Både S och SD sviker sina väljare om de röstar för ett Nato-medlemskap utan att svenskarna fått folkomrösta

Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
_   _   _

 

Jag höll ett filmat anförande i samband med årets 1 Maj igår, med anledning av det demokratiska underskott som omgärdar debatten om ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap.

Klicka på play-knappen här nedan för att se mitt anförande.

 

 

PS. Ukraina är inte med i Nato. Men landet har fått fler vapen och bättre underrättelser om fiendens rörelser än nästan alla andra länder som befunnit sig i krig av just Nato. Är det någon som tror att Sverige skulle behandlas sämre än Ukraina? Även om Sverige fortsatte sin alliansfria politik. DS.

5 kommentarer

 1. brorson

  Bra talat. Men om jag minns rätt, ändrades ”Alliansfrihet i fred syftandet till neutralitet i krig” 2012 till ”alliansfrihet i fred syftande till handlingsfrihet i krig”. Regering och riksdag vill alltså avskaffa sin egen handlingsfrihet och göra sig själva till marionetter, som styrs av något annat lands parlament eller president. USA är ju inte en parlamentarisk demokrati utan har i stället ett system, som bygger på maktdelningsläran, d.v.s. fyra maktcentra, som ska kunna upphäva varandras beslut. Preisidentens rätt att bestämma över krig och fred och vilken typ av vapen som ska sättas in, står emellertid utanför detta system.

  Det var därför som senatens talman Nancy Pelosi befarade att Trump, när han förlorat även i domstolarna, skulle sätta in kärnvapen. oklart mot vem. Biden är alltså formellt mer enväldig än Putin, men båda har förstås sina rådgivare. Den ryska konstitutionen har den franska som förebild och kallas semipresidentialism, Både Macron och Putin torde därmed ha relativt stor handlingsfrihet – dock inte lika stor som Biden – att själva bestämma om insats med kärnvapen.

  Svenska Nato-anhängare fantiserar om att vi själva bestämmer om amerikanska kärnvapen ska utplaceras i Sverige, och hänvisar till att sådant avtal finns mellan Nato och Norge. Jaså? 2003 startade USA krig mot Irak under förevändning att landet var nära att utveckla egna kärnvapen, vilket visade sig vara falskt. 2022 startade Ryssland krig mot Ukraina, under förevändning att amerikanska kärnvapen skulle placeras vid gränsen mot Ryssland, om landet går med i Nato.

  I stället för att fullfölja Olof Palmes linje, att verka för nedrustning och mot spridning av kärnvapen, valde den svenska regeringen att försvara varje lands rätt att självt bestämma om kärnvapen på sitt eget territorium, och missade därmed chansen att kräva att de ryska kärnvapen, som troligen finns i ”Lillryssland” (Kaliningrad, som ligger vid Östersjön mellan Polen och Litauen)ska dras tillbaka till ”Moder Ryssland”).Kommer det då att dröja länge efter ett ev. svenskt Nato-inträde innan en högljudd USA.- styrd opinion i Sverige kommer att kråva utplacering av amerikanska kärnvapen på Gotland?

  För att anknyta till tidigare diskussion, så är frågan vilka heliga skrifter som får brännas, eller inte får brännas, ett betydligt mindre allvarligt hot mot yttrandefriheten än ledande svenska mediers självcensur i Nato-frågan och tystandet av Nato-kritiska röster.

  Paludans provokationer har kommit ytterst lägligt för den svenska Nato-opionionen. Seye Larsen, MP, beskyller Ryssland för att finansiera Paludans försök att destabilisera det svenska samhället. Jag har inga informationer som motsäger det, men Paludan bryr sig väl inom om vem han får pengar från – kanske från alla, som på något sätt gynnas av hans verksamhet.

 2. erot

  Om Trump blir USAs näste president, vilka synpunkter har du kring det? Och Nato under Trump,för Nato styrs ju av USA, Om Turkiet hamnar i krig,tror jag inte att Svenska mödrar vill skicka sönerna dit ner och försvara Turkiet? Och Putin har ju varnat Sverige och Finland flera ggr,den där dåren kan mycket väl fälla en atombomb strax utanför Umeå i kvarken,,,till att börja med,,,

 3. brorson

  Mats Nilsson, L, som brukar skriva historiska anekdoter och tycker det är konstigt att han tänker så dumt,. har skrivit ett ovanligt korkat inlägg i dag, nämligen om kommendantens på Sveaborg kapitulation till sin ryska kollega 3 maj 1808. Och anför detta landsförräderi som ett argument för att gå med i Nato. Ska man skryta med sina historiska kunskaper, bör man läsa historia först. Inte ett ord i Nilssons inlägg om Anjalaförbundet, som grundades under slutet av 1700-talet av en grupp svenska officerare i Finland, vilket hellre ville tjäna den ryska tsaren än den svenska kungen.

  Om kapitulationen inte var ett uppsåtligt landsförräderi från den svenska kommendantens sida, så var det en mycket svår felbedömning. Sveaborg hade kunnat hålla ut minst ett halvår till, och under den tiden hade förstärkningar från både övriga Finland och Sverige hunnit anlända. Vilka är dagens svenska landsförrädare, om inte de M-politiker som under allianstiden har rustat ner det svenska försvaret och slutligen har avskaffat både invasionsförsvaret och den allmänna värnplikten (nu symboliskt återinförd), med stöd av andra alliansledare.

  Carl Bildt, statsminister 91 – 94 och utrikesminister 06 – 14
  Fredrik Reinfeldt, statsminister 06 – 14
  Anders Borg, finansminister 06 – 14,
  Sten Tolgfors, handelsminister 06 – 07 och försvarsminister 07 – 12, efter Mikael Odenbergs avgång i protest mot landsförrädarna inom hans eget parti (M),
  Maud Olofsson, partiledare, C.
  Göran Hägglund, partiledare, KD
  Jan Björklund, major (!) och partiledare L

  Om man ska dra historiska paralleller, så är det mellan det nuvarande regeringspartiet och den borgerliga oppositionen å ena sidan och Anjalaförbundet och kommendanten på Sveaborg å andra sidan.

 4. Fredrik

  PS. Ukraina slåss på egen hand. Är det någon som tror att Sverige skulle få något mer än pansarskott och granater om Ryssen anfaller? Vi lär få slåss själva då. I min värld är det bättre att då tillhöra en försvarsgemenskap som dessutom avskräcker anfall.Med Finland med i Nato står Sverige själva om vi inte går med. Eller vill du vi ska rida på Finlands Nato rygg, snålskjuts skulle jag kalla det…

 5. Peter

  Intressant och bra framträdande du hade i ditt anförande!
  Bra också att du tar upp att den allmänna kunskapsnivån om Nato blir större i och med en folkomröstning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.