Beslutet att vissa skulle stanna hemma efter sportlovet var bra. Nu bör besöksförbud införas på äldre-boenden och fullmäktige ”krympas”

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Varken S eller SD – det som behövs är ett riktigt arbetarparti

 ____________________________________

 

* Ingress
Arbetarpartiet anser att det var helt rätt av Umeå kommun att fatta beslutet att förskolebarn, elever och anställda som varit i områden med coronasmitta skulle stanna hemma i åtminstone två dagar även om de kände sig friska. Det tyckte dock inte statsepidemiologen Anders Tegnell (i folkmun känd som Somalia-resenären). Enligt TT gav han sig på Umeå genom att fälla följande kommentar: ”Jag vet inte vad de försöker vinna med det här. Vår grundläggande bedömning är att man ska fortsätta leva som vanligt fram till att man har fått symptom…”. Det var ett av Anders Tegnells många konstiga uttalanden. Som tur var brydde sig inte beslutsfattarna i Umeå om statsepidemiologen, utan förlängde hemmavaron i ytterligare ett antal dagar. Sannolikt innebar detta beslut att Umeå och därmed Västerbotten (Umeå har 47 procent av länets befolkning) ligger bättre till idag när det gäller spridningen av coronaviruset än vad man skulle ha gjort om man backat för Somalia-resenären Anders Tegnell.

* Förslag ett
Kommunfullmäktiges möte i mars bör ställas in – eller begränsas
Jag och övriga i Arbetarpartiets fullmäktigegrupp anser att Umeå kommun bör ta ytterligare minst två beslut. Och det fort. Det första beslutet berör mötet med kommunfullmäktige i mars. Det bästa vore om detta möte ställdes in. Det brukar vara uppåt 100 personer som träffas. Ibland kan det vara mer om åskådarläktaren fylls – något som idag är mindre troligt. Om mötet med Umeå kommunfullmäktige ställs in innebär det en signal till andra verksamheter, både offentliga och privata, om att Umeå kommuns politiska ledning ser mycket allvarligt på den situation som har uppstått på grund av spridningen av COVID-19.

Om det inte går att ställa in kommunfullmäktige av juridiska skäl – vissa beslut måste helt enkelt tas för att verksamheten ska kunna bedrivas – bör mötet begränsas till just dessa beslut. Alltså: fullmäktige för mars månad bör ställas in eller begränsas så mycket som det bara är möjligt.

* Förslag två
Besöksförbud inom äldreomsorgen
Som alla vet har regeringen, stödd av riksdagen, beslutat att införa hemundervisning för alla elever på landets gymnasier, yrkesutbildningar, vuxenutbildningar, högskolor och universitet. Och det är bra. Samtidigt har det, sedan lång tid tillbaka, betonats att de personer som löper störst risk att drabbas allvarligt efter att ha blivit smittade av coronaviruset är äldre personer med en eller flera underliggande sjukdomar. Mot bakgrund av beslutet att stänga gymnasieskolorna m.fl. verkar det logiskt att införa ett besöksförbud på alla landets äldreboenden. Ett förbud innebär att de enda besök som tillåts, förutom de självklara medicinska besöken, är de som kan motiveras utifrån ytterst speciella familjeomständigheter och godkänns av exempelvis läkare.

Umeå kommun har redan idag inför något som kallas för besöksbegränsningar. Och det är bra. Men vi anser att kommunen bör ta ett steg till. Äldrenämnden bör införa ett besöksförbud för att sträva efter ett absolut minimum när det gäller besök till äldre på boenden.

* Till sist:
Coronaviruset är farligt även för yngre
Det finns en uppfattning av att det är främst äldre människor som drabbas av coronaviruset. Och att viruset bara är farligt för äldre människor. Men de uppgifter som nu kommer från bland annat Nederländerna och USA visar att även yngre personer kan bli så sjuka att de måste vårdas inom intensivvården. I Nederländerna är hälften av alla patienter som intensivvårdas på grund av COVID-19 under 50 år (DutchNews.nl ). I den amerikanska staden Dallas vårdas tre coronasmittade patienter inom intensivvården. Två av dessa tre patienter är i 20-30-årsåldern (NBC Dallas-Fort Worth 17/3). Ingen av dessa har heller några underliggande sjukdomar. Den yngsta patient med coronasmitta som vårdas inom intensivvården i Sverige är 27 år gammal (DN 19/3).

Samtidigt måste det understrykas att dödligheten bland coronasmittade är väldigt olika för äldre och yngre. Enligt det italienska folkhälsoinstitutets beräkningar den 17 mars var medelåldern för de som dött i coronaviruset i Italien 79,5 år. Även statistik från kinesiska hälsovårdsmyndigheter visar att dödligheten i viruset ökar kraftigt för patienter över 70 år.

Både äldre och yngre kan alltså bli så sjuka att de tvingas uppsöka intensivvården och behöva respirator. Risken för att de äldre kommer att avlida är – som tidigare betonats – långt högre.

 

UPPDATERAD STATISTIK fredag kl 11:00

De siffror som publiceras blir allt mer osäkra då land efter land slutar att testa ”alla” som befunnit sig i riskområden utan enbart sjukvårdspersonal och personer som har så svåra symtom att de behöver sjukhusvård. Inte desto mindre vill jag löpande publicera denna statistik.

Världen
* 182 länder och territorier är drabbade
* 250 618 bekräftade smittfall
* 10 254 avlidna
* 89 044 tillfrisknade

1  Kina: 80 967 bekräftade smittfall, 3 248 har avlidit,
2  Italien
: 41 035 bekräftade smittfall, 3 405 har avlidit,
3  Spanien: 19 980 bekräftade smittfall, 1 002 har avlidit,
Iran: 18 407 bekräftade smittfall, 1 284 har avlidit,
5  Tyskland: 16 626 bekräftade smittfall, 44 har avlidit,
6  USA: 14 366 bekräftade smittfall, 217 har avlidit,
8  Sydkorea: 8 652 bekräftade smittfall, 94 har avlidit,
14 Norge: 1 802 bekräftade smittfall, sju har avlidit,
15 Sverige: 1 456 bekräftade smittfall, elva har avlidit,
16 Danmark: 1 226 bekräftade smittfall, nio har avlidit,
30 Finland: 400 bekräftade smittfall, noll har avlidit.

Kommentar: Sydkorea har, genom sitt massiva testprogram, lyckats bromsa upp spridningen av coronaviruset i förhållande till andra stater. Det första större utbrottet av coronavirus utanför Kina skedde i Sydkorea. Så sent som den 15 mars fanns Sydkorea på fjärde plats på listan ovan. Idag ligger Sydkorea på åttonde plats.

Jag tycker att Sydkoreas metod att begränsa smittan så mycket som möjligt borde studeras av alla andra länder – däribland Sverige.

Källa: Worldometers (19 mars) 

Sverige och Västerbotten
Sverige:
1 456 bekräftade smittfall
11 avlidna
16 tillfrisknade
OBS! Siffrorna för Sverige blir allt mer är osäkra då alla som uppvisar symtom inte längre testas.

Västerbotten:
23 bekräftade smittfall
0 avlidna,
0 tillfrisknade

Källa: Folkhälsomyndigheten (19 mars)

8 kommentarer

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till erot – 19 mars 2020
   Detta namn var nytt för mig. Nåväl, som tur var brydde sig inte Umeå kommun om ststepidemiologens rekommendationer utan såg till att de som varit i riskområden under påsklovet stannade hemma under ett antal dagar.

 1. Jonsson

  Löfven sa i en intervju idag (SvD), apropå den nya lagen, att det inte är aktuellt att stänga skolor. Med motiveringen: det är inte där smittan sprids.
  Hur vet han det?
  Vanlig influensa sprids i skolor, så varför skulle inte sars-covid-19 smitta; i för- och grundskolorna?
  Löfven borde då upplysa om var i samhället smittan i så fall sprids. För sprids gör den helt klart. Och, han tycks ju ha inside information. Eller mansplainar han?
  Umeås skolor stängde under spanska sjukan. Mycket klokt.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Jonsson – 19 mars 2020
   Löfvén har ju inte direkt haft någon egen linje. Vi får se om han ändrar sig. Det har hänt tidigare.

 2. Johan

  ” Det tyckte dock inte statsepidemiologen Anders Tegnell (i folkmun känd som Somalia-resenären).”

  Vilket skitsnack. Han är inte alls känd som Somalia-resenären.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Johan – 20 mars 2020
   Jo, det är han. Tre tidningar som jag läst har kommenterat han resa till Somalia och att det var hans vise, samt generaldirektören, som fick ta presskonferensen. Många jag känner anser att han inte borde ha åkt. Anders Tegnell är även känd under betydligt hårdare uttryck. Mitt var det mildaste. Vissa kallar honom för desertör. Min uppmärksamhet fick han på grund av att han kritiserade Umeå kommuns utmärkta beslut att folk som varit i riskområden under sportlovet skulle stanna hemma i ett antal dagar.

 3. Petter

  Då måste nog fundera lite på ditt utspel om Corona , multiplicera antalet smittade med 10 . Går många därute med knappt nån symtom alls. En kompis i södra sverige har nu varit i karantän med konstaterad corona i 14 dagar och har varje dag jobbat heltid med motorsågen i sin egen skog trots att vara smittad. Och i skogen smittar han ju ingen , en och annan Granbarkborre då . Övriga i hans familj 2 barn och fru känner sig lite förkylda men snart friska

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.