MP-ministrar placerade egna pengar i kärnkraft, olja, kol och flygplatser. De följer i Åsa Romsons spår. Läs och minns Romsons tio ”greatest hits”.

 

Inledning
_______

 

Gröna ministrar placerar i kol, olja och kärnkraft: ”Kommer sälja innehavet”
Dagens industri hade denna rubrik den 23 juli. Sedan följde denna text skriven av Fredrik Björkman.
”Två av miljöpartiets fem ministrar i regeringen placerar sina privata pengar i fonder som äger innehav i bland annat kärnkraft, kolkraft och flygplatser. När Dagens industri ställer frågor om innehaven, meddelar ministrarna att de kommer att göra sig av med fonderna.” Så långt Dagens industri.

De ministrar det handlar om är:
* Amanda Lind, Kultur- och demokratiminister – med ansvar även för idrottsfrågor,
* Per Bolund, Finansmarknadsminister – med ansvar för bostadsfrågor samt biträdande finansminister.

Dessa båda MP-ministrar sätter sig över både bokstav och anda i vad som påstås vara det MP-politik? Detta genom att placera pengar i kärnkraft, olja och kol samt flygplatser! Misstag? Får ministrar som vill avveckla kärnkraft, kol, olja och samt Bromma flygplats försöka tjäna pengar på fonder som i sin tur försöker tjäna pengar på kärnkraft, olja och kol samt flygplatser?

Finansmarknadsminister (samt bitr. finansminister) Per Bolund borde veta lite om finansmarknaderna. Och om fonder. Han borde åtminstone kunna fråga andra till råds. Och sedan upplysa partikollegan Amanda Lind om svaren. Men så fungerar det uppenbarligen inte inom MP. Det orimliga i agerandet från Amanda Lind och Per Bolund får säkert fler än mig att minns Miljöpartiets tidigare språkrör och minister Åsa Romson.

 

DEL I

Åsa Romson fick fina titlar. Många. Inom MP var hon ett av två språkrör under fem år. I regeringen fick hon vara både Klimat- och miljöminister samt ”vice-statsminister”. (Men hon var aldrig utsedd att bli Stefan Löfvéns ställföreträdare om något skulle hända statsministern – denna roll var i hemlighet avsedd för Margot Wallström). Men Åsa Romson fick en fin titel – som lurades. Vice-statsminister. Det är roligt med titlar. Och med pengar. Låt mig här och nu påminna om Romsons ”meritlista” vad gäller uttalanden och handlingar (uoh) både i hennes roll som minister och som privatperson. Jag vill varna känsliga läsare. För detta kommer att bli plågsamt. Det handlar alltså om en politiker som bokstavligen ”lyftes” upp till minister. Och som i denna roll, gång på gång, agerade plågsamt pinsamt. Och orimligt.

Romsons politiska personlighet speglar väl identiteten hos DAGENS MP – här följer tio av Romsons ”greatest hits”.

 

1.Hon kallade al Qaidas terrordåd ”9/11” (9 september 2001) mot bland annat World Trade Center för ”olyckor”. Detta så sent som 2015. För somliga tar det lång tid att fatta vissa av de absolut viktigaste världshändelserna sedan millennieskiftet – alltså under de  senaste två årtiondena. Romson hade haft 14 år på sig att förstå att de militanta jihadisterna inte ”körde fel” (vi talar här som om vi kommunicerade med ett barn via en pekbok – med bilder i) med de plan som de kapat i brist på en ”luftkarta”. Nej. De körde in i WTC´s båda torn för att döda så många människor som möjligt.

”Nine eleven” var inga olyckor – det var en serie krigshandlingar, från en icke-stat mot en stat, som har kostat oändligt många människor livet. Direkt den dagen. Och oändligt många fler senare via invasioner och krig.

Romsons kapacitet att minnas, och förmåga till inlärning, hade kunnat hjälpas ifall hon förstått vad al Qaida var. Al-Qaida har sin religiösa grund i Wahhabi-rörelsen och rörelsens slutmål är att deras tolknig av islam ska gälla för alla muslimer i världen. Romsons kapacitet att minnas, och förmåga till inlärning, hade också kunnat hjälpas ifall hon hade önskat förstå att det var den irakiska grenen av al-Qaida som senare, via namn som bl a ISIS, började kalla sig för ”Islamiska Staten”. År 2014 utropade dessa ett nytt Kalifat. Denna handling syftade till att övertyga alla muslimer i världen om att Islamiska Statens tolkning av islam är den rätta. Och att de är den ledande internationella militanta jihadistiska kraften. Gruppen kallas idag för Daesh av en majoritet av muslimerna samt av exempelvis de franska och svenska regeringarna. Detta för att inte legitimera gruppens extrema variant av den wahhabitiska salafistiska tolkningen av sunniislam. Men det kan också vara så att Romson varken har dåligt minne eller bristande förmåga till inlärning.

Det kan vara så att Romsons brist på kunskaper är spelad och beror på Miljöpartiets svårigheter med att hålla en rågång mot extrema islamister. Vilket gör henne, och andra miljöpartister, immuna mot kunskap som är besvärande för partiet. Miljöpartiet vågar inte stöta sig med islamister som Muslimska brödraskapet och wahhabitiska salafister. Se bara på Mehmet Kaplan, som kom ända in i regeringen, via MP. Se vad som hänt i Umeå. Här samarbetar Nya MP med Islamiska Föreningen i Västerbotten. Det var i denna förening som en av de gripna imamerna (som dömts till utvisning i tre instanser) hade sin bas.

Då Åsa Romson kallade det som hände den 11 september för ”olyckor” var detta ett ställningstagande – och ingen olycklig felsägning. Det var en vägran från en ledare inom DAGENS MP – som både var språkrör och minister – att ta ställning mot de wahhabitiska salafisterna, och andra islamister, som förtrycker majoriteten av muslimer.

 

2.Samma år jämförde Åsa Romson situationen för flyktingarna med situationen för judarna under andra världskriget. Situationen för de som försökte ta sig över Medelhavet var ofta fruktansvärd och ledde till döden. Men det är helt orimligt, oacceptabelt, att jämföra den med judarnas situation under andra världskriget då Nazityskland försökte utrota alla judar i hela Europa. Ofta med hjälp av gasen Cyklon B i läger som Auschwitz och Majdanek. Det beräknas att sex miljoner judar mördades av nazisterna tillsammans med bland annat en miljon romer. Ingen, någorlunda allmänbildad människa och minister, skulle kunna säga det Romson sade. Detta yttrande är plågsamt orimligt. Det går inte att en partiledare (språkrör) och minister saknar allt – kunskaper om Förintelsen, förståelse för proportioner och respekt för den judiska befolkningen. I många länder och partier skulle sådana brister obönhörligen ha framtvingat ledarens avgång – både som partiledare och minister. Romsons jämförelse var ofattbar och osmaklig.

3. Då Romson skulle be om ursäkt för detta (punkt 2 ovan) använde hon sig av begreppet ”zigenare” istället för ”romer”. Detta då hon skulle förklara att hon, faktiskt, förstod att det var fel att jämföra situationen på Medelhavet idag med Nazisternas dödsläger för judar och romer under andra världskriget. Romsons plågsamt orimliga, och oförlåtliga, yttrande (som fällts under en partiledardebatt) gav alltså upphov till ett nytt plågsamt misstag. Ordföranden för Unga Romer sade följande i Aftonbladet:
Hon [Åsa Romson / Jh] har förnedrat hela den romska nationen och speciellt de romska barnen och ungdomar som kämpar för att ha en fördomsfri vardag.

Inte bra för ett språkrör som även var Sveriges klimat- och miljöminister – med titeln ”vice statsminister”. Inte bra alls.


4. Auschwitz, igen!
Sveriges Radios satirprogram ”Tankesmedjan” ville att Åsa Romson (språkrör samt klimat- och miljöminister med titeln vice-statsminister) skulle berätta var Auschwitz ligger. MP:s språkrör – och Sveriges klimat- och miljöminister med titeln vice-statsminister – svarade då ”södra Tyskland”. Plågsamt – orimligt – igen.
Det hade varit rimligt att Romson alldeles på egen hand, eller genom att någon person i hennes omgivning hade upplyst ”vice-statsministern” att Auschwitz – det mest kända koncentrations-, arbets- och dödslägret – ligger i Polen. Speciellt så efter Romsons tidigare katastrofer i ämnet. Men icke. En ny kritikstorm följde.

Den politiske chefredaktören på SvD ansåg att Romson skulle undvika ämnet ”Förintelsen”. Vem kan hysa någon annan åsikt.

 

5. Båtar, giftig färg och miljön – början. Miljöpartiet ville stoppa en giftig kopparbaserad färg. Men på bilder, upplagda på en hemsida, kunde ”alla” se hur Åsa Romson tillsammans med bland annat sambon målade botten på deras båt. Detta med samma giftiga kopparbaserade färg som MP ville stoppa. Detta avslöjades av Expressen. Först hade Romson ”… gott samvete”. Sveriges Miljöminister påstod, till en början, att den kopparbaserade färgen var godkänd för fartyg i Östersjön. Senare erkände Romson att hon haft fel. Men affären kan inte ha varit roligt för en Miljöminister – som redan visat sig vara plågsamt okunnig i geografi och historia.

 

6. Båtar, giftig färg och miljön – fortsättning. Sveriges Miljöminister Åsa Romson var / är jurist. Hon har t o m doktorerat i miljörätt! Och jurister letar, ibland – eller oftare än ”ibland” – efter kryphål.

Så ock Åsa Romson.

Sveriges Miljöminister kom plötsligt på att hon och sambon hade ett segelfartyg – inte en fritidsbåt. Och det var ju fritidsbåtar som inte fick ha den giftiga kopparbaserade färgen. Ett kryphål alltså. Ett kryphål som gjorde att reglerna skulle tillåta Romson att segla vidare med den giftiga kopparbaserade färgen på segelfartyget. Men ack, ack. Experterna underkände detta kryphåls-tänkande. De ansåg att vattenfarkoster som utnyttjas för sport- och fritidsändamål är … just det, fritidsbåtar. I sitt sökande efter kryphål hade Romson hakat upp sig på båtens konstruktion. Inte på dess nyttjande – som gjorde den till en … fritidsbåt.

 

7. Båtar, diskvatten och miljön – slutet. I samband med diskussionen om den giftiga kopparbaserade färgen på segelfartyget kom även andra frågor om båtar och miljö upp. Den som är Miljöminister och språkrör för MP förutsätts tänka på miljön. Det handlade om varthän s.k. gråvatten (disk- och badvatten) tog vägen från Romsons segelfartyg? Togs det om hand – eller gick det rakt ut i vattnet? Utsläpp av s.k. gråvatten bidrar nämligen till övergödningen av Östersjön. Denna gång fick Romsons pressekreterare besvara frågan. Det innebar dock ingen förbättring. Svaret blev nämligen så här: ”Det händer att gråvatten går ut i vattnet under de perioder de använder båten”. (Varför skulle ”gråvatten” gå ut i Östersjön under perioder då de inte använder båten?)

Men Romson gör ju bara som alla andra? OK. En av två partiledare i MP gör bara som alla andra. MP är som alla andra när det gäller att skada miljön. Uppenbarligen – om Romson utgör måttstocken. Men detta är inte tillräckligt för den som är språkrör för Miljöpartiet – som påstår sig värna om miljön – och som dessutom fått förtroendet att vara Miljöminister. Inte om folk ska tro på detta parti. Då måste Romson föregå med gott exempel. Inte framstå som ”en miljömyglare” (emm).

 

8. Från Bromma till klimatmöte i Milano. Den nya miljöministern Åsa Romson åkte på ett klimattoppmöte i Milano redan under sin första dag som minister. Romson åkte med regeringsplanet som avgick från Bromma. Problemet med detta var att Miljöpartiet vill lägga ned flygplatsen på Bromma och bygga bostäder där. Detta var ett av MP:s krav under valrörelsen. Romsons pressekreterare svarade, på frågan om ifall detta var konsekvent, att regeringens plan redan var bokat och att den då nytillträdda Miljö- och klimatministern inte kunde göra något åt detta. Pressekreteraren hade säkert rätt i att det var svårt – första dagen. Men det kom fler dagar.

Gustav Fridolin, tidigare utbildningsminister, kunde exempelvis ha gjort något då miljöpartisterna blivit varma i fåtöljerna i regeringsplanen. Fridolin ville, även han, stänga Bromma och bygga bostäder. Trots detta tillhör han, och hans följe, de som låtit sig hämtas upp på Bromma av regeringsplan som sänts dit från … Arlanda. För vidare transport. Det är endast 41 km mellan Bromma och Arlanda! Fridolin försvarade sig med att det var Försvarsmaktens beslut. Men han och gänget kunde ha tagit taxi, eller buss, till Arlanda och sedan åkt till sitt möte.


9. Knarkdömd tjänsteman en av Romsons medarbetare.
År 2012 dömdes en topptjänsteman för narkotikasmuggling. Via nätet hade tjänstemannen skaffat sig den narkotikaklassade substansen ”Prilocin”. Han påstod, i förhör med polis, att han varit så full att han varken kunde säga om han genomfört beställningen eller inte. Det låter inte trovärdigt. Bara två år senare började han arbeta i regeringskansliet! I egenskap av politiskt sakkunnig för Miljöpartiet. Hans arbetsplats var samordningskansliet – mellan de båda regeringspartierna S och MP. Han skulle ha sin tjänst så länge som Romson var statsråd. Självklart ska ingen som begått brott stängas ute från arbetsmarknaden. Men frågan är ifall de ska åka ända in regeringskansliet, på en räkmacka, via Romson? Återigen kan hennes omdöme ifrågasättas. Kraftigt.

Så långt mina kommentarer till uppgifter publicerade SvD i juni 2015 och i maj 2016.


10. Romson borde fått en Oscarsstatyett för sina dubbla budskap.
År 2015 sökte 1, 320 000 människor asyl inom EU. Talet om uppåt 60 miljoner flyktingar hade inget med Sveriges självförvållade flyktingkris att göra. Som exempelvis många från MP påstod. Krisen bestod i att Sverige inte ställde krav på övriga EU-länder att ta sin andel av de 1, 320 000 asylsökande. Men EU-länderna var lika ovilliga till samarbete då som när coronapandemin bröt ut 2019.

Så Sverige tog emot 163 000 asylsökande av totalt 1, 320 000. Sverige befolkning utgjorde endast två (2) procent av EU:s. Ändå tog Sverige emot över tolv (12) procent av antalet asylsökande! Detta var inte bara fler än något annat EU-land. Det var överlägset flest. Låt oss jämföra Sverige med några andra EU-länder. Sverige tog emot 16,6 asylsökande per 1000 invånare, Tyskland tog emot 5,5 asylsökande per 1000 inv – en tredjedel av vad Sverige tog emot, Danmark tog emot 3,8 sökande per 1000 inv och Frankrike tog emot 1,2 sökande per 1000 inv.

Detta är sanningen.

Sanningen är också att Sverige inte införde någon ny omänsklig, invandrarfientlig eller rasistisk flyktingpolitik i november 2015. Sanningen är att regeringen återgick till det som har varit det normala för Sverige. Sanningen är att det istället var de fyra åren 2012 – 2015 som varit onormala. Det som hände 2012 – 2015 byggde på en uppgörelse i mars 2011 mellan Alliansen och MP. Allt annat är en mytbildning byggd på lögner.

Men Miljöpartiet är för fri invandring. De drar sig inte för att ljuga. MP tillhörde de som ville mörka vad som egentligen hände genom att tala om 60 miljoner flyktingar när det handlade om 1, 320 000 som sökte asyl i något EU-land. Minns det osmakliga spelet kring den 24 november 2015. Åsa Romson stod och grät, bredvid Stefan Löfvén, över det beslut som hon själv varit med och fattat! Tala om falskhet med hjälp av dubbla budskap från MP:s sida. Romson lämnade Stefan Löfvén att försvara regeringens (där MP ingick) gemensamma beslut. Själv fällde hon följande kommentarer: ”Det är fruktansvärda beslut som regeringen nu känner sig tvingad att fatta … Det skulle fattas ännu mer fruktansvärda beslut i Sverige om vi inte hade en regering av den här konstellationen”.

Hade inte MP varit så makthungriga skulle partiet ha gjort som språkröret för deras ungdomsförbundet ville – och lämnat regeringen. Vilket hade varit utmärkt. Men se lämna makten ville inte Romson, Fridolin och den övriga MP-ledningen. Men det kröp det fram att kommun- och landstingspolitikerna inom MP levde i verkligheten. De hade övertygat Romson, Fridolin och de övriga i partiledningen om att beslutet att stoppa vågen av asylsökande var det enda rätta.

Låt mig än en gång sammanfatta vad som hände 2015. Sverige, med endast två procent av invånarna i EU, tog emot över tolv procent av antalet asylsökande! Detta var nästan tre gånger så många som det land som tog emot näst flest asylsökande. Romson talade om de fruktansvärda som hände i Sverige detta år. Det fruktansvärda i Sverige var lögnerna från bl a MP. Till detta kommer att EU-länderna var lika osolidariska i samband med flyktingkrisen som de var då coronapandemin bröt ut i fjol. Socialdemokraterna har varit oförmögna att försvara sig själva i denna fråga. De verkar befinna sig i en oacceptabel beroendeställning av MP. Vore jag sosse skulle jag framhålla tre argument mot alla gråtande lögnare:
1. År 2025 tog Sverige emot oändligt många fler flyktingar än alla andra EU-länder och visade solidaritet,
2. Den förändring som ägde rum i november 2015 innebar ingen ny och omänsklig flyktingpolitik från svensk sida – förändringen innebar en återgång till den traditionella svenska asylpolitiken – allt tal om en ny, omänsklig, invandrarfientlig eller rasistisk politik är direkta lögner,
3. För att klara av att integrera alla som fått asyl under den rad av år då Sverige tagit emot fler flyktingar måste landet lägga sig på EU-snittet vad gäller uppehållstillstånd – samtidigt måste andra EU-länder ta sin del av ansvaret vilket de inte gjort tidigare.
Klarar inte Socialdemokraterna detta själva ställer vi gärna upp. Sedan en sista sak:

Det finns fortfarande medlemmar i MP som bryr sig om klimat och miljö.
Och som även förstår skillnaden mellan islamister och muslimer.
Tyvärr blir dessa färre och färre då partiet krymper.
Men vi samarbetar gärna med dessa.

 

Fortsättning följer i DEL III ….. MP under fyraprocentsspärren

 

 

 

 

 

3 kommentarer

 1. Bergis

  Digitaliseringen och ägandet av en smartphone har ökat den ekonomiska migrationen till Europa. De som lyckats ta sig till Europa och få asyl skickar blixtsnabbt sin lyckade resa över Medelhavet till vänner på den Afrikanska kontinenten via smartphone. Det triggar nya att försöka ta sig över till Europa .

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Bergis kommentar – 29 juli 2020
   Det var som du säger år 2015, enligt min uppfattning, när Sverige deklarerade att alla flyktingar från Syrien skulle få uppehållstillstånd.

 2. Jonsson

  Mp-ledningen har oskrivna regler och klausuler som undantar dem från miljö- och samhällsansvar? De har väldigt, väldigt tunga stenar och verktyg att tampas med. Bland annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.