Sveriges dödstal skrämmer. Regeringen måste följa WHO och kraftigt öka testerna samt den sociala distanseringen. Nu hotas de äldres liv

Sverige har idag lägst antal vårdplatser i hela EU – och många äldre.
År 1993 hade landet 4 300 intensivvårdsplatser utrustade med respirator.
År 2019 hade Sverige endast 526 intensivvårdsplatser utrustade med respirator.
Sannolikt innebär detta en ökning av antalet dödsfall i landet – coronavirus eller inte.

Sverige måste renoveras – men detta kräver ett nytt arbetarparti
som förmår ta vara på knegarnas resurser
_________________________

 

Ingress
Den nedrustning av Sveriges sjukvård och beredskapslager som vi skrivit om, och som finns i devisen ovan inför varje blogg, är nu på väg att skörda människoliv. Läs följande rubrik, ingress och utdrag från Aftonbladet 9 april här nedan:


Coronautbrottet

Dokument visar: De prioriteras bort från intensivvård

av Olof Svensson

PUBLICERAD: I DAG  10.35
UPPDATERAD: MINDRE ÄN 3 TIM SEDAN

Personer med en biologisk ålder över 80 år ska prioriteras bort i intensivvården under coronakrisen.
Detsamma gäller de mellan 70 och 80 år som har signifikant svikt i mer än ett organsystem.
Det framgår av dokument som Karolinska universitetssjukhuset har skickat ut till ansvariga läkare.

I ett dokument som gått ut till ansvariga läkare på Karolinska universitetssjukhuset, och som Aftonbladet har tagit del av, listas vilka patientgrupper som ska få intensivvård och vilka som ska bortprioriteras om coronaepidemin leder till platsbrist.

För dem med en biologisk ålder över 80 är det inte aktuellt med intensivvård, enligt dokumentet. Det samma gäller personer över 70 som har signifikant svikt i mer än ett organsystem. Personer mellan 60 och 70 som har svikt i mer än två organsystem ska också bortprioriteras.

Svikt i organsystem kan till exempel handla om människor med sjukdomar i hjärta, lungor och njurar. (Respiration, cirkulation, njurfunktion, som det står i dokumentet).

Det framgår också av dokumentet att patienter som redan intensivvårdas ska kunna få intensivvården avbruten om de tillhör någon av ovanstående kategorier.”


 

En första kommentar
Sveriges dödstal är skrämmande höga
Worldometers har löpande publicerat statistik på antalet smittade, avlidna, testade, tillfrisknade, m.m. under hela coronakrisen. Det handlar idag om cirka 210 länder och territorier. När det gäller antalet döda per 1 miljon invånare ligger Sverige tyvärr katastrofalt högt. I nedanstående statistik har jag räknat bort San Marino, Andorra och Sint Maarten då dessa tre länder alla har under 100 000 invånare.

1. Spanien: 326 avlidna per 1 miljon invånare
2. Italien: 324 avlidna per 1 miljon invånare
3. Belgien: 218 avlidna per 1 miljon invånare
4. Frankrike: 187 avlidna per 1 miljon invånare
5. Nederländerna: 140 avlidna per 1 miljon invånare
6. Schweiz: 110 avlidna per 1 miljon invånare
7. United Kingdom: 105 avlidna per 1 miljon invånare
8. Luxemburg: 83 avlidna per 1 miljon invånare
9. Sverige: 79 avlidna per 1 miljon invånare
* Danmark: 41 avlidna per 1 miljon invånare
* Tyskland: 29 avlidna per 1 miljon invånare
* Norge: 20 avlidna per 1 miljon invånare
* Finland: 8 avlidna per 1 miljon invånare

 

En andra kommentar
Stefan Löfven säger i en intervju i SvD idag att ”vi har inte lyckats skydda våra äldre”
Detta är uppenbart. Fakta är skrämmande. Fram till i onsdags hade hela 159 personer på äldreboenden avlidit och 632 konstaterats vara smittade.
Detta bara i Stockholmsregionen!

Nu väntas ”stormen” sprida sig ut över resten av Sverige.

Det finns många som, gång på gång likt ett mantra, har upprepat att vi måste lita på våra experter.
Men vilka experter?
Experterna är nämligen inte eniga. Det finns minst två ”upprop” (debattartikel respektive öppet brev) med forskare, epidemiologer, virologer, infektionsläkare och andra i sammanhanget väl meriterade personer. Båda dessa har riktat kritik mot Folkhälsomyndigheten. Det ena, som var undertecknat av 14 mycket meriterade läkare och forskare, krävde en ökad transparens när det gällde på vilka beräkningar som Folkhälsomyndigheten baserade sin strategi. Det andra uppropet, som undertecknats av över 2000 läkare, forskare och annan medicinsk personal, kräver att den svenska regeringen ska följa WHO:s rekommendationer. Det handlar huvudsakligen om två saker: att kraftigt öka kapaciteten när det gäller att testa personer för coronasmitta samt att kraftigt begränsa kontakten mellan människor i samhället.

Dessa båda ”upprop” måste, bland annat, ses mot bakgrund av att så många människor har dött i Sverige. Detta i jämförelse med bland annat grannländerna Norge, Danmark och Finland. Samt Tyskland. Titta åter på tabellen ovan!

En tredje kommentar
Jag har tidigare skrivit om denna situation då den uppstod i Italien i en blogg publicerad den 14 mars.
Tillåt mig att citera från detta blogginlägg:

” Vid ett ”krigsliknande” tillstånd måste det onormala bli det normala
Coronaviruset har ställt de politiska och övriga beslutsfattarna inför två olika alternativ
Det ena alternativet är att coronaviruset ska klaras av inom ramen för det ”normala”. Med det normala menar jag:
a) den vanliga lagstiftningen,
b) det antal sjukvårdsplatser, och den sjukvårdspersonal, som ofta inte räcker till även utan den extra belastning som en pandemi utgör. Detta på grund av nedskärningar och bristande personalinflytande.

Om utgångspunkten är att situationen ska klaras av inom ramen för det normala är det inte svårt att, idag, dra slutsatsen att landet Sverige för varje timme löper en ökad risk att drabbas av en katastrof. I skrivande stund (21.00 fredag) har 1 266 personer dött i Italien. Samtidigt har i skrivande stund (23.00) en (1) person, hittills, dött i Sverige.

Den andra utgångspunkten påminner om situationen strax före ett krigsutbrott. Igår citerades en italiensk narkosläkare i tidningen ”Corriere della Sera” (9 mars) då han jämförde situationen i Italien med ett situationen i ett ”krig”. Detta i samband att han beskrev det behov som uppstått av att tvingas prioritera mellan de patienter som skulle få vård först, få vård senare och inte få någon vård alls – eftersom den sista gruppen av patienter hade en så liten chans att överleva. Inga roliga beslut att ta.

Men besluten måste tas.

Det som beslutsfattarna i Sverige, politiska och andra, måste sträva efter är att undvika att hamna i en situation som den italienske narkosläkaren beskriver. [min boldning 9 april / jh.] Detta kräver att beslutsfattarna, snarast, erkänner att det råder en situation liknande ett  ”krigstillstånd” i kampen mot coronaviruset. Beslutsfattarna måste, och det snarast, vidta ytterligare åtgärder som ligger utanför ramen för vad som brukar anses vara normalt. Det handlar om att, snarast, våga fatta beslut som gör det onormala till det normala. Till dess att den fientliga pandemin har besegrats.”

 

Avslutningsvis
Dessa rader är inte roliga att skriva.
Men som jag ser det så drabbas befolkningen i Sverige av så skrämmande höga dödstal på grund av:
* årtionden av nedskärningar i sjukvård och omsorger,
* avvecklingen av beredskapslagren,
* Oförmågan hos den högsta ledningen för Sverige – den politiska och FHM (bl a) – att följa WHO:s riktlinjer.

Om det inte snabbt vidtas åtgärder på Sveriges äldreboenden – bl a genom att smittade patienter separeras från icke smittade, och genom att personalen delas upp så att vissa (med skyddsutrustning) tar hand om de smittade medan andra tar hand om de som inte är smittade – tvingas vi förvänta oss en ökning av antalet döda som kommer att bli svår att acceptera och leva med.

Detta både för samhället i dess helhet och för dess enskilda medborgare.

9 kommentarer

  1. Jonsson

    Nu har faktiskt regeringen möjlighet att snabbt själv fatta beslut om de åtgärder du efterlyser.
    Ännu har inget nämnvärt hänt. Det hotas bara.
    FHM sysslar mest med statistik. Det funkar inte.
    Läkaren Yngve Gustavsson, påpekar att de äldre som insjuknar i covid19 behöver dropp. Det är inte en särskilt vanlig behandling på äldreboenden. Sjukhusvård kan bli nödvändigt. Jag förstår inte varför regeringen och myndigheterna ignorerar läkare och professorer inom infektion, virologi, smittskydd med mera. Brukar ministrarna och byråkraterna inte själva följa läkarordinationer, undrar jag?

    • Olle BK

      Som med så mycket annat är det lätt att lägga skulden på andra men vi har alla ett ansvar i dessa tider, inte bara regering och FHM. Är alldeles övertygad om att de (regering och FHM) gör vad det kan men sedan är det upp till var och en av oss att följa de riktlinjer som finns.

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Svar till Olle BK II – 10 april 2020
        Vi har alla ett ansvar. Men alla har inte samma möjligheter som regeringen och FHM. Det är därför somliga av oss använder sin yttrande- och tryckfrihet samtidigt som vi tvättar händerna och låter bli att hälsa på de vi känner som bor på äldreboende

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Jonsson – 9 april 2020
      Du skriver: ” Jag förstår inte varför regeringen och myndigheterna ignorerar läkare och professorer inom infektion, virologi, smittskydd med mera”. Det gör inte jag heller. Det finns två upprop av (debattartiklar / öppna brev). Den ena från 14 forskare och specialistläkare respektive över 2000 personer från sjukvården som vill ha större öppenhet. Det från över 2000 personer kräver att Sveriges ledning följer WHO:s rekommendationer och dels kraftigt ökar kapaciteten när det gäller att testa personer för coronasmitta, dels kraftigt begränsar kontakten mellan människor i samhället.
      Det är svårt att förstå varför Stefan Löfven och regeringen samt Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten har grävt ned sig så i skyttegravarna att denna motsättning har behövt uppstå. I slutänden är det bland annat antalet dödsfall som kommer att avgöra. Och Sverige ligger där väldigt illa till. Jag tror att ansvar kommer att utkrävas på grund av att Sverige inte följer WHO:s rekommendationer – för eller senare. Och på det ena eller andra sättet.

  2. Olle BK

    Läser den här bloggen då och då men finner allt mindre nöje då posterna oftast är väldigt långa och därmed inte särskillt intressanta varför jag tämligen omgående klickar mig vidare.
    Synd, röstade på AP i senaste valet men börjar vela om det var det rätta att göra.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Olle BK – 10 april 2020
      Du måste rösta på vad du tycker är rätt. Jag måste skriva vad jag tycker är rätt. Den som försöker förklara det svåra ska inte skriva kort. Den som försöker förstå det svåra ska inte läsa mina blogginlägg. Men vill du ha något kortfattat är det följande: fram till igår var det endast åtta länder i världen (med över 100 000 inv) som hade fler dödsfall än Sverige i förhållande till befolkningens storlek. Detta och kritiken från medicinare och forskarhåll när det gäller bristen på öppenhet och oviljan att följa WHO:s rekommendationer (från Sveriges lednings sida) borde stämma ALLA till eftertanke. Även dig.

  3. Jan Sjöström

    Hej!

    Och tack för dina omfattande och grundläggande förklaringar.

    Att välja bort skyddsmodeller som förordas av planetens
    yttersta kompetenser kan omöjligen ges annan förklaring
    än viljan till annan mer kostnadsreducerande åtgärd d v s
    den belastning våra äldre svaga och sjuka upplevs utgöra.

    Naturligtvis förstår dessa de ”våra yttersta” de konsekvenser
    utgivna allmänna ”råd” generar, därom kan inte råda tvivel.
    I sak av ointresse blir e v kommande efterklangs motiveringar
    ”i hur lite dom såg komma allt hur naiva dom än tillåtits vara”.

    Naturligtvis förstår de flesta av oss medborgare att allmänna
    råd har lite med ”relevant åtgärd” i frågan att göra, liv och
    död är oåterkalleliga existentiella beslut – att oaktat följa vår
    myndighets generella råd i årets ”snuva” är helt enkelt inte
    ett folks väg till överlevnad, av det enkla skälet att råd inte är
    eller ens kan betraktas som annat än just en rekommendation
    eller ett val för den enskilde att agera ”med eller emot”…..

    Intressant nog kan jag konstatera att enskilda smittohärdar
    eller inte, blir ett beslut för b l a den enskilde näringsidkaren
    att ytterst hantera. Vi i vår butik / krog får dispens från ansvar.
    Avstånd eller hantering av riskgrupp reduceras till ett val för
    den enskilde. Vi kan inte förbjuda någon att besöka vår lokal
    blir ”konstigt” nog det svar enskilda handlare väljer att lämna.

    Ofattbart kan tyckas detta enär vi alla vet att norm (beteende)
    sätts i samklang av oss alla. Signalen som kommer ur b l a
    begrepp som siktar på att relativisera eller förminska de
    konsekvenser som gemensamt bidrar till accelerering av
    smittan och de konsekvenser som följer, utgör således i ”bästa
    fall” ett stöd för i vart fall tanken på en s k flockimmunitet.

    Återigen:Ett samhälle utan möjlighet att utkräva ansvar, är ett
    samhälle som alltid kommer att gynna ”kaos och förvirring”,
    återstår för huset Sverige att på allvar formalisera nirvana
    d v s anarkin.

    Med vänlig hälsning / Jan

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Jan Sjöström – 10 april 2020
      Tack Jan. Det som verkligen är skrämmande är att det fram till igår endast fanns åtta länder i världen (med en befolkning över 100 000 inv) som hade fler dödsfall än Sverige i förhållande till befolkningens storlek, dels finns debattartiklar och upprop från forskare och folk från sjukvårdshåll som kräver ökad öppenhet respektive att Sverige ska följa WHO:s rekommendationer. Dessa hade 14 respektive över 2000 personer som undertecknare. Jag tror att det kommer att utkrävas ansvar. Förr eller senare. På det ena eller andra sättet.

  4. Basic Rules

    De äldre skulle skyddas hette det…, då i synnerhet de på äldreboenden, så blev det inte utan det har fungerat lika dåligt i många kommuner OAVSETT politiskt styre. Det är kommunerna och regionerna som har ansvaret då de är huvudmän, som vanligt sitter man på händerna och inväntar order uppifrån dvs regeringen. I stället för under många år nedmontera risktänkande/analyser avseende epidemier och storskaliga bränder tex , så har man opportunistiskt hängett sig åt klimathysteri av allehanda slag som stigande havsnivåer(vilket inte skett) och extrem uppvärmning av planeten(vilket inte heller sker) utom i klimatmodeller avsedda att bekräfta hysterin så klart.
    Då det kinesiska viruset planat ut och förhoppningsvis försvunnit är det dags storstäda staten och rensa bort allt politiskt strunt, det gäller även på lokalnivå.
    I 30 år har radikal ideologi och utopiska påhitt styrt svenska staten bort från kärnuppgifterna, som har misskötts å det grövsta. Nu måste detta städas bort. Inget kan idag vara mer aktuellt än ordspråket: Nya kvastar sopar bäst !
    I sin kolumn i Svenska Dagbladet skriver statsvetaren Katarina Barrling:
    ”Men det är bekymmersamt att vi på område efter område mött en politik så besjälad av ideologisk övertygelse att den först i efterhand kan konstatera att beslutsamhetens friska hy kanske inte var alltigenom sund.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.