Arbetarpartiet har satsat årets partistöd på att köpa in 200 doser av det nya ryska vaccinet Sputnik 8: ”Vi vill påskynda vaccinationerna i länet”

Ingress
Under min intervju med Arbetarpartiets gruppledare Davis Kaza efter måndagens möte med Umeå kommunfullmäktige avslöjade han att partiets kommunfullmäktigegrupp hade satsat årets partistöd på att köpa in 200 doser av det nya ryska vaccinet Sputnik 8. Motivet sades vara att ”vi vill påskynda vaccinationerna i länet”. Kaza berättade vidare att detta berodde på den ökade oro fullmäktigegruppen kände över den nya mutationen K.O.B.A.2 som upptäckts i gränstrakterna mellan Ryssland och Georgien – en särdeles smittsam mutation. Kaza fortsatte med att lyfta fram behovet av enskilda initiativ eftersom svenska politiker och myndigheter hittills har visat en ”nästan olidlig” senfärdighet i kampen mot coronaviruset. Han framhöll Boris Johnson som ett strålande exempel på handlingskraft.

 

Jag följde upp detta något överraskande besked med ett antal ytterligare frågor:

Fråga: Är detta förankrat hos Partistyrelsen – det gäller ju hela årets partistöd?

Arbetarpartiets nye gruppledare – med drag under galoscherna och Sputnik-8 i näven.

Kaza svarar: – Nya kvastar sopar bäst. Den tidigare gruppledaren hade hunnit bli gammal och konservativ. Inget drag under galoscherna! Vi i fullmäktigegruppen tog saken i egna händer och slog helt enkelt till när möjligheten fanns.

Fråga: Hmm. Hur fick ni tag på det helt nya ryska vaccinet?
Kaza svarar: – Det var inga problem. Som du hör på mitt namn härstammar jag från Lettland. Så jag har ju kontakter rakt in i Ryssland via både släkt och vänner. Det var bara att lägga en beställning.

Fråga: Hur ska vaccinet distribueras?
Kaza svarar: – Vi har hyrt ett cirkustält och diskuterar nu med IKEA om att få slå upp det på parkeringsplatsen. Vi räknar med viss köbildning så den som vill ha en ”ryss-åtta” måste fylla i ett formulär och anmäla sig i förväg.

Fråga: Men har Arbetarpartiet kompetens att vaccinera folk?
Kaza svarar: – Inga problem. Bland våra medlemmar finns det undersköterskor och sjuksköterskor som mer än gärna sticker nålen i folk. Vi har också biomedicinska analytiker (BMA) som just nu håller på att testa ”ryssåttorna” så att de håller måttet. Våra läkare samordnar. Allting tyder på att det kommer att räcka med en spruta!

Fråga: Alla har hört talas om brittiska, sydafrikanska och brasilianska mutationer. Varför skulle mutationen K.O.B.A.2 komma just till Umeå?
Kaza svarar: – Av historiska skäl. Det har alltid funnits en stor rysskräck i Umeå. De sista slagen mellan Tsarryssland och Sverige stod norr och söder om just Umeå. Vi tror att den rysk-georgiska mutationen kommer att ta vid där general Kamenskij slutade.

Fråga: Var någonstans ska de intresserade anmäla sig för sin ”ryss-åtta”?
Kaza svarar: – Det är enkelt. Man fyller i ett formulär på vår hemsida där man uppger sin ålder, hälsotillstånd och telefonnummer. Vi hör av oss när de praktiska förberedelserna är klara och vi har gått igenom ansökningarna.

En sista fråga: Varför gör ni detta utspel den 1 april? Vore det inte mer naturligt den 1 maj?
Kaza svarar: – 1 maj är inte som förut. Och dessutom är det bråttom. Vi tycker att situationen i Sverige lämpar sig för att göra den här typen av utspel redan idag, den 1 april.

 

Avrundning
Davis Kaza bad mig även att lägga ut länken till formuläret där du kan anmäla dig för en ”ryss-åtta”. Klicka bara på länken nedan:

NyaArbetartidningen.se/ryss-8

5 kommentarer

  1. Anders T

    Mycket bra initiativ! Även om Sputnik 8 är relativt nytt och oprövat så har jag läst mycket positivt om de tester som hittills gjorts. Jag längtar efter när jag får min ”ryss-åtta”.

  2. Caanita

    Jättebra initiativ, och precis som du säger, nya kvastar sopar bäst. Det gäller väl även kvastarna som vi ska hjälpa till att sopa gatorna med?🤣🤣

  3. A. Tegnell

    Jag har under hela pandemin sagt samma sak: Sverige är industriellt efterblivet. Vi kan inte producera munskydd, plastförkläden, vacciner eller andra mediciner själva. Vi kan inte ens producera verksamma restriktioner. Därför talar all evidens för att vi behöver hjälp av Putin. Spetsnas kan nog få folk att ta på sig munskydd och ta vaccin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.