Drottning Lööf släpper kravet på fria hyror, kräver istället skattesänkningar och förnedrar V. Nu måste S förbereda ett extraval – till försvar av välfärden.

Arbetarpartiet vill ta ”regeringsansvar” för Umeå kommun tillsammans
med andra partier som delar vår uppfattning när det gäller behovet av trendbrott

________________________________

 

Inledning
Drottning Annie Lööf I (Den Första) håller på att måla in Centerpartiet – men även Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – i ett hörn från vilket det inte finns någon framgångsrik väg ut. Skälet ser vi i denna tabell över riksdagsmandatens fördelning (mina läsare vet att jag gillar tabeller):

C:   31,         L:  20,
S: 100,         M: 70,
MP:16,         KD:22,
V:   28,         SD:62
——–         ———-
175             174

Som alla ser klarar sig inte S+Mp+C utan Vänsterpartiets röster.

 

Del ett
Obekymrad om riksdagsmandaten meddelar Drottning Annie Lööf I (Den Första) att det för Centerpartiets del inte är aktuellt med ett budget- eller regeringssamarbete med Vänsterpartiet. Detta uttalande från Drottningen kan antyda att hon lever i ett alternativt universum. Men om vi, om så bara för en kort stund, utgår ifrån att så inte är fallet framstår det som om Drottning Annie Lööf I (Den Första) uppenbarligen räknar med att Vänsterpartiet återigen ska slå knut på sig själv för att vara henne till lags.

Drottningen verkar nämligen förutsätta att Vänsterpartiet både ska rösta för att återinstallera Centerpartiet i dess forna maktposition (genom att V återigen lägger sina röster på Stefan Löfvén som statsminister efter en s.k. talmansrunda) samtidigt som V ska acceptera att återta rollen som dörrmatta. Drottningen berättar nådigt för DN att det för Centerns del inte är aktuellt med något budget- eller regeringssamarbete med V. 

Detta understryker att det är dags för Socialdemokraterna att distansera sig från Centern så länge partiet regeras av Drottning Annie Lööf I (Den Första). Det enda sättet att distansera sig från Drottningens Centerparti, och samtidigt försöka förändra spelplanen till det bättre, är genom ett extraval.

 

Del två
Socialdemokraterna måste lära sig att acceptera den smärtsamma verkligheten. Verkligheten ser ut så här:
* partiets andel av väljarkåren minskade med nästan 40 procent mellan 1994 och 2018,
* S förlorade riksdagsvalet 2018,
* den samlade borgerligheten fick 58 procent av väljarna,
* S fick endast ca 28 procent,
* inga nya uppgörelser, som de i dec 2014 eller i jan 2019, kan trolla bort partiets valnederlag.

Därför måste S bita i det sura äpplet, lämna spelet riksdagen bakom sig, och återbekanta sig med torg, trapphus och arbetsplatser. Det är på dessa avlägsna platser som det går att träffa de arbetarväljare som S måste återvinna från SD. Jag talar alltså om att förbereda och genomföra ett extraval (nyval). Detta om S-ledningen har ambitionen att vara ett arbetarparti, och dessutom vara tillräckligt starkt för att kunna prägla Sverige med en politik som har något med socialdemokrati att göra.

 

Del tre
Skälet är att om S fortsätter att samarbeta med Centern riskerar detta att a) fördjupa splittringen inom LO, b) splittra S från LO, c) omöjliggöra att S återvinner arbetarväljare från SD, d) ytterligare försämra relationerna mellan S och det idag ”socialdemokratiserade” Vänsterpartiet.

Drottning Annie Lööf I (Den Första) är ”livsfarlig” för den historiska tradition som kallas för ”arbetarrörelsen”. Detta är inte att undra på: Drottningens mål är nämligen att radera ut allt som hindrar den råa kapitalismens härjningar. Och då är arbetarrörelsen – med dess partier, fackföreningar, kollektivavtal, lagen om anställningsskydd (LAS) – Drottningens strategiska fiende. I jämförelse med Drottning Annie Lööf I är Ulf Kristersson en riktig fackföreningskramare.

Det är en mätare på hur djupt S-ledningen har sjunkit när den är beredd att satsa på ett samarbete med Centern – vilket kräver att det som finns kvar av ideologi inom S offras – för att få bekläda regeringstaburetterna under ett drygt år fram till nästa val.

Nu kräver Drottningen ”rejäla” skattesänkningar. Socialdemokratin ska alltså blidka henne för att kravet på fri hyressättning föll. Men försvaret av trygghetssystem vid arbetslöshet, sjukdom och pensioner – eller utbildningssystemet, sjukvården eller äldreomsorgen – kräver att nivåerna på skatteinkomsterna måste försvaras.

 

Avslutning
Jag upprepar: Istället för att springa ärenden åt Centern bör S utlysa extraval. Socialdemokraterna måste antingen satsa på att återta tappad styrka – genom att försvara välfärdssamhället – eller så måste S acceptera att historien lämnar partiet bakom sig. Det finns inget stillastående. Antingen framåt, genom att återvinna förlorad styrka, eller fortsatt tillbakagång.

Spelet i riksdagen är över för Socialdemokraterna. Nu måste partiet ut och kämpa för sin egen, och välfärdssamhällets, överlevnad.

Även S kan säga att Januariavtalet är överspelat och sedan gå till val på frågor som:
* förstärk LAS – avskaffa allmän visstid,
* nej till marknadshyror – renovera miljonprogrammet,
* förstärk kollektivavtalen – stöd facklig organisering av nya grupper,
* återställ 2018 års skattenivå – satsa på sjukvård och äldreomsorg,

 

 

 

7 kommentarer

  1. Åsa Sund

    Skrev om Lööf i min blogg i måndags (Liten tuva …). Jag delar helt din uppfattning om henne. I sin fantasi blir hon statsminister i Mittens rike. När man hör och ser henne nu talar och agerar hon redan som en statsminister, men jag hoppas och tror att hennes bäst-före-datum är passerat.
    Nu försöker hon pressa L och skjuta över skulden för ett extraval på dem. Det gäller nu för Lööf att visa hur pragmatisk, kompromissvillig och ansvarsfull hon är i sin ädla kamp för landets bästa.
    Trots att V kommer rösta för Löfven som statsminister igen, kan de rödgröna inte få igenom en budget eftersom Lööf vägrar att budgetförhandla med V. Det innebär att regeringen inte kan få igenom sin budget utan tvingas regera på oppositionens budget fram till nästa val om inte ngt helt oförutsett inträffar.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Åsa Sund 24 juni 2021
      Trevlig midsommar, Åsa! Jag brukar tänka på dig, och på inslaget som kallas ”public service” i radioprogrammet Godmorgon Världen som går på söndagar, då jag skriver om Drottning Lööf. Ni har samma känsla för Drottning Lööfs ”gigantism”. Visst försöker Drottningen skjuta över skulden på L. Och på alla andra. Den enda ”unikt” samarbetsvilliga är hon själv (ja, kanske även Centerpartiet, om Lööf inte glömmer bort detta bland alla ”Jag, jag, jag”). Men du har helt rätt – skulle det gå efter Lööfs ritningar då kommer Löfvén att tvingas till en repris av det som händer efter Januariavtalet. Då tvingades ju regeringen regera på en budget utarbetad av M och KD. Och sugna på positioner och prestige (reell makt har ju inte den som regerar på andras politik) gjorde Löfvén detta. Istället för att avgå. Det är något fel på grundlagen (regeringsformen) när en regering, med färre än en tredjedel av mandaten i riksdagen som får sitt eget budgetförslag nedröstat, kan bilda regering. Det regeringsalternativ som saknar underlag i riksdagen och en egen budget att regera på gör bäst för landet om den avgår. Eller ALDRIG TILLTRÄDER.
      Socialdemokraterna måste acceptera att de faktiskt förlorade valet 2018. De borde ha avgått och satsat på en politisk comeback 2022. Nu står de (och övriga medborgare) och undrar vad Drottningen ska hitta på.
      Men vi får satsa på en fin midsommar ändå:)

      • Kim

        Märkligt hur många verkar glömma att alla som nu gnäller på att denna regering tillttt åxå hade möjlighet att bilda regering. Men misslyckades.

        Jag tycker det varit en dålig regering. Inget snack.
        MEN
        De som gnäller anger inga alternativ. Har man inget alternativ. Gnäll inte. Om man nu inte gör det för att man insett just att man inte har något eget att komma med, men kan samla billiga poäng på gnäll. Populism!

        Och risken är uppenbar att det inte blir särskilt mycket bättre efter ett nyval för en bunt miljoner.

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar till Kim 26 juni 2021
          Ha en fortsatt Glad midsommar.
          Det ligger mycket i det du säger. Men efter att ha hotat regeringen med en misstroendeförklaring under så många år som V har gjort var de tvingade till att sätta ned foten. För V handlade det om sakfrågan (Nej till marknadshyra). Det som man kan kritisera V för är att de inte satte ned foten i januari 2019 istället för nu.
          Men när det gäller frågan om nyval (extra val) är kostnaden knappast något argument emot. Den oklarhet som råder när det gäller vilka förslag som kan/kommer att läggas kostar landet Sverige mycket mer än att organisera ett extra val. Och OM politikerna inte klarar av att lösa denna kris, eftersom partierna nu har omvärderar valresultatet från 2018 (SD har kommit in i ”värmen” med sina 62 mandat, Liberalerna har bytt block), måste bollen gå över från politikerna till folket. Men politikerna kommer att få en tid av talmannen (den s.k. talmansrundan) även om den inte blir fyra månader som politikerna fick direkt efter det val (2018) som gav dagens mandatfördelning.
          MIN argumentation för ett nyval beror på att jag anser att det innebär ett politiskt självmord för Socialdemokraterna att bilda regering med dagens Centerparti. Annie Lööfs Centerparti är, i mina ögon, ett av de tre extrema partierna i riksdagen. Vänsterpartiet, som jag ofta kritiserat, tillhör dock inte de extrema partierna.

          • Kim

            Jag håller med dig.
            Och jag tycker v har resonerat rätt utifrån sin synvinkel även om jag inte delar deras politiska åskådning.

            Jag reagerar på populistutspelen i m, SD, kd m.fl.
            Snacket om att regeringen ”aldrig borde tillträtt ” mm. Löjligt. Infantilt.

            Men nu blir det ju nyval. Och minst ett parti mindre… Men är det bättre för Sverige än att vänta ett år? Knappast.

  2. Bergis

    Om vi går mot ett extraval hinner inte Stefan Löfven tillsammans med Tobias Baudin Kommunal rösta igenom försämringar i LAS. Båda herrarna vill göra det surt för arbetarrörelsen tillsammans med Annie Lööf. Hoppas på ett extraval nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.