Kommer de splittrade Liberalerna att hamna under 4 procent?

Jag bloggar av två skäl. Precis som andra vill jag påverka.
Men jag vill också motverka en sjunkande politisk allmänbildning.
Min förhoppning är att läsare från alla läger ska få ut något av det jag skriver.

__________________________

Hej,
Ni som läser min blogg vet att jag ibland lägger ut saker som andra har skrivit – både inom och utanför Arbetarpartiet. Den text som kommer nedan är ett sådant exempel.

 

”Liberalernas opinionssiffror har dalat sedan partiet ingick Januariavtalet med Stefan Löfven. Nyamko Sabunis blockbyte gav inget trendbrott i opinionen. Däremot ledde blockbytet till hårda motsättningar inom L. Nu kan läget förvärras ytterligare genom en splittring som kan leda till ett nytt liberalt parti.

Ibland säger man att partier ”åker berg-och-dalbana” i opinionen. Men Liberalernas väljarstöd i Sifos väljarbarometer de senaste åren liknar mer en sluttande rutschkana med stadig utförsbacke. I juni 2017 fick partiet 6,2 procent i Sifos mätning. I juni 2021 låg väljarstödet på historiskt låga 2,3 procent (Sifo).

I detta läge har ett antal missnöjda medlemmar, som lämnat Liberalerna till följd av att partiet beslutat att ingå i en borgerlig regering tillsammans med SD, tagit initiativ till vad som kan bli ett nytt parti. Projektet lanserades den 21 juni och går under arbetsnamnet ”Folkliberalerna”. Folkliberalerna säger att de är ”en grupp för socialliberaler som inom föreningen Folkliberalerna vill starta upp och/eller stötta ett nytt socialliberalt parti som tar avstånd från all form av extremism och utgör en motvikt till nationalorienterade partier”.

Föreningen har redan lockat till sig en rad profiler inom Liberalerna. I styrelsen för Folkliberalerna återfinns Abdukadir Salad Ali. Han är en lokal kändis som drar mycket röster i vissa av Stockholms förorter och som även utsågs till ”årets liberal” år 2020. Även tidigare partiledaren Maria Leissner är aktiv inom utbrytargruppen.

Folkliberalerna har dessutom potential att locka till sig fler. En rad fullmäktigeledamöter har redan lämnat L på grund av det annonserade samarbetet med SD. Dessutom har den tidigare partiledaren Bengt Westerberg uppgett att han inte kan stödja L i valet som läget är idag. Detta välkomnas av representanter för Folkliberalerna, som hoppas att Westerberg ska ansluta sig till deras framtida parti.

Fullföljer Folkliberalerna sina planer på att bilda ett nytt parti kan detta mycket väl innebära dödsstöten för Liberalerna som riksdagsparti. Speciellt så om Folkliberalerna skulle besluta att ställa upp i riksdagsvalet redan 2022 – med Bengt Westerberg i spetsen!”

4 kommentarer

 1. Brorson

  Mig veterligt har L inte beslutat att ”ingå i en borgerlig regering tillsammans med SD”. Mig veterligt har L ställt som villkor för att ingå i en borgerlig regering att SD inte ingår i densamma. Om en sådan regering stöds av SD utan att SD ingår i densamma, så är det inget hinder för L att ingå i densamma, om jag förstått saken rätt. Enligt senaste uppgift kräver Åkesson förhandling, men det är oklart om det bara gäller höstens budget eller även stöd för en ev. borgerlig regering, och hur L i så fall ställer sig till det.

  När Sabuni talar om ”samtal”, så avser hon – som jag har förstått det – att reda ut skillnader och likheter mellan partierna, men inte att ingå kompromissa eller kohandla i syfte att ingå något slags bindande avtal. Sabuni menar att försöken att isolera SD har misslyckats och att man inte kan bortse från att SD finns. Det finns de som tycker att de andra partierna ska rösta mot sina egna förslag, om det finns risk att de stöds av SD. Det är ju att låta SD bestämma indirekt de andra partiernas politik.

  Inget parti lyfter i väljarstöd så länge partimedlemmar med stora opinionsbildande resurser kastar knivar i ryggen på sin egen partiledare och öppet kräver att hon ska avgå. Och när dessa partimedlemmar dessutom utgör en i.o.fs. ganska stor minoritet, som tycker att minoriteten ska bestämma både inom partiet och i rikspolitiken, så är Liberalernas enda chans – enligt min mening – att klara riksdagsspärren, att denna antidemokratiska och elitistiska minoritet lämnar partiet och bildar eget.

  Denna minoritet har f.f.a, anknytning till den liberala pressen, som nu till stor del ägs av en handfull ägarfamiljer och har köpt upp och lagt ner socialdemokratiska konkurrent-tidningar och har övertagit deras läsare, som tidningsföretagen inte vil stöta sig med. Det finns dessutom en illa dold rasism inom denna elit. som underförstått menar att bara vita män kan vara liberala partiledare.

  Det finns flera exempel på att partier fått ökat väljarstöd när renläriga eliter lämnat oh bildat eget: V, när renläriga Moskva-trogna kommunister lämnade. KD när Kristdemokratiska värdepartiet lämnade. SD, när rasistiska Nationaldemokraterna lämnade och när hela ungdomsförbundet, som i stort sett delade ND;s värderingar, uteslöts.

  Slutligen visar erfarenheten att de s.k. allmänborgerliga väljarna, som har stor betydelse för de mindre borgerliga partiernas väljarstöd. straffar borgerliga partier som stödjer S. ”Vi är hellre vänsterborgare än högersocialister”. Sagt av liberaler, som stödjer sin partiledare.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Brorson den 15 sept 2021
   Inget är svuret innan a) Liberalerna haft sin partikongress, b) budgeten antagits eller fällts i december i år och c) valet 2022 är över. Men frågan kvarstår: Kommer de splittrade Liberalerna att överleva som riksdagsparti?
   Hur SD:s roll ska definieras är en oviktig formfråga. Det var de tre partierna M, KD och SD som skapade Alternativet till partierna bakom Januariavtalet. Ingår Annie Lööf och Centerpartiet i dagens regering. Nej. Inte formellt. Men har hon något inflytande? Ja, hon och C har precis lika stort inflytande på regeringens politik – om inte större – än Miljöpartiet. På alla sätt, utom till formen, har C utgjort en del av regeringen. Och SD:s roll kommer att vara densamma. De kommer att ha ett större inflytande på en framtida borgerlig regering än Sabunis Liberaler. Det är denna visshet som har skapat Folkliberalerna. Återigen: Kommer de splittrade Liberalerna att överleva som riksdagsparti?

   • Brorson

    Frågan är, som du själv skriver om Liberalerna kommer att överleva som riksdagsparti. Det vet vi ännu inte, men jag tror att chansen därtill ökar, om de antidemokratiska krafterna, som kastar knivar i ryggen på sin egen partiledare för att hon har fel kön och hudfärg, lämnar partiet.

    Att Leissner tillhör den gruppen förvånar mig, eftersom hon tvingades bort som partiledare för att hon hade fel kön, d.v.s.p saknade en viss typ av manlig auktoritet. Detta vet jag mycket väl, eftersom jag hade funderingar på att gå med i dåvarande Fp sedan jag lämnat S och även har träffat Leissner. Så jag känner mycket väl till argumenten mot Leissner. Det var i stort sett samma typ av argument, som samma manliga självutnämnda elit, använder mot Nyamko Sabuni idag. Bästvetarna ska bestämma.

    Mig veterligt har M och KD inte skapat något ”Alternativet” tillsammans med SD, eftersom man håller dörren öppen för L, om partiet skulle klara sig kvar i riksdagen. Men det påstår lögnhalsen Anders Lindberg i Aftonbladet, men han är inte trovärdig, när han även beskyller V för att stödja SD.

    Att SD eftersträvar ett lika stort inflytande över en ev. borgerlig regering, som C har över sittande regering, tvivlar jag inte på. Men det återstår att se om de kommer att lyckas med det. Varför skulle SD lägga sig platt, innan man ens börjat förhandla och man inte vet vilka partier som kommer att ingå i förhandlingsmotparten? Naturligtvis har SD inte givit minsta hit om vilka kompromisser man kan tänkas gå med på, men denna ”omedgörliga” attityd från SD bevisar inte att SD kommer att få allting som SD vill ha.

    Det finns förvisso spekulationer, inte minst bland Nyamkos motståndare inom hennes eget parti, om att personer med hennes hudfärg skulle vara mer lättlurade än andra. Men det tror inte jag. Den dolda rasismen kan vara ganska stor, bland dem som skrävlar mest om att de är anti-rasister.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar på kommentar från Brorson 15/9-21
     Det är en skrämmande bild som du målar upp av Liberalernas interna liv. Men det måste finnas många som stöttar Sabuni också. Annars hade hon inte blivit vald. Jan Björklund valde Januariavtalet. Jag hörde honom själv säga att detta både berodde på politiska skäl och på djupt personliga (han redogjorde även för dessa båda typer av skäl). Men båda var riktade mot SD. Det står helt klart att det finns motsättningar inom Liberalerna som just handlar om synen på SD. Jag tror att du överförenklar då du argumenterar så hårt som du gör om att det nästan helt och hållet handlar om att en manligt rasistisk elit inte vill ha Sabuni som partiledare. Jag har inte någon direkt insyn i toppen inom Liberalerna. Men jag har suttit i Umeå kommunfullmäktige under 29 år. Under två fyraårsperioder har jag suttit bänkgranne med två kvinnliga folkpartister. Jag känner inte igen det Liberala parti som du talar om. Jag kan inte slå fast att sådana inslag som du talar om skulle saknas inom L. Men dessa förefaller mig inte vara större, i så fall, än i andra partier. Däremot är det många, både män och kvinnor, inom L som inte vill ha med SD att göra.
     Och SD vill inte ha med L att göra. Då jag bevakade SD:s kongress i slutet på oktober 2015 fick jag en intervju med Mattias Karlsson. Han sade rakt ut att drömregeringen var en regeringen som byggde på M, KD och SD (oavsett SD:s formella roll). Han ville också att ett av de två partier som kallade sig liberala (C eller L) skulle slås ut ur riksdagen. Det jag skriver är naturligtvis ingen hemlighet. Så att det finns motsättningar inom L på grund av synen på SD anser jag vara helt säkert. Däremot anser jag det vara ett påstående som är obevisat att kritiken mot Sabuni skulle handla om att det finns en manligt rasistisk ”tyckar-elit” inom L. Men det får vara hur det vill med detta.
     Men har jag förstått dig rätt: Du vill att Liberalerna ska bli av med de som står bakom Folkdemokraterna eftersom de hugger sitt parti och sin partiledare i ryggen (enligt ditt sätt att se på frågan).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.