Sossarna har åter lagt sig för M. Nu i Natofrågan. Jag saknar ord för detta svek. Men kampen mot en svensk Nato-anslutning kommer att fortsätta

Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.

Försvara yttrande- och tryckfriheten

_________________

 

Till mina kära läsare. Som ni märkt har jag inte varit lika på hugget när det gäller att publicera och kommentera era kommentarer som jag brukar vara. Detta beror på att jag genomgick en allvarlig operation för två veckor sedan. I takt med att jag tillfrisknar kommer det att bli full fart på kommentarerna igen.

_     _     _     _     _

 

Angående Sveriges väg in i Nato
Nu är det ett faktum: Sossarna har lagt sig platt för borgarna även i Nato-frågan! Så sent som i mars ansåg Magdalena Andersson att ett svenskt medlemskap i Nato ytterligare skulle destabilisera säkerhetsläget i norra Europa. Nu ansöker partiet om medlemskap i Nato. För sosseledningen handlar detta inte om utrikespolitik. Det handlar om inrikespolitik – om att neutralisera Moderaterna. Men priset kan komma att bli oerhört högt. För svenskarna.

Och Sverigedemokraterna … de överlät detta avgörande beslut till Finland!

Jag hoppas att dessa båda partiers väljare inte glömmer detta svek. Social-demokraternas och Sverige-demokraternas svek.

 

Arbetarpartiet kommer att fortsätta kampen mot en svensk anslutning till Nato. Då Sveriges väg in i Nato varken har diskuterats i någon valrörelse eller i en folkomröstning kommer beslutet inte att vara legitimt (folkligt förankrat). Kampen mot en svensk Nato-anslutning är en kamp för de demokratiska fri- och rättigheterna som nu körs över.

I grunden är Socialdemokraternas extremt snabba omsvängning i denna, oerhört viktiga, fråga endast ett försök att ”positionerna” sig i förhållande till Moderaterna inför valet. Så ytligt är det. Bakom alla stora och allvarliga ord. Detsamma gäller för Sverige-demokraterna. Ska SD accepteras av det borgerliga etablissemanget måste även Jimmie Åkesson och den övriga SD-ledningen också de lägga sig platt – för Moderaterna.

Befolkningen i Sverige är förlorare. Men återigen: Jag hoppas att väljarna inte glömmer dessa två partiers svek.

_     _     _     _     _

 

Till mina kära läsare. Som ni märkt har jag inte varit lika på hugget när det gäller att publicera och kommentera era kommentarer som jag brukar vara. Detta beror på att jag genomgick en allvarlig operation för två veckor sedan. I takt med att jag tillfrisknar kommer det att bli full fart på kommentarerna igen.

15 kommentarer

 1. Basic Rules

  Det tog 14 år för Baltikum att bli medlemmar i denna woke herrklubb- en enorm byråkrati som har som målsättning att, förutom starta krig föda den amerikanska krigsindustrin.
  Vilken tragedi för vår redan sargade demokrati!

 2. Lars-Erik

  Nu kan inte Sossarna få min röst i riksdagsvalet. Det gå inte att rösta på M+KD+SD+L, men S kan inte behandla demokratin så här och belönas med röster bara för att jag inte gillar det andra blocket.

 3. Messerschmitt

  Ja fy fan. Fruktansvärt att folket inte får besluta i frågor med sådan vikt – varken i en folkomröstning eller ett riksdagsval. Riksdagspartierna sviker demokratin. Stormedia ännu värre: när det verkligen fanns behov av en demokratisk debatt förvandlades SVT, Sveriges Radio, DN, Expressen osv till makthavarnas megafoner. Ingenstans tillstymmelse till verklig debatt. Ingen granskning av argumenten för NATO. Ingen granskning av NATO.

  Snacket om media som ”den tredje statsmakten” har visat sig vara just – snack och inget annat. Hovnarrar och furste-slickare är vad dom är.

 4. Frank Pettersson

  Och sossarna gör allt för att säkra sina välbetalda positioner. Det är så motbjudande att se Margot Wallström, med flera, då de står och säger att det är ” ett svårt beslut”. Men det enda de tänker är: ”Bäst att rätta in mig i ledet, jag vill ju sitta kvar i riksdagen”.

 5. brorson

  Myndigheten för psykologiskt försvar är en ny myndighet sedan januari 2022, som lyder direkt under regeringen och har som uppgift att motverka ”desinformation”. Det har tidigare funnits en organisation med snarlikt namn inom Totalförsvaret med uppgift att motverka fientlig propaganda mot försvaret av Sverige under krig. Vilket är en viss skillnad.

  Nu gäller det tydligen att tysta kritik mot Nato och Sveriges Nato-ansökan samt varje ifrågasättande av svenska main stream-medias narrativ om Ukraina-kriget (att bara den ena sidan är skyldig till krigsförbrytelser). Sverige börjar alltmer likna länder,. som hårt kritiserad av Sverige för regeringskontroll av media, såsom Ryssland och Ungern.

  SEATO var en asiatisk motsvarighet till NATO, som kollapsade till följd av USA: nederlag i Vietnam 1975. USA startade Vietnam-kriget under SEATO:s täckmantel och med militärt stöd av Australien. Den internationella kritiken mot Vietnamkriget började med avslöjanden, som gjordes av en australisk journalist.

  Samma länder som då kontrollerades av USA, med undantag för Sydvietnam) verkar fortfarande kontrolleras av USA, men på andra sätt. Som exempel tvingade Biden-administrationen för något år sedan Australien att annullera ett kontrakt med Frankrike om åtta konventionella ubåtar avsedda för försvaret av Australiens egna kuster. I stället tvingades Australien att köpa samma antal atomubåtar från Storbritannien, vilka är mer lämpliga vid ett eventuellt kommande krig mot Kina. Australien klagar nu bittert på att kinesiska signalspaningsfartyg för sig allt längre söderut.

  Jag har på en annan blogg beskrivit Ukraina-kriget som ett proxykrig mellan USA och Kina. Det passar båda presidenterna (Viden och Xi) utmärkt att européer dödar européer, utan att tusentals amerikanska och kinesiska soldater kommer hem i liksäckar. Nato är nu alltmer inblandat i Ukraina-kriget, genom massiva leveranser av avancerade vapen, utbildning av ukrainska soldater på dessa vapen och underrättelser av var ryska enheter finns, varefter dessa attackeras.

  Det finns tecken på att Belarus förbereder en invasion i nordvästra Ukraina, vilket skulle tvinga Ukraina att splittra sina militära styrkor. Nato välkomnar Sverige och Finland so m nya medlemmar i militäralliansen nu på tröskeln till Tredje världskriget. Kina stödjer Ryssland ekonomiskt och mildrar därigenom effekterna av ”västs” bojkotter. Kina kontrollerar redan Nordkorea, Myanmar (Burma) och Afghanistan. Vid ett spändare läge kommer Vietnam att föredra kamraterna i Peking före sin gamla fiende, USA. Ett stort frågetecken för Indien.

  Den 12 maj skrevs avtal mellan Magda, Sverige, och Boris Johnson, Storbritannien om ömsesidig hjälp vid angrepp eller en stor katastrof, inklusive skyldighet för Storbritannien att skicka kärnvapen till Sverige, om en svenska regeringen så begär. Men enligt SVT:s nyhetssändningar är det bara Storbritannien som ska hjälpa Sverige – utan omnämnde att det kan bli med kärnvapen,
  .

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från brorson 16/5-22
   Jag publicerar den längre av brorsons insändare två utan egen kommentar. Detta markerar att jag inte tar ställning varken till de fakta som brorson för fram (utan källa) eller till de långt gående slutsatser som brorson drar. I båda fallen får det skrivna stå för brorson. Däremot vill jag inte censurera en av de personer som är flitigast när det gäller att kommentera mina blogginlägg – en flit som jag uppskattar. Även om kommentarerna från brorson ibland kunde vara kortare – enligt min mening.

   • brorson

    Omöjligt uppfylla båda önskemålen, skriva kort och skriva källhänvisningar. Att det är ett proxykrig mellan USA och Kina, som kan vara början på ett tredje världskrig är mina egna slutsatser, som jag grundat på utvecklingen i världen och inte bara i Europa. Samt att svenska mediers oberoende gentemot staten alltmer börjar likna Ryssland och Ungern. SVT har mig veterligt ingen förhandscensur, men SVT- notiser och hela -reportage, som skulle kunna användas i motståndet mot Nato brukar försvinna från nätet efter några timmar.

    Som pensionär med gott om tid upptäcker jag sådant. Och nu har vi ju dessutom en särskild myndighet med uppgift att bekämpa ”desinformation” och (om-) skola folket att ha rätta åsikter. P.g.a min ambition att allt skulle rymmas inom en kommentar, utelämnade jag bl. a. följande:
    1. Att Taiwan är Kinas motsvarighet till Ukraina samt att äldre taiwaneser (oklart hur stor andel av öns äldre befolkning) stöder en återförening med fastlandet.
    2. Att SVT har visat ett reportage, som jag nu inte kan återfinna, hur ukrainsk militär gått från hus till hus i Charkiv och anklagat folk för landsförräderi, för att de stött Ryssland på sociala medier.
    3. Hugo von Essen, som av SVT har anlitats som objektiv Östeuropa-expert, svarade på läsarfrågor i Expressen för några veckor sedan att Ryssland bör delas upp i ett antal småstater. Är det bara hans egna tankar. eller ett återgivande av USA:s och Natos syfte med kriget? Vilket enligt min mening kräver en total militär seger över Ryssland, inte bara i Ukraina.

     • brorson

      Ska försöka med det, men då kommer inte finnas utrymme för vare sig källor till faktapåståenden eller motiveringar för egna slutsatser. Vilket jag hoppas att bloggläsarna därmed har förståelse för.

     • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från brorsons fjärde den 16/5-22
      Jodå. Eftersom det är din ”grej” att dra långt gående slutsatser måste du försöka både att lägga in källor OCH att förkorta vägen fram till slutsatserna. En annan metod är att begränsa dig, i varje kommentar, men skriva fler kommentarer. Det går. Insändarredaktörerna på båda lokaltidningarna i Umeå sade en gång detsamma till MIG som jag nu säger till DIG!

 6. brorson

  Inrikespolitiskt. Jimmie Åkesson lanserade sig själv som justitieminister i en eventuell M-ledd regering, när Morgan Johansson var både justitie- och migrationsminister. Sedan dess har en omfördelning av ansvarsområdena inom regeringen skett. Med samma ansvarsfördelning inom en M-lett regering, kommer M aldrig att avstå posten som justitieminister till Åkesson, eftersom man har en egen stark kandidat till den posten, nämligen partiets nuvarande rättspolitiska talesperson Johan Forsell.

  Men det vore kanske en fördel för de övriga regeringspartierna att avstå migrationsfrågorna till Åkesson, eftersom migrationsministrar lätt råkar i blåsväder för de beslut som tas. Som blivande Nato-land måste alla regeringspartier stödja Sveriges Nato-ansökan. Man kan jämföra med EU-frågan, då V nekades ministerposter p.g.a. sitt fortsatta Nej till EU. och hur Mp smabbt bytte fot från Nej till Ja till EU.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på brorsons kommentar 16/5-22
   Jag vill bara påpeka en sak. Mp var fortfarande (igår, i alla fall) emot ett svenskt Nato-medlemskap. Visserligen på ett så tyst sätt så att ingen hörde det, men i alla fall. Däremot var de emot en folkomröstning om ett Ja eller Nej till Nato-medlemskap. Antagligen anser Mp, precis som Stefan Löfvén, att den svenska befolkningen inte är kompetent nog att ta ställning i denna fråga, utan behöver förmyndare.

 7. Tomas

  Nu är jag inte den som ägnar mig åt spel och dobbel. Men om man kunde lägga en insats på frågeställningen ”Finns det nån gräns för hur lågt ledningen för såssialdemokraterna kan sjunka?” så skulle jag satsa en rejäl slant på ”Nej”.

  Och deras ovilja att låta folket få säga sitt tyder på att de saknar förtroende för folket. De kanske skulle utlysa nyval och välja ett nytt folk?

 8. brorson

  Jag är väl inte ensam om att misstänka USA-imperialismen för att agera världspolis och eftersträva världsherravälde? Jag är gammal nog för att ha upplevt både ett före och ett efter Vietnamkriget. Många av dagens analytiker, de som idag hyllas som experter, var inte ens födda under Vietnamkriget .Före Vietnam var ”vi alla” entusiastiska USA-beundrare. Efter Vietnam var de flesta USA-hatare, somliga av övertygelse, andra av opportunistiska skäl.

  Jag är väl inte ensam om att ha sett hur Kina skaffat sig ekonomiska intressen runtom i världen, inte minst i Afrika? T.o.m. den svenska nationalsymbolen Volvo är numera kinesisk. Det finns en ekonomisk imperialism, som inte är detsamma som, men i förlängningen kan leda till militära erövringar. Under och efter Andra världskriget krävde USA att de brittiska och franska m.fl. europeiska makters kolonialvälden skulle avvecklas. De kom att ersättas med ekonomisk USA-imperialism,

  Jag är väl inte ensam om att ha hört den kinesiska presidenten göra anspråk på Taiwan, som är en suverän stat med ett numera demokratiskt statsskick. Xi hävdar att Taiwan är en del av Kina och ska återförenas med Kina. Vilket är förklaringen till att jag kallar Taiwan Kinas motsvarighet till Ukraina. Jag har visserligen inte hört några uttalanden av Biden att USA motsätter sig detta. Men är det en orimlig gissning att USA faktiskt gör det?

  Jag tror att det var JH själv som skrev att den nuvarande situationen i världen börjar likna den före Första världskriget.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från brorson 17/5-22
   Nej. Det är du inte ensam om. Men som ”ansvarig utgivare” för mina blogginlägg, och för de kommentarer som jag publicerar, måste jag kunna ta ställning till det som skrivs. Eftersom dina kommentarer ibland är längre än mina blogginlägg hamnar jag i en svår situation. Jag vill verkligen inte avstå från att publicera seriösa personer. Och du är en seriös person. Men du skriver helt enkelt för långa kommentarer. Men inte för många. Så hellre fler kommentarer och kortare. Det jag ber om är ett sorts samarbete när det gäller längden på dina kommentarer. Innehållet ska naturligtvis vara DITT även i fortsättningen.
   Vänliga hälsningar,
   Janne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.