Det är bara åtta stater som har fler dödsfall per capita än Sverige! Ta del av likheter och skillnader mellan coronasmittan och Spanska sjukan.

Sverige har idag lägst antal vårdplatser i hela EU – och många äldre.
År 1993 hade landet 4 300 intensivvårdsplatser utrustade med respirator.
År 2019 hade Sverige endast 526 intensivvårdsplatser utrustade med respirator.
Sannolikt innebär detta en ökning av antalet dödsfall i landet – coronavirus eller inte.

Varken SD eller S – det behövs ett nytt arbetarparti

Passa på att bli medlem i Arbetarpartiet
_________________________

 

Den tragiska listan över dödsfallen

Det finns endast åtta länder i världen där coronaviruset har skördat fler offer än i Sverige sett till storleken på landets befolkning. Länder som San Marino, Andorra och Sint Maarten har ej tagits med då de har under 100 000 invånare. Siffrorna nedan kommer från Worldometers. De lades ut idag tisdag 18.09 svensk tid. På grund av helgen finns det en fördröjning, när det gäller dessa tragiska siffror, som är olika stor i olika länder. Media har under de senaste veckorna rapporterat mycket om antalet dödsfall i USA. Det är dock värt att notera att USA, med sina 330 miljoner invånare, fortfarande har en relativt låg siffra på antalet avlidna sett till befolkningens storlek. Detta kommer sannolikt att förändras de kommande veckorna.

Samhället utsätts nu för allt hårdare påfrestningar. Redan innan coronaviruset blev till en pandemi som både har drabbat människors hälsa och den globala ekonomin befann sig samhällskontraktet i ett tillstånd av upplösning.

I den situation som Sverige, och många andra länder, befinner sig i vore det närmast kriminellt att inte studera erfarenheterna från tidigare pandemier. Den pandemi som tog flest människoliv under 1900-talet var ”Spanska sjukan” som härjade under åren 1918-1920. Under den tragiska tabellen över antalet som hittills dött i coronapandemin finns en länk som du kan klicka på. Länken går till ett program som gick kl 12.09 i Vetenskapsradion i P1 idag. Den exakta rubriken var ”Spanska sjukan – Fysisk distansering för 100 år sedan”. Jag rekommenderar dig starkt att lyssna på detta program. Det är bara 20 minuter långt. Programmet redogör både för likheter och skillnader mellan dagens coronasmitta och Spanska sjukan för 100 år sedan.

Tabellen
1. Spanien 386 avlidna per 1 miljon inv.
2. Belgien 359                   –”-
3. Italien 348                     –”-
4. Frankrike 229               –”-
5. United Kingdom 178     –”-
6. Nederländerna 172      –”-
7. Schweiz 136                –”-
8. Luxemburg 110           –”-
9. Sverige 102                –”-
10. Irland 82                   –”-

* USA 78                         –”-
* Danmark 52                 –”-
* Österrike 43                 –”-
* Tyskland 39                 –”-
* Norge 26                      -”-
* Finland 12                    –”-

Länk till Vetenskapsradions program om Spanska sjukan
https://sverigesradio.se/avsnitt/1479863

 

Avslutning

För att avsluta med det jag skrivit om i flera tidigare blogginlägg: Danmark, Norge och Finland har långt färre döda än Sverige. Nu måste Sverige måste göra mer för att skydda sina äldre.
Det är bråttom.

Passa på att bli medlem i Arbetarpartiet

___________________

Ett tips till mina läsare

Jag vill tipsa alla som följer min blogg om en intervju med Fredrik Elgh, professor och överläkare i virologi. Intervjun har gjorts av Umepodden. Du hittar den via följande länk: https://umepodden.podbean.com/e/coronaspecial-med-overlakaren-i-virologi-fredrik-elgh/

4 kommentarer

  1. Kim

    Tycker du att statistiken i den form den samlas in och redovisas är relevant i frågan?

    Eller kan det vara så att olika länder redovisar olika, olika länder har kommit olika långt i pandemiförloppet mm mm mm?

    Jag tycker f.ö. att det är bedrövligt hur man skött smittspridningen på äldreboenden, men de larmrapporterna fanns långt innan Corona. Det ska dessutom främst tas upp med kommunerna. Se bara hur man bedrivit äldrevården de senaste 10-20 åren sedan man ansåg att det gick att ”effektivisera” hur långt som helst.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Kim – 15 april 2020
      Ja, jag anser att statistiken är relevant och jämförbar när det gäller de länder som finns inom EU. De går alla igenom en fast då antalet smittade för eller senare börjar ökar exponentiellt. Vissa länder som haft en kraftfullare ”nedsläckning” av samhället än Sverige har inte samma markanta uppåtgående kurva. Men den snabbare ökningen finns där. Ett land som ännu inte har gått in i den exponentiell ökningen kan inte jämföras med ett land som befinner sig mitt i denna fas. Men efter ett halvt år har detta jämnat ut sig. Nu hör vi att länderna i Europa och USA har missat att rapportera in dödsfall från äldreboenden. Det är sådana misstag som kommer att göras. Men det är också sådana misstag som kommer att upptäckas, och korrigeras, i länder som är transparenta eller har demokratiska fri- och rättigheter.
      När det gäller statistiken från Iran och Kina tror jag att man gör bäst i att inte lita på den. Detsamma när det gäller Ryssland, Vitryssland och Ungern, för att nämna några. När det gäller USA tror jag man kan lita på deras statistik, om ett par-tre månader, när de väl fått ordning på inrapporteringen från alla de 50 delstaterna och Washington D.C. Men, återigen, när det gäller de tio länder som för närvarande har flest döda i förhållande till sin befolkning anser jag att statistiken är pålitlig. Och jämförbar. Nu hör vi att dessa länder har underskattat antalet antalet personer som har dött på äldreboenden. Det är sådana misstag som kommer att göras. Men också att rättas till. Det kanske kan ta upp till ett halvt år innan statistiken blir helt korrekt. Men i de länder som har demokratiska fri- och rättigheter kommer det att finnas en strävan efter att få fram sanningen för att kunna dra vetenskapliga slutsatser inför en eventuell andra och även tredje våg av denna pandemi (kanske muterad). Vi måste sträva efter sanningen. En sak som är säker: det kommer nya pandemier.
      Det statistiken visar, till Sveriges stora skam, är att Danmark har hälften så många dödsfall som Sverige. Norge hälften av Danmark. Och Finland hälften än Norge. Detta reflekterar, anser jag, hur dessa fyra länder har valt att reagera, eller inte reagera, på corona-angreppet. Och antalet döda i Sverige utgör, i mina ögon, ett stort misslyckande.
      Jag håller helt med dig när det gäller nedrustningen av sjukvården. Vi har skurit ned i vården och avskaffat beredskapslagren. Nu får vi leva, och dö, med konsekvenserna av denna borgarpolitik.
      Avslutningsvis: Vi har alltså inte en perfekt statistik. Men i någorlunda demokratiska stater finns en strävan efter att komma så nära sanningen som möjligt. Och detta innebär att statistiken kommer att bli bättre och så även ”jämförbarheten”. Men vi räkna med att detta tar ett tag. När det gäller Sverige är jag väldigt orolig när det gäller äldreboendena. Och detta har förstärkts nu sedan jag har hört att antalet döda på våra äldreboenden har underskattats.

  2. Jonsson

    Löfven hävdar (Aftonbladet igår) att den svenska coronastrategin håller. Var det därför utökad regeringsmakt blev så viktig! För att lägga locket på och tysta kritiken från främst experter … men, även tysta politiska meningsmotståndare. Tysta dom nu och för framtida bruk.
    Svetsaren är ju proffs på pandemibekämpning?
    Eller så har han ett välutvecklat ego.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.