Coronapandemin hade inte behövt drabba äldreomsorgen så hårt. Skarp kritik från Socialstyrelsens tidigare generaldirektör. Plus ny statistik.

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

 ____________________________

 

5 787 människor har mist livet till följd av coronaviruset i Sverige (18 augusti). En bidragande faktor till det stora antalet avlidna i Sverige har varit att coronaviruset tog sig in på ett stort antal äldreboenden runt om i landet.

Men coronapandemin hade inte behövt drabba äldreomsorgen så hårt som den gjorde!

Detta enligt Socialstyrelsens tidigare generaldirektör Lars-Erik Holm som intervjuades i Sveriges Radios Ekot i morse (19 aug). Enligt Lars-Erik Holm hade äldreomsorgen stått bättre rustad inför pandemin om Socialstyrelsens föreskrifter för bemanning och kompetens inom äldreomsorgen från 2012 hade fått vara kvar. Föreskrifterna krävde bland annat ökad personaltäthet inom äldreomsorgen. Ekot rapporterade i juni att de äldreboenden i Stockholms-området som fått in coronasmittan hade en högre andel tillfälligt anställd personal än de som lyckats hålla smittan borta.

 

Det är fortfarande bara fem länder i världen som har högre dödstal än Sverige.
Detta i förhållande till storleken på ländernas befolkning. Uppgifterna kommer från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. I tabellen nedan har jag räknat bort San Marino, Andorra, Jersey och Sint Maarten då dessa länder/territorier har under 100 000 invånare.

Danmark, Norge och Finland har långt färre avlidna än Sverige. Detta både i absoluta tal och sett till befolkningens storlek. Även länder som USA och Brasilien, som har flest respektive näst flest dödsfall i världen i absoluta tal, har färre avlidna sett till befolkningens storlek än vad Sverige har!

Se nedan den tragiska listan över de stater som har flest döda i världen i förhållande till storleken på sin befolkning:

1. Belgien: 868 avlidna per 1 miljon invånare
2. Peru: 808 avlidna per 1 miljon invånare
3. United Kingdom: 621 avlidna per 1 miljon invånare
4. Spanien: 610 avlidna per 1 miljon invånare
5. Italien: 586 avlidna per 1 miljon invånare
6. Sverige: 565 avlidna per 1 miljon invånare
7. Chile: 551 avlidna per 1 miljon invånare
8. USA: 517 avlidna per 1 miljon invånare
9. Brasilien: 511 avlidna per 1 miljon invånare
10. Frankrike: 454 avlidna per 1 miljon invånare
* Tyskland: 111 avlidna per 1 miljon invånare
* Danmark: 107 avlidna per 1 miljon invånare
* Österrike: 82 avlidna per 1 miljon invånare
* Finland: 60 avlidna per 1 miljon invånare
* Norge: 49 avlidna per 1 miljon invånare

Källa: EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) 18 augusti

Statistiken globalt 18 augusti
* 21 689 832 människor har bekräftats smittade
* 770 273 har bekräftats avlidna
* 13 907 711 har tillfrisknat

Källa: Siffrorna för antalet bekräftade smittfall och avlidna kommer från EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) 18 augusti. Siffran för antalet tillfrisknade kommer från Johns Hopkins University 18 augusti.

Sverige totalt
bekräftade smittfall: 85 045
bekräftade avlidna: 5 787

Källa: Folkhälsomyndigheten 18 augusti

3 kommentarer

  1. Mjo

    Hej! Tycker du att vi borde införa munskyddskrav i kollektivtrafiken?
    T.ex i Umeå har vi busslinje 1 där det ligger många skolor efter den sträckan, där kan det vara svårt att förebygga trängsel då det är många som åker buss samtidigt.

  2. Jonsson

    Utvecklingen är en konsekvens av Ädelreformen. Då skruvade man ner de medicinska insatserna och ambitionerna på vårdinstitutionerna som kommunerna fick ansvar för. Sjukhemmen t ex blev boenden och de inskrivna blev klienter eller brukare. Patient blev ett förbjudet ord på avdelningarna. Det fanns inga krav på personalens utbildning. Vem som helst kunde hoppa in på vikariat. Och sjuksköterskorna blev konsulter och delegerade medicingivandet, journalförandet o s v, till just vem som helst. Som naturligtvis ofta saknade kunskap om läkemedlens verkan och sjukdomssymtom.
    Ropen nu på höjd status, utbildning, lämplighet och språkkrav – de kan verka underliga mot den bakgrunden.
    Men, jättebra att Holm fått mål i mun nu. Han motarbetades väldiga som GD på Socialstyrelsen – från politiskt håll och från SKL. Det är bara att beklaga hur politikerna förstört sjukhem och äldreomsorg allt sedan S/ Fp-reformen på 1990-talet.
    Nu behövs tydligen även politiska insatser för att hitta konkurrerande dödsorsaker p g a pandemins letala verkningar i Sverige. Primär eller sekundär dödsorsak? Fokus hamnar på ord och siffror istället för på den tragiska verkligheten: hitintills! – närmare 6000 avlidna MÄNNISKOR. I Sverige.

  3. Pingback: Hade vi kunnat vara bättre förberedda? | Husmusens Blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.