Det skamligaste sveket i nutid, från Kommunistisk Ungdom (Vpk:s ungdomsförbund), skedde 1989 då demokratirörelsen i Kina förråddes

Polio, smittkoppor och mässling är virussjukdomar som corona.
Anti-vaccinrörelsen saboterar kampen mot corona – öppnar för gamla farsoter.
Vaccinera dig direkt du erbjuds chansen.
Visa solidaritet – hjälp till att rädda liv!
____________________________

 

Det skamligaste sveket i modern tid var Kommunistisk Ungdoms förräderi mot demokratirörelsen i Kina 1989. Detta år växte en heroisk demokratirörelse fram med centrum på Tiananmen Square (Himmelska Fridens Torg) i Kinas huvudstad Beijing (Peking). Den leddes av ungdomar, oftast studenter, men kom snabbt att vinna ett stort och växande stöd inom arbetarklassen och andra befolkningsskikt i Peking. Men stödet stannade inte inom Kinas väldiga huvudstad. Händelserna på Himmelska Fridens Torg läckte ut och vann snabbt stöd även i andra delar av det gigantiska Kina.

Men inte nog med det. Stödet för demokratirörelsen var så starkt att det fann vägar både till delar av armén och de allra högsta ledarna inom den härskande enpartidiktaturen i Kina.

I detta läge, då spänningarna växte dag för dag, begick Vpk:s ungdomsförbund (Kommunistisk Ungdom, KU) ett nästan ofattbart svek. Medan en hel värld följde, och stödde, demokratirörelsen i Peking bjöd KU in fyra representanter från den kinesiska ambassaden i Stockholm till sin kongress. Dessa representanter för den kinesiska enpartidiktaturen fick angripa demokratirörelsen – ungdomarna och arbetare, i och utanför Peking – och oemotsagda kalla dessa för att vara ”kontrarevolutionärer” och lakejer åt ”utländsk imperialism”. Enligt KU:s egen beskrivning fick sedan dessa representanter för den kinesiska enpartidiktaturen en av KU-kongressens varmaste applåder…

De som deltog i dessa applåder kan inte bara komma och säga att de hade fel. Det hela är mycket allvarligare än så.

KU:s attityd till demokratirörelsen, liksom liknande organisationers attityder, inrapporterades naturligtvis till ledarna i Kina. Dessa attityder bidrog – även om de naturligtvis inte var avgörande – till det ohyggliga beslut som ledarna för den kinesiska diktatur sedan kom att fatta. Några dagar efter KU-kongressen beslöt den kinesiska enpartidiktaturen att slå till. På ett ohyggligt sätt.

Regimen satte in arméns stridsvagnar, och soldater, mot studenterna och arbetarna som tältade och hungerstrejkade för demokratiska reformer. Den ena dagen sjöd den växande tältstaden av liv. Med massmöten, exempelvis deltog 50 000 personer, vid bildandet en fri fackföreningsrörelse. Med banderoller som krävde både socialism och demokratiska reformer.

Nästa dagen utspelades de mest fruktansvärda scener som det går att föreställa sig. Demokratirörelsen krossades – i ordets mest bokstavliga, blodiga och primitivt brutala bemärkelse – under larvfötterna på Deng Xiaopings stridsvagnar. Sedan brändes hundra eller tusentals (ingen vet hur många) krossade och sammanpressade rester av människor på Himmelska Fridens Torg i syfte att utplåna spåren efter den massaker som skett.

Det var, och det är, ofattbart.

De läsare som vill ta del av en skriven ögonvittnesskildring av vad som hände på Himmelska Fridens Torg, i Peking och i Kina under dessa dagar kan kontakta mig via min e-mail. Jag vill gärna bidra till att hålla minnet av dessa hjältar – kvinnliga och manliga, unga studenter och lite äldre arbetare, i och utanför Peking – vid liv.

Jag vill också att folk ska minnas vilken sida som Vpk:s ungdomsförbund Kommunistisk Ungdom, valde i denna konfrontation. Medan andra gjorde allt för att få fram stöduttalanden till representanter för demokratirörelsen applåderade deltagarna på KU-kongressen enpartidiktaturens bödlar.

Detta val utgör ett av flera skäl skälen till att Socialdemokraterna aldrig baserade sitt regerande på en överenskommelse med Skp/Vpk.

 

Se gärna både den korta filmsnutten samt den längre dokumentären som båda beskriver den heroiska demokratirörelsen i Kina 1989.

 

Här är den korta filmsnutten:

 

Här följer den längre dokumentärfilmen:

Återigen:
De läsare som vill ta del av en skriven ögonvittnesskildring av vad som hände på Himmelska Fridens Torg, i Peking och i Kina under dessa dagar kan kontakta mig via min e-mail.

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Vad jag inte kan förstå är hur i detta nådens år 2021 (V) öppet och lättvindigt sluppit all granskning och ansvar i dag och genom historien. Januari 2021 klubbade Ung Vänster igenom att förbundets mål är ett kommunistiskt samhälle.
  1990 skrotade (V) kommunismen som begrepp, men driver den som ett ”klasslöst samhälle” eg. samma sak. Nosshi Dagostar som nytillträdd partiledare tar avstånd från sitt eget partiprogram utan att någon reagerar?

  Kommunisternas historia i Sverige är kantad av makabra stöd till totalitära diktaturer. Kommunistiska internationalen, Komintern som bildades 1919 dirigerade kommunisterna över Europa, som de Svenska rättade sin politik efter. Detta gav det märkliga att kommunisterna i Sverige 1939 ställde sig bakom Tyskland och Sovjet genom Molotov-Ribbentrop-pakten där Europas öst delades upp och kriget inleddes.

  Även efter krigsutbrottet stöddes Tyskland och man bytte ut fascism mot imperialism vilket gav stöd till att skuldbörda västmakterna och skydda Hitler. Invaderingen av Polen sågs positiv och så även Baltikum, Finland, Vitryssland, Ukraina och Bessarabien. Man var övertygad att Sovjet bara skyddade sig från Finlands och omgivningens aggressivitet, samtidigt var ju länderna varorna man köpte med pakten med Hitler…..Socialdemokraterna med Sten Anderssons försvar av Sovjets ockupation av Baltikum, Pierre Schori stödde en Sovjetisk inmarsch i Polen..listan kan göras lång

  Det var inte förrän Tyskland invaderade Danmark och Norge 1940 som de Svenska kommunisterna började ifrågasätta lojaliteterna mot Komintern.

  Vad märkligt är att denna spricka har följt med fram till idag, visst har man skalat i åsikterna och åtskilliga fraktioner har lämnat från vad vi idag kallar Vänsterpartiet. Har historien gått ur i tvätten? Absolut inte, här finns ingen reell intention att ”krypa till korset” utan är man samhällsomstörtare så är man…….

  Så var är granskningen? Det vore på sin plats att veckla ut byltet och visa världen vad som döljer sig däri..

  Nu då Stefan Löfven låter naiviteten lysa igenom då han påstår att VPK stod upp för demokratin, vilket i och för sig ligger i linje med socialdemokratisk historierevisionism……Men för alla med dagis som utbildningsplattform och högre därtill inser att uttalandet är historielöst och oanständigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.