Del lll. Socialtjänsten skulle granskas av extern revisor – men detta stoppades p g a splittring inom (S)

Här följer det tredje inlägget
om de brister som framkommit inom
socialtjänstens högsta ledning i Umeå – på
både
politisk och på chefsnivå
___________________

 

Ingress
Socialtjänstens chefer gick till motangrepp mot sina kritiker. Det blev för mycket för de högsta cheferna då de utsattes för kritik både utifrån och inifrån. Men kritiken drabbade även främst ordföranden för den politiska nämnd som ansvarar för socialtjänsten (Individ- och familjenämnden). Detta, att kritiken både drabbade de högsta cheferna och nämndens ordförande Andreas Lundgren (S), kom att prägla det som sedan hände.

Låt oss repetera: Kritiken från Umeå kommuns egen arbetsmiljökartläggning 2020 pekade på förekomsten av ett auktoritärt ledarskap, repressalier och en tystnadskultur inom socialtjänsten. Dessa problem bekräftades både av granskningar från lokala media och i skrivelser från tidigare anställda. Kritik kom även från den statliga myndigheten IVO (Inspektionen för vård och omsorg). IVO riktade skarp kritik mot politikerna i Individ- och familjenämnden som har ansvaret för socialtjänsten. Det var denna kritik som främst kom att drabba nämndens ordförande Andreas Lundgren. Men kritik kom även inifrån den egna förvaltningen. Socialsekreterare hade pekat på förekomsten av allvarliga oegentligheter i handläggningen av ett uppmärksammat ärende rörande en utsatt tonårsflicka. Kritiken från socialsekreterarna gick bland annat ut på att chefer hade undanhållit uppgifter till de politiker som skulle fatta beslut om stödet till flickan, att lagstiftning hade frångåtts och att en förälder hade utsatts för negativ särbehandling.

Låt mig understryka följande. Denna kritik får aldrig skymma att de allra flesta medarbetare inom socialtjänsten i Umeå gör ett bra arbete – i de allra flesta fall. Min och Arbetarpartiets kritik riktar sig mot ett fåtal chefer samt mot brister i den politiska ledningen (Individ- och familjenämnden) – och då främst mot nämndens ordförande. Tyvärr antyder kritiken att agerandet från detta fåtal personer drabbar både hjälpsökande umebor och socialtjänstens egen personal.

 

Del ett
Chefernas motangrepp skedde på flera plan. Först tog cheferna itu med den interna kritiken. Här var deras agerande särskilt brutalt. Och denna brutalitet hade varit omöjlig om den inte varit politiskt sanktionerad av nämndens ordförande Andreas Lundgren. De nya socialsekreterarna som fått ansvaret för ärendet med den utsatta tonårsflickan fråntogs först detta ärende. Sedan avstängdes från allt arbete. Och slutligen köptes de ut av kommunen. Detta var verkligen brutalt. Agerandet underströk, och stärkte naturligtvis, det auktoritära ledarskapet inom socialtjänsten som konstaterats i arbetsmiljöutredningen med dess repressalie- och tystnadskulturen. Var fanns, i detta läge, socialsekreterarnas fackförening eller nämndens socialdemokratiske ordförande?

 

Del två
Cheferna försökte sedan skrämma politiker från alla partier. De som leder de olika partierna i Umeå kommunfullmäktige kallas formellt för gruppledare. Gruppledarna skulle träffa en medborgare som, förutom medborgare, även var pappa till ovan nämnda tonårsflicka. På ett möte med gruppledarna begick socialtjänstens högsta chef flera oförlåtliga övertramp. Dels genom att fråga efter ”syftet” med träffen mellan gruppledarna och medborgaren. Dels genom att framföra påståenden som att träffen skulle innebära en ”misstroendeförklaring” mot socialtjänsten i Umeå – och dess politiska ledarskap – samt att träffen skulle innebära att hela ”rättssystemet” ifrågasattes! Chefens verklighetsförankring var helt borta. Kvar fanns endast vad som kan ha varit ett uttryck för desperation. Men faktum kvarstår: Det som sades det sades. Det avgörande misstaget som socialchefen begick var att fråga efter ”syftet” med träffen. Ingen tjänsteman, chef eller inte chef, har någon som helst rätt att fråga om ”syftet” då politiker träffar medborgare! Det var tre chefer med på mötet – även om det var högsta chefen som förde ordet. Den som förde ordet borde ha fått en formell reprimand.

Det är absurt i att denna träff ens kom till stånd. Men detta stod klart, åtminstone för vissa av gruppledarna, först i efterhand. Ett av skälen var att ingen på förhand visste hur långt högsta socialchefen skulle gå. Ett annat skäl var att det var politikern Hans Lindberg – gruppledare för (S), kommunstyrelsens ordförande och 1:e kommunalråd – som hade sammankallat till mötet med cheferna för socialtjänsten. Detta gav mötet en sorts formell legitimitet.

 

Del tre
Splittring inom S stoppar extern granskning.
Under hösten 2021 såg dock saker och ting, återigen, ut att gå åt rätt håll. Partiernas gruppledare i Umeå kommunfullmäktige, inklusive Hans Lindberg (S), enades vid ett möte om att det krävdes en verklig, extern, granskning av allt som skett – utförd av en från kommunen fristående revisionsbyrå (Skälet till att en extern revisionsbyrå skulle titta på vad som hade hänt var för att utesluta alla jävsförhållanden).

I samband med detta sade en av gruppledare följande till media: ”Hela historien har minst tre olika dimensioner som alla bör belysas i en granskning”. Bland de frågor som krävde svar fanns:
1. Själva ärendet som rör flickan – om exempelvis information undanhållits var (och är) detta oerhört allvarligt,
2. Finns det generella missförhållanden inom socialtjänsten som bl a framkommit i arbetsmiljöutredningen,
3. Har de socialsekreterare som fråntogs sina uppgifter behandlats korrekt?

 

Del fyra
Alla gruppledare trodde att en extern granskning skulle genomföras. Jag har kvar tidningsklippen från denna tid. Och gruppledarna för alla partier – samt den nye vice ordföranden i Individ- och familjenämnden – gav uttrycker en lättnad över den gemensamma uppfattningarna i frågan. Alltså, att det behövs en extern, oberoende, granskning för att stärka allmänhetens skadade förtroendet för socialtjänsten. Samt reda ut eventuella interna problem. Representanter för alla partier gav, vid denna tidpunkt, uttryck för sin övertygelse att en extern granskning verkligen skulle genomföras. INGEN verkade tro annat än att då gruppledarna från alla partier skickar ett budskap till socialtjänsten, och till den politiska nämnd som ansvarar för socialtjänsten, om att det måste göras en extern granskning – då görs det också en extern granskning.

Men, denna uppfattning tog inte splittringen inom socialdemokratin i Umeå med i beräkningen!

Andreas Lundgren, ordförande i Individ- och familjenämnden och S-märkt – precis som gruppledaren Hans Lindberg – motsatte sig en extern granskning av ”sitt” politiska revir socialtjänsten. Tyvärr fick ordförande Lundgren med sig tillräckligt många i Individ- och familjenämnden (inklusive den nya vice ordförande – som gjorde en helomvändning på en vecka!) för att stoppa den externa granskningen. Men Andreas Lundgren var, uppenbarligen, även tillräckligt stark inom (S) i Umeå för att kunna strunta i att även partikollegan Hans Lindberg stod bakom uppfattningen att det behövdes en extern granskning!

Detta var verkligen tragiskt. Den externa granskningen hade, verkligen, behövts för att stärka det skadade förtroendet för socialtjänsten samt reda ut eventuella interna problem uteblev alltså. Detta beroende på motsättningar inom (S)!

Tyvärr drabbar dessa problem både hjälpsökande och alla hårt arbetande och kunniga medarbetare inom socialtjänsten i Umeå.

 

Avrundning
Ordförande Lundgrens vägran att efterfölja rekommendationen från alla partiernas gruppledare, inklusive sitt eget partis, är häpnadsväckande. Vad detta kan bero på ska vi återkomma till.

 

Detta var det tredje blogginlägget
om socialtjänsten i Umeå.

Fortsättning följer.

17 kommentarer

  1. L

    Mycket intressant och skrämmande samt viktigt att en extern och oberoende utredning och granskning genomförs! Tack för att du belyser vad som har hänt och pågår, det handlar om några av våra mest utsatta barn och vuxna. Detta får inte gömmas under mattan!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Ls kommentar 14/8-22
      Tack. Ja, det är i många stycken en skrämmande och intressant historia. Jag, som en del av och AP, för fortfarande fram kravet på att en extern och oberoende granskning ska genomföras, bland annat för att de tre förhållanden som jag tog upp i blogginlägget, ska klarläggas.

  2. Tomas

    Att socialtjänstens högsta chef ens kan tänka tanken att ifrågasätta att folkvalda politiker träffar medborgare, och dessutom frågar efter syftet, är tecken på att en väldigt osund och auktoritär kultur lever och frodas. Då har sjukdomsförloppet gått långt.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Tomas kommentar 15/8-22
      Du har såååå rätt. Låt mig upprepa det som du skrev: ”Att socialtjänstens högsta chef ens kan tänka tanken att ifrågasätta att folkvalda politiker träffar medborgare, och dessutom frågar efter syftet, är tecken på att en väldigt osund och auktoritär kultur lever och frodas. Då har sjukdomsförloppet gått långt.”

  3. Dag Isgör

    Ni medborgare i Umeå har ett gyllene läge att en gång för alla ta tillfället i akt och ordna upp denna bok av maktfullkomliga politiker och en gravt dysfunktionell socialtjänst! Men… Det verkar som att partierna i opposition nu schabblar bort den möjligheten. Tiöö de partier jag varit i kontakt med och informerat om nödvändigheten att nu KRÄVA och GENOMFÖRA en extern revision… som sedan backat hyser jag och min familjestödjande förening (16000 medlemmar) noll respekt för.

    Umeå socialtjänst, med den pompösa ordförandens support kommer fortsätta fördärva era medborgares liv. Tror ni att ’pappan och dottern i VK” är det enda offrwt så tror ni fel! Denna korrupta, oproffessipnella och maktfullkomliga socialtjänst konstellation har blod på sina händer. Ändå tillåter ni medborgare och politiker detta fortgå?

    Hatten av till Hans vid AP då jag vet ni är genuint bekymrade och engagerade, men ni andra? Centerpartiet? KD? Varför accepterar ni dessa styggelse? Är det så viktigt att stryka en pompös demagog på ordförandeposten i socialnämnden medhårs? Hur kan ni välja att backa, och inte agera?

    Skärp er i Umeå!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Dag Isgörs kommentar 15/8-22
      Jag uppfattar det som om vi drar åt samma håll. Vi vill exempelvis båda se en oberoende extern revision.
      Jag är dock väldigt noga med följande:
      a) att betona att de allra flesta inom socialtjänsten gör ett bra jobb – det är ett fåtal som sätter tonen fel för övriga,
      b) att uttryck som ”blod på sina händer” ska undvikas – det förolämpar alla som verkligen vill göra, och gör, ett bra jobb,
      c) att förstå hur svårt det är för osäkra nämndsledamöter, som får för litet stöd av sitt eget parti, att stå emot trycket både från de högsta cheferna inom socialtjänsten OCH ordförande (plus vice-ordföranden) i Individ- och familjenämnden.
      Ett gammalt ordspråk säger: Man måste tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin.
      Ett nytt ordspråk säger: Du måste veta vem du ska kritisera – och på vilket sätt.

  4. Micke

    Du kommer få min röst Jan
    Helt fruktansvärt hur långt höga chefer som XXX XXX är beredd att gå för att rädda sitt eget anseende! Hon måste bort! Hur kan hon ha fortsatt förtroende? Först skriver hon ett inlägg i VK om att inget skaver inom Umeå socialtjänst sen avstänger hon sig ALLt personalansvar! Hennes agerande är skrämmande
    ledersskap

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Mickes kommentar 15/8-22
      Tack för din röst. Och jag håller helt och hållet med dig när det gäller högsta chefens motsägelsefulla agerande.

  5. H.j

    Jag jobbar som socialsekreterare i Umeå och har tidigare kommenterat inlägg gällande detta. Jag kan berätta att de mest erfarna socialsekreterarna fortsätter sluta inom barn o unga o placeringsgruppen. De flesta är nya och helt oerfarna. Färre och färre söker också de tjänster som är ute eftersom cheferna inom Umeå socialtjänst har ett mycket dåligt rykte långt utanför Umeå kommuns gränser. Jag har t.o.m. kollegor i Stockholm socialtjänst som hört att Umeå socialtjänst ska man passa sig att söka jobb hos pga det fruktansvärda ledarskapet

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från H.j 15/8-22
      Det du skriver är tragiskt. Jag tänker bl a på följande: ”Jag kan berätta att de mest erfarna socialsekreterarna fortsätter sluta inom barn o unga o placeringsgruppen”. Och på ”Färre och färre söker också de tjänster som är ute eftersom cheferna inom Umeå socialtjänst har ett mycket dåligt rykte långt utanför Umeå kommuns gränser. Jag har t.o.m. kollegor i Stockholm socialtjänst som hört att Umeå socialtjänst ska man passa sig att söka jobb hos pga det fruktansvärda ledarskapet”.
      Detta gör mig än mer övertygad om att Umeå kommun måste genomföra (minst) följande förändringar:
      a) verkställa den oberoende externa granskningen,
      b) byta besättning då det gäller nämndens ordförande samt på högsta chefsnivå.

  6. Bosse Svensson

    Jag har följt utvecklingen och ställer exakt samma fråga som du. Var fanns facket lokalt för de socialsekreterare som XXX XXX och övriga chefer gjorde ” slarvsylta” av? Förlåt ordvalet men jag har förstått att de övergrepp cheferna utsatt dessa socialsekreterare för är av den dignitet att politikerna borde agera och vilja utreda hur cheferna fått gå fria från ansvar

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Bosse Svensson 15/8-22
      Du har verkligen rätt. Umeå kommun berömmer sig av att skydda visselblåsare. Ändå kunde slagen falla så hårt mot dessa socialsekreterare. Jag håller verkligen med då du skriver: ”… de övergrepp cheferna utsatt dessa socialsekreterare för är av den dignitet att politikerna borde agera och vilja utreda hur cheferna fått gå fria från ansvar …”.
      Min uppfattning är att cheferna aldrig hade kunnat slå så hårt utan politisk uppbackning. Både cheferna och Andreas Lundgren har ett intresse av att locket läggs på – trots att cheferna utsatt Andreas Lundgren för en mördande kritik.

  7. Ludvig

    Dagens politiker är karriärister och ser sina uppdrag som vanliga jobb istället för ett förtroendeuppdrag. Tragiskt. Men medborgarna får vad dom förtjänar i och med att man röstar på samma partier år ut och år in utan att stanna upp och tänka efter och sätta sig in i hur politikerna sköter sina uppdrag. Det enda politikerna bryr sig om är den lön som de lyfter, månad efter månad. Tjänstemännen sitter dessutom i knäet på politikerna och eftersom det inte finns något tjänstemannansvar så kan dessa göra i princip agera hur som helst och komma undan med det. Det är äckligt, korrupt en utbredd nepotism inom det socialdemokratiska Umeå kommun. Usch.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Ludvigs kommentar 15/8-22
      Du har helt rätt när du säger att (de allra flesta) av (de arvoderade) politikerna är karriärister som ser sina uppdrag som vanliga jobb istället för förtroendeuppdrag. Men i den utbredda nepotismen ingår fler partier än socialdemokraterna.
      Dessa (S) har mindre än en tredjedel av väljarna och även mindre än en tredjedel av mandaten i Umeå kommunfullmäktige (endast 20 av 65). Utan stöd från andra partier skulle den struktur som innebär att alla håller varandra om ryggen falla samman.
      Lägg märke till en sak: Då nämnds-ordförande Andreas Lundgren (S) struntade i rekommendationen från gruppledarna i alla partier (inklusive S) om att genomföra en oberoende extern granskning av socialtjänsten i Umeå kommun skulle de borgerliga partierna ha kunnat tvinga fram en sådan granskning genom att ta upp frågan i Umeå kommunfullmäktige. Men detta skedde inte. I Umeå utkämpas aldrig striderna mellan ”blocken” till sitt slut. Konflikter slutar alltför ofta i en kompromiss som inte på allvar stör relationerna mellan ”blocken” – men som istället drabbar exempelvis de hjälpsökande till socialtjänsten, samt socialtjänstens personal, desto hårdare. Denna tradition har de flesta partier i Umeå kommunfullmäktige varit med om att odla fram – under många långa årtionden.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Bosse Svensson 15/8-22
      Svaret är osund kollegialitet, i vissa fall, och en ovilja att ta nödvändiga strider i andra. Politik har blivit ett jobb och jobbet ska helst ge inkomster som överstiger kostnaden i form av ansträngningar. Det finns naturligtvis även vänskapskorruption.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Ludvig 15/8-22
      Jag anser att lösningen är att gå från att enbart rösta till att även vara aktiv under de 1460-dagarna mellan valen. På det sättet slipper folk rösta på ”det minst onda” hela tiden. De kan istället engagera sig för ”det goda”. Men det kräver ett brott med passiviteten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.