Sverige blir redskap i kraftmätning mellan USA och Kina genom Natos nya roll i Asien och globalt – något som helt undanhållits oss svenskar

”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards

Försvara yttrande- och tryckfriheten

_________________

 

Ingress
Samtidigt som Sverige ansöker om medlemskap i Nato har det, sedan en tid tillbaka, utformats planer på att ge Nato en fundamentalt ny, global, roll. Sedan grundandet 1949 har kärnan i Nato (North Atlantic Treaty Organization) varit att om någon medlemsstat i Europa eller Nordamerika utsätts för ett väpnat angrepp ska detta betraktas som ett angrepp på alla. Och den angripna staten ska då bistås av alla övriga Nato-medlemmar (artikel 5). Det är på denna drygt 70-åriga beskrivning av Natos roll för USA och Kanada samt för medlemsstaterna i Europa som den nya svenska säkerhetspolitiska rapporten (Ds 2022:7) bygger. Det är denna rapport som påstås visa att Sverige måste gå med i Nato.

 

Del ett
USA mobiliserar Nato +4 mot Kina
Men sedan 2020 har den USA-ledda militäralliansen Nato tagit konkreta steg för att expandera sitt inflytande långt utanför både Europa och Nordamerika! Ett tydligt exempel på detta är hur Nato, i denna stund, fördjupar sina kontakter med Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland. Denna expansion från Natos sida, bland annat i Asien och Stillahavsområdet, har redan fått ett namn. Namnet är ”NAC +4”. NAC är beteckningen på Natos ”styrelse”. Och +4 utgör beteckningen för Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland. I december 2020 deltog för första gången representanter för dessa fyra länder i ett möte tillsammans med Nato-ländernas utrikesministrar. På Natos egen hemsida kallas detta för en ”milstolpe” i Natos utveckling. På samma hemsida sägs också att Natos relationer med dessa fyra stater spelar en nyckelroll för den global attityd som är central i Natos ”2030 agenda”!

Innebörden av detta är att USA nu mobiliserar Natos övriga medlemsländer – tillsammans med Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland – i sin kraftmätning med Kina!

Och det är i detta nya, och ”globala”, Nato som Sverige har ansökt om medlemskap. Men varför ska riksdagspartier, militärer och media berätta för svenskarna om detta; varför uppträda anständigt?

 

Del två
Bedrägeriet mot svenskarna
Om denna fundamentalt nya roll för den USA-ledda militäralliansen – eller globala attityd som är central i Natos ”2030 agenda” – nämns inte ett enda ord i den säkerhetspolitiska rapport som ligger till grund för Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Inget av detta har varit hemligt för något av de åtta riksdagspartierna. Inget av detta har varit hemligt för militären eller för media. Det samlade etablissemanget i Sverige har alltså medvetet undanhållit de planer och konkreta steg som redan har tagits för att på ett fundamentalt sätt förändra Natos roll i världen, för svenskarna.

-Tror någon att stödet för ett svenskt medlemskap i Nato skulle vara lika stort om planerna på att använda militäralliansen som en del i USA:s kraftmätning med Kina hade kommit ut?
-Varför har varken V eller MP, som påstås vara emot ett medlemskap i Nato, brutit den tystnad kring Natos nya roll som måste betecknas som ett rent bedrägeri mot svenskarna?

 

Del tre
Sverige del av kraftmätning USA-Kina

Ett krig, militärt eller i handelskrigets form, mellan USA och Kina är kanske möjligt att undvika. Men en sak är säker: USA förbereder sig inför kraftmätningen med Kina som en världsmästare i tungviktsboxning förbereder sig inför en titelmatch. USA:s nedgång, i kombination med Kinas starka uppgång, hotar den världsordning där USA ensamt har kunnat dominera världen sedan Sovjetunionens upplösning 1991. Det är i denna situation – där USA och Kina står öga mot öga främst i Asien, Afrika och Latinamerika – som Sverige ansöker om medlemskap i Nato!

Den ena utgångspunkten för den säkerhetspolitiska rapporten är läget runt Östersjön med betoning på vad Finland gör. Den andra utgångspunkten är att världshistorien började den 24 februari i år. Detta är så inskränkt att det vore komiskt om det inte vore så tragiskt. Sverige går alltså med i ett Nato som i praktiken håller på att försvinna. Genom sin ansökan har Sverige, i bästa fall, valt sida i ett nytt kallt krig. I värsta fall har Sverige valt sida i ett framtida tredje världskrig – ekonomiskt och/eller militärt.

 

Avrundning
Rätten till en tredje ståndpunkt
Under alla omständigheter har etablissemanget i Sverige – riksdagspartier, militärer och media – medvetet undanhållit befolkningen att inträdet i Nato innebär att landet inte bara kommer att bli en frontstat mot Ryssland. Sverige kommer även att bli en frontstat mot Kina.

Kampen mot detta Nato-bedrägeri måste fortsätta.
Striden för rätten till en tredje ståndpunkt – att varken stötta USA och Nato, eller Kina och Ryssland, har bara börjat.

10 kommentarer

 1. Sixten Jonsson

  Blir det alldeles omöjligt att acceptera Nato och inflytande från USA i Sverige så tvingas väl kommunisterna till sist att emigrera till likasinnade som tex Jonas Sjöstedt eller Norrbottens vänstern på50/60 talet då till gamla Sovjet och där många till slut hamnade i arbetsläger.Allt för att slippa USA.Intressant att du inte kommenterar sossarnas samröre med PKK och den andra vänstergruppen som Erdogan avslöjat .

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från ”Sixten Jonsson” 28/5-22
   Här har vi alltså ”Sixten Jonsson”, en person som gör följande koppling: A. Den som riktar kritik mot Nato hyllar Stalin (det var till hans Sovjet som vissa kommunister emigrerade – vi ska återkomma till dem). B. Putin är också kommunist eftersom, underförstått, dagens Ryssland är detsamma som gårdagens Sovjetunionen. Dessa kopplingar som ”Sixten Jonsson” gör är pinsamt okunniga.
   1. Putins Ryssland är ett RÅ-KAPITALISTISKT land. Efter att Sovjetunionens upplöstes 1991 privatiserades de statliga tillgångarna på ett fruktansvärt destruktivt sätt – men kapitalistiskt blev Ryssland. Men detta har inte ”Sixten Jonsson” förstått. Om han skulle ha förstått detta hade inte världen blivit lika barnsligt förenklad som sådana personer som ”Sixten Jonsson” vill ha den.
   2. Putin är INTE kommunist. Putin angriper nämligen Lenin och bolsjevikerna för att det var dessa som skulle ha hittat på den ukrainska identiteten (det var dessa som ERKÄNDE den ukrainska identiteten – vilket Putin inte gillar). Putin är alltså ANTI-KOMMUNIST. Hans viktigaste allierade är den ryskortodoxa kyrkan. Dessa samband fattar inte ”Sixten Jonsson”. Skulle han fatta något av verkligheten skulle inte världen bli så barnsligt förenklad som sådana personer som ”Sixten Jonsson” vill ha den.
   KOMMENTAR: Jag har ALLTID lika svårt att avgöra om folk som ”Sixten Jonsson” är lika okunniga som de framstår, eller om de bara spelar så okunniga som de framstår.
   3. Socialdemokraterna i Sverige anser att PKK är terrorister! Men inte ens detta har du, ”Sixten Jonsson”, fattat. Trots att du är socialdemokrat själv! ALLA vet vilka PKK är, utom du, ”Sixten Jonsson”. I samband med utredningen av mordet på Olof Palme hittade den oduglige spaningsledarens Hans Holmer ett (falskt) PKK-spår. Men det känner du säkert inte heller till, ”Sixten Jonsson”.
   4. Erdogan anklagar allt och alla. Den där ”andra vänstergruppen” heter YPG. Till skillnad från PKK är YPG INTE terroristklassat av varken EU-länderna eller av USA. USA och EU-länderna har samarbetat med YPG i kampen mot IS/Daesh. Dessa kurder var de enda som klarade av att bekämpa IS/Daesh i form av markstrider. Men det vet du inte heller ”Sixten Jonsson”.
   5. Norbottenskommunisterna kallades för ”Kirunasvenskarna” och de emigrerade till Sovjetunionen redan under 1920- och 30-talen – inte under 1950/60-talen som du påstår ”Sixten Jonsson”.
   Det är ofattbart att personer som saknar alla kunskaper – både om världen idag, och om världen igår – vågar skriva en kommentar. Men de kan ju alltid gömma sig bakom en pseudonym som du gör ”Sixten Johansson”.
   6. Du tycker att Nato-kritiker ska emigrera till ett Sovjetunionen som inte längre finns. Det blir svårt (OBS ironi). Men varför emigrerar inte du själv till Erdogans Turkiet? Detta land finns i verkligheten, ”Sixten Jonsson”, och du verkar gilla Erdogans Turkiet mer än socialdemokraternas Umeå. Detta trots att du själv är socialdemokrat – som skriver under pseudonym.
   SKRIV ALDRIG MER EN KOMMENTAR TILL MIN BLOGG.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar på kommentar från Stig-Anders Hansson 30/5-22
     Det är tyvärr alltför många som hålls i okunnighet av etablissemanget i form av media, riksdagspartierna och militären. Då blir ”många väldigt okunniga” som du skriver.

 2. Basic Rules

  Så är det nog.
  Sverige och speciellt Finland med Sanna Marin (36 år), som statsminister och en av Karl Schwabs (WEF) lärjungar, så handlar det i första hand om att välja den liberal globalismen före nationellt säkerhets intresse och oberoende.
  Vi är grundlurade !

 3. Tomas

  Så lägligt att NATO:s planer på att utvidga sitt verksamhetsområde till Asien inte nämnts av vare sig riksdagspartier eller svenska medier. Det skulle ju krångla till saker och ting för de som bestämt sig för att det resonemang som gäller är ”Putin är inte klok, därför är det självklart att Sverige ska in i NATO och den som säger nåt annat eller vill komplicera frågan är landsförrädare och Putin-kramare.”

  Vi lever i enfaldiga och demokratiskt- och intellektuellt undermåliga tider.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Tomas kommentar den 29/5-22
   Du sa det:”Vi lever i enfaldiga och demokratiskt- och intellektuellt undermåliga tider”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.