Skamligt VK. Genom att dra in Nasser, som har gjort helt rätt, i skriverierna om Edmans (V) fusk kastar tidningen en skugga över invandrarna i Umeå!

Polio, smittkoppor och mässling är virussjukdomar som corona.
Anti-vaccinrörelsen saboterar kampen mot corona – öppnar för gamla farsoter.
Vaccinera dig direkt du erbjuds chansen.
Visa solidaritet – hjälp till att rädda liv!
____________________________

 

Sammanfattning
Detta är mitt tredje inlägg om missbruket av omställningsstödet till politiskt förtroendevalda. Omställningsstödet var tänkt att tillfalla politiker under den period som påbörjades fr o m den dag de förlorade sitt förtroendeuppdrag – t o m den dag då de fick ett nytt jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. I Arbetarpartiet stödde vi principen med ett omställningsstöd. Vi, och många med oss, såg omställningsstödet som en sorts a-kassa för politiker som tappat väljarnas, eller sina partikamraters, förtroende.

Tyvärr finns det, som tidningen Expressens kartläggning har visat, minst 19 personer i Sverige som tar ut detta omställningsstöd trots att de fått ett nytt arbete på den ordinarie arbetsmarknaden. Detta innebär ett missbruk av tanken med omställningsstödet. Det är uppenbart att de som har formulerat reglerna har lämnat en juridisk blotta för de som vill fuska till sig pengar. En av de politiker som har fått ett nytt arbete på den ordinarie arbetsmarknaden – men som trots detta tar ut omställningsstödet – är, som tidningen Expressen berättat, Ulrika Edman. Hon tillhör alltså den lilla grupp av politiker som missbrukar tanken med omställningsstödet genom att fuska till sig pengar.

Ulrika Edman var tidigare gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå kommunfullmäktige – med ett högt ekonomiskt politiskt arvode. Detta arvode har hon alltså förlorat. Edman sitter kvar i kommunfullmäktige som vanlig ledamot (fritidspolitiker) för V. Men Edman har dessutom fortfarande kvar ett arvoderat uppdrag för Vänsterpartiet. Hon är vice ordförande i en beredning för SKR (Sveriges Kommuner och Regioner). Detta uppdrag ger pengar. Det handlar sannolikt om mellan 5 000 – 15 000 kr / månaden.

Ulrika Edmans kända, plus sannolika, bruttoinkomster:
* det nya jobbet på den vanliga arbetsmarknaden innebär en lön på 33 500 kr / mån,
* Edman har ansökt, och fått, hela omställningsstödet på 45 269 kr / mån, för årets tre första månader,
* då det inte går någon nöd på Edman kan hon kosta på sig att endast arbeta 70 % i sitt nya jobb,
detta ger henne en lön på 23 450 kr / mån – och en 5,6 timmars arbetsdag!
* hennes arvoderade uppdrag i SKR ligger sannolikt på 5000 – 15 000 kr / mån.

Edman tjänar sannolikt mellan 75 000 och 80 000 kr / månaden bruttomed en 5,6 timmars arbetsdag.

Skälet till denna, för en vanlig knegare ouppnåeliga, livsstil – höga inkomster kombinerat med en 5,6 timmars arbetsdag – beror på att Edman tillhör de cirka 20 personer i Sverige som missbrukar tanken med omställningsstödet. Hon tar ut hela 45 269 kr / månaden i omställningsstöd – trots att hon alltså har fått ett nytt jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. Till detta kommer inkomster från SKR som brutto ligger någonstans mellan 5 000 och 15 000 kr per månad.

 

Del ett
Västerbottens-Kuriren har försökt tona ned det giriga i Ulrika Edmans agerande. Detta genom valet av jämförelse som tidningen har gjort. VK har använt sig av en förkastlig journalistisk metod.

Det riktiga vore naturligtvis att jämföra Ulrika Edman och de cirka 19 övriga politiker som missbrukar tanken med omställningsstödet med de politiker som inte missbrukar tanken med omställningsstödet.

Expressen har nämligen undersökt långt fler politiker än de cirka 20-tal som missbrukar tanken med omställningsstödet. ”Missbrukarna” av omställningsstödet – de som tar ut både lön och omställningsstöd – tillhör en minoritet av politiker. En majoritet av de politiker som förlorat sina uppdrag har inte missbrukat omställningsstödet genom att både ta ut detta (på skattebetalarnas bekostnad) samtidigt som de har fått jobb på den vanliga arbetsmarknaden.

 

Del två
Västerbottens-Kurirens val avslöjar tidningens syfte. Tidningen kunde ha valt att jämföra den minoritet av politiker som har missbrukat tanken med omställningsstödet (och därmed fuskat till sig skattepengar) med den majoritet som inte har missbrukat omställningsstödet. Men istället har VK valt att likställa Nasser Mosleh med Ulrika Edman. Detta är naturligtvis ett medvetet val av Västerbottens-Kuriren.

Och det är detta val som jag anser vara under all kritik 

a) Det är felaktigt – i sak.
b) Det är ansvarslöst – med tanke på effekterna.
Låt mig förklara varför.

Men först: titta på bilderna nedan. I dessa likställs alltså Nasser Mosleh med Ulrika Edman.

Detta är alltså allt som den överväldigande majoritet av läsarna på nätet får veta – om de två som jämställs – ifall de inte prenumererar på Västerbottens-Kuriren. VK får förlåta att jag upplyser mina läsare om att det är en mycket liten del av alla som kommer i kontakt med Expressens riksnyhet – om missbruket av omställningsstödet – som prenumererar den i Umeå utgivna tidningen VK.

 

Detta är VK:s vinkling på nätet vad gäller frågan om omställningsstöd – för alla de som inte prenumererar.

 

Del tre
Genom valet att likställa Nasser Mosleh med Ulrika Edman – istället för att jämföra fuskaren Edman med den majoritet som inte fuskat – uppnår VK ett antal mål:
* Ulrika Edman framstår som en av två mottagare av omställningsstöd,
* Detta antyder att Ulrika Edman inte skulle vara ensam, i Umeå, om att missbruka omställningsstödet – och då blir genast hennes fusk på skattebetalarnas bekostnad mindre anmärkningsvärt,
* För de som känner till att Expressen har avslöjat och namngett fuskare – men som inte läser VK, utan som endast ser nyheten som  VK presenterar den på nätet (se bilden ovan) – framstår även den namngivne Nasser som en fuskare. Och detta är det mest djävliga. Nasser tillhör nämligen inte fuskarna.

Jag tänker utveckla detta.

 

Del fyra
Nasser Mosleh har all rätt till omställningsstöd – både juridiskt och moraliskt.
Det är bland annat för att arbetare och invandrare som vi i Arbetarpartiet, och många med oss, stöder principen med ett omställningsstöd. Även arbetare och folk med utländsk bakgrund (både kvinnor och män) ska våga ta på sig politiska uppdrag.

Ulrika Edman, däremot,
har ingen som helst moralisk rätt till omställningsstödet.

Det är därför som Expressen nämner henne vid namn på sin lista över de som missbrukar omställningsstödet genom att ta ut detta trots att de har fått jobb på den vanliga arbetsmarknaden. Ulrika Edman bidrar därmed till det stora, och VÄXANDE, politikerföraktet.

Men det finns även en VÄXANDE aggressivitet mot invandrare.
Genom att jämställa Nasser Mosleh med Ulrika Edman, som VK har gjort på nätet (se bilden ovan), så spelar VK rasisterna rakt i händerna. Detta riskerar att:
* drabba Nasser Mosleh personligen – jag hoppas att så inte är fallet – men VK utsätter honom definitivt för denna risk,
* öka den allmänna motviljan mot invandrare i Umeå med omnejd.

Låt mig säga detta rakt ut:
i sitt försök att tona ned kritiken mot Ulrika Edman ”offrar” VK både Nasser Mosleh och övriga invandrare.

Detta är förbanne mig inte smickrande för en tidning som så sent som i går (lördagen den 23 april) slog an tonen: ”När VK griper in” i samband med de sexuella trakasserierna på Umeå universitet.

 

Avrundning
Det finns mer att säga i denna fråga – men det ska vi ta i nästa blogginlägg.

Jag hade missat att Vänsterpartiet i Västerbotten hade tagit avstånd från Ulrika Edmans beteende. I radion. Detta misstag från min sida rättas härmed till. Det är bra att V i länet säger ifrån.

Detta gör det samtidigt ännu mer anmärkningsvärt att Vänsterpartiet i Umeå fortsätter att hålla tyst.

Och därmed, i praktiken, fortsätter att ställa sig bakom Ulrika Edmans tricksande med skattebetalarnas pengar. Så länge Vänsterpartiet i Umeå fortsätter att stötta Edman, genom sin tystnad, blir denna rubrik i Vänsterpartiets senaste material till umeborna endast ett dåligt skämt.

 

 

 

19 kommentarer

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Håkans kommentar den 25 april 2021
   Jag har inte sagt att man inte ska belysa. Tvärtom. Det jag har sagt är att man inte ska jämföra de som gör RÄTT med de som gör FEL. Det är nämligen skillnad på att göra rätt och att göra fel. Om du har läst mitt blogginlägg, och FATTAT innebörden i det jag skriver, framgår just detta. Nasser har både juridisk, och moralisk, rätt till omställningsstöd. Ulrika Edman har hamnat på Expressens lista över ”fuskare” tillsammans med 18 andra. Nasser finns däremot INTE med på Expressens lista över ”fuskare”. Skälet är att Nasser INTE missbrukar omställningsstödet – han fuskar inte till sig pengar på skattebetalarnas bekostnad. Nasser gör alltså rätt – trots att han kommer från Medelhavsområdet. Detta kanske överraskar dig. Men så är det.
   Belysa: Ja. Blanda samman de som gör rätt med de som gör fel: Nej.

  • Ugglan

   Av samma orsak att man inte skriver en artikel om den som har fuskat med a-kassan och den som följt reglerna. Där man smetar ihop dem i artikeln. Tyckte det med all tydlighet framgår av bloggen.

 1. Lars-Erik

  Man kan inte likställa de som gör rätt med de som fuskar. Det är ju orimligt beteende av VK. Det verkar ju som att man vill rädda Edman och detta på bekostnad av en oskyldig.

 2. Tomas

  Det är verkligen skamligt hur VK, genom upplägget i artikeln, kastar den oskyldige Nasser Mosleh åt vargarna för att släta över Ulrika Edmans skurkaktiga beteende.

  Det är som att de inte fattar skillnaden mellan att använda omställningsstödet till vad det är tänkt för (som Mosleh gör), och att med berått mod missbruka omställningsstödet ( som Edman gör).

 3. Ugglan

  Bra, att du skriver om detta – både Ulrika Edmans missbrukande av reglerna. Det tog så lång tid för VK att skriva om Edmans svineri så det verkade nästan som om VK inte ville skriva om det!

  När jag läste VK artikel som tillslut kom, så reagerade jag på samma sak som du – hur i h-vetet kan VK skriva en artikel när dom blandar ihop Edmans fuskande med Mosleh – som inte har ett jobb. Jag blev så förbannad att jag ringde till en bekant som jobbar på VK, och fick höra att den som skrivit artikeln för VK och Edman är personliga vänner. Någon annan förklaring fick jag inte från min bekante, däremot fick jag medhåll.
  Denna vänskapskorruption inom en dominerande lokaltidning vore något för VK att gräva i, nä vänta..

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Ugglans kommentar den 25 april 2021
   Det var en intressant bekant. Jag citerar dig Ugglan: ”Jag blev så förbannad att jag ringde till en bekant som jobbar på VK, och fick höra att den som skrivit artikeln för VK och Edman är personliga vänner”.

 4. Fredrik

  Får jag fråga en sak? Du kan välja att inte svara om du vill, helt okej och jag säger varken bu eller bä om ditt val.

  Det är skillnad på juridisk rätt och ”moralisk” rätt, detta genom att juridisk rätt kan hänföras till vår lag. ”Moralisk” rätt syftar till något helt annat, nämligen en typ av kod/uppförande/regel som dels kan vara individuell och dels i en större grupp. Men, ”moralisk” rätt är inte given att gälla oss alla eftersom varje enskild individs moral är olik varandras. Din moral är inte densamma som min, kanske i vissa delar men ändå olik. Så till min fråga:

  Vems moral ska vi följa?

  För mig är svaret givet, nämligen att ”moralisk” rätt har inget annat värde än att ge ammunition och populistiskt ge sken av något. Det vi behöver, enligt mig, är ett tydligare ställningstagande för en stark rättsstat byggd på juridik. Där politik och moral lämnas utanför dörren. På allvar. Bort med partitillsättningar i våra tingsrätter och bygg därmed en grund som på fullaste allvar separerar makten i Sverige mellan Sveriges Riksdag, Sveriges Regering och våra domstolar.

  Om vi inte gillar det moraliska som människor gör, så får vi lobba för att vi röstar fram politiker i de forum de hör hemma (ej våra domstolar) så att vår lag förändras (riksdag) och den implementeras i vårt samhälle (regering) och den upprätthålls av juridiken (polis, åklagare och domstolar).

  Det är enligt min mening vad vi behöver.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Fredriks kommentar den 25 april
   Det du skriver om har i mina ögon inte med denna fråga att göra. Du reser mer existentiella frågor. Det Expressen, och jag (på basis av denna tidnings uppgifter), har gjort är att rikta uppmärksamheten på de som missbrukar det system som var tänkt som ett ”omställningsstöd” mellan förlust av inkomst (från arvode) och tillträdande av en ny tjänst på den ordinarie arbetsmarknaden. Syftet hörs på själva namnet = omställningsstöd. Det som Ulrika Edman, som en av ett 20-tal politiker, har gjort är att använda dessa pengar som en PÅBYGGNAD på sin nya inkomst från ett nytt jobb. Detta är ett uppenbart missbruk av en uppenbar miss i skrivningarna. De flesta Expressen tittat på har inte använt omställningsstödet som en PÅBYGGNAD.
   Detta är enkelt. Speciellt om man, som Edman, under många år har kritiserat politikernas alltför frikostiga privilegier vad gäller arvoden och annat. Det går inte att säga en sak och sedan göra en annan.

 5. Frank Pettersson

  Är det så att VK, som ägs av folkpartiet och Balticgruppen, tycker bättre om Ulrika Edman (v) än vad de tycker om Nasser Mosleh? Varför skulle de annars vilja svartmåla Mosleh? Kan det vara för att Vänsterpartiets stöd till bygget av Kulturhuset i Umeå var så viktigt? Hur som helst för dj-ligt gjort av VK!

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Svar till Fredrik A:s kommentar 25 april (ska ej blandas ihop med Fredrik utan A)
    *De som äger Västerbottens-Kuriren är en ”ägarstiftelse” i vilken Folkpartiet / Liberalerna alltid har dominerat. Så även idag.
    *Det ekonomiska samarbetet mellan VK och Balticgruppen sker genom fastighetsbolaget Gazette. Detta ägs tillsammans av VK och Balticgruppen med hälften var (om ingen förändring skett). Vissa år har vinsten från fastighetsbolaget Gazette utgjort den helt övervägande delen av hela VK-koncernens vinst. VK är därför ekonomiskt beroende av hur Balticgruppen – som har hand om verksamheten i Gazette – sköter de båda företagens gemensamma pengar. Att så verkligen är fallet kan vem som helst hitta på nätet.
    Att detta samarbete mellan VK och Balticgruppen verkligen existerar beror på att BLAND ANNAT VK själv slog upp sitt samarbete med Balticgruppen som en nyhet (bättre att förekomma än att förekommas). Detta samarbete ifrågasattes bland annat av statsvetare. Det ansågs, föga förvånande, som olämpligt att den dominerande tidningen i en stad/region hade gemensamma ekonomiska intressen med en av de ekonomiska huvudaktörerna i samma stad/region. VK:s ekonomiska beroende av det samägda fastighetsbolaget Gazette sätter naturligtvis ett frågetecken kring VK:s förmåga att på ett opartiskt sätt bevaka Balticgruppens agerande i Umeå med omnejd. Om detta var många kritiker eniga. Affären – skapandet av ett gemensamt fastighetsbolag mellan VK och Balticgruppen väckte nationell uppmärksamhet. Just på grund av att tidningens opartiskhet kunde ifrågasättas. Det hade förhållit sig annorlunda ifall Balticgruppens huvudsakliga verksamhet bedrivits i Stockhol, Göteborg eller Malmö. Men nu bedrivs den i Umeå – just där VK ska bevaka nyheterna.

 6. Fredrik A

  Hej, när jag läste artikeln fick jag inte intrycket av att vk anklagade Nasser Mosleh för att gjort något fel utan att det bara var en beskrivning att han var en av två som fått ersättning. Bedömer du att det finns några sakfel i artikeln eller är det jämförelsen som är problemet? Jämförelsen tycker jag visar att de Mosleh och Edman har olika rätt att ta ut stödet.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Fredrik A:s kommentar 25 april (ska ej blandas ihop med Fredrik utan A)
   Ibland är det svårt att förstå bakgrunden till vissa kommentarer. Är okunskapen ärlig eller oärlig. Vi kan tänka oss en rad alternativ:
   a) ”Kommentatorn” har endast slarvläst och inte förstått vad jag skriver,
   b) ”Kommentatorn” förstår verkligen inte hur media fungerar,
   c) ”Kommentatorn” spelar helt enkelt oförstående (men förstår i verkligheten bättre).
   I detta fall är jag osäker på vilket av alternativen jag ska utgå ifrån. Men jag väljer hellre att fria än fälla. Jag utgår ifrån alternativ c) Fredrik A förstår helt enkelt inte hur media fungerar. Så låt mig därför upprepa det jag skrev i mitt blogginlägg – i en förenklad form.
   Expressen har gjort Ulrika Edman känd som en missbrukare av omställningsstödet i hela Umeå. Dels genom sin nyhetsartikel om att Edman ingår i den grupp på ett 20-tal politiker som mottar ”omställningsstödet” – trots att detta var tänkt att gå till politiker fram till dess att dessa fick ett nytt jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. Expressen har verkligen gjort Edman känd som en fuskare, i Umeå, eftersom hon till och med förekom på Expressens papperslöpsedlar som sitter uppe vid varje affär som säljer Expressen runt om i hela Umeå och som därför kan ses av alla. Nyheten har även tagits upp av radion och Folkbladet. Detta betyder att Edman är känd för att missbruka stödet.
   När då VK, som väntat väldigt länge med att ta upp nyheten, tar upp den så gör VK detta på ett sätt som JÄMSTÄLLER Edman och Nasser. Detta innebär att väldigt många umebor drar slutsatsen att även Nasser är en fuskare. VK behöver alltså inte skriva detta själv. De behöver endast vänta på att andra gör jobbet och sedan jämställa Nasser med Edman för att folk ska dra båda över samma kamm. Expressen nämnde inte namnen på de som inte tog ut dubbla ersättningar – för att undvika att folk skulle blanda samman fuskare och icke-fuskare. VK gjorde precis tvärt om.
   Ibland kan ”dåligt sällskap” räcka för att du själv ska få dåligt rykte. Detta är exakt den taktik som VK har använt bland annat för att skada Nasser. Och ge de som ogillar invandrare vatten på sin kvarn. Se exempelvis signaturen ”Håkan” som också skrev en kommentar HÄR på samma sätt som du har gjort.

   • Fredrik A

    Det är tråkigt att du idiotförklarar en för att man har en tolkning av en artikel, men om det får dig att må bättre så kan jag bjuda på det. Jag önskar dig en fortsatt trevlig vecka!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar på Fredrik A:s kommentar den 16 april 2021
     Jag idiotförklarar dig INTE. Jag öppnade för att vissa läsare kunde tolka det jag skriver på tre sätt:
     a) inte förstå p g a att de ögnar igenom texten,
     b) medvetet låtsas att de inte förstår,
     c) ärligen inte förstår hur media fungerar.
     Och som jag sade: jag friar hellre än fäller. Alltså antingen hade du slarvläst eller så förstod du inte hur media fungerar. Men i inget fall idiotförklarade jag dig. Istället gjorde jag ett nytt försök att förklara varför VK förtjänar kritik. Jag hoppas att du förstår mitt resonemang. SEDAN har jag ALDRIG krävt att folk ska hålla med mig.

 7. Olle BK

  Jag reagerade också på hur man från VK:s sida jämför äpplen och päron i artikeln, det är inte ok någonstans att dra fram Mosleh som på intet sätt sysslat med samma vidrigheter som Edman gör.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Olle BKs kommentar den 26 april 2021
   Det är bra att vi är många som reagerar när en så dominerande tidning som VK blandar äpplen och päron.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.