Coronans första år är över- vaccinets första år börjar. Många har förlorat någon- många hjältar-å-hjältinnor har trätt fram. Hoppas på ett Gott Nytt År !

Inledning

Mina tankar går till alla som förlorat nära och kära,
släktingar och vänner, i denna pandemi som har drabbat hela
världen. Det går inte att trösta de som drabbats. Men det går att
delta. Sjukdomens dödlighet snuddade även vid min familj. Skälet till att jag
snart har skrivit 50 bloggar om pandemin, den första den 11 mars, är att jag bryr mig.

Jag hoppas att vaccinet ska minska antalet tragedier. Även om det inte
kan hjälpa alla de som redan har drabbats – på olika sätt.
___________________________________

 

Del ett
De två människor som står mig allra, allra närmast i livet utsätts varje dag för risken att smittas av coronaviruset. Ofta iklädda förkläden, handskar, ansiktsmask och visir gör de sina jobb. Nästan varje dag undrar de om de har blivit smittade. Båda två tillhör alla de som har tvingats att testa sig under hösten på grund av sin utsatthet för coronaviruset. Än så länge har ingen av dem har varit positiv. Men jag, och många-många med mig, oroar sig för att de nära och kära ska smittas. Vi kan ju alla bli smittade.

Det är också viktigt att hålla fram alla hjältar – av båda könen – som stigit fram. Dels inom sjukvården i landets 21 regioner, dels inom vård/omsorg i landets 290 kommuner. Hjältar och hjältinnor, hjältinnor och hjältar. Året 2020 är det år då dessa gruppers betydelse för att samhället ska fungera inte kan ha undgått någon.

Jag oroar mig också för att själv bli smittad.

Jag har haft två nära-döden möten denna höst. Av helt andra skäl än corona. Jag gör nu det jag kan för att slippa ett tredje möte i form av covid-19. Men jag kan inte låta bli att krama min dotter. Det är extra svårt att inte kramas i juletider. Detsamma gäller för kvinnan jag är gift med (frun alltså). Dessutom kan jag inte låta bli att ge frun en puss (på kinden, givetvis, vad trodde ni)? Det var ett tag sedan jag var tonåring. Tyvärr.

I mitten på december fick frun veta att hennes mamma, vi kan kalla henne Kerstin, hade testats för corona och att provet var positivt. Kerstin hade utvecklat covid-19. Till saken hör att Kerstin bara har 2½ år kvar till dess att hon fyller 100. Och hon bor i Stockholm. Det är alltså inte bara att ”titta förbi”. Kerstins andra barn bor dessutom på den amerikanska västkusten. Efter en vecka ringde personalen på boendet i Stockholm och bad Kerstins dotter (hon som jag alltså är gift med) att resa till Stockholm och det boendet där Kerstin lever. Skyndsamt. Personalen befarade det värsta.

Det är som de flesta vet är det inte ofarligt att resa. Ur smittsynpunkt.

Frun flög ned. Det var bråttom. Tåg hem. Med munskydd av extra god kvalitet. Och då frun besökte sin mamma Kerstin hade hon plast på fötterna, handskar av samma material på händerna, skyddande förkläde, ansiktsmask samt visir. Ungefär som på jobbet. Detta försvårade kontakten med en gammal och sjuk mamma. Men frun hade ett foto med sig, av sig själv, plus ett papper med texten ”Jag är Mikkan”. Under besökets andra dag gick budskapet fram. Kerstins kände igen sin dotter. Matlusten tilltog. Det kan ha varit en effekt av besöket. Eller att besöket och den ökande matlusten sammanföll av en tillfällighet. Ingen vet. Men den akuta krisen verkar vara över. Och nu arbetar frun (efter att själv ha testats för corona efter att ha besökts sin mamma). På nyårsafton. Arbetar på nyårsafton gör även min dotter. Det måste hon göra. Hon svarade nämligen inte i telefonen då jag ringde. Den skurken.
Frun och dottern arbetar alltså, liksom så många andra hjältinnor och hjältar, även på nyårsafton. Folk inom bland annat sjukvård och omsorgerna arbetar alltid på storhelger. Men nu uppmärksammas detta extra mycket. Och det är bra.

Det gick bra för fruns mamma. Denna gång. Men det har tyvärr inte gått bra för alla.

 

Del två
Statistik om coronapandemin 31 december 2020 kl 15.20

Källa: Johns Hopkins University

Globalt
*Bekräftade smittfall: 82, 838 054,
*Bekräftat antal döda: 1, 807 642,
*Antal återhämtade: 46, 842 079,

Sverige
*Bekräftade smittfall: 437 379
*Bekräftat antal döda: 8 727

Kommentarer:
1. Antalet smittade och döda är sannolikt mycket större. Detta beror dels på att vissa länder saknar kapacitet att fastställa diagnos och dödsorsak, andra länder underdriver sin statistik av politiska skäl och i ytterligare andra länder spelar båda dessa faktorer en roll,

2. Skillnaden mellan antalet som smittats å ena sidan, och antalet döda tillsammans med det antal som återhämtat sig å den andra, visar på hur många som är sjuka just nu. Enligt den officiella statistiken. Det blir cirka 83 milj – ca (47 milj + 2 milj) = 34 miljoner,

3. Av de cirka 47 miljoner som uppges ha återhämtat sig är det väldigt många som aldrig kommer att bli fullt friska. Och många kommer att ha drabbats av svåra bieffekter som nedsatt lungkapacitet. Ibland för resten av livet. Det finns nämligen fler än två (2) alternativ när det gäller de som har utvecklat covid-19 (corona virus sjukdom 2019): död eller fullt tillfrisknande. För väldigt, väldigt många kommer det även att finnas ett tredje alternativ nämligen tillfrisknande – fast med bieffekter. Och för många av de som drabbats av covid-19 kan dessa bieffekter bli både svåra och bestående.

4. Här måste narkolepsin nämnas. Denna drabbade barn och unga vuxna. Siffrorna för hur många som drabbades i Sverige varierar mellan 150-200 och upp till 440 individer beroende på vilken undersökning som det refereras till. För de som drabbades innebar, och innebär, detta en tragedi. På samma sätt innebär det en tragedi för de efterlevande till alla de snart 9000 som hittills har dött av coronapandemin i Sverige. Men till detta ska läggas alla de som i statistiken uppges som ”återhämtade”. Jag har just nu inte denna siffra för Sverige. Men ni kan se den officiella siffran för antalet ”återhämtade” globalt sett. Många av dessa kommer, som sagt, att leva vidare med svåra biverkningar.

 

Del tre
5. Om vi inte ställer upp och vaccinerar oss nu då det kommit ett vaccin, kan följande komma att hända:
* många dör i onödan – väldigt många fler än de som drabbades av den hemska sjukdomen narkolepsi,
* många överlever covid-19 – med mer eller mindre svåra biverkningar,
* vi får vänta väldigt många extra år på att bli av med coronapandemin – vilket vore en mardröm för folkhälsan och ekonomin,

6. I Sverige har vi inga problem med en rad sjukdomar. Låt mig nämna polio och smittkoppor. Skälet till detta är att en tillräckligt stor del av befolkningen solidariskt HAR vaccinerat sig. Då en viss andel av befolkningen har vaccinerat sig uppnås en immunitet som skyddar hela samhället mot dessa ofta fruktansvärda sjukdomar.

Vissa, mer eller mindre, fanatiska vaccinationsmotståndare åker snålskjuts på andra i samhället.

7. När det gäller mässling var även denna sjukdom utplånad i Sverige. Tittar vi ut i världen idag beräknas massvaccineringen mot denna virussjukdomen ha räddat över 20 miljoner liv globalt sett sedan 2000. Detta enligt en rapport från WHO och amerikanska folkhälsomyndigheten. Men under 2017 märktes tyvärr ett trendbrott.

Enligt den europeiska folkhälsomyndigheten har fallen av mässling i Europa ökat i regioner där vaccinationstäckningen har varit dålig. Globalt ökade virussjukdomen mässling bland annat beroende på väpnade konflikter i afrikanska och i asiatiska länder som Nigeria och Afghanistan. Även i Sydamerika har mässlingen återkommit då sjukvårdssystemet fallit samman på grund av en samhällsupplösning. Ett exempel på detta är Venezuela.
Mässlingen återkommer alltså till regioner där vaccinationsprogrammen inte längre fungerar eftersom sjukvården faller samman på grund av krig eller kaos av andra skäl. Men detta är inte den enda anledningen till att fallen av mässling åter ökar. Sjukdomen ökar även beroende på en ”vaccinationsskepsis” som har att göra med ett skifte där människor, på olika håll, vänder sig bort från vetenskapen (SvD / TT 30/11-18).

8. Bakslaget när det gäller mässling visar vad som kan komma att hända ifall inte en tillräckligt stor andel av befolkningen i Sverige vaccinerar sig mot coronaviruset och blir immuna. Då riskerar vi att få leva med verkliga biverkningar:
*dels i form av ett ökat antal döda – ett antal som kan bli stort,
*dels i form av människor som visserligen överlever – men som överlever med biverkningar som både kan bli allvarliga och varaktiga (kanske för resten av livet).

Personligen anser jag att personer som förklarar sig vara principiella motståndare till vaccinering, i utvecklade länder som Sverige, är ofattbart ansvarslösa. Hittills har de kunnat åka snålskjuts på andra som tagit sitt ansvar och vaccinerat sig. Men de som nu agiterar mot corona-vaccinerna kan alltså komma att bidra till att hundratals (eller fler) människor dör samt till att långt fler kan komma att skadas av biverkningarna från covid-19. Vissa kan skadas för livet.

 

Avslutning
Under år 2019 beslutades det om nedskärningar inom 17 av Sveriges 21 regioner. Regioner kallades tidigare – som de flesta vet – för landsting. Regionerna är den organisation som ska ta ansvar för sjukvården. Trots utbrottet av coronapandemin har inte nedskärningarna rivits upp i de 17 regionerna. I bästa fall har pandemin lett till små punktvisa upprustningar inom sjukvården och till att vissa nedskärningar skjutits upp tidsmässigt. Men nedskärningsplanerna har inte rivits upp. De är alltså i bästa fall ”vilande”. Detta är makabert. Vårdköerna var redan för långa då pandemin bröt ut. Och personalen var redan då för pressad. Nu har dessutom en ”vårdskuld” byggts upp i form av ännu fler uppskjutna operationer. Trots detta ligger alltså besluten om nedskärningarna fast.

Om något så borde denna coronapandemi ha inneburit en insikt om följande:
*att redan fattade beslut om nedskärningar inom sjukvården måste rivas upp,
*att mer resurser i form av pengar, utbildning och personal måste avsättas till sjukvården,
*att det som gäller för sjukvården också gäller för äldre- och andra omsorger.

 

Vårt nyårslöfte är att, bland annat, kämpa för
mer resurser till sjukvård och omsorger.

Jag önskar mina läsare ett
Gott Nytt År,

Janne

 

4 kommentarer

 1. Fredrik

  Varför göra en koppling mellan covid-19 och narkolepsi? Finns det sådana kopplingar vetenskapligt belagt?

  Som jag förstått det finns inga sådana kopplingar från t ex USA där vaccinationerna startats och detsamma gäller ifrån de studier som gjorts av det kommande vaccinet.

  Så åter igen, varför koppla covid-19 med narkolepsi? När du i nästa andetag säger att alla dem som INTE vaccinerar sig är ofattbara? Du försöker driva en tes genom att koppla ihop något som inte existerar. Varför?

  Narkolepsin som drabbade de unga (främst) kring svininfluensan berodde pga vaccinet. Det var inte influensan som var orsaken utan vaccinet. Och du vill väl att alla ska ta vaccinet eller hur? Så varför då berätta hur hemskt det är narkolepsi som drabbade dess unga människor som tog vaccinet (mot svininfluensan)?

  Både Sveriges och Finlands Läkemedelsverk samt ytterligare europeiska länders motsvarigheter har fastslagit att vaccinet var orsaken till detta.

  Jag har läst om alla möjliga effekter av covid-19 men narkolepsi är inte en av dem. Om du har den kopplingen, länka den som ett svar så får jag läsa.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Fredriks kommentar den 31 december
   JAG vill att alla ska visa solidaritet och vaccinera sig mot Covid-19 för att vi ska uppnå det skydd som hela befolkningen behöver. Precis som vi gjort när det gäller exempelvis polio och smittkoppor. MEN problemet är att mellan 20-25 procent av befolkningen är skeptiska till att vaccinera sig. Detta måste respekteras. Två av skälen till denna skepsis följande:
   1. det levande minnet av narkolepsin,
   2. vaccinkrigarna.se – en grupp som medvetet försöker påverka bland annat svenskarna till att INTE vaccinera sig.

   Det är dessa som jag argumenterar emot. Om du anser att detta var otydligt i mitt blogginlägg är jag den förste att beklaga. Men nu har jag förhoppningsvis rett ut detta med dig. Och i sak uppfattar jag det som om vi båda VILL att folk ska vaccinera sig.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar till Stefans kommentar den 1 jan 2020
     Självklart. Jag har inte föreslagit någon lagstiftning som tvingar dig att vaccinera dig. Men det finns en hel antivaccinrörelse som försöker påverka folk att INTE vaccinera sig. Samtidigt är det är min självklara rätt att bekämpa denna antivaccin-rörelse och berätta sanningen om varför befolkningen i Sverige (i stort sett) inte plågas av mardrömmar som polio, smittkoppor och mässling. Och denna sanning är följande: befolkningen i landet Sverige ställde solidariskt upp och vaccinerade sig.

     Nu kommer det ett vaccin mot coronaviruset. Det finns samtidigt en rörelse som försöker påverka folk att INTE vaccinera sig. Jag tänker argumentera FÖR att befolkningen i Sverige ska vaccinera sig. Men i slutänden är det naturligtvis DU och alla andra som bestämmer om ifall de SKA vaccinera sig.
     * Och det är naturligtvis JAG som bestämmer om jag vill bekämpa de som försöker få folk att INTE vaccinera sig.
     * Det är naturligtvis också JAG som bestämmer att jag vill försöka få folk vaccinera sig.
     * Skälet är att jag vill att vi ska försöka befria samhället från coronaviruset på samma sätt som Sverige nästan helt och hållet har befriats från polio, smittkoppor och mässling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.