IS-kvinna från Sverige åtalas för krigsförbrytelser. Bra! Men 150 IS-anhängare, varav många medverkat till folkmord, har ännu inte lagförts

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Idag diskuterar vi:
IS-kvinna ställs inför rätta för krigsförbrytelser

 

Ingress
I oktober 2019 lämnade jag, tillsammans med tre andra personer, in en anmälan till Riksåklagaren. Anmälan riktade sig mot de ca 300 personer som då hade rest från Sverige till Syrien och Irak i syfte att ansluta sig till Islamiska Staten / Daesh eller liknande terrorgrupper.

Vi anmälde de ca 300 personerna för medhjälp till mord, grov misshandel, grov våldtäkt, människorov med flera andra brott i Brottsbalken kapitel 3, 4, 6 och ”Kårlagen” 18 kap 4 § BrB. Till detta kommer den särskilda lagen om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Strax efter anmälan samlade vi även in ett antal vittnesberättelser från offer för IS / Daesh terror. Du kan läsa dessa unika och skrämmande vittnesberättelser på hemsidan demokratiupprattelse.nu.

Bakgrunden till anmälan var att Sverige inte på något sätt hade agerat för att ställa de personer till svars som frivilligt stött och hjälpt Daesh/IS att både expandera sitt territorium och bibehålla kontrollen däröver. De personer som återvänt till Sverige, som beräknas vara ca 150 till antalet, utgör ett dubbelt hot. Dels mot de många offer för IS terror och övergrepp som idag finns i Sverige. Dels genom att de kan använda sin prestige för att rekrytera nya ungdomar till att planera framtida terrordåd såväl inom som utom Sveriges gränser.

Tyvärr valde Riksåklagaren, i praktiken, att ignorera vår anmälan. Detta blev, och fortsätter att vara, en djup besvikelse för oss. Men vi har inte gett upp. Däremot ser jag det som ett ljus i mörkret att en av de IS-kvinnor som återvänt från Syrien och Irak nu ställs inför rätta.

Texten nedan är en bearbetning av en artikel ur NyA.nu som skrivits av en partikamrat till mig.

 

Del ett
Det rör sig om en 49-årig kvinna från Västsverige, som är den första att ställas inför rätta i Sverige för krigsförbrytelser genom användandet av barnsoldater. Kvinnan nekar till brott.

Målsägande är en av hennes söner som tros ha dödats i Syrien år 2017. Enligt åtalet har hon medverkat till att han användes som barnsoldat av bland andra Islamiska Staten / Daesh från det att han var 12 år till det att han fyllde 15 år.

 

Del två
Under första rättegångsdagen presenterade åklagaren Reena Devgun bland annat ett antal chattar mellan kvinnans äldste son och en närstående i Sverige, där sonen berättar om livet i Syrien. I en av chattarna skriver han: ”Mamma vill inte åka, de vill dö här”. Han berättar också att hans yngre bror, som åtalet gäller, är i ”träningsläger” vilket åklagaren menar är en del av indoktrineringen och utbildningen av barnsoldater inom IS.

Det skickas också bilder på den yngre brodern där han ses hantera vapen klädd i militärkläder. På en av bilderna poserar han iklädd stridssele bredvid ett lik. Då uppgavs han vara 13 år. På en annan bild, skickad av en äldre bror till en anhörig, visar att pojken fått en allvarlig krigsskada. ”Snälla, skicka inte ut honom igen, han är bara ett barn”, svarar den anhöriga.

Åklagaren har även lyft fram IS/Daesh interna dokument, som beslagtagits av den amerikanska koalitionen, som bevis. Den yngre sonen omnämns där som soldat och när han dog publicerade en av IS/Daesh mediekanaler en dödsruna där han beskrevs som en martyr. Skulden för sonens tragiska öde, anser åklagare, ligger på den 49-åriga kvinnan – hans egen mor.

 

Del tre
Kvinnan och hennes sju barn anlände till Syrien i början av 2013. Hon påstår att hon blivit lurad till Syrien av sin tidigare man. Maken dog i Syrien redan 2013, innan IS utropade sitt kalifat.

Åklagaren hävdar att den åtalade kvinnan delade terrorgruppens ideologi och rimligtvis borde ha förstått vart hon var på väg. Maken hade tidigare predikat i en moské i Västsverige och har sammankopplats med flera IS-resenärer. Han stod även för sina åsikter öppet på sin hemsida.

 

Sammanfattningsvis
Det var alltså ca 300 individer som lämnade Sverige för att ansluta sig till IS / Daesh och andra terrorgrupper i Irak och Syrien. Av dessa har ca 150 återvänt. Sverige har stuckit ut internationellt, på ett mycket negativt sätt, genom att dessa inte har kunnat ställas inför rätta. Rättegången mot den 49-åriga IS-kvinnan måste följas av åtal mot långt fler av de som anslöt sig till IS/Daesh och som har återvänt till Sverige.

 

– – – – – – – – – – – –

Polio, smittkoppor, mässling är virussjukdomar – som corona.
Organiserade anti-vaxxare är ofta högerextremister, de försöker
sabotera kampen mot corona och öppna för gamla farsoter.
Vaccinera Dig direkt då samhället ger Dig chansen.
Visa solidaritet – hjälp till att skydda andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.