Centerns ungdomsledare Réka Tolnai vill kunna ”röka på” vid grillfesten – apropå lättade restriktioner. Blivande socialminister i en S+C-regering?

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

____________________________

 

Ingress
I ett tidigare blogginlägg fick mina kära läsare ta del av den nya CUF-ordföranden Réka Tolnais – av knegarförakt drypande – åsikter. I ett videoklipp kunde alla både höra och se centerungdomens ledare Réka Tolnais angrepp på ”Britt-Mari 45” och på LAS.


Min kompis Tompa har återigen gett mig stoff – nu till nedanstående blogginlägg

Del ett
Réka Tolnai framstår som ett yngre svenskt svar på Donald Trump med sina alternativa sanningar.
I ett nytt videoklipp, nu till stöd för införandet av fri hyressättning vid nybyggnation av hyresrätter, frågar Réka Tolnai: ”Tycker du att det är rimligt att en lägenhet i Filipstad ska ha lika hög hyra som en lägenhet i Stockholms innerstad? Det tycker inte vi, men det är så situationen ser ut i dagsläget.”
Frågan ställs med det självsäkra tonfall som endast okunniga människor lyckas pressa fram.

Låt oss därför upplysa centerungdomens nya ledare Réka Tolnai om hur verkligheten är beskaffad. Åtminstone enligt SCB:s statistik från 2020.
*Enligt SCB låg snitthyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter i Filipstads kommun på 5390 kr / mån.
*För en lägenhet på 70 kvadrat får man i snitt betala 8120 kr i Stockholms kommun,
*Handlar det om snitthyran i Stockholms innerstad, dit Réka Tolnais pekar, och en lägenhet på 70 kvadrat som är byggd år 2011 (eller senare) landar vi på 13 500 kr / mån. I snitt.

Detta visar att en lägenhet i Filipstad inte, på långt när, har en lika hög hyra som en lägenhet har i Stockholms innerstad. Jag hoppas någon berättar detta för Centerns ungdomsledare Réka Tolnai.
Källa: Hyresgästföreningens hemsida hurvibor.se

 

Del två
Réka Tolnai liknar faktiskt Donald Trump på mer än ett sätt. Det handlar om både
– ett osvikligt självförtroende kombinerat med okunskap
– okunskap och självförtroende som ersatts med alternativa fakta…

Apropå angreppet mot LAS och ”Britt-Marie, 45” så medverkade centerungdomens ledare Réka Tolnai i TV4:s program ”Efter fem”. Detta strax efter att videon om ”Britt-Marie 45” släpptes. Efter Réka Tolnais insats i TV4 intervjuades TV4:s politiske kommentator Ulf Kristoffersson. Denne tog bland annat upp den kritik som självaste partiledaren för Centern, Annie Lööf, riktat mot Réka Tolnai.

Annie Lööf har nämligen framstått som besvärad över att ha en ledare för ungdomsförbundet som säger precis vad moderpartiet Centern verkligen tänker. Réka Tolnai verkade dock ha tagit kritiken från Annie Lööf med en sorglös klackspark. Precis med den sorts sorglösa klackspark som skulle kunna känneteckna en person som framträder påverkad av cannabis (marijuana eller hasch).

 

Del tre
Fram till nyligen har Réka Tolnai varit något av en gåta. Hennes kommentar på nätet om sin mindre lyckade insats i TV4 löd nämligen på följande sätt: ”Nej, TV4 Nyheter gick kanske inte toppen men fick i alla fall prata med Tilde de Paula”. I ett annat, uppföljande, videoklipp har vi fått en fingervisning om varför det går så illa när centerungdomens ledare försöker tala om det hon tänker i videoklipp (som ju kan göras om – om Réka Tolnai så skulle önska).

Nåväl, när de flesta av oss längtar efter ett slut på pandemin och efter lättade restriktioner för att kunna återgå till ett, någorlunda, normalt liv så vet Réka Tolnai att berätta om vad hon längtar efter. Och det är efter lättade restriktioner på andra områden. Ge dig till tåls käre läsare så ska du strax få veta vad.

 

Avslutning
När du sett videoklippet nedan – som du gör på egen risk – inställer sig följande frågeställningar:
1. Har Réka Tolnais behov av att ”röka på  grillfesten” påverkat hennes förmåga att framträda i media,
2. Handlar det kanske om hennes behov av kalla öl?

Vad hoppas Socialdemokraterna uppnå genom att samarbeta med ett Centerparti som föder fram denna typ av ungdomspolitiker?
Om Annie Lööf vill lyfta in Réka Tolnai som minister i en regering S+C – vad gör Socialdemokraterna då?
Ger henne posten som Socialminister …

Titta och lyssna, läs och lär.
Ur led är tiden.

 

 

 

 

 

12 kommentarer

 1. Fredrik

  Jag undrar, vilka/vilket parti tycker du S ska samarbeta med? Eftersom du nu kritiserar C och tidigare kritiserat Mp så finns det få alternativ kvar så jag undrar hur du tänker om S och hur ska de kunna behålla makten om de inte samarbetar med både C och Mp?

  För vi vet detta. C samarbetar inte med V, så en regering med S+V+Mp skulle inte få C:s röster, knappast heller L.

  Så, vad återstår då Jan? Ap finns ju inte i Sveriges Riksdag och kommer inte göra det 2022, 2026 eller 2030 så vad är då alternativet för de arbetare som du säger dig värna om?

  Det vore skoj om du kunde ge ett svar på det för det vore intressant att höra vilken väg Ap tänker gå och med vem.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Fredriks kommentar den 10 juni
   Socialdemokraterna samarbetar redan med Centerpartiet. I Januariavtalet fick Annie Lööf och Co bland annat igenom följande:
   *Las försvagas och anställningstryggheten med den,
   *Kollektivavtalen försvagas,
   *Fri hyressättning införs på nyproduktion av hyresrätter,
   *Till detta kommer nya skattesänkningar efter valet 2018 på uppåt 56 miljarder kr.

   Jag berättar mer än gärna om vilken väg som jag anser att arbetarrörelsen (S, V, LO, hyresgäströrelsen samt AP) ska gå. Jag har skrivit flera genomarbetade artiklar om detta till ”Nya Arbetartidningen”. De är för långa för att publiceras som svar här. Men du kan få den senaste av dessa artiklar till din e-postadress. Om du vill. Sedan kan du återkomma till detta kommentarsfält och säga din mening om vad jag skrivit. Jag lovar att publicera det du skriver. Och ge dig respons.
   Fråga 1: Vill du ha denna artikel till din e-postadress?
   Fråga 2: Håller du med mig då jag skriver att Cuf-ordförandens arbetarförakt (riktat mot bland annat ”Britt-Marie 45”) skrämmer?

   • Fredrik

    Avokat, mejla det. (Som svar på fråga 1).

    Som svar på fråga 2:

    Jag är aldrig rädd för åsikter, speciellt inte åsikter som finns innanför lagens ram. Det är själva grunden för vårt samhälle att olika åsikter möts, och ibland kolliderar. Det är så utveckling sker.

    Åsikter däremot som förbjuder andras åsikter är livsfarliga. Åsikter som utgår ifrån att de har rätt är också livsfarliga. Dom är jag rädd för.

 2. Jonsson

  Det är på inget sätt någon självklarhet att SAP ska slå sig ihop med vare sig Mp eller C; bara för att kunna behålla makten.
  SAP och dess regerings feministrar är helt enkelt på fel spår. På så många sätt. Under lång tid.
  Just idag menar V-ledaren att Löfven, struntade i deras avtalade möte som rörde de s. k. ”marknads”-hyrorna!
  Löfven struntar däremot inte i Sveriges svar på Margret Thatcher: Annie Lööfs lockrop.
  CUF-ledaren tycks komplettera sin partiledare väl, och man kan ju hoppas att det finns drogtestning – den dagen en ”pårökt” socialminister tar plats – i riksdag, regering, utskott m. m.
  Det är på intet sätt en självklarhet att SAP, ska behålla makten. Partiet måste tänka till och få ordning på politiken. Vem önskar 4 år till då SAP styrs av Mp och C?

  • Fredrik

   Behålla makten är strategin hos S. Att liera sig med C och L under denna mandatperiod bevisar att S aldrig har någon tanke på opposition. Det är bättre för S, ledningen i S åtminstone, att ha makten även om det är på bekostnad för folket.

   Det är tydligt i det vi ser idag.

 3. Håkan

  Ursäkta,vem eller vad är Reka Tolnai? Finns det ingen botten på ur illa det är ställt med C?Det räcker gott med deras Lööööööf.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Jonssons kommentar 10 juni 2021
   Du har två fina politiska oneliners:
   1. ”man kan ju hoppas att det finns drogtestning – den dagen en ”pårökt” socialminister tar plats …,”
   2. ”Det är på intet sätt en självklarhet att SAP, ska behålla makten. Partiet måste tänka till… ”

 4. Jonsson

  Vänsterpartiet godkände i och för sig nya las-regler och ”marknadshyror” på nyproduktion i och med att de släppte igenom Jöken.
  Nu står valet mellan arbetare, hyresgäster och Löfvens befattning. Faller Jöken på någon punkt, då åker punkten Löfven, med sin regering, ut. Men Löfven väljer förstås Löfven. Vänsterpartiet måste göra allvar av hoten. Lööfs reaktion blir då förmodligen obetalbar.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Jonssons kommentar 11 juni 2021
   ”Vänsterpartiet måste göra allvar av hoten”. Ja, åtminstone då detta parti hotar så ofta.

 5. Jonsson

  Det ska väl erkännas att, jag inte tillmäter utspel
  från drogliberaler som Tolnai, något större allvar (hon puffar även för att lägga ner Systemet).
  Tiden går fort, så om 20 år är det Reka, 45 år, som sitter i fikarummet och såsar?Förhoppningsvis då inte i någon av riksdags- eller regeringslokalerna, utan hellre då i privat sektor.
  Kan Tolnais knasiga utspel bidra till dagens Centers nedgång och fall, då tycker jag att hon ska fortsätta med dumheterna.
  Den som funderar på att rösta på (S), nästa år bör granska just Centerns valprogram -av uppenbara skäl; det är stor risk att detta även blir (S) valmanifest. Uppspaltat i jättemånga punkter.
  Stenevi (Mp) påstod för övrigt i början av maj, att det inte kommer något förslag om ”marknadshyror” så länge hon är bostadsminister. Hahaha, säjer jag… detta gyckel och hyckleri som kallas politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.