Jag vill gratulerar Ulrika Edman (V). Det tog tid – men i slutänden gjorde hon det rätta.

Polio, smittkoppor och mässling är virussjukdomar som corona.
Anti-vaccin
rörelsen underminerar kampen mot corona – och öppnar för de gamla farsoterna.
Vaccinera dig då du erbjuds chansen!

____________________________

Ingress
I slutet på september förra året avsade sig Ulrika Edman rollen som gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå kommunfullmäktige. Men Edman behöll den post som alla gruppledare för större partier strävar efter att inneha, nämligen posten som ledamot i Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott (KSnau). Edman behöll även en rad andra politiska uppdrag.

 

Del I
Detta föranledde mig att bland annat skriva följande den 6 oktober ifjol:

-Men jag ifrågasätter att Edman skulle ha avgått i ordets fulla bemärkelse eftersom hon, en vecka efter avgången, fortfarande sitter kvar på de uppdrag hon fått som gruppledare – och därmed även fortsätter att håva in de pengar som följer med uppdragen!

Jag skrev även:

Då en avgående gruppledare lämnar över denna roll till sin efterträdare … förutsätts också att den avgående gruppledaren även överlämnar de olika kommunala uppdrag som [den innehaft] till den tillträdande gruppledaren. Då Lennart Holmlund avgick som gruppledare för socialdemokraterna överlämnade han alla viktiga uppdrag till sin efterträdare Hans Lindberg. Och Ulrika Edmans företrädare som gruppledare inom V i Umeå, Tamara Spiric, behöll inte några uppdrag efter att hon hade avgått som gruppledare. Det självklara skälet till detta är att om den avgående gruppledaren behåller sina uppdrag blir det i praktiken mer eller mindre omöjligt för den tillträdande gruppledaren att verkligen ”leda sin grupp” i kommunen.

– Detta av två skäl. Ta posten i ”Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott” (KSnau). Denna position är avgörande. Den ger en avgörande insyn i vad som händer i Umeå kommun på ett väldigt tidigt stadium. De som sitter i KSnau har ett väldigt försprång i förhållande till representanterna för partier som endast sitter i kommunstyrelsen eller i kommunfullmäktige. Men det finns även ett annat skäl till att det, bokstavligen, är värdefullt att sitta i KSnau. Pengarna! Det är betydligt lättare att, som folkvald politiker, ägna sig åt Umeå kommun på heltid om du får ett årsarvode på strax under 700 000 kr. Som fritidspolitiker sedan 1991 vet jag hur svår gruppledarrollen är då man samtidigt ska sköta ett annat jobb …

Jag frågade också:

-Kommer Edman att bli en politisk vilde med pengar och poster – eller ta sitt förnuft till fånga? … ”.

Del II
Nu har Ulrika Edman lämnat posten i KSnau.
Det tog en del tid, tre månader, men i december lämnade Ulrika Edman bland annat den värdefulla posten som ledamot i Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott (KSnau). Detta som ett resultat av att hon lämnade kommunstyrelsen. Edman lämnade även posten som ersättare i Kommunstyrelsens planeringsutskott (KSplu). Detta innebar att Edman gav sin efterträdare en större chans att axla rollen som hennes efterträdare.

Edman lämnade även sina uppdrag som ledamot i för- och grundskolenämnden samt i styrelsen för Umeå kommunföretag AB. Hon behöll vissa andra politiska uppdrag men detta är inte konstigt. Och det vore varken första eller sista gången som en tidigare gruppledare gör det.

 

Avslutning
Rätt ska vara rätt. Jag riktade kritik mot Edman för den, i mitt tycke, både underliga och halvhjärtade avsägelsen som gruppledare i september i fjol. Det är därför inte mer än rätt att jag även påtalar att Edman har fullföljt sin avsägelse.

Edman och jag kommer att ha olika uppfattningar även i framtiden. Politiskt. Men jag vill  gratulera Edman i den fråga som jag har redogjort för ovan. Det tog tid – men Edman visade slutligen förnuft i denna viktiga fråga.

Den som tar sig rätten att kritisera det man tycker är underligt och halvhjärtat, som jag har gjort, ska också påtala när den man har kritiserat har gjort rätt.

För rätt ska vara rätt.  

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.