Socialtjänstens bristfälliga ledarskap, på politisk- och chefsnivå, drabbar hjälpsökande och medarbetare. Splittring förhindrar förändring

Här följer en rad blogginlägg
om de brister som framkommit inom
socialtjänstens högsta ledning i Umeå – på
både
politisk och på chefsnivå
___________________

 

Ingress
Det krävs en rad förändringar inom Umeå kommuns verksamheter.
Djupgående förändringar. Ett av de mest akuta behoven handlar om att åtgärda de brister som framkommit inom socialtjänstens högsta ledning. Detta både på högsta politiska nivå och på högsta chefsnivå.

De maktkamper och den motvilja till verkliga förändringar som kunnat iakttas inom socialtjänsten antyder de problem som finns inom hela Umeå kommun – fast i större eller mindre utsträckning. Både på högsta politiska nivå och på högsta chefsnivå.

En av de faktorer som bedragit mest till dagens situation har att göra med det splittrade, och därför obeslutsamma, politiska ledarskapet.

 

Del ett
Dagens politiska ledarskap i Umeå klarar inte av att förändra någonting.
Inte förändra på allvar – eller på djupet. Detta beror bland annat på att Umeå styrs av en a) splittrad, b) minoritet, c) som därför präglas av obeslutsamhet. Formellt styrs kommunen av S+MP. Men dessa två partier har tillsammans endast 24 av totalt 65 mandat. Slutligen d) är S ett parti som i sig självt innehåller två partier – minst.

Den borgerliga oppositionen utgörs av de fyra partierna M+C+L+KD. Dessa har, tillsammans, också bara 24 mandat. Vid sidan av de två blocken finns 17 mandat fördelade på AP, V och SD.

 

Del två
Det var länge sedan de två blocken kunde bilda ett fungerande majoritetsstyre. Efter förra valet (2018) kunde exempelvis inte S och C diskutera ihop sig. Därför präglas Umeå idag av minoritetsstyrets obeslutsamhet. Det finns ingen folkvald majoritet som stakar ut en tydlig kurs för kommunen. Alltför ofta är det, istället, några få privata aktörer som stakar ut kursen.

 

Del tre
Arbetarpartiet vill genomföra ett antal verkliga förändringar. Med en valframgång i ryggen hoppas vi kunna genomföra några av dessa förändringar redan under nästa mandatperiod (2022-2026). I ett antal bloggar tänker jag redogöra för de problem som framkommit inom socialtjänsten, i Umeå kommun, under åren 2021 och 2022. Dessa problem har nu sopats under mattan eftersom det är ett valår! Men denna metod är oacceptabel – och drabbar såväl hjälpsökande som alla duktiga anställda (socialsekreterare och andra).

Avslutning
Jag tänker också avslöja vad Arbetarpartiet vill göra åt problemen inom socialtjänsten.

När det gäller kommunen i allmänhet strävar Arbetarpartiet efter att genomföra sju djupgående förändringar. Vilka dessa förändringar är (vid sidan av behovet att förändra ledarskapet inom socialtjänsten) framgår i det valmaterial som vi snart kommer att distribuera till 24 000 hushåll – samt till de som hör av sig till mig.

Vi strävar också efter att Umeå ska styras av en politisk majoritet. Den obeslutsamhet som präglar dagens situation beror till mycket stor del på dagens splittrade minoritetsstyre.

För att sluta där jag började: Problemen inom socialtjänsten utgör ett extra tydligt exempel på en situation som präglar stora delar av kommunens verksamhet – i större eller mindre utsträckning.

Detta var det inledande blogginlägget
om socialtjänsten i Umeå.

Fortsättning följer.

8 kommentarer

  1. Tomas

    Det verkar ju onekligen vara katastrof inom socialtjänsten, när hela 27 av (hur många) socialsekreterare som jobbar med myndighetsutövning antingen sagt upp sig eller krävt att bli omplacerade.

    Det behövs helt klart förändringar.

  2. Gracchus

    Det är stötande hur politikerna håller varandra om ryggen oavsett vilken legitim kritik som än riktas mot dem och oavsett vilket parti man själv tillhör. En tydlig opposition krävs för att kunna utkräva ansvar.

  3. Michael Johansson

    Jan Hägglund. Nu är jag ju inte Vänsterpartist utan snarae borgare, men att vara så rakryggad och kreativ i sitt skrivande som du är önskar jag många politiker skulle vara. Du ska ha en stor eloge för vad du står för och att tordas ”utmana” etablissemanget är det inte många politiker som törs göra. De flesta smusslar i sitt kontor och är nöjd med ett bra jobb och bra lön. Att öppet stå upp för något, saknas många gånger hos politiker när ”man söker poäng och röster”. Du har min fulla respekt!!
    //Michael Johansson

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Michael Johanssons kommentar 11/8-22
      Nu är jag ju representant för Arbetarpartiet – och absolut inte medlem i Vänsterpartiet. Men TACK för dina berömmande ord, Michael Johansson.

  4. Kenth

    Redan för 30år sen fick jag höra om socialsekreterare som sagt upp sig
    då deras samvete kommit ikapp dem. En kvinna sa ”för att få sova gott om
    nätterna bytte jag jobb” De som mest behövde hjälp blev oftast nekade och de som
    smygit sig in i systemet fick inte nekas hjälp. Så fungerar det idag också och om 100år
    säkert om ingen gör något drastiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.