Ingen koranbränning – inget våld. Paludans nederlag berodde på AKTIVA insatser av många. Dessa förtjänar ett erkännande!

Jag återkommer med det avslutande
blogginlägget om socialtjänsten –
nu när vi har slagit tillbaka
Paludans ”invasion”.

 

Ingress
Högerextremisten Rasmus Paludan misslyckades i Umeå. Han uppfattade, sannolikt genom sina kontakter lokalt, att det inte var läge att bränna Koranen – eller att hälla urin och grisblod på densamma. Det var nämligen för att göra precis detta som högerextremisten från Danmark hade sökt tillstånd. Och dessutom intill en av Umeås två moskéer!

Rasmus Paludan led ett nederlag i Umeå. Men hans nederlag kom inte av sig själv. Det är många som har bidragit till hans nederlag genom ett gediget förarbete.

 

Del ett
Polisen. Jag fick höra att Rasmus Paludan skulle komma till Umeå i mitten av veckan. Från olika håll. Jag insåg att han skulle beviljas ett polistillstånd. Sådan är lagen. Men det som polisen, naturligtvis, inte behöver göra är att bevilja Paludan ett tillstånd intill någon av de två moskéerna eller på Renmarks- eller Rådhustorget. Paludan kan anvisas en mindre central plats. Ett av flera skäl till att det aldrig, hittills, spårat ur i Göteborg (till skillnad från på en rad andra orter) beror på att polisen i Göteborg inte har hänvisat Paludan till de platser där högerextremisten helst velat vara.

Då jag kontaktade polisen i Umeå fick jag klart för mig att de tänkte i just dessa banor. Jag ska återkomma till detta.

 

Del två
Civilpersoner. En annan som kontaktat mig om Paludans s.k. ”valturné” till Umeå, via e-mail, var en kvinna som var orolig för vad som kunde hända i stan. Hon ville veta vad som kunde göras i syfte att förebygga det som hänt på andra orter. Detta motiverade mig att presentera en plan för henne som jag först stämde av med en integrationspolis som jag känner. Kvinnans e-mail fick mig alltså att vara på tårna. Jag är därför skyldig henne ett stort tack. Jag hade även kontakt med en muslimsk man från Palestina för att bolla idéer inför Paludans besök. Denna kontakt var också mycket värdefull.

Under måndagen talade jag också med en ungdomsledare från Ersboda. Denne förstod planen och höll med. Själv skulle han dra sitt strå till stacken. På bilderna från Paludans möte såg jag att han höll ord. Här skedde den, troligtvis, viktigaste enskilda insatsen. Very, very good.

 

Del tre
Min egen plan gick ut på två saker: a) att kolla att polisen i Umeå arbetade på samma sätt som i Göteborg, b) att arrangera ett möte som gick ut på att dra folk BORT FRÅN PALUDAN.

Det man absolut inte ska göra är att dra samman folk i syfte att ”stoppa Paludan”. Den typen av manifestationer är nämligen exakt vad Paludan vill ha. När den första stenen kommer genom luften i riktning mot Paludan, och när de första poliserna skadas – då har Paludan segrat. Därför ska manifestationerna syfta till att dra folk till ett annat ställe (fast vid samma tidpunkt) som då Paludan planerat att bränna Koranen.

Vissa har tidigare agerat ”nyttiga idioter” åt Paludan. De har dragit folk till högerextremistens framträdanden och därmed bidragit till det våld och kaos som Paludan är ute efter att skapa.

 

Del fyra
Moskéerna. Under lördag eftermiddag kontaktade jag en rad personer. Två av dessa var representanter för Umeås två moskéer. Dessa berättade att de rekommenderat sina medlemmar att stanna hemma, eller komma till moskén, men inte gå till Paludans möte. Detta var riktigt bra. Vid den tidpunkten framstod det, i lokala media, som om det var oklart OM Paludan skulle få något tillstånd. Detta var bra. Men det var egentligen aldrig oklart. Däremot var det utmärkt att tid och plats kom ut sent. Jag ska återkomma till detta.

Återigen: Det var bra av moskéerna att uppmanade sina medlemmar att hålla sig borta från högerextremisten Paludan.

 

Del fem
Föreningar, företag och privatpersoner. Även ”Vän i Umeå” hade ett matnyttigt möte i Broparken – också det i syfte att dra folk bort från Paludans politiska tillställning. Detta var ju exakt vad jag hade planerat – vid Ålidhems centrum 17.30. Jag fick klart besked för manifestationen mycket sent. Det var inte många timmar mellan tillstånd och möte. Polisens dator fungerade inte så tillståndet dröjde. Apropå polisen: Det var bra gjort av polisen att fundera, extra länge, på precis VAR Paludan skulle få tala. Beskedet kom inte media tillhanda förrän vid tio-tiden på måndagens förmiddag. Ibland krävs det att man funderar in i det sista.

Tillbaka till Ålidhem. Trots den sena starten kom det cirka 40 personer – som fast publik – samt ett 30-tal som passerade förbi under mötets gång och som stannade till för att lyssna en stund.

Det var flera personer som, spontant, tog den erbjudna mikrofonen och talade om vikten av att slå vakt om både religionsfrihet, yttrandefrihet och ömsesidig respekt – mot rasism. Både muslimer och icke-muslimer. Både ”Raggare mot rasism” och andra mot rasism. En ljudanläggning behöver el. För detta stod en av de lokala restaurangerna. Ett stort tack.

Det kändes verkligt bra att kunna bidra till att högerextremisten Paludan misslyckades här i Umeå. Jag vill tacka er som kom till Ålidhems centrum – och särskilt ni som stannade kvar och fortsatte samtalet efteråt.

 

Avslutning
Det var inte självklart att Paludan skulle misslyckas i Umeå. Denna kommun är inte bättre än andra. Även här har bilar brunnit. För de som glömt vill jag påminna att bilar har brunnit i Holmsund, på Klintvägen, Mariehem, Ersboda och Ålidhem. I skrivande stund är det oklart vad som hände i natt på Tomtebo. Även i Umeå finns hetsporrar beredda att ta till våld. Vissa av oss minns 90-talet.

Rasmus Paludan misslyckades i Umeå. Men detta berodde på en rad AKTIVA insatser – både från privatpersoner, moskéer och föreningar.

 

Jag återkommer alltså med ett
avslutande
blogginlägg
om socialtjänsten nu

när Paludans
”invasion”
är över.
För denna gång?

8 kommentarer

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Eric lennart larsson
   Tack för ”bra gjort”. Men jag har nog en bit kvar innan jag utses till FN ambassadör. Om inte etablissemanget vill bli av med mig. Kanske landshövding 🙂

 1. brorson

  Absolut rätt ha manifestation samma tid men på annan plats. Paludan har begärt tillstånd på flera platser, men inte kommit och har därigenom bundit upp stora polisresurser, som borde använts till brottsbekämpning. Och nu senast koranbränning i Luleå utan tillstånd. Han driver ju med polisen och borde åtalas för det..

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på brorsons kommentar 25/8-22
   Jag skulle definitivt ha polisanmält Paludan om jag varit i Luleå. Dels för att han eldat på allmän plats utan tillstånd, dels för nedskräpning i samband med detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.