De som får vaccinera sig bör visa vägen genom att verkligen ta sprutan. Varning för konspirationsteorier – en metod nazister ofta sprider idéer med

 

”Foliehattarna förnekar corona och Förintelsen”

Så skrev tidningen EXPRESSEN strax före jul (se rubriken ovan / Jh).
Och tidningen fortsatte:
”Dokumentären ”Vaccinkrigarna” tar med tittarna till ett kaninhål av desinformation. Gunilla Brodrej ser en märklig väckelserörelse präglad av ledsna oroliga föräldrar…

DOKUMENTÄR.
Mamma Diza har förstorat sina läppar. Men ge sin bebis ett vaccin törs hon inte… Pappan tycker barnet ska ta sprutan, men mammans oro bestämmer takten. På nätet ramlar hon ner i ett kaninhål (hon beskriver det själv så) som antivaccinationsrörelsen listigt inrett med tusen psykologiska fällor…Hur dessa riggas framgår av ”Vaccinkrigarna” som är en välgjord dokumentär i tre delar med osannolikt bra tajmning. Mamma Diza är den enda svenska förälder som framträder genom dokumentärens tre delar, det är modigt av henne, och det är en poäng att hon inte är antroposof. Hon kunde vara vem som helst som tänker och googlar lite för mycket…På Samoa dog två barn 2018 efter den reguljära MPR-dosen mot mässling, polio och röda hund. Antivaccinationsrörelsen, på denna kontinent ledd av en inflytelserik bloggerska, spred genast ut att vaccinet var farligt varpå föräldrar på Samoa slutade vaccinera sina barn. Det hjälpte inte ens att man slog fast att dödsfallen var resultat av den mänskliga faktorn, en dödlig kombination av läkemedel. Vaccinationsmotståndet hade fått fäste. Som direkt följd av detta utbröt i december förra året en epidemi av mässling på Samoa. Ett åttiotal människor dog, de flesta var små barn. Även detta viftade vaccinationsmotståndet bort…

 

I Sverige heter förgrundsgestalten Linda Karlström, en hemmamamma från Österbotten som först ger ett samlat intryck. Hon driver en vaccinationssajt och åker runt och föreläser. Pekar på staplar som hon kopierat från tvivelaktiga sajter. Allting är relativt i den här världen. Tokiga påståenden bemöts med: ”kolla upp det själv då, det finns där ute”. Eller ”titta på sorgen i den där mammans ögon”.

Den nuvarande pandemin avfärdas som ett påhitt…

Eftersom journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har haft som metod att infiltrera antivaccinationsrörelsen utan att avslöja att de är grävande journalister lyckas de avslöja det tvivelaktiga tankegods som driver rörelsen. Den österbottniska mamman är även förintelseförnekare. Det säger hon i förtroende över en fika när hon inte vet att kameran är på.”

Så långt EXPRESSEN

 

Del ett
Antivaccinrörelsen utgör ett hot mot folkhälsan och livet. I Sverige slipper befolkningen bland annat de fruktade virussjukdomarna polio, smittkoppor och mässling. Många tar detta för givet. Men skälet till att vi slipper dessa mardrömmar är att den vuxna befolkningen har vaccinerat sig för sin egen skull, för sina barns skull samt för samhällets skull. Det handlar om en samhällssolidaritet som gynnar alla.
Det krävs att ca 80 procent av alla i ett land vaccinerar sig för att sjukdomen polio inte ska återkomma. Motsvarande siffra för mässling ligger på mellan 90-95 procent.
Än så länge saknas de nödvändiga erfarenheterna för att kunna säga hur stor del av befolkningen (i ett visst land) som måste vaccinera sig för att coronaviruset ska stoppas på samma sätt som exempelvis polio, smittkoppor och mässling. Det är detta som gör det så viktigt att en så stor del som möjligt av befolkningen vaccineras.

Men det finns två problem:

 

Del två
Tyvärr råder det en relativt utbredd rädsla för att vaccinera sig mot coronaviruset. Detta är ett av problemen – ett problem som måste diskuteras. I Sverige beror detta delvis på att mellan 150 – 440 unga (uppgifterna varierar beroende på varifrån uppgifterna hämtas) drabbades av narkolepsi i samband med ”svininfluensan”. Dessa fall var alla mycket tragiska och diskussionen kring de drabbade har levt vidare eftersom samhället dröjde alltför länge med att betala ut ersättning till de drabbade. Samhällets agerande var verkligt bristfälligt och så får det aldrig gå till igen.

När det gäller den medicinska sidan av saken gäller det dock att ha proportioner. Å ena sidan måste vi erkänna tragedin för de som drabbades av narkolepsi. Å andra sidan måste vi känna till en del väsentliga fakta:
*det var hela 5,3 miljoner svenskar som vaccinerades mot ”svininfluensan”,
*tar vi ett ”mellanvärde” på 300 (mellan 150 – 440) innebär detta att 5½ personer drabbades av narkolepsi per 100 000 svenskar som vaccinerades vilket är en väldigt liten andel,
* jag skriver detta därför att en studie gjord i Norge visar att personer som drabbades av själva sjukdomen ”svininfluensan” också uppvisade en ökad risk att drabbas av narkolepsi (Källa: Norska Folkhälsoinstitutet).

Kopplingen till narkolepsin fanns nämligen i själva viruset. Därför kan ingen kan säga hur många extra fall av narkolepsi som skulle ha blivit fallet ifall ingen hade vaccinerats i Sverige. Jag skriver ”extra” fall eftersom cirka 100 svenskar drabbas av narkolepsi varje år – fast av helt andra skäl än vaccin mot ”svininfluensan”.

Vaccinet mot corona kan inte skapa narkolepsi. Det finns ingen koppling mellan coronaviruset och narkolepsi (som fallet var med svininfluensan).

 

Del tre
Det farliga idag är att det finns en anti-vetenskaplig anti-vaccinrörelse. Detta är det andra problemet som jag syftar på. Denna anti-vaccinrörelse gör sitt bästa för att spela på rädslan hos människor som redan är tveksamma till att vaccinera sig. Tillsammans kan dessa två faktorer utvecklas till ett verkligt stort problem – och på sikt till en ren katastrof. För om inte tillräckligt många svenskar vaccinerar sig mot coronaviruset riskerar landet att aldrig nå upp till den andel vaccinerade som krävs för att coronaviruset ska stoppas på samma sätt som exempelvis polio stoppades. Och så detta hända kommer i sin tur tusentals, kanske ännu fler, att dö  av covid-19 – just på grund av vaccin-motståndarna! Skulle detta ske vore det en verklig katastrof.

Bieffekten av vaccinet mot svininfluensan var narkolepsi. Detta drabbade mellan 150 – 440 människor. Jag vill upprepa att detta var mycket tragiskt. Men två saker måste läggas till: a) det var endast det vaccin som användes i Sverige och Finland som har kunnat kopplas till en ökning av antalet narkolepsifall, b) i länder där makthavarna underlät att vaccinera sin befolkning (exempelvis Kina) så ökade risken att drabbas av narkolepsi bland de som haft ”svininfluensa-sjukdomen” (vilket ligger i linje med de norska rönen).
En bieffekt av coronapandemin är döden.
I skrivande stund (19.00) uppges att 10 921 människor har avlidit i Sverige på grund av att de har utvecklat covid-19 efter att ha kommit i Kontakt med coronaviruset (Johns Hopkings University & medicine).

Att dö är en kraftig bieffekt av en sjukdom. Till detta kommer att många som tillfrisknar riskerar att få mer eller mindre allvarliga men. Det kan bland annat handla om permanenta skador på lungorna.

Jag är ingen medicinsk expert utan förlitar mig på andra. Men såvitt jag förstår är de två coronavacciner som nu är aktuella för Sverige testade på ett mycket stort antal människor. Och än så länge har man inte hittat några allvarligare biverkningar – även om inga mediciner eller vacciner är helt utan biverkningar. Men återigen: detta ska jämföras med risken att dö eller få bestående lungskador för de som utvecklar covid-19.

 

Del fyra
Jag har länge tillhört de som tagit strid mot spridarna av konspirationsteorier. Den första konspirationsteori som jag kom i kontakt med spriddes av nazister och deras medlöpare. Den gick ut på att judarna strävade efter världsherravälde. En viktig skrift för detta påstående var skriften ”Sion vises protokoll”. I denna skrift påstås liberaler, frimurare, kommunister och kapitalister utgöra redskap för judarnas strävan efter världsherravälde. Detta kan verka väldigt motsägelsefullt. Kommunister tillsammans med kapitalister, liberaler och frimurare. Men när man vet att detta s.k. protokoll var en förfalskning – gjord av den tsarryska polisen – blir det hela mer ”logiskt”. För alla dessa politiska och ekonomiska grupper eller sällskap uppfattades, under olika tidsperioder, som ett hot mot tsarväldet.

Nazisterna och deras likasinnade förnekade även att Förintelsen av sex miljoner judar, och en miljon romer, hade ägt rum. Idag är detta fortfarande vanligt bland nazister. Denna konspirationsteori flyter ihop med den första. Judarna har hittat på Förintelsen för att vi ska tycka synd om dem. Och inte se deras strävan efter världsherravälde. Grovt sett.

Även bland Muslimska brödraskapet är detta en spridd uppfattning. Yusuf al-Qaradawi är ordförande i Europeiska Fatwarådet som styrs av Muslimska brödraskapet. al-Qaradawi anses vara en av ”brödraskapets” viktigaste ideoligisk-religiösa ledare. Tillåt mig citera honom: ”Genom historien har Allah ålagt vissa personer att straffa judarna för deras korruption. Den senaste bestraffningen utfördes av Hitler. Genom allt han gjorde mot dem, även om de har överdrivit denna fråga, lyckades han sätta dem på plats”. (TV-kanalen Al-Jazeera 22/1 2009)

Lägg märke till formuleringen ”…även om de [judarna] har överdrivit denna fråga …”. Här ser vi, tyvärr, hur Muslimska brödraskapet och nazisterna enas i uppfattningen att Förintelsen aldrig ägt rum – eller är överdriven.

 

Avrundning
När nu de som sprider konspirationsteorier vänder sig mot vaccinationer så riskerar deras konspirationer att bidra till att folk dör. I onödan. Och frågan ställs på sin spets i samband med coronapandemin. En sak som jag hoppas att alla kommer ihåg efter att ha läst denna blogg är förgrundsgestalten för det svenska vaccinationsmotståndet Linda Karlström även förnekar Förintelsen !
(se EXPRESSEN i början av denna blogg).

Jag vet inget om just Linda Karlströms politiska uppfattningar. Men jag vet att många nazister, högerextremister samt islamister som ”Muslimska brödraskapet” använder just konspirationsteorier som en metod att föra fram och sprida sina åsikter. Det är Arbetarpartiets plikt att bekämpa dessa konspirationsteoretiker. Och till dessa hör den anti-vetenskapliga anti-vaccinrörelsen.

 

De som medvetet sprider konspirationsteorier
utgör i mina ögon själva en pandemi.
 Vi måste bekämpa pandemier.

17 kommentarer

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Stefans kommentar 21 jan 2021
   Jag talar om ett moraliskt ansvar. Precis det moraliska ansvar som har hjälpt Sverige att utrota polio, smittkoppor och mässling (nästan helt). Visst har vi rett ut detta en gång tidigare. Att jag syftar på ett moraliskt ansvar och inte på ett juridiskt?

   • olle

    Och som vi vet är moralen på förfall, de flesta är idag egoister verkar det som. Uppifrån regeringen och ner till oss fotfolk.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar till olles kommentar 22 jan 2021
     Moralen visade sig vara MYCKET HÖG vid coronapandemins utbrott. Väldigt många människor anmälde sig frivilligt för att hjälpa till i kampen mot denna farsot. Bland annat flygets kabinpersonal som har viss sjukvårdsutbildning. Problemet var att samhällets krisstrukturer hade fått förfalla så att alla dessa människor som verkligen ville göra en insats kunde inte organiseras i kampen mot coronapandemin.
     Det finns många som idag är politiskt aktiva för att de ska göra karriär och tjäna pengar. Det är dessa som vi brukar säga har en moral i förfall. Men alla de, som med sin egen hälsa som insats ville ställa upp i våras (då pandemin bröt ut) för att hjälpa andra har en HÖG MORAL.

  • Johan

   Jo. Allt här världen är ju valfritt. Att gå till jobbet varje dag är ju också valfritt. Att följa lagar är ju också valfritt.
   Man kan också tänka att vaccinationer är det som lyfte hela västvärlden från sjukdom och fattigdom. Det är väl ingen tvekan om att vaccin är det absolut viktigaste medicinska framsteg som gjorts.
   Det bygger också på att alla förstår det. Men det gör tydligen inte Stefan.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Stefans kommentar 22 jan 2021
   Det är sällan som jag frågar de som kommenterar om de gör sig till. Men jag måste fråga dig: gör du dig till? Bakgrunden till frågan är dessa turer:
   1. Jag skriver i min blogg: De som får vaccinera sig bör visa vägen genom att verkligen ta sprutan …
   2. Du skriver i en kommentar: ”Måste väl ändå vara valfritt att ta sprutan eller hur?”
   3. Jag svarar på din kommentar: ”jag syftar på ett moraliskt ansvar och inte på ett juridiskt?”
   (Innebörden av detta är att det naturligtvis ÄR frivilligt – juridiskt sett).
   4. Sedan kommer du med en andra och uppenbart tillgjord fråga: ”Är de som inte tar sprutan omoraliska?”
   5. Jag svarar samma sak som jag URSPRUNGLIGEN skrev i mitt blogginlägg: ”Det handlar om en samhällssolidaritet som gynnar alla”.
   För att göra detta extra enkelt för dig ska jag citera ur min ursprungliga blogg, som du kritiserar men som du inte verkar ha läst:
   De som får vaccinera sig bör visa vägen genom att verkligen ta sprutan … Det handlar om en samhällssolidaritet som gynnar alla.”

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Stefans kommentar 22 jan 2021
   Du fortsätter att göra dig till. Men du ska ändå få det max-antal kommentarer på tre som jag erbjuder. Min åsikt är, som du vet, att de inte saknar moral. Däremot saknat de som inte vaccinerar sig den samhällssolidaritet som innebär att vi i Sverige inte längre behöver plågas av farsoter som polio, smittkoppor och mässling (tre brutala sjukdomar som nästan är helt utrotade i Sverige på grund av att tillräckligt många människor tidigare visat just samhälls-solidaritet – genom att vaccinera sig).

 1. Jonsson

  Pågående pandemi är främst de rikas smitta och sjukdom. De som reser ofta och långt driver sjukdomens framfart. Dom borde vaccineras så fort det går.
  Likadant med idrottspersoner som turnerar runt.
  Den svenska regeringen har fortfarande en loj inställning till pandemin. Så jag tänker inte på OM jag ska smittas av viruset denna omgång, utan räknar kallt med att insjukna. Lär inte hinna bli ympad. Det är ju snart sportlov och alper och fjäll lockar säkerligen många.
  Vuxna kommer att behöva vaccin (kanske i decennier) framöver. Men det finns kontraindikationer, så att mer konventionella vaccin behöver köpas in. Tror inte vår Regering och ansvariga myndigheter inser detta. Framgent kommer covid-vaccinationerna att bekostas av den enskilde. Det påverkar nog viljan att ta sprutan. Om det ens finns nog tillgång på vaccin.
  Informationen från ansvariga i nuläget är obefintlig. Pinsamt dålig faktiskt. En tredelad! – dokumentär om vaccinmotståndare!? Varför?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Jonssons kommentar 22 jan 2021
   Kampen mot coronapandemin handlar om att övervinna fyra stora hinder:
   a) bristen på vaccin,
   b) bristen på energi hos regering, riksdag och myndigheter,
   c) rädsla för att vaccinera sig,
   d) aktiva vaccinmotståndare.
   Se den tre-delade dokumentären och du blir mer kunnig om hur de jobbar som, om de hade funnits tidigare i Sveriges historia, hade medverkat till att vi fortfarande hade plågats av polio, smittkoppor och mässling.

 2. Frank Pettersson

  De som vägrar ta vaccination mot Covid-19 är delskyldiga ifall att någon av deras egna släktingar, kanske mormor eller farfar, dör. De är delskyldiga ifall att någon av deras vänners släktingar dör, kanske deras mormor eller farfar. Det kan de ju ta och fundera över. Hur de då ska försvara sitt ställningstagande.

 3. Jonsson

  FoHM och regeringen kan sägas ha givit anti-vaxxarna vatten på kvarn, genom att spela ner riskerna med Coviden.

 4. Robert

  Tyvärr är det många människor trots allt som inte haft sjukdomen eller ens känner någon.
  Man kan väl tänka sig att dessa personer finns en del som tycker det hela är onödigt.
  Flockimunitet hur är det med detta? Talades om det i april ifjol att det skulle innebära att sjukdomen i princip dog ut.
  Nu kommer väl vårdpersonal och äldre att vaccineras snabbt och bland dessa är det nog så nära 100 procent vi kan komma beträffande hur många som vaccinera sig. Det innebär då att siffrorna minskar bland äldre som avlider och siffrorna minskar totalt sett och kan få till följd att övriga kanske inte i större utsträckning vaccinerar sig.
  Moral och moral javisst men det finns saker som folk gör för övrigt där vi också kan surra om moral.
  90 % av befolkningen kommer att vaccinera sig är det omoraliskt av dem? Kanske
  Ungefär 15 procent av de röstberättigade till valet röstar inte, är det omoraliskt?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Roberts kommentar 25 jan 2021
   Jag anser inte att det är omoraliskt att inte vaccinera sig. Det jag sagt är att det inte är solidariskt med samhället. Samhällssolidariteten var det som befriade Sverige från fruktansvärda farsoter som polio, smittkoppor och mässling. Utan samhällssolidaritet kommer vi inte att besegra coronan. Och utan samhällssolidaritet löper Sverige stor risk att få tillbaka farsoter som polio, smittkoppor och mässling.
   Det var en person som skrev och frågade mig ifall det inte måste vara frivilligt att vaccinera sig. Och jag INTE för att det ska finnas en LAG som innebar att människor skulle vara JURIDISKT skyldiga att vaccinera sig. Därför skrev jag att det fanns en moralisk skyldighet – ej laglig – att vaccinera sig hos de som erbjuds. Men jag använde begreppet moralisk skyldighet för att förklara att jag INTE menade JURIDISK skyldighet. Men jag har aldrig sagt att det är OMORALISKT att inte vaccinera sig. Det jag anser, och som jag tror du förstår, är att jag tycker att det är OSOLIDARISKT med samhället att inte vaccinera sig. Utan samhällssolidaritet riskerar vi inte endast att förlora striden mot coronaviruset. Vi riskerar alltså att få tillbaka andra virus som polio, smittkoppor och mässling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.