Lokalvårdarna i Umeå kommun blir inte privatiserade. Andreas Lundgren (S) har skrämt dessa helt i onödan. Motionen från L kommer att avslås.

Polio, smittkoppor och mässling är virussjukdomar som corona.
Anti-vaccin
rörelsen underminerar kampen mot corona – och öppnar för de gamla farsoterna.
Vaccinera dig då du erbjuds chansen!
____________________________

 

Ingress
Liberalerna har lagt en motion till Umeå kommunfullmäktige. Den syftar till att konkurrensutsätta städservice / lokalvården i kommunen. Det finns totalt 65 ledamöter i fullmäktige. Vad kommer att hända med Liberalernas motion?

Vi VET att dessa partier kommer att rösta Nej till Liberalernas motion:

*Arbetarpartiet,
*Socialdemokraterna,
*Vänsterpartiet,
*Miljöpartiet,
Summa: 37 ledamöter
Kommentar: Redan här är frågan avgjord. Liberalernas motion kommer att avslås. Lokalvårdarna blir kvar i kommunal regi.

 

Del ett
För att understryka detta vill jag även berätta vilka partier som jag VET kommer att rösta Ja till Liberalernas motion. Dessa partier är:

*Liberalerna,
*Moderaterna,
*Kristdemokraterna,
*Centerpartiet,
Summa: 24 ledamöter

 

Del tre
Jag vet INTE inte hur följande parti kommer att ställa sig:
*Sverigedemokraterna,
*En s.k ”politisk vilde” som hoppat av från SD
Summa: 4 ledamöter.


Och det jag vet – det vet även Andreas Lundgren (S). Ändå skrämmer han en hel yrkeskår – helt i onödan. Istället borde han lugna alla  oroliga. Detta är sällsynt ansvarslöst av Lundgren.

 

Del fyra
Det är naturligtvis helt obegripligt att att Liberalerna tillsammans med C, M och KD vill upprepa tidigare misstag. Det är nämligen så att delar av lokalvården konkurrensutsattes under 90-talet.
Då fanns det en majoritet för att konkurrensutsätta lokalvården eftersom även S stödde detta. Men experimentet föll inte väl ut. Steg för steg återtog Umeå kommun lokalvården på de områden (objekt) där de privata entreprenörerna tidigare hade vunnit upphandlingen.

Arbetarpartiet gratulerar Socialdemokraterna, som har dragit erfarenheterna från 90-talet, och idag befinner sig på rätt sida i denna fråga. Däremot kan vi inte förstå att allianspartierna redan har glömt. Och därför nu vill upprepa misstaget från 90-talet.

Men, återigen, städservice / lokalvården kommer att bli kvar i Umeå kommunal regi. Åtminstone så länge fullmäktige har dagens politiska sammansättning. Det finns ingen chans att Liberalernas motion går igenom. Trots att även Andreas Lundgren vet detta har han valt att skrämt upp en hel yrkeskår (lokalvårdarna) i onödan. Istället för att lugna alla oroliga.

Detta är sällsynt ansvarslöst.

 

Del fem
Dessutom skrev Andreas Lundgren (S) bland annat följande på sin blogg från den 17 februari:
”På måndagens kommunfullmäktige vill man säga upp 300 anställda inom städet…” och fortsatte ”…Nu ska de bli av med sina jobb. Det är tacken från borgerligheten för slitet under pandemin.”

Detta är ännu mer ansvarslöst skrivet av Lundgren. Och oärligt.

För även om Liberalernas motion skulle gå igenom – vilket den alltså INTE kommer att göra – så blir inte resultatet att kommunen skulle ”…säga upp 300 anställda inom städet…”!

Det Liberalerna vill är att konkurrensutsätta städservice. Skulle Liberalernas motion bifallas skulle sannolikt följande hända:
a) Kommunens lokalvård skulle delas upp i olika områden. Låt oss i ett tänkt exempel säga i 15 olika områden – Dragonskolan, Maja Beskow, Stadshuset, o.s.v.
b) Sedan skulle, i vårt tänkta exempel, privata utförare få lägga bud på lokalvården i dessa områden. Kommunen skulle kunna vinna upphandlingen i, exempelvis, åtta av dessa områden. Och privata entreprenörer i sju.
c) Den personal som idag städar i de sju områden som tas över av privata entreprenörer skulle då, i vårt tänkta exempel, erbjudas att få fortsätta sin anställning – fast nu hos de privata utförarna,
d) Om det sedan skulle bli tal om uppsägningar, vilket inte är otroligt efter ett tag, skulle uppsägningarna ske enligt principen ”sist in, först ut”.

Men någon uppsägning av 300 personer, som Andreas Lundgren (S) skrev i sin blogg den 17 februari, skulle det alltså INTE bli fråga om.

 

Del sex
Jag anser att erfarenheterna från 90-talet visar dels att kvaliteten i lokalvården kommer att bli sämre om lokalvården konkurrensutsätts, dels att anställningsvillkoren kommer att försämras. Detta oavsett om det blir kommunen eller de privata som tar hem upphandlingen. Detta då kommunen måste driva sin personal hårdare för att ta hem upphandlingen. Vi i Arbetarpartiet är alltså emot konkurrensutsättningen i sig – och det är vi på grund av att detta gjordes på 90-talet och blev en flopp. Därför är jag glad att Liberalernas motion inte kommer att gå igenom. Jag skriver detta blogginlägg för att lugna alla oroliga – främst lokalvårdarna men även andra.

Men också för att understryka att Andreas Lundbergs (S) påstående om att 300 skulle sägas upp är en direkt lögn – och därför hänsynslöst mot personalen inom lokalvården.


Avslutningsvis
Som jag inledningsvis visade kommer Liberalernas motion att avslås. Städservice / lokalvården kommer att bli kvar i kommunal regi. Detta vet också Andreas Lundgren (S). Men ändå valde han att skrämma upp en hel yrkeskår i onödan. I mina ögon har Lundgren uppträtt ansvarslöst mot lokalvårdarna och använt dessa i ett partipolitiskt maktspel som han tror ska gynna Socialdemokraterna.

Lundgrens hänsynslöshet mot lokalvårdarna understryks dessutom genom att han medvetet beskriver innebörden av Liberalernas motion på ett sätt som inte stämmer med verkligheten. Kommunen skulle alltså inte ”…säga upp 300 anställda inom städet” – även om motionen antogs. Jag säger det igen: Andreas Lundgren (S) agerar ansvarslöst mot en hel yrkeskår – lokalvårdarna.

Återigen: Motionen kommer inte att antas och städservice / lokalvården blir kvar i kommunal regi.

Men lokalvården behöver mer resurser – även i kommunal regi!

4 kommentarer

  1. Svenne

    Detta du skiver om vad Andreas Lundgren säger och hotar är ju S nya strategi att samla väljare. De har ju misslyckats i sina regeringsuppdrag och försöker nu skyla över detta och istället hota med ditten och datten. För de inser nog att de inte kan komma med samma tomma löften som de gjort de senaste 2 valen. Deras verkstad är tydligen låst och de har tappat bort nyckeln.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Svenne 24 febr 2021
      Det är rätt att kritisera Socialdemokraterna. Men i mina ögon Liberalernas motion – och det stöd som deras motionen har fått från M, C och KD – naturligtvis det HUVUDSAKLIGA problemet.

  2. Fredrik

    Varför är du för att konkurrensutsätta hemtjänsten genom LOV men inte lokalvårdarna? Är bara nyfiken på din ideologiska stånpunkt här och hur du resonerar. Mvh.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Fredriks kommentar den 26 febr 2021
      1. År 2005 beslöt Socialdemokraterna att tillåta ett fritt val (mellan kommunen och privata utförare) inom hemtjänsten. Eftersom de fyra borgerliga partierna naturligtvis var med på detta gick förslaget igenom. Vi som senare skulle bilda Arbetarpartiet (däribland jag) var emot privata utförare inom hemtjänsten. Alltså: S var för – vi var emot.
      2. Men, det är en sak att vara emot att införa ett system. Det är en helt annan sak att bara avskaffa ett system efter 15 år som omfattar en majoritet av brukarna och som har ett väldigt starkt stöd både av brukarna och deras anhöriga. Även de anställda som arbetar hos de privata utförarna, och som ju utför huvuddelen av hemtjänsten inom Umeå kommun, stöder systemet.
      3. Andelen brukare som valde någon privat utförare ökade från 2 procent till hela 54 procent från år 2007 och under de cirka följande tio åren. Detta visar att de privata utförarna har något gott att lära ut. Efter att ha talat med brukarna vet jag att detta handlar om att de privata inte byter personal lika ofta som kommunen. Eftersom det ofta handlar om intima frågor, som att hjälpa till vid toalettbesök eller vid duschning, är detta (att inte behöva möta nya människor så ofta) en avgörande fråga. Detsamma gäller barn som är autistiska. Både kommunen och de privata får höga betyg av brukarna. Men det som gjorde att så många (från 2 procent till 54 procent) gick från kommunen till privata utförare på cirka tio år var alltså just att de privata inte bytte personal lika ofta som kommunen. Detta är synpunkter som vi i Arbetarpartiet tar på största allvar. Det kan vara fruktansvärt att känna sig utlämnad i situationer som de jag nämnt. Detsamma gäller för autistiska barn.
      4. Det kommer att kosta Umeå kommun drygt 50 miljoner kronor mer per år om kommunen ska återta hela hemtjänsten. Inget av de partier som säger sig vara för detta (att kommunen ska återta hela hemtjänsten) hade avsatt några sådana pengar i sina budgetalternativ för året 2021. Talet om att återta hemtjänsten blir därför, i mina ögon, inte trovärdigt. Detta gäller både för S och V.
      5. En intressant sak: Många av de privata utförarna (som driver hemtjänstföretagen) hade tidigare arbetat för kommunen. De hade ansett att de kunde organisera arbetet bättre själva än vad kommunen kunde. (Vi ska komma ihåg att hemtjänst inte är detsamma som exempelvis särskilda boenden för äldre samt att hemtjänsten skiljer sig i ännu högre grad ifrån sjukvården. I de två senare fallen krävs väldigt mycket mer av medicinsk kunskap. Speciellt, naturligtvis, när det gäller sjukvården. Men även när det gäller de särskilda boendena).
      a) De privata utförarna av hemtjänst har verkligen visat att de har mycket att lära kommunen. Om det inte var så skulle de inte ha kunnat öka sin andel av brukarna från 2 procent till 54 procent på cirka tio år.
      b) Det är också en helt annan sak att avveckla ett system hunnit ”sätta sig” hos brukare, anhöriga och personal, än att vara emot något innan det införs.
      c) Dessa faktorer, plus merkostnaden på 50 miljoner per år, gör att vi inte vill riva upp ett system som började införas 2005.
      Vi var ursprungligen emot att både lokalvården och hemtjänsten skulle konkurrensutsättas. När det gäller hemtjänsten visade det sig att vi hade fel. När det gällde lokalvården misslyckades de privata utförarna i mina ögon. Och jag anser att vi hade rätt – det var fel att konkurrensutsätta lokalvården. Idag står vi fast vid att de privata hemtjänstföretagen ska få vara kvar. Och vi står fast vid att lokalvården ska skötas av kommunen.
      6. Den viktigaste ideologiska frågan för Arbetarpartiet är att de anställda som arbetar åt de privata utförarna har rätt till facklig organisering och att teckna kollektivavtal (eller kollektivavtalsliknande avtal). De privata utförarna i Umeå ställer upp på detta. Åtminstone de vi har träffat. Och vi har träffat representanter för de privata företag som utför huvuddelen av den hemtjänst som inte utförs av Umeå kommun.
      7. Vi ska komma ihåg att anställningstryggheten tyvärr håller på att försvagas genom agerandet från lederna inom Socialdemokraterna och Kommunal. Dessa böjer sig för främst Annie Lööf från Centerpartiet. I Januariuppgörelsen finns även skrivningar som försvagar kollektivavtalen. Detta utgör det stora ideologiska sveket.

      Till sist: Jag är inte intresserad av ytterligare en oseriös diskussion i denna fråga. Du har fått ett utförligt och seriöst svar. Vill du återkomma i denna debatt, med ett andra inlägg, låt det då bli ett seriöst inlägg. Precis som din första fråga var seriös.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.