Oppositionen måste minska risken för covid-19 bland gymnasiets elever som ökat p g a Vigrens (S) förhastade beslut. Ta ansvar Robert Axebro (C) !

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

 ____________________________

 

Ingress
Den 29 okt publicerade jag ett inlägg där jag starkt ifrågasatte det beslut som Peter Vigren (S) tagit rörande gymnasieelverna. Peter Vigren är socialdemokratisk ordförande för Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå.

Den 19 oktober tog han, ensam, i sin egenskap som ordförande följande beslut: ”…att åter öppna upp gymnasieskolorna för ordinarie undervisning i skolans lokaler från och med vecka 45”.

Innebörden av detta beslut, som alltså togs av ordförande Vigren allena – utan de övriga tio ledamöterna i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden – innebar att alla elever i Umeås kommunala gymnasieskolor återgick till undervisning i skolans lokaler från och med måndag den 2 november. Tidigare hade eleverna i årskurserna två och tre i Umeås gymnasieskolor haft distansundervisning varannan vecka. Detta på grund av risken för coronasmittan.

Ordförande Vigrens beslut riskerar att få långtgående konsekvenser för spridningen av coronasmittan i Umeå med kranskommuner.

 

Del ett
Spridningen av coronasmittan ökar nu rejält i länet och i landet. Under den senaste veckan har smittspridningen i Västerbotten ökat i en direkt oroväckande takt. Under helgen rapporterades nya ”rekordsiffror”. Hela 127 nya bekräftade smittfall kunde rapporteras under lördag, söndag och måndag! Dessutom kunde VK bland annat rapportera, under tisdagen, om ett coronautbrott på ett av Umeås gymnasier nämligen Dragonskolan. Detta precis efter att skolan, på ordförande Vigrens uppmaning, helt och hållet återgått till klassrumsundervisning.

Enligt VK har fyra elever i en klass insjuknat. Hela klassen får nu återgå till distansundervisning.

Även på riksplanet har nya ”rekord” slagits när det gäller antalet bekräftade smittfall. I fredags (30 oktober) rapporterades för första gången över 4 000 bekräftade smittfall. Detta under ett enda dygn. I en rad regioner börjar också antalet sjukhusvårdade patienter med coronasmitta öka. I Stockholm säger sjukvårdsdirektören att sjukvården håller på att ”tappa greppet” när det gäller antalet inlagda coronapatienter.

 

Del två
Ordförande Vigrens beslut – som han alltså fattade ensam – går på tvärs mot utvecklingen i övriga Sverige. Och i resten av Europa! I andra delar av Sverige – och i stora delar av Europa – införs nu nya restriktioner. I bland annat Storbritannien, Tyskland och Frankrike stängs återigen samhället ned för att bromsa smittspridningen. En rad svenska regioner – bland annat Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Stockholm, Halland, Jönköping och Uppsala med över hälften av landets befolkning – har infört lokala restriktioner kallade ”Lokala allmänna råd”. Det rör sig bland annat om rekommendationer om att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Ställen där många människor vistas samtidigt.

Enligt smittskyddsläkaren Stephen Stenmark vid Region Västerbotten, som intervjuats av VK, sker den största smittspridningen när människor umgås inomhus.
”Det gör vi på jobbet, när vi pluggar, när vi träffar vänner, när vi tränar tillsammans och inom familjen” sa Stephen Stenmark till VK.

När vi pluggar … !

Bara för att förekomma missförstånd.
Jag och övriga i Arbetarpartiet har aldrig varit för nedstängning av samhället som en övergripande strategi. Vi stöder den linje som WHO förespråkade i våras och som går ut på masstestning, smittspårning och isolering av de som smittats. Men vi är inte emot att samhället – eller delar av samhället som exempelvis gymnasieskolorna – håller stängt under en period fram till dess att metoden med masstestning, smittspårning och isolering har kommit igång. Ordentligt. Det är mot denna bakgrund umeborna ska se vår kritik.

Del tre
Men de som ska vara opposition i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har ännu inte tagit bladet från munnen. Detta trots att ordförande Vigren går på tvärs emot utveckligen i övriga Sverige och Europa. Jag vill inte tro att denna tystnad betyder att även Robert Axebro, vice ordförande och centerpartist, ställer upp på ordförande Vigrens ansvarslösa beslut?

Centerpartiet är nämligen ett av de partier i Umeå kommunfullmäktige som tidigast tog coronapandemin på största allvar.

Ordförande Peter Vigrens beslut av den 19 oktober måste rivas upp. Och detta måste ske NU. Det vill säga idag, i morgon, under denna vecka. Det borde inte behövas några onödiga tragedier– bland eleverna på Umeås gymnasier. Det borde inte heller behövas några onödiga tragedier på andra institutioner i samhället genom en snabbare allmän smittspridning endast av det skälet att politikerna i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har svårigheter med att förstå allvaret i situationen.

 

Avslutning
Jag anser att oppositionen inom Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden – som jag hoppas finns – kliver fram. Den ökade smittspridningen i samhället måste leda till åtminstone två diskussioner:
a) är det rätt att alla gymnasieelever som Umeå kommun ansvarar för har återgått till klassrumsundervisning på heltid. Speciellt mot bakgrund av coronautbrottet på Dragonskolan,
b) vad ska göras framöver?

Även om det är pinsamt för Vigren att tvingas återta sitt beslut, efter bara två veckor, är hälsan hos eleverna och risken för ökad takt i smittspridningen inom Umeå med kranskommuner viktigare än ordförande Vigrens prestige.

Någon måste förbanne mig ta ansvar för att begränsa smittspridningen. Ansvaret vilar bland annat på vice ordförande i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Robert Axebro (C).

Även nämndens andre vice ordförande, Mariam Salem Nya Miljöpartiet i Umeå,
har ett stort ansvar. Nya MP regerar nämligen Umeå kommun
tillsammans med Socialdemokraterna.
De har en gemensam budget.

4 kommentarer

 1. Jonsson

  Det är ”Oacceptabelt”.
  Så låt oss minnas detta i september 2022.
  Ett av mänsklighetens stora dilemman är svårigheten att kunna välja. För det innebär att man måste välja bort något, som exv. den där festen, matchen, krogbesöket med mera. Med coviden som hotar liv och hälsa behövs därför att de ansvariga, i maktpositioner, vågar ta de beslut som effektivt stoppar smittan – inte tvärtom ökar riskerna! Särskilt viktigt för de som basar över obligatoriska verksamheter som skolor (vilket gymnasiet i princip är idag också).
  Men de (s) föredrar kanske att det är oordning i staten, framför att det är det i deras frisyrer.
  Oacceptabelt, naivt, såg det inte komma … Kortsiktighet och nära noll framförhållning är parollen för dagens sossar?

  I den mataffär jag bävande besöker; där går de flesta kunderna förbi spritautomaten vid ingången. Många torkar näsan med handen och andra tränger sig förbi kassakön, istället för att använda ingången. Trots alla anslag och högtalarutrop om att hålla fysiskt avstånd. Men sådant förväntas fungera på skolorna i Umeå!?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Jonssons kommentar 4 nov
   Du har helt rätt: ”sådant förväntas fungera på skolorna i Umeå!?”. Vigrens attityd är vad som brukar betecknas happy go lucky. I detta fall ANSVARSLÖS. Men om ingen annan i Gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden reagerar och agerar blir de ALLA medansvariga.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Patriks kommentar 4 nov 2020
   Tack för upplysningarna om den allmänna spridningen på skolorna i Skelet. Du har så smärtsamt rätt i att det vidtas skarpare åtgärder på allt fler ställen. Men inte här. I våras skilde Umeå ut sig på ett positivt sätt. Idag skiljer Umeå också ut sig. Fast negativt. SAD!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.