Flera kommentarer rörande valet i USA uttrycker ett förakt mot amerikaner i allmänhet samt en okunskap om hur USA fungerar

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

 ____________________________

Texten nedan kommer från Ida Persson SVT via TT. Texten publicerades kl 11.18. idag torsdag.

Skälet till att jag lägger ut texten är att jag anser att vissa kommentarer som jag läst och lyssnat till, rörande det amerikanska valet, uttrycker en onyanserad och föraktfull attityd till det folkliga USA samt en djup okunskap rörande hur den amerikanska konstitutionen och valsystemet fungerar. Kravet på omräkning av röster är inte alls orimligt dels mot bakgrund av hur jämt detta presidentval är, dels mot bakgrund av den amerikanska konstitutionen samt det valsystem som existerar i USA.

Man kan tycka hur illa som helst om Trump. Men även han, och hans anhängare, har rätt att kräva omröstning i delstater där det är väldigt jämt. Det som står på spel är vem ska inneha det enskilt viktigaste politiska ämbetet i världen.

Själv vill jag varken ha Biden eller Trump.

Min poäng är att den inskränka attityden ”Sveriges-system-borde-vara-förebilden”, samt att USA är efterblivet, är förkastlig. Naturligtvis är det mycket som borde förbättras i USA. Valsystemet borde främst förenklas, effektiviseras samt göras mer lika i de olika delstaterna samt Washington D. C.

MEN!
Vissa av de som gapar och hånar USA, samt talar om ett kaos, framstår som om de har drabbats av politisk demens. De verkar ha glömt att, även om valresultatet i Sverige kunde levereras redan på valdagens kväll 2018, det sedan tog fyra månader innan Sverige att fick en ny regering på plats. De som gapar och hånar verkar också ha glömt att det Januariavtal som krävdes, för att Stefan Löfven slutligen skulle kunna bilda en regering, hade sådana motsättningar inbyggda att Sverige har befunnit sig i en ständig regeringskris sedan dess. I Sverige var det först kaos i fyra månader innan Januariavtalet undertecknades. Efter detta har hotet om en misstroendeomröstning i riksdagen funnits där hela tiden. Idag mer så än någonsin!

Det gäller att se proportionerna i det som nu händer i USA.

Det stora problemet med USA är att det saknas ett arbetarparti baserat på en stridbar fackföreningsrörelse som kan ta itu med landets gigantiska klyftor och medborgarnas väldiga otrygghet. Det stora problemet är inte att Trump och hans anhängare kräver omröstning i ett val som kan bli så jämt att resultatet faktiskt skulle kunna förändras vid en omräkning av rösterna!

 

Här följer texten från SVT.

”Jämnt i flera delstater: ”Inte omöjligt” att resultatet kan ändras efter omräkning

President Trump har flaggat för att kräva omräkning av rösterna i vissa delstater. Något som ändå skulle komma att ske, enligt professor i nordamerikastudie, Dag Blanck.

– I vissa delstater sker det en automatisk omräkning om det skiljer väldigt lite mellan kandidaterna. I andra har man rätt att begära en omräkning, och det är det vi ser nu.

Blanck vill inte sia om vem som tar hem valsegern till slut men säger att det inte är otänkbart att det finns en vinnare när rösterna räknats första gången, och en annan när de räknats på nytt.

– Det är så jämnt så det är inte omöjligt, det vi har nu är också en juridisk process som är i gång. Att resultaten och rösträkningen i olika delstater utmanas i domstolarna, det är det amerikanska sättet att lösa problemen.

(TT)

SVT · Ida Persson”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.