De smittade och avlidna fördubblas varje vecka globalt – plus statistik för Sverige och länet. Regeringens försök att kringgå riksdagen måste stoppas

Sverige har idag lägst antal vårdplatser i hela EU – och många äldre.
År 1993 hade landet 4 300 intensivvårdsplatser utrustade med respirator.
År 2019 hade Sverige endast 526 intensivvårdsplatser utrustade med respirator.
Sannolikt innebär detta en ökning av antalet dödsfall i landet – coronavirus eller inte.

Sverige måste renoveras – men detta kräver ett nytt arbetarparti
som förmår ta vara på knegarnas resurser
_________________________

Ingress
Vi är starkt kritiska mot den attityd som regeringen ger uttryck för, då den nu försöker runda den till 55 ledamöter krympta riksdagen. Arbetarpartiets ledning har diskuterat frågan och vill bland annat på detta sätt protestera mot vad vi tycker är ett odemokratiskt försök av regeringen att sätta den redan krympta riksdagen på undantag. Under ”coronakrisen” har inte problemet med regeringen varit att den rusat i förväg i jämförelse med andra länder när det gäller att fatta beslut om att exempelvis krympa storleken på folksamlingarna. Den svenska regeringen har släpat efter. Det har heller inte funnits något problem när det gäller regeringens möjligheter att få igenom sina krisåtgärder i riksdagen. De ”55 tappra” riksdagsledamöterna befinner sig naturligtvis i en stand by-position. Om regeringen och deras samarbetspartier i form av C och L hör av sig till ledningen i M på förmiddagen och kommer överens om nya krisåtgärder kan naturligtvis de 55 riksdagsledamöterna samlas redan på eftermiddagen för att fatta nödvändiga beslut.

De åtgärder som vidtas är nödvändiga men är inte desto mindre undantagsåtgärder. Och undantagsåtgärder ska inte kombineras med någon sorts undantagsordning när det gäller HUR besluten tas. Speciellt inte när inget tyder på att det finns något behov av att inskränka demokratin. Regeringens fräcka utspel blir alldeles särskilt osmakligt med tanke på den kritik som den själv riktat mot beslut tagna i Ungern. Vi citerar Sveriges Radio den 2 april:
”Nu växer kritiken inom EU mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán. EU:s ordförande Ursula von der Leyen fördömde idag för första gången undantagslagarna i Ungern och hon fick i eftermiddag stöd av statsminister Stefan Löfven…” och ”– Vi måste stå upp för våra värderingar. det är ingen tvekan om det. Många länder kommer att ha fattat lite udda beslut, på grund av att det är en sån unik situation, men det får inte innebära att man tummar på demokratin och grundläggande värderingar, sa Stefan Löfven.”

Del ett
Nu ökar takten när det gäller spridningen av coronasmittan i Umeå och Västerbotten.
Det första dödsfallet inträffade idag – i Skellefteå. Fler lär tyvärr följa. Låt oss presentera smittspridningen i länet under den senaste veckan:

Bekräftade fall av coronavirus i hela Västerbottens län
Måndag 30 mars              48
Tisdag 31 mars                55
Onsdag 1 april                 63
Torsdag 2 april                 68
Fredag 3 april                  80
Lördag 4 april                  97
Söndag 5 april               114
Måndag 6 april              123, 1 avliden

Källa: Folkhälsomyndigheten 6 april

Del två
Vi presenterar utvecklingen i världen när det gäller antalet bekräftade smittfall, avlidna samt tillfrisknade.
Vi presenterar även utvecklingen i Sverige och elva andra länder.

Statistik över antalet smittade, avlidna och tillfrisknade

Siffrorna uppdaterade måndag 6 april kl 20:30
De siffror som publiceras blir allt mer osäkra då land efter land slutar att testa ”alla” som befunnit sig i riskområden och istället drar ned på testerna till att omfatta sjukvårdspersonal och personer med så svåra symtom att de behöver sjukhusvård. Inte desto mindre vill jag, löpande, publicera denna statistik över coronasmittans framfart i världen. Denna framfart är skrämmande. Vill du kontrollera hastigheten och utbredningen på smittans spridning – gå till mitt förra blogginlägg och jämför siffrorna. Då kan du se hur antalet smittade och avlidna ökar.

Världen
* 209 länder och territorier samt 2 internationella transportmedel
* 1 329 306 bekräftade smittfall
* 73 831avlidna
* 277 329 tillfrisknade

1  USA: 356 414 bekräftade smittfall, 10 490 har avlidit,
2  Spanien:
135 032 bekräftade smittfall, 13 169 har avlidit,
3  Italien
: 132 547 bekräftade smittfall, 16 523 har avlidit,
4  Tyskland: 101 558 bekräftade smittfall, 1 662 har avlidit,
5  Frankrike: 98 010 bekräftade smittfall, 8 911 har avlidit,
6  Kina
: 81 708 bekräftade smittfall, 3 331 har avlidit – siffrorna ska tas med en rejäl nypa salt,
7  Iran
: 60 500 bekräftade smittfall, 3 739 har avlidit,
17 Sydkorea
: 10 284 bekräftade smittfall, 186 har avlidit,
19 Sverige: 7 206 bekräftade smittfall, 477 har avlidit,
22 Norge
: 5 763 bekräftade smittfall, 76 har avlidit,
27 Danmark: 4 681 bekräftade smittfall, 187 har avlidit,
41 Finland: 2 176 bekräftade smittfall, 28 har avlidit.

Källa: Worldometers (6 april kl 20:30)

Sverige
7 206 bekräftade smittfall
477 avlidna
205 tillfrisknade
OBS! Siffrorna för Sverige, när det gäller bekräftade smittfall, blir allt mer är osäkra då alla som uppvisar symtom inte längre testas.

Källa: Folkhälsomyndigheten (6 april)

 

Del tre
Dubblering varje vecka – kommentarer till ovanstående statistik:
* Både när det gäller antalet bekräftade smittfall har vi kunnat se en dubblering i världen varje vecka under flera veckor. När det gäller antalet avlidna handlar det om mer än en fördubbling. Se nedan:

Dag

Bekräftade smittfall

Avlidna

Lördag 14 mars

156 475

5 833

Lördag 21 mars

304 979

13 011

Lördag 28 mars

663 127

30 861

Lördag 4 april

1 201 483

64 690

* I början testade Sverige alla medborgare som hade besökt riskområden. Exempelvis sådana personer som rest till Alperna för att åka skidor. Idag har Sverige ändrat sina testmetoder. De som testas idag är personer som behöver sjukhusvård samt personal inom sjukvården. I en rad andra länder genomför man betydligt bredare tester. Ett av dessa länder är USA. Då det skiljer mycket mellan länderna när det gäller vilka medborgare som myndigheterna testar för coronaviruset är sannolikt ”rangordningen” mellan länderna ovan missvisande. Det som däremot visas i siffrorna är trenden inom de olika länderna vad gäller antalet smittade och avlidna. Vi utgår också ifrån att det reella antalet smittade är betydligt större än siffrorna ovan som enbart visar antalet bekräftade smittfall. Men sanningen finns dold i ett mörkertal sannolikt är stort.

* Värt att notera är den explosiva ökningen av antalet avlidna på grund av coronaviruset i Sverige. Fram till i tisdags förra veckan hade coronaviruset tagit 40 liv i Sverige. Idag ligger siffran på 180. Utvecklingen är skrämmande.

* Idag har USA flest smittade i världen. President Donald Trump hade tänkt besegra coronaviruset före påsk och fylla kyrkorna under påsken. Det kanske han gör. Men definitivt inte på det sätt som han trodde – utan troligare i form av begravningsceremonier. Jag säger bara en sak: ”Herregud, min skapare”.

 

Avslutning
Värt att notera är också att Sydkorea, genom sitt massiva testprogram, har lyckats bromsa upp spridningen av coronaviruset, åtminstone i jämförelse med många andra stater. Det första större utbrottet av coronavirus utanför Kina skedde just i Sydkorea. Så sent som i februari hade Sydkorea näst flest smittade – efter Kina. Idag ligger Sydkorea på tionde plats. Sydkoreas metoder med testning, smittspårning och isolering borde därför studeras av alla andra länder. Däribland Sverige!

De rekommendationer som WHO idag för ut ligger i linje med den bekämpning av coronasmittan som Sydkorea genomför.

 

Ett tips till mina läsare

Jag vill tipsa alla som följer min blogg om en intervju med Fredrik Elgh, professor och överläkare i virologi. Intervjun har gjorts av Umepodden. Du hittar den via följande länk: https://umepodden.podbean.com/e/coronaspecial-med-overlakaren-i-virologi-fredrik-elgh/

2 kommentarer

  1. Petter

    Jobbar första dagen efter mitt sängläge på totalt 11 dagar nu , Coronan är avklarad . Klarade mig lindrigt undan, lite hosta ont i halsen och toppade 38,4 som mest , värsta var att det var så dåligt på TV ,bara repriser. Min Corona var testad och konstaterad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.