Trump har störst möjlighet att hindra ytterligare splittring. Han bör nu ge sina 70 milj väljare vägledning genom att själv acceptera Bidens seger.

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

 ____________________________

 

Då en individs agerande ska analyseras handlar det inte endast om vad personen i fråga gör eller säger. Det handlar ofta i lika stor utsträckning om vad personen INTE gör eller INTE säger.
Sedan CNN i går utropade Joe Biden och det demokratiska partiet som segrare har en miljon, minst, av analytiker, journalister och politiker talat om Joe Bidens möjligheter att ena USA. Den splittring som har kommit till ytan under Trumps tid i Vita huset beror till väldigt liten del på dennes twittrande eller  ens handlingar. De klyftor som vuxit fram i USA är resultatet av en lång process som i grunden beror på att USA har tappat sin tidigare helt dominerande ekonomiska styrka i världen. Detta samtidigt som konsumtionen hållits igång via väldiga lån.
Men som vid alla ekonomiska tillbakagångar fördelas inte bördorna lika.
Jag vill upprepa det som jag skrev i min föregående blogg: ”Låt mig påminna om att det var nära 32 procent av alla amerikaner som levde under den officiella fattigdomsgränsen under två månader eller mer åren 2009-2011. Detta under efterdyningarna av den djupa ekonomiska nedgången (recessionen) åren direkt innan. Och nu riskerar coronapandemin att åter skapa en djup ekonomisk nedgång – förutom att pandemin i sig själv har slagit hårt mot USA. Den har hittills skördat drygt 240 000 amerikaners liv”.
Jag tror inte att varken Demokrater eller Republikaner har någon chans att åstadkomma de långsiktiga investeringar som krävs för att skapa den gröna industriella produktion som krävs för att minska de väldiga ekonomiska och rasmässiga klyftor, motsättningar och spänningar som finns inom USA. Både inom etablissemanget bland befolkningen. Som jag skrivit tidigare anser jag att detta kräver en stridbar fackföreningsrörelse och ett nytt tredje, landsomfattande, parti för att klara detta. Jag syftar på ett arbetarparti. Jag syftar på ett parti för ALLA löntagare: de idag arbetande, de som pensionerats efter att ha arbetat och de ungdomar som står i tur att börja arbeta.
Bernie Sanders befinner sig idag i en unik position. Han har möjligheten att bryta med demokraterna och skapa detta parti. Gör han det kommer han inte endast att vinna tiotals miljoner väljare från det demokratiska partiet. Sanders skulle även kunna vinna lika många väljare som röstat på Donald Trump i det ena, eller i båda, presidentvalen 2016 och 2020.
I samband med presidentvalet 2016 visade vissa opinionsmätningar att Bernie Sanders skulle ha haft större chans att besegra Donald Trump än Hillary Clinton. Clinton var Washington-etablissemanget personifierat. Och både Bernie Sanders och Donald Trump profilerade sig som ”outsiders” – om än med olika partibeteckningar. Men ett av de främsta skälen till att Trump besegrade Hillary Clinton för fyra är sedan var just att så många ville rösta NEJ till ytterligare en representant för detta arroganta politikska-byråkratiska- mediala Washington-etablissemang.
Men det är skillnad på ett långsiktigt ”helande” av USA och det akuta behovet att desarmera dagens explosiva spänningar i USA. Och den som, mer än någon annan enskild person, skulle kunna göra detta detta är faktiskt Donald Trump!
Han fick i princip hälften av folkets röster. Trump fick inte endast några vita miljonärers röster. Han fick över 70 miljoner röster. Detta är fler röster än vad exempelvis Barack Obama fick då han gjorde sitt bästa val. Jag tror att den ende presidentkandidat som fått fler röster, i absoluta tal, är Joe Biden – i detta presidentval! Trump hade exempelvis framgångar bland de latinska väljarna. Många blue collar arbetare har röstat på Trump i två val nu. Oc
Så därför befinner sig Donald Trump i den positionen att han, inte Joe Biden, är den som har störst chans att påbörja enandet av den så djupt splittrade amerikanska befolkningen. Eller, rättare sagt, han kan förhindra att spänningarna ökar ännu mer. Det Trump behöver göra är att ge sina drygt 70 miljoner väljare budskapet att Bidens seger var rättvis och måste accepteras. Men detta måste han göra.
Det är allt.
Men det innebär att Trump tvingas gå emot det sätt på vilket han har agerat under hela sitt offentliga liv. Detta oavsett om det varit i sin egenskap känd fastighetsmogul, TV-profil och under sina år som president.
Men skulle Trumps intellekt klara av att sätta sig över sitt ego så skulle han – just i nederlagets bittraste stund – kunna erövra det erkännande för ”storhet” som han utan framgång jagat under hela sitt offentliga liv.
Detta är den djupa ironin i dagens situation i USA. Eller en av ”ironierna”.
Då Trumps eftermäle ska skrivas kommer detta inte endast att handla om vad han gjorde och om vad han sade. Det kommer också att handla om vad han inte gjorde och vad inte sade. Domen över Donald J Trump kommer att bli dubbelt så hård ifall han inte – just i denna så spända situation – bidrar till att desarmera den tickande bomb som dagens USA utgör.

8 kommentarer

 1. Håkan

  Som sagt,en person som Trump ska ju givetvis inte vara med på den här nivån överhuvudtaget.Men jag har suttit framför burken och förvånats(nej jag svammlar jag är givetvis inte förvånad) över den totala partiskheten som publik service och TV-4 har uppvisat.Det var nästan skrattretande att se hur surmulet det var på valvakorna från början när Trumpen gick bäst.Sen i takt med att Biden började gå om så blev det nästan en euforisk stämmning på nämnda ställen.Sen tycker jag media har en nedslående syn på sjuttio miljoner Trump väljare.Dom benämns som outbildade,landsbygdsmänniskor o.s.v.Undrar just hur utbildad en majoritet av Bidens valboskap är??Media har ju också oroat sig för oroligheter efter valet,mig veterligt har inga städer bränts ner.Så att Svensk media ska vara glada av flera anledningar,hade Trumpen vunnit då hade brandkår,polis och ambulanspersonal haft fullt upp,länge ,länge.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till kommentaren från Håkan 9 nov 2020
   Jag anser också att media, i huvudsak, har varit partiska på ett sätt som missgynnat Trump. Men det värsta är den nedlåtande attityden mot alla de som röstade på Trump 2016. Denna syn sammanfattade jag genom att citera Hillary Clinton (”Basket of deplorables”). Men efter detta val – då Trump fått det näst högsta valresultatet i absoluta tal någonsin (den enda som fått fler är Joe Biden) – har detta nedlåtande snack tystnat. Åtminstone i svensk media. Och de spänningar som nu uppstår i USA är Trump själv ansvarig för. Det han säger är att valfusk har förekommit, och det i en sådan omfattning att det i praktiken har skett en statskupp, även om Trump inte använder just det ordet. Detta kan göra den spända situationen ännu mer spänd. Och just nu ligger bollen hos Trump. Han har rätt att begära omröstning. Och så kommer att ske. Men han saknar moralisk rätt att påstå att valsegern stals från honom. Och han saknar bevis på ett omfattande och ORGANISERAT valfusk. Så hur orättvist media än har behandlat Trump tidigare så är det IDAG Trump som beter sig på ett absolut oförsvarligt sätt. ABSOLUT oförsvarligt sätt.

 2. Håkan

  Min spaning gällde enbart svensk media,vad Hillery Clinton sagt det är ointressant,jag har vigt många timmar framför burken i detta ärende,och ingen kan ta bort mina intryck.Problemet är väl att det gällde Trump ytterst.I min värld uppträder en journalist opartiskt,men det är som allt annat ,särskilt i publikservice man drar sig inte för att vinkla och censurera.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till kommentaren från Håkan 9 nov 2020 (10:28)
   Du har fel när du säger att kommentaren från Hillary Clinton är ointressant. Hon representerar ett skikt som utövar ett väldigt inflytande på exempelvis svenska Dagens Nyheter OCH svenska media i allmänhet (även SVT och SR). Hetsen som Clinton, m fl, utövar i USA får alltså ett väldigt genomslag här i Sverige. Och det du har lagt märke till – liksom jag – härstammar i väldigt stor utsträckning från det politiska-mediala etablissemanget i USA.

   • Håkan

    Om du menar så,då kan jag nog hålla med.Svensk media väljer gärna det ”rätta”,men att fru Clinton har ett inflytande på DN med flera visste jag inte.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar till Håkan 9 nov 2020 (16:24)
     Svensk media är, tyvärr, bara alltför ”lyhörda” när det gäller vad de tongivande kretsarna i det demokratiska partiet anser. Detsamma gäller för den media som står ”Demokraterna” nära, som CNN och New York Times m.fl. En mer objektiv rapportering i svensk media, inte minst när det gäller public service, vore ytterst önskvärd.

 3. Jonsson

  Media har bidragit till Bidens seger.
  DE har ett ansvar att ta i efterdyningarna av valet.
  Hälften av väljarkåren valde ju Trump. Låt se om Biden tänker styra in mot mitten. Och inga fler evighetskrig, tack.
  Osökt (nästan) kommer jag att tänka på Löfven, som inte accepterade valutgången här hemma sist. Han kan ta både Clinton, Trump och vitryssen i hand. Makt korrumperar oturligt nog.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Jonsson – 9 november 2020
   ”Makt korrumperar oturligt nog”. Även om jag tycker du går liiite långt då du jämför den politiskt mesige Löfven med den mindre mesige Trump. Men när det gäller att makt korrumperar – fast på olika sätt – så gäller detta alla tre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.