Umeå kommuns oförklarliga tvärvändning. Varför slängdes 300-500 miljoner, per år, i sjön av Alliansen och Vänsterpartiet?

Oavsett hur du
röstar till riksdagen – rösta
Arbetarpartiet i valet till Umeå
kommun och Regionen. Ska du sedan
bidra till verklig förändring krävs
att du även engagerar dig de
1460 dagarna fram till
nästa val 2026.

__     __     __

 

Ingress
Detta är ett utdrag från mitt förra blogginlägg – ett utdrag som av 300-500 miljoner skäl förtjänar att bli en eget blogginlägg.

 

Del ett
Under nästan tio år hade politikerna önskat, och de anställda på bland annat stadshuset strävat efter att skapa, en gemensam förvaltning för kommunens över tio politiska nämnder. Tanken var bland annat att bekämpa revirtänkandet. Detta genom att alla olika förvaltningar – det fanns över tio stycken – skulle dela på exempelvis ekonomi- och personalfunktionerna genom en nya  kommungemensam förvaltningen. Tanken var att bryta ned de olika revir som varje politisk nämnd och förvaltning tillsammans hade byggt upp under årtionden. Politikerna hoppades att de skulle kunna spara uppåt 100 miljoner per år genom denna omorganisation.

 

Del två
Då den kommungemensamma förvaltningen, efter många års slit, väl hade börjat ”sätta sig” visade det sig att den kunde spara in mellan 300–500 miljoner – om året! Detta i form av uteblivna kostnadsökningar. Den kommungemensamma förvaltningen fick alltså nya arbetsuppgifter men kostade därför inte mer – i motsvarande grad. Och den nya gemensamma förvaltningen hade dessutom ytterligare utvecklingspotential! Den visade sig alltså, till och med, fungera bättre än förväntat – och den hade kunnat spara in ännu mer pengar åt Umeå kommun. Varje år. Om den fått fortsätta.

 

Del tre
Av något helt obegripligt skäl beslöt då de fyra borgerliga partierna att lägga ned den kommungemensamma förvaltningen! Detta nästan tio år efter att idén först presenterades – och då alltså som ett sätt att spara 100 miljoner per år. Lika obegripligt var Vänsterpartiets skäl att stödja de borgerliga i denna fråga. Vänsterpartiet gjorde sig därmed delansvariga för detta otroliga slöseri. (V) ville bestraffa Socialdemokraterna. Av något skäl. Men de som (V) kom att bestraffa var naturligtvis … umeborna.

Socialdemokraterna och (MP), som ville ville behålla den kommungemensamma förvaltningen, hamnade i minoritet genom att (V) gick med Alliansen i denna fråga. Tyvärr försvarade S och MP den så framgångsrika – nya, och för hela kommunen gemensamma – förvaltningen emot endast en (1) vecka. Sedan gav de upp!

Till skillnad från oss i AP tog alltså (S) och (MP) ingen som helst strid för att verkligen försvara den kommungemensamma förvaltningen. Den skrotades därför. Resultatet: Idag har de drygt tio olika politiska nämnderna återuppbyggt sina egna förvaltningar (revir). Återigen har alla förvaltningar och politiska nämnder egna ekonomi- och personalfunktioner. Umeå kommun är alltså tillbaka på ruta ett! Detta innebär att kasta bort hundratals miljoner varje år. Och att det gamla revirtänkandet är tillbaka. Med full kraft.

 

Del fyra
Vänsterpartiet föreslår idag skattehöjningar lika ofta som (M) föreslår skattesänkningar. Men vad ska (V) göra? Detta parti hjälpte ju de borgerliga att förstöra den kommungemensamma förvaltningen. Vänsterpartiet är idag så illa tvunget att föreslå skattehöjningar sedan de bidrog till att slänga 300-500 miljoner i sjön varje år.

Vänsterpartiet och Alliansen bidrog också till att revirtänkandet återkom!

Och det med full kraft. Skälet till att Alliansen tvärvände i synen på den kommungemensamma förvaltningen är fortfarande – fem år efteråt – obegripligt. Och obegripligt är även att Vänsterpartiet hjälpte Alliansen. Men tyvärr är det sant. Idag talas det ständigt om skattesänkningar från Moderaternas sida – och skattehöjningar från Vänsterpartiets sida. Tyvärr är det endast Arbetarpartiet som talar om hur Umeå kommuns arbetsorganisationer fungerar. Eller hur de borde fungera.

 

Avslutning
Det är Arbetarpartiets mål att återigen pressa tillbaka revirtänkandet. Detta kommer inte bara att vara en ekonomiskt bra affär för Umeå kommun och skattebetalarna. Det kommer att förbättra hur kommunens arbetsorganisationer fungerar – detta till glädje för brukare, deras anhöriga samt för kommunens egna personal.

 

Oavsett hur du
röstar till riksdagen – rösta
Arbetarpartiet i valet till Umeå
kommun och Regionen. Ska du sedan
bidra till verklig förändring krävs
att du även engagerar dig de
1460 dagarna fram till
nästa val 2026.

6 kommentarer

 1. Millan

  Mycket intressant läsning. Detta hade jag ingen aning om. (Ganska nyligen börjat intressera mig mer för kommunpolitiken.) Intressant och lärorik läsning. Men jag håller med, det är obegripligt varför de la ner den gemensamma förvaltningen.
  Väldigt olyckligt av många skäl tänker jag. Ekonomin samt inte minst detta revirtänkandet.
  Du tar upp mycket intressant och lärorikt i din blogg Jan. Tack för det! 😊

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Millans kommentar 4/9-22
   I valtider sysslar, tyvärr, de flesta politiskt folkvalda med förenklingar. Höj skatten. Sänk skatten. Det svåra, men långt viktigare, är hur ”bra” vi använder våra skattemedel. Och då måste vi rikta fokus på hur bra, eller mindre bra, kommunens arbetsorganisation fungerar. Och det viktigaste inslaget är hur cheferna ser på sin roll. Ska de involvera, eller tysta, sin personal. Detta skapar i sin tur en kultur som ”spiller över” på hur en förvaltning, som helhet, bemöter sina brukare. Det gäller socialtjänsten, äldreomsorgen och skolan.

 2. Bamsepojken

  OBEGRIPLIGT-OBEGRIPLIGT! jaa det är hur OBEGRIPLIGT som helst hur mkt OBEGRIPLIGT
  som är och varit OBEGRIPLIGT inom Umeå Kommun!

  Tack AP och Janne för all info!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.