristen på provtagningsmaterial (”test kits”) så räknar man inte ens med att kunna testa sjukvårdspersonalen, trots risken för att dessa smittar patienter och varandra,
* När det gäller antalet döda har en hög tjänsteman inom den brittiska sjukvården sagt att om 80 procent av befolkningen blir smittad av COVID-19 kan detta leda till mer än en halv miljon döda britter. Det finns även en mindre negativ uppskattning när det gäller antalet döda som landar på 318 660 personer.

Du kan själv läsa artikeln i The Guardian på engelska genom att klicka här: https://www.theguardian.com/world/2020/mar/15/uk-coronavirus-crisis-to-last-until-spring-2021-and-could-see-79m-hospitalised

 

Del II. Den tid är förbi då frågan om politiskt ledarskap kan banaliseras på det sätt som Aftonbladets politiske chefredaktör gör.
Anders Lindbergs ”klokskap” bygger på följande resonemang:

A. Regeringen ska följa experternas rekommendationer,
B. Experterna är eniga och allvetande,
C. Därmed är allt klappat och klart!

MEN, vi som såg debatten i SVT Agenda mellan statsepidemiolog Anders Tegnell, professorn i epidemiologi vid Umeå universitet Joacim Rocklöv, samt chefsläkaren i Region Stockholm Elda Sparrelid, kunde konstatera att experterna inte är eniga.
Speciellt oeniga var Anders Tegnell och Joacim Rocklöv.
Det finns fler experter som inte är eniga med Anders Tegnell och de åtgärder som Folkhälsomyndigheten har vidtagit under denne resenär. En skarp kritiker heter Cecilia Söderberg-Nauclér vid Karolinska Institutet.

Så var hamnar då Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindbergs ”klokskap” i ett läge där experterna inte bara är oeniga utan rejält oeniga? Jo, vi hamnar i en situation där regeringen måste bestämma sig för vilka experter de ska tro på. Sedan måste regeringen sluta med att gömma sig bakom ”experterna” och, tillsammans med de experter som de tror på, fatta besluta som de är ansvariga för. Helt själva. Och sedan ha modet att gå ut och berätta för allmänheten om sin strategi. Inte berätta om en åtgärd då och då dagen före den tas. Handlar det om att samhället kommer att plågas av coronaviruset under 12 månader så har befolkningen RÄTT att få veta vilken långsiktig strategi som regeringen har. Eller inte har. Befolkningen har även RÄTT att få veta om långsiktigheten saknas – och det enda som finns är reaktioner, i efterhand, på en ständigt förändrad situation.

 

Avslutningsvis
Det som Aftonbladets politiske chefredaktör skrev i söndags var bland det mest elitistiska och ”patroniserande” jag läst i modern tid. Anders Linberg klappar nedlåtande befolkningen på huvudet på ett rent provokativt sätt. Med anledning av detta vill jag säga följande: Medias uppgift är inte att vara en megafon åt en politisk ledning som under lång tid enbart har ropat ”lugn, lugn!”. Medias uppgift är att göra exakt som tidningen The Guardian – lägga regeringens papper på bordet.

Det borde förbanne regeringen göra självmant.
Oavsett hur eländigt, eller långsiktigt och väl underbyggt, som regeringens beslutsunderlag är.
Det är detta som kallas demokrati.

4 kommentarer

  1. Erik Sjölander

    Storbritannien räknade med en procents dödlighet. Nu när de fått ny information kanske det pekade på mångdubbelt högre dödlighet och därför bytte spår direkt. WHO:siffror om dödlighet bygger på att det finns fungerande vård att tillgå. Kommer det göra det i Sverige innom en snar framtid? ”Vad får jag för pengarna” är ett känt uttryck. Jag tror många kommer vilja ändra prioriteringar i statens budget framöver.

  2. Jonsson

    Riktigt obehagligt. Det för ju tankarna till biologisk krigföring. FHM och Regeringen ska nog vara försiktiga med vad de önskar sig.
    Om jag utsätts för ”immunisering”, då inte bara önskar – utan kräver jag att bli informerad. Nu! Jag är inte ägd av vare sig FHM eller statsmakten. Inte deras försökskanin. Är det så illa, då vill jag åberopa grundläggande mänskliga rättigheter …

    Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke, menar att, om alla smittbärare stannar hemma – då upphör epidemin.

    Dessutom finns en läkared, som borde gälla även Tegnell, och eventuellt andra medicinare på FHM.

  3. Bengt Åström

    Janne, hur ska man jämföra detta problem med swine flue 10 års sedan? Miljoner var smittade och dog. Men det var inte några speciella åtgjärder.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Bengt Åström – 19 mars 2020
      Är det min vän från Hemvägen och Seattle?
      Jag vet inte så mycket om denna pandemi från åren 2009-2010.
      Det är dock tre saker som trots allt slår mig:
      a) vår generation var i påfallande grad immuna på grund av tidigare smittor, jag kände själv ingen som blev smittad,
      b) ett vaccin kom relativt snart som bromsade upp viruset i Sverige och lugnade många (även om tragiska fall av narkolepsi följde),
      c) jag tror att the swine flue slog hårdare mot USA än mot Sverige -och många andra länder – men varför vet jag inte.

      Jag har hittat en text från en hemsida med namnet 2009 H1N1 Pandemic (H1N1pdm09 virus). Jag lägger ut texten här nedanför.
      2009 H1N1 Pandemic (H1N1pdm09 virus). n the spring of 2009, a novel influenza A (H1N1) virus emerged. It was detected first in the United States and spread quickly across the United States and the world. This new H1N1 virus contained a unique combination of influenza genes not previously identified in animals or people. This virus was designated as influenza A (H1N1)pdm09 virus. Ten years later work continues to better understand influenza, prevent disease, and prepare for the next pandemic.
      The (H1N1)pdm09 virus was very different from H1N1 viruses that were circulating at the time of the pandemic. Few young people had any existing immunity (as detected by antibody response) to the (H1N1)pdm09 virus, but nearly one-third of people over 60 years old had antibodies against this virus, likely from exposure to an older H1N1 virus earlier in their lives. Since the (H1N1)pdm09 virus was very different from circulating H1N1 viruses, vaccination with seasonal flu vaccines offered little cross-protection against (H1N1)pdm09 virus infection. While a monovalent (H1N1)pdm09 vaccine was produced, it was not available in large quantities until late November—after the peak of illness during the second wave had come and gone in the United States.
      From April 12, 2009 to April 10, 2010, CDC estimated there were 60.8 million cases (range: 43.3-89.3 million), 274,304 hospitalizations (range: 195,086-402,719), and 12,469 deaths (range: 8868-18,306) in the United States due to the (H1N1)pdm09 virus.
      Additionally, CDC estimated that 151,700-575,400 people worldwide died from (H1N1)pdm09 virus infection during the first year the virus circulated.** Globally, 80 percent of (H1N1)pdm09 virus-related deaths were estimated to have occurred in people younger than 65 years of age. This differs greatly from typical seasonal influenza epidemics, during which about 70 percent to 90 percent of deaths are estimated to occur in people 65 years and older.
      Though the 2009 flu pandemic primarily affected children and young and middle-aged adults, the impact of the (H1N1)pdm09 virus on the global population during the first year was less severe than that of previous pandemics. Estimates of pandemic influenza mortality ranged from 0.03 percent of the world’s population during the 1968 H3N2 pandemic to 1 percent to 3 percent of the world’s population during the 1918 H1N1 pandemic. It is estimated that 0.001 percent to 0.007 percent of the world’s population died of respiratory complications associated with (H1N1)pdm09 virus infection during the first 12 months the virus circulated…” Jag hoppas detta ger något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.