Det är dags att Åkesson och Karlsson (SD) tar avstånd från Donald Trump. Deras tidigare hyllningar gör dagens undanglidanden oacceptabla.

 

Ingress
Sverigedemokraterna har uttalat sitt offentliga stöd för Donald Trump.
*
Jimmie Åkesson. I samband med en partiledardebatt i riksdagen i januari 2017 uttryckte sig Jimmie Åkesson på följande sätt: ”2016 var året då vi såg en folklig resning mot det vänster-liberala etablissemanget som dominerat politiken i decennier.”
Mattias Karlsson. Så sent som i november ifjol var Mattias Karlsson, SD:s ”chefsideolog”, med och nominerade Donald Trump till Nobels fredspris.

 

Del ett
Det mest intressanta är inte att SD-Jimmie stöder Donald Trump. Det mest intressanta är den motivering som Jimmie Åkesson använde för sitt stöd. I Donald Trump såg alltså Åkesson en ”folklig resning”. Men det vi såg den 6 januari 2021 var ingen folklig resning. Det var 74 miljoner amerikaner som la sin röst på Trump. Detta är ett folkligt stöd – fast för något som väljarna uppfattar som ett politiskt alternativ. Men det var inte några 74 miljoner som stormade Capitol Hill. Denna handling genomfördes av ett antal tusen högerextremister. Av alla de som röstade på Trump vad det ytterst få som hade kunnat föreställa sig att deras stöd skulle kunna missbrukas på det sätt som skedde den 6 januari. Det vi såg var inte uttryck för någon ”folklig resning”. En folklig resning kräver en folklig förankring. Och för folklig förankringen krävs folkligt deltagande. Men folklig förankring ställer även krav vad gäller mål och metoder.

Det som skedde den 6 januari var inte folkligt förankrat varken när det gäller antalet deltagare, målet eller metoderna. Det som skedde var att ett antal tusen högerextremister försökte hindra ett fredligt maktskifte genom att genomföra en sabotagehandling riktad mot de demokratiska institutionerna i USA. Odemokratiska och dödliga metoder.  Och den som mer än någon annan är ansvarig för detta sabotage, som kostade fem människor livet, är ingen annan än USA:s avgående president Donald J Trump.

Mot denna bakgrund borde självklart Jimmie Åkesson ta avstånd från Trump. Tydligt. Men istället harklar sig endast SD-Åkesson.

 

Del två
Det framstår naturligtvis som absurt att nominera Donald Trump till Nobels fredspris. Detta av flera skäl. Det är bara i extrema undantagsfall som en sittande regerings- eller statschef ska nomineras till fredspriset. Ett annat skäl är regerings- eller statschefens omdöme. Eller brist på omdöme. Var och en kan föreställa sig den situation som skulle ha infunnit sig, idag, efter det som hände den 6 januari, om Trump hade begåvats med fredspriset. Trumps eftermäle blir att han var för svag för att klara av ett valnederlag och istället hetsade en pöbel till att trampa både på hemvisten för den amerikanska konstitutionen och USA:s demokratiska institutioner. Detta har lett till blodspillan. Fem människor är döda.

Mot denna bakgrund borde naturligtvis Mattias Karlsson ta tydligt avstånd från Trump. Men inte han heller.

 

Del tre
Jag väntar nu på att Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och hela SD ska ta offentligt avstånd ifrån Donald Trump. Och jag är inte ensam. Jag väntar tillsammans med väldigt, väldigt många. Det vore därtill mycket klädsamt om dessa båda bad om ursäkt för sina uttalanden om ”folklig resning” samt ”fredspris”.

SD och dess ledare vet nu nämligen vad Donald Trump går för i nederlagets stund. Istället för att erkänna sig besegrad, en amerikansk tradition, har han lyckats hetsa fram ett allvarligt sabotage mot ett fredligt maktskifte. Detta sabotage har kostat människor livet. Detta visste inte Åkesson och Karlsson och övriga SD tidigare. Men nu vet de. Precis som oss andra.

I vissa situationer räcker det inte med halvkvävda visor. I vissa situationer måste man ta tydlig ställning. Den som inte uttryckligen tar avstånd ifrån Donald Trump – vilket definitivt inte är detsamma som att se ned på alla de som valde att lägga sin röst på presidenten eller på Republikanerna – stöder honom indirekt. Den som idag inte tar avstånd från Trump stöder hans anklagelser för att ha blivit bestulen på ”en jordskredsseger” i presidentvalet. Men detta går emot vad alla internationella valobservatörer har rapporterat, detta innebär att spotta på alla USA:s valarbetare, det innebär att avfärda de domstolar som avslagit alla Trumps och hans allierades överklaganden.

 

Avslutning
Det här är en situation då man måste ta tydlig ställning. Vi väntar på att Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, SD som helhet samt deras främsta ansikte lokalt – Petter Nilsson – klart och entydigt tar avstånd ifrån Donald Trump.
Det som hittills kommit är samma halvkvävda visor och tvetydigheter i förhållande till Donald Trump, som Donald Trump har visat mot de högerextremister som stormade Kapitolium. Resultatet är tragiskt: utegångsförbud, stoppad rösträkning, inkallande av nationalgardet från Virginia och Maryland för att upprätthålla ordningen samt fem döda.

 

Nu krävs ett tydligt avståndstagande från Donald Trump.
Även av SD och deras representanter.
Både på riksplan och på lokalplan.

7 kommentarer

 1. Björn

  Men det är ju den logiska följden av vad Trump och andra liknande personligheter åstadkommer i världen just nu. Jag förstår inte varför alla spelar så förvånade? Det var ju klart redan från början att de skulle uppvigla extremisterna som finns i alla större populationer och utnyttja dem som de användbara verktyg de är. Det är precis samma sak som SD i Sverige försöker göra, Trump var bara mycket bättre på det.

  Jag ser bara två möjligheter. Antingen är det någon som är inkompetent på ledarposition som av okunnighet lät dem storma, eller så var det någon som lät dem storma för att de tyckte det var bra att Trump fick göra bort sig så de äntligen kan fälla honom i domstol. Men då tror jag att de var blåögda nog att tro att det bara var en storm i ett vattenglas och att ingen skulle bli skadad. Alla skulle bara gå och skrika lite framför Capitolium. Men när man har piskat upp en sådan patriotisk stämning så kan vad som helst hända och det tror jag faktiskt att en hel del blev förvånade över.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till kommentaren från Björn 8 jan 2021
   Hej. Jag tror du har fel då du skriver att detta var den logiska följden av tidigare händelser. Detta var en anomali. Det gäller att förstå USA. Det kitt som håller ihop denna union på 50 delstater, Washington D. C. samt ett antal territorier är konstitutionen. Det finns också väldiga många etniska grupper, eller raser (som många säger) i USA. Det har aldrig funnits partier av folkrörelsekaraktär som exempelvis i Sverige som hållit samman denna väldiga kontinent. Det kitt som verkligen håller ihop alla dessa delstater (med stort självbestämmande) och etniska grupper, och så vidare, är en gemensam historia som löper samman i den Konstitution som alla nya medborgare svär sin trohet till. ”Alla” i USA känner till konstitutionen och de flesta (som känner till den) är mycket stolta över Konstitutionen på ett sätt som nästan ingen i Sverige kan förstå. När det gäller stormningen av Kapitolium måste jag gå över till ett bibliskt språkbruk för att bättre kunna förklara vad som hänt. Konstitutionen är USA:s bibel.I Sverige är är det ingen som bryr sig om våra fyra grundlagar. Ja, än värre. Det är nästan ingen som känner till vilka de är samt innebörden i desamma.
   Men i USA är konstitutionen en ”helig skrift” (alltså som bibeln är för de kristna) och Kapitolium är dess ”kyrka”. Detta för de grupper som känner sig som en del av USA (inte för de utstötta). Detta förlänar Capitol Hill samma status för amerikaner som en riktigt betydelsefull kyrka har för troende kristna. St Peterskyrkan i Rom. Att storma Kapitolium innebar en ren hädelse – som att bränna en kyrka och spotta på bibeln. Men också på den historiska berättelsen om USA:s tillkomst som amerikaner är så stolta över. Utifrån denna bakgrund ska jag kommentera det du skrev:
   1. Skälet till att Capitol Hill gick att storma var det otänkbara i att en president – som ju är den ”påve” som ska FÖRSVARA Capitol Hill (kyrkan och bibeln) med sitt eget liv om så behövs – skulle hetsa folk till att storma den kyrka som han förväntas försvara,
   2. Detta ledde i sin tur till att polisens beredskap inte höjdes – trots den viktiga rösträkningen inne i ”The Hill” – då en demonstration skulle hållas utanför,
   3. ”Inkompetensen” hos den nu så hårt kritiserade polisen berodde på att även denna (polisen) trodde att det var omöjligt att en president skulle agera på det sätt som Trump gjorde – och HETSA högerextremisterna mot Capitol Hill som han alltså förväntas FÖRSVARA,
   4. Våldet berodde i sin tur på att de högerextrema, som stormade Kapitolium, uppfattade stormningen som legitim! – de hade ju uppmanats därtill av presidenten själv som ju bett dem att gå till Kapitolium och ”visa styrka”. Svaghet, hade Trump sagt, skulle innebära att de inte kunde återta sitt land…
   5. Men just denne president betedde sig som en politisk sektledare och inte som en president och statsman; han betedde sig som en religiös sektledare och inte som en ansvarsfull påve. Och just därför tror jag att Trump kommer att bestraffas – antingen före eller efter sin avgång den 20 januari i år – för det han gjort. Han varken mer eller mindre hädade – för att fortsätta med ord och begrepp som bygger liknelser med kristendomen – och kommer därför att bli ihågkommen som en ”kättare”.
   6. Vore jag en del av det amerikanska etablissemanget, vilket jag INTE är, skulle jag slå till mot Trump så hårt jag bara kan. Jag skulle avsätta honom i förtid – för symbolikens skull. Och sedan ställa honom inför riksrätt som ”kättare”. BILDLIGT talat skulle jag bränna honom på bål. Detta för att krossa hans möjligheter att göra en politisk come back.

   Trump splittrar USA och den största fasan för etablissemanget vore att han, den 21 januari, kallar till en presskonferens där han tillkännager att han just NU startar ett korståg för att bli återvald till påve (president) 2024.

   Jag har ägnat väldigt mycket tid till att studera USA. Jag har gjort sex resor till USA under åren 1987 – 2004 på sammanlagt 8-9 månader. Men jag har läst om, och följt USA både hemma och ”på plats”, sedan jag var mycket ung. Jag har träffat änkan efter Malcolm X (Dr Betty Shabass) och har fått två brev från änkan efter Martin Luther King (Coretta Scott King). Jag är inte någon allvetande expert på USA. Men en sak vet jag med bestämdhet: när du närmar dig USA så försök INTE översätta det du kan om Sverige och Europa till en inbillad förståelse för USA. För då blir din förståelse just inbillad. Vi har samma kläder i Sverige och i USA samt ser på samma filmer och lyssnar på samma musik. Men hela samhället där är annorlunda gentemot här och i hela Europa. Detta är de bästa förklaringar som jag kan ge. Och jag är övertygad om att de stämmer. Så håll tillgodo.

   • Björn

    Jag förstår att du pratar om den stora massan och håller med där med vad du säger. Men jag pratar om uppviglandet som Trump har riktat direkt mot de högerextrema krafterna. Det handlar inte om det stora massan men de är lätta att svepa med om man använder rätt ord och har byggt upp känslorna under lång tid. Det är de små grupperingarna extremister jag menar, det var tidigt tydligt att de skulle göra något oavsett vad Trump sa på sista demonstrationen, de var redan förberedda för stormningen när det var dags. De hade tagit med sig verktyg för att bryta upp dörrar. De hade pratat om det på sociala media redan innan de flög dit.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar på Björns kommentar 10 jan 2021
     Desto dummare då av Donald Trump (om du har rätt) att legitimera dessa högerextremister. För den som har presidentens ord ringande i öronen kommer definitivt att känna det som om det han eller hon gör är legitimt. Det var ju trots allt tusentals som samlades – personer som tidigare kanske endast FANTISERAT på nätet om att storma kongressen – som definitivt fick råg i ryggen när det gällde att verkligen STORMA kongressen. Speciellt då Donald Trump DESSUTOM sade att han skulle följa med dem bort till Kongressen …
     Trump trampade över gränsen i onsdags den 6 januari. Nu måste han BÅDE avsättas och bestraffas. Han måste behandlas precis som de personer han uppviglade. Trump själv försöker nu, fegt-fult-falskt att rädda sitt eget skinn. Men han kan ALDRIG komma ifrån att han är ANSVARIG för att FEM MÄNNISKOR DOG. Sektledare brukar agera på det sätt som Trump agerade. Först uppvigla andra och sedan smita själv. En president förväntas uppträda med värdighet. Statsmannamässigt. Men ingen kan anklaga Trump för att uppträda värdigt och statsmannamässigt.

     • Björn

      Tyvärr är inte Trump problemet längre. Jag är betydligt mer orolig för de som tog sig in med full utrustning, valsade runt utan problem med comradio för att coordinera och sedan åkte hem igen utan att åka fast. De sitter nu hemma och är sugna på rond 2. Och den här gången kommer de ta med sig vapen.

     • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Björns kommentar 12 jan 2021
      Jag oroas också av de personer som du talar om. Det är många i USA som har full stridsutrustning. Det behöver i och för sig inte betyda så mycket. MEN dessa kan bli farligare om de känner sig legitimerade av Trumps agerande. Nu tror jag dock att de flesta av dessa kommer att identifieras och drabbas av kännbara straff. Man ska inte underskatta polisens förmåga att identifiera dessa personer.
      När det gäller Donald Trump så ligger hans ansvar på tre plan:
      1. Han erkände inte sitt valnederlag,
      2. Redan den 19 december började han mobilisera folk till den 6 januari och skrev bl a ”be wild” till de han drog till möten utanför Kapitolium,
      3. Trumps, hans sons samt Rudy Giulianis exempellöst ansvarslösa anförande fick de som bröt sig in i kongressbyggnaden att uppfatta sig själva som legitima! Detta – att de uppfattade sina handlingar som legitima – förklarar varför de så ogenerat visade upp sina ansikten och t o m berättade om sina namn samt var de bodde. Så agerar vanligtvis folk INTE som kan få tio-åriga fängelsestraff. Detta antyder just detta: Donald Trumps ord fick dem att känna att de gjorde rätt: han var ju president över The US of A.

 2. Eva

  Så bra och få ta del av din upplysning,tror det är viktig att man bör få veta lite mer om hur det fungerear därborte,man tänker ju utifrån sitt eget ståsted(norsk)och blir ju fundersam på hur det fick gå så långt. Mobben såg ju inte fredlig ut precis,med flaggor och andra utsmyckningar! Vilket jobb och ena denna stora kontionent!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.