Umedalen – olika kvarter som söker gemenskap genom ett levande stadsdelscentra. Västra Länken – hjälp eller stjälp?

Större partier ogillar konkurrens.
S+M+V+C införde spärr på 3 % för
att få bort AP, MP, L, KD fullmäktige. 

Låt inte S+M lyckas–rösta på AP 11 sep
_     _     _     _     _

 

Ingress
På Umedalen bor idag drygt 4,000 människor. Västerbottens län har 15 kommuner. Om Umedalen var en egen kommun skulle den, befolkningsmässigt sett, vara större än Bjurholm, Dorotea, Sorsele och Åsele. Umedalens kommun skulle vara jämnstor med Norsjö och mindre än övriga kommuner.

Del ett
Positivt med Umedalen. Det finns en rad positiva saker med att bo på Umedalen. Nämnas bör närheten till naturen och lugnet – där älven utgör ett mäktigt inslag även om den ligger en bit bort. Bussförbindelserna är goda (även om allt kan bli ännu bättre) och även de som saknar bil kan förhållandevis enkelt ta sig in till centrala Umeå. Den som tar bilen till och från jobbet kan enkelt handla på ICA Kvantum. Förutom skolor och förskolor finns bland annat en fritidsgård, ett bibliotek, en skulpturpark, ett spa och Muskötens idrottsplats. De gamla byggnaderna från mentalsjukhusets tid innebär att Umedalen ruvar på mer historia än andra yngre stadsdelar i Umeå.

 

Del två
Levande stadsdelscentra saknas. Men Umedalen kan också beskrivas som en rad olika bostadskvarter, utan inre kitt, i form av ett gemensamt stadsdelscentra. Vi ska strax återvända till detta. En annan sak som utmärker Umedalen är hur tydligt avgränsad denna stadsdel är. Gränserna utgörs av Vännäsvägen, den blivande Västra Länken/12:an och bebyggelsen omkring Sockenvägen. Detta gör kontakterna med andra stadsdelar, exempelvis Rödäng, viktiga. Något som också kommer att bli viktigt blir möjligheterna att nå Klockarbäckens köpcentra som, i och med Västra Länken, kommer att växa och även innehålla livsmedelsförsäljning.
Men det är framförallt kontakterna inom stadsdelen Umedalen, i form av ett stadsdelscentra, som behöver förbättras.  Det bästa vore om ett sådant stadsdelscentra både kunde innehålla en rejäl livsmedelsbutik, fräscha kaféer samt kulturella mötesplatser. Det behövs en central mötesplats för unga. Ett sådant stadsdelscentra skulle innebära mycket för Umedalen. Både för servicen och för gemenskapen.

Precis som på andra stadsdelar runt om i Umeå har det, periodvis, funnits delar av Umedalen som känts ”stökiga”. Under den period då den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) försökte etablera sig i Umeå bosatte sig, medvetet eller inte, flera av dess medlemmar just på Umedalen. Deras klistermärken spreds på och omkring stadsdelen. Men av allt att döma är, åtminstone för tillfället, faran över när det gäller NMR.

 

Del tre
Kvarterspoliser. Umedalen tillhörde, tidigare, de stadsdelar som ansågs ha ett behov av kvarterspoliser. Poliserna döptes, i folkmun, till Tom och Jerry. Dessa utgjorde under en period ett mycket uppskattat inslag på stadsdelen. De ökade tryggheten. Arbetarpartiet anser att systemet med kvarterspoliser snarast bör återinföras – både runt om i landet och på en rad stadsdelar i Umeå. Detta skulle garantera att hela stadsdelen Umedalen, inklusive ett nytt stadsdelscentra, skulle kännas tryggt och säkert.

 

Avrundning
Västra Länken. Bygget av Västra Länken innebar en stor besvikelse för vissa av de som bor på Umedalen. Detta är begripligt. Dragningen av trafikleden skar nämligen av dessa från Prästsjön. Det som nu kommer att hända, på grund av Västra länken, är att Umedalen kommer att hamna närmare Umeå – i många umebors medvetande. Idag är Umedalen den avlägsna stadsdelen på väg mot Vännäs. Sedan trafikmönstret har ändrats, på grund av Västra länken och utbyggnaden av Klockarbäcken, kommer sannolikt fler att ”ha vägarna förbi” Umedalen. Detta innebär också en möjlighet att etablera ett stadsdelscentra. Diskussionen om var detta bör ligga borde därför påbörjas snarast.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.