Hundägare hindras, genom lögner, att bada sina djur i delar av Nydalasjön. I morgon: Vilka är det som inskränker hund+ägarnas rätt – och vad Gäller?

Jag bloggar av två skäl. Precis som andra vill jag påverka.
Men jag vill också motverka en sjunkande politisk allmänbildning
Min förhoppning är att läsare från alla läger ska få ut något av det jag skriver.

__________________________

 

Ingress
Under förra veckan
började hundägare ringa till mig och berätta att de PLÖTSLIGT blivit hindrade från att bada sina kopplade djur i delar av Nydalasjön där vissa hade badat sina djur under fem, tio och till och med upp till 20 års tid!. Detta av mer eller mindre aggressiva personer.

Dessa samtal började alltså komma, helt plötsligt, under förra veckan. Samtalen fortsatte att komma in under helgen och har fortsatt både under gårdagen och idag. Sannolikt på grund av att det, HELT EGENMÄKTIGT, hade satts upp skyltar utan någon som helst juridiskt giltighet – som ett ytterligare försök att hindra hundägare från att bada sina hundar.

Det blev alltså dags att göra något.

 

Del ett
Efter att ha bett om hjälp med att ta reda på vad som verkligen gäller vill jag, med STORA BOKSTÄVER, säga följande:

Hundägare: Ni som har blivit bortkörda från delar av Nydalasjön med argumentet att ni inte längre får bada era hundar där ni alltid har badat dem tidigare har inte, helt plötsligt, tappat era tidigare rättigheter.
De som försöker hindra er från att bada era hundar gör det med hjälp av lögn och bluff!

Hundägare. Ni har samma rätt att bada era hundar – bara det sker i koppel och under er kontroll – som ni har haft tidigare under alla år.
Så bara bada på.
Antingen i baddräkt eller badbyxor tillsammans med era hundar.  Eller från strand/brygga utan egen badutstyrsel. Det enda som gäller, och som även har gällt tidigare, är att ni ska ha hunden under kontroll – i koppel.

Skulle någon försöka HINDRA er så ska ni säga följande: ”Jag har alltid badat min hund här och ingen har sagt något tidigare eftersom jag har följt reglerna – genom att ha hunden i koppel och under kontroll – och jag tänker fortsätta att bada min hund här eftersom jag fortfarande följer de regler som gällt tidigare”!

Skulle någon då hävda att DU INTE FÅR BADA DIN HUND DÄR DU ÄR ska du fråga följande:
a) vilken instans (kommunen, länsstyrelsen eller tingsrätten),
b) har fattat ett nytt beslut när det gäller rätten att bada hundar på denna plats,
c) vid vilket tillfälle fattades detta beslut (datum),
d) hur är detta nya beslut formulerat som säger att det plötsligt gäller nya regler (för hundar och bad) på denna plats.

Du kommer inte att få något svar på dessa frågor.

 

Del två
Skälet är nämligen att de som försöker hindra dig från att bada din hund där du alltid gjort detta – trots att du har hunden under kontroll i koppel – använder sig av lögn och bluff. Och OM de skulle säga att de själva kan bestämma eftersom de äger marken så är detta endast en ytterligare lögn.

Det är Umeå kommun som äger marken (eller tomten eller fastigheten). Detta är hundraprocentigt säkert. MEN även om så inte vore så har de som försöker hindra dig och din hund ingen RÄTT att göra detta. Alltså: lögn och bluff.

 

Avrundning
*I morgon ska jag berätta VILKA som försöker inskränka hundägarnas och deras hundars rättigheter,

*I morgon ska jag berätta vilka lagar och regler som verkligen gäller,
*I morgon ska jag även berätta vilka lagar och regler de som ger sig på hundägarna själva bryter emot!

 

Jag kommer inte att glömma det åttonde budordet.

 

2 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  På kyrkstugan finns en skylt: ”hundbad förbjudet” men det är väl det enda stället kring sjön (mig veterligt ) där det finns förbud..?

  Det står också : ”bada hunden? Inte här”
  Men det kan jag iof förstå för det finns ju tusen andra ställen runt sjön att bada på med hunden och numera är det så otroligt mycket småbarn som badar vid kyrkstugan så då är det ju bättre att ta hunden nån annanstans just pga det.

  Jag själv badade med hund en gång i somras på kyrkstugan innan jag såg anslagen så då kände jag mig ju lite dum, men å andra sidan så förstår jag att ingen vill ha badande hundar som skakar av sig över bebisar och fikakorgar.

  Kärleksviken tex ligger ju bara några hundra meter längre bort och där är det ju fantastiskt läge för hundbad. Dvs, ingen matservering, ingen brygga etc.

  Jag såg en tant på bryggan vid kyrkstugan som ropade till alla de badande barnen att ”de skulle akta sig för hunden” och då blir det ju lite fel såklart. Hunden var dessutom ganska stor och hon hade en lång löplina.. En sån hund kan säkert bada nån annanstans medan småbarnen inte kan det.

  Småbarnsfamiljer är ju lite mer begränsade att kunna ta sig ut vid sjön medan en hundägare faktiskt kan vara mer flexibel och ta hunden där den inte kan störa eller skrämma små barn (och vuxna)

  Men det blir intressant att se om det finns fler ställlen vid sjön där det nummer är förbjudet med hundbad. Jag hoppas att det ”bara” är på kyrkstugan.. Ser fram emot att läsa vidare 👍🏻🌞

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till kommentaren från Helena Nilsson Springare 3 aug 2021
   Det finns ingen anledning för dig att känna dig dum för att du inte hade sett anslagen. Dessa anslag saknar betydelse. Det ligger helt andra orsaker bakom denna tvärvändning från Ålidhems församlings sida än ”praktiska” (som rädsla för hundar eller vattenstänk från dessa djur). Sådana saker har inte utgjort några problem tidigare. Och då talar vi om årtionden. Jag hoppas att jag inte kommer att göra dig besviken då jag publicerar nästa blogginlägg. Det blir nu på fredag eller på lördag. Jag kommer att hålla mig till sanningen. Ibland svider sanningen. Inte för alla. Men för vissa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.