Ska militär sättas in mot kriminella gäng – eller kvarterspoliser? Skrämmande att Sverige ligger i topp vad gäller dödligt skjutvapenvåld!

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

____________________________

 

Ingress
Sveriges ende kvarvarande integrationspolis heter Ulf Boström.
Tillsammans med andra poliser deltog Ulf i en intervju i Sveriges Radio med anledning av den mycket tragiska dödsskjutningen av en känd affärsidkare i stadsdelen Hjällbo, som utgör en del av det större Göteborgsområdet Angered. Dödsskjutningen skedde i söndags. Jag hörde en repris av intervjun med bland annat Ulf Boström i måndags kväll.

Då hade det skett ytterligare två tragiska dödsskjutningar i Stockholmsområdet. Den första i Husby och den andra i Hjulsta. Då hade även olika personer, med insikt, sagt att dödsskjutningen i Hjällbo utgjorde en tillfällig kulmen på en längre konfrontation mellan två delar av en större klan. En konfrontation som trappats upp i fredags och utlöst ett större slagsmål med många tio-tals deltagare.

Händelserna, både i Göteborg och Stockholmsområdet, måste även ses mot bakgrund av den rapport som Brottsförebyggande rådet presenterade i förra veckan (26/5). Rapporten är både tragisk och skrämmande. Den visar att Sverige ligger i topp, i hela Europa, när det gäller dödligt våld via skjutvapen! Studien hade jämfört utvecklingen i Sverige med 22 andra länder i Europa under två årtionden (2000-2019). Låt mig citera SVT:

” -Ökningen som Sverige redovisar går inte att se någon annanstans i Europa. Sverige har rört sig från botten till toppen i Europas statistik, säger Klara Hradilova-Selin, utredare på Brå”.

 

Del ett
Det finns partier som inte förstår att det hänt något i Sverige – som vägrar se sanningen. Det fanns många, från vissa partier, som kallade oss som talade om hederskultur (och hedersvåld) för rasister. De ifrågasatte länge hedersvåldets existens. Dessa personer och partier har tvingats inse verkligheten. De flesta håller numera en (surmulen) tystnad då dessa frågor diskuteras. Men nu håller personer från samma politiska partier på väg att upprepa sitt misstag. Fast nu kallar de oss rasister för att vi vågar tala om den klan- eller släktorganiserad brottslighet som de förnekar existensen av.

Våldet och dess organisering måste vara utgångspunkten. Det krävs att vi förstår våldets orsaker. Det handlar bland annat om sociala faktorer, droghandel och (ibland) klan- eller släktorganiserade strukturer. Vi som vill bekämpa våldet måste göra ett avgörande val. Jag upprepar: läget är farligt för hela Sverige. Vägvalet handlar inte ”bara” om Hjällbo, Husby och Hjulsta. Det handlar inte endast om storstadsområdena. Vägvalet kommer att påverka hela Sverige.

Sverige befinner sig definitivt i ett vägskäl – vid ett avgörande vägskäl – och då behövs modet att se sanningen i vitögat.

 

Del två
Ett vägval: Det moderata kommunalrådet i Göteborg, Hampus Magnusson, vill sätta in militären mot gängen. Han har tillsammans med andra moderater skrivit en motion om att polisen ska få begära hjälp av militären. Sist detta hände var i Ådalen…

Detta måste anses vara ett moderat olycksfall i det politiska arbetet. Vi har bättre moderater än så i Umeå.

 

Del tre
Ett annat vägval:
Jag tar mig friheten att använda det som integrationspolis Ulf Boström sade i intervjun i måndags – både i samband med den kris som uppstått i Göteborg men också i en rad andra sammanhang. Boström har även tidigare påpekat att det aldrig har funnits så många personer i uniform i Sverige som idag. Detta om vi räknar in både polis, ordningsvakter och väktare.

Boström understryker även att det som behövs är socialt uthålliga poliser. Då syftar han på kvarterspoliser och fotpatrullerande poliser. Han syftar på poliser som har ett kontor, och en ständig närvaro, på utsatta stadsdelar; på poliser som genom att vara en del av olika bostadsområden stegvis kommer att vinna de boendes förtroende. Poliser som kommer att konkurrera med lokala gudfäder (min egen slutsats).

 

Del fyra
Vägvalet handlar om ifall polisens ökade resurser ska användas förebyggande eller repressivt. Skillnaden kommer att sätta sin prägel på Sverige under årtionden framöver. Det är lätt att fastna i fällan att endast satsa på ett repressivt arbetssätt. Skillnaden mellan ett repressivt arbetssätt, där polis och lagstiftare kommer in sedan brotten väl är begångna, och ett förebyggande arbete, är fruktansvärt stor. Speciellt på längre sikt. Så långt Ulf Boström med 43 år i yrket och Sveriges idag (tyvärr) ende integrationspolis.

 

Del fem
Återigen: Förslaget att sätta in militär måste anses utgöra ett olycksfall i arbetet för (M). I Göteborg. Det huvudsakliga polisiära arbetet måste vara förebyggande. Detta betyder naturligtvis inte att det inte kan vara berättigat att öka straffen för vissa typer av brott – men denna väg får inte bli ”den enda vägens politik”.

Polisen i Umeå har tagit stora steg i rätt riktning med satsningen på områdespoliser. Arbetarpartiet vill att den lokala polisen tar fler steg i samma riktning och återupprättar systemet med kvarterspoliser.

Tyvärr är den tid är förbi då det räckte med att tala om fler ungdomsgårdar – om denna tid någonsin funnits. De ungdomar, ibland tolv år eller yngre, som används som knarkkurirer och vapengömmor har annat för sig än att gå på ungdomsgårdar! Detta betyder inte att ungdomsgårdar är fel. Tvärtom. Men de kommer inte längre att utgöra spjutspetsen – vilket de delvis gjorde en gång. Åtminstone i Umeå.

Nu är det polisen som måste utgöra spjutspetsen. Inte i alla delar av Sverige. Men i allt fler delar av detta allt mer otrygga land. Det är därför polisens arbetssätt är så avgörande.

 

Avrundning
Vi stöder tanken på att polisen ska få ytterligare resurser – men inriktningen måste vara förebyggande. Arbetarpartiet vill att detta ska vara tydligt uttalat och verkställas genom att kvarterspoliserna återinförs, på bred front, över hela Sverige, med fotpatrullering och lokala poliskontor. Det är detta som kommer att kräva ytterligare poliser. Men en sådan satsning skulle vara förebyggande – och ha en chans att lyckas.

Till sist: Det fanns en gång något som hette Ume-modellen. Här i Umeå! Politiker och tjänstemän kom hit på studiebesök för att studera ”vår” modell. Ume-modellen utgick från ungdomsgårdarna (fritidsgårdarna). Dessa låg då under socialtjänsten och gårdsföreståndarna var även effektiva fältarbetare. De kunde nämligen använda all den ”goodwill” – som de byggt upp under många och långa på vardagskvällar genom gemensamma aktiviteter tillsammans med ungdomarna – när de senare ibland träffade samma ungdomar i stökiga miljöer på fredags- och lördagskvällar. Berusade och ibland i gäng. För att återuppbygga denna Ume-modell måste fritids- eller ungdomsgårdarna åter läggas under socialtjänsten. Gårdspersonal som ser sig som en del av socialtjänsten arbetar på ett annorlunda sätt än den personal som ser sig en del av exempelvis idrottsrörelsen.

Det har ALDRIG har varit mer nödvändigt än IDAG att återföra fritidsgårdarna till socialtjänsten. Och att återupprätta en Ume-modell 2.0 är absolut nödvändigt. Sådana fritids-ungdomsgårdar kommer att fylla en väldigt stark, kompletterande, roll till framtida kvarters- och fotpatrullerade poliser. Bland annat när det gäller att hindra återväxten bland de kriminella. Skillnaden är att idag kommer det att vara polisen som går i bräschen i kampen mot gängkriminalitet. Om ungdomsgårdarna återförs till socialtjänsten (som tidigare var fallet) kan dessa bli ett oerhört viktigt komplement i arbetet mot kriminalitet i allmänhet och gängkriminalitet i synnerhet.

Jag talar nu om hela Sverige.
I Umeå uppfattar jag det som att situationen står och väger.

 

10 kommentarer

 1. arbetare

  Kommentar till del två :
  Har det någonsin förut i modern tid förekommit att kriminella klaner upprättat vägspärrar där beväpnade milismedlemmar bestämt vilka som får besöka ett svenskt bostadsområde ??

  I Göteborg är det numera vardagsmat och eftersom polisen står bredvid och tittar på så kan jag förstå om folk hetsar upp sig och vill sätta in militären mot de paramilitära grupperingar som tagit makten i vissa områden , därmed icke sagt att det är rätt .

  Förhoppningsvis kommer det aldrig att gå så långt i Umeå även om vi har gott om ”gangsterwannabees” även här , ett av mina barnbarn blev i helgen överfallen av ett gäng med ursprung söder om ekvatorn som krävde att han och hans klasskamrater skulle ” betala toll ” för att få vara på ”deras fotbollsplan ” eftersom de var ” jevvla svennedjevlar ” .
  Eftersom han protesterade mest blev han påhoppad , givetvis bakifrån , medan han grälade med en av dem .

  Jag trodde i min enfald att skolans fotbollsplaner var till för alla oavsett hudfärg och etniskt ursprung men tydligen bör man som blond svensk skolpojke hålla sig inomhus efter 17.00 om man bor inom cykelavstånd från Ålidhem .

 2. Bergis

  Ringlande Köer av migranter vandrande på motorvägarna i Danmark 2015, Danmark dög inte, ser vi frukterna av nu. Åsa Romson grät i TV-rutan men då var det för sent.

 3. Håkan

  Grattis Rheinfeldt (i efterskott)och hela makten och media,och just nu ett särskilt stort grattis till C och Löööööf…totalt sett har hela detta väldiga cluster som kämpat i minst tjugo år för att uppnå Mellanöstern/Afrika nivå på vårt samhälle lyckats utomordentligt.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Håkans kommentar 3 juni 2021
   Min uppfattning är denna: både Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf har använt invandringen som ett sätt att slå sönder arbetsrätt och lönenivåer – både rättigheter som knegarna uppnått via lagstiftning och via förhandlingar. Ingen av dessa båda hade någon kunskap om de effekter som deras politik skulle få vare sig på arbets- eller bostadsmarknaderna, när det gäller hederskultur/våld, stärkandet av Muslimska brödraskapet och salafisterna vilket i sin tur har skapat krafter som aktivt arbetar FÖR segregering och EMOT integrering eller framväxten av släkt- eller klanbaserad brottslighet. De förstod aldrig, och de förstår inte idag, att de har satt igång något som de inte längre har kontroll över.
   Sverige påminner inte om Mellanöstern eller Afrika. Men Sverige håller på att söndras på ett sätt som aldrig har förekommit efter slutet på Andra världskriget 1945.

 4. Tomas

  Bra skrivet. Om Göteborgsmoderaternas förslag om att sätta in militär skulle bli verklighet är jag orolig för att det bara skulle leda till en kapprustning mellan staten och gängen – som slutar i total katastrof. Fotpatrullerande kvarterspoliser, som aktivt arbetar för att bygga upp ett förtroende i ”sin” stadsdel låter som ett utmärkt förslag.

  • arbetare

   Jag tror inte du förstår hur stor skillnad i ”effektivitet” det är mellan adidaskrigare och soldater på elitnivå , en enda jägarstridsgrupp räcker för att slå ut allt motstånd i exempelvis Järvafältet inom några dagar .
   OM det någonsin , vilket gud förbjude , skulle gå så långt att vi måste sätta in trupp mot civila .

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Svar till kommentar ”arbetare” 3 juni 2021
    Jo, det förstår jag. Men det är inte något inbördeskrig i denna bemärkelse som M i Göteborg har föreslagit. Det du kallar ”adidaskrigare” kan endast besegras genom att de tappar den starka och maffialiknande ställning de har bland delar av befolkningen i Göteborg. Det handlar om ett värderingarnas krig för att vinna själarna (människorna). Inte för att döda själarna (människorna).

    • arbetare

     Gängen tappar snabbt ” pösen ” om man börjar utvisa alla utländska kriminella som inte har uppehållstillstånd eller har fuskat sig till medborgarskap genom att ljuga eller helt enkelt bara inte har asylskäl .
     Att skicka hem högsta hönset Khan vore ett lämpligt exempel på signalpolitik , varför inte skicka Abo Raad på samma gång , jag tror att ingen av alla skötsamma invandrare kommer att sakna dem .
     Det står klart och tydligt i FN:s stadgar att kriminalitet och att vara ett säkerhetshot övertrumfar skyddsskäl och gör att en asylsökande kan utvisas även om hot föreligger .
     Nästa steg är nolltolerans och borttagen straffrabatt gentemot ghettogangstrarna .
     Du hittar inte på dumheter på orten medan du sitter i isoleringscell på Saltvik .
     Om de ”coola” killarna tappar sina Rolex och får sitta inne rejält blir det inte lika häftigt för de yngre att apa efter istället för att gå i skolan och lära sig svenska så de kan få ett jobb .
     Med de tongivande gangstrarna bakom lås och bom kanske miljonerna som strösslas över våra ”utsatta” områden börjar göra lite nytta till slut .
     Det här taktiken har fungerat i USA:s svarta områden så varför inte här ?

     • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till ”arbetare” 7 juni 2021
      Det krävs hårda tag mot de hårda men även en insikt om att sådana som Ali Khan och Abo Raad även förtrycker folk ur sin egen etniska grupp samt människor, eller som tror på en annan tolkning av islam. Det går inte att, som jag uppfattar att du gör, dra alla invandrare över en kam. De flesta är bra folk.
      Och jag ställer mig helt frågande – på flera sätt – till ditt påstående om att ”Den här taktiken har fungerat i USA:s svarta områden så varför inte här?”
      Jag har två frågor till dig:
      1. anser du att de svarta är utsatta för diskriminering i USA – eller inte?
      2. Kan du nämna vilka ”svarta områden du som syftar på”?

 5. arbetare

  Du uppfattar mig fel , alla invandrare är inte dåliga människor MEN vi har tyvärr fått hit en hel hög med sådana som aldrig skulle fått komma hit överhuvudtaget och de förstör både för sina gelikar och oss etniska svenskar , problemet är bara att den som påpekat detta omedelbart stämplats som rasist , nazist och SD-anhängare .

  1.
  Diskriminering förekommer definitivt MEN det går inte att förklara de den groteska överrepresentation inom sex- , vålds- och drogrelaterad brottslighet som de svarta amerikanerna har med socioekonomiska faktorer , det finns andra fattiga grupper som inte beter sig på samma sätt .
  Personligen tror jag det är kulturellt relaterat , generation efter generation av unga svarta växer upp utan fäder i hemmet och söker ( i likhet med svenska adidaskrigare ) sina förebilder bland langare och andra gangsters .
  Kombinera detta med de låga förväntningarnas rasism och tillgång till vapen och du får misär , såväl i Sverige som i USA .

  2.
  Det första exemplet var väl Harlem på 90-talet , sedan tog de flesta efter i varierande grad .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.