Två högerextremister – far och son – stöder parti som vill att deras fru respektive mor ska ”återvandra”. Se klipp om Alternativ för Sverige i Umeå

 

Ingress
Den 18 aug höll det högerextremistiska partiet ”Alternativ för Sverige” (AfS) ett offentligt möte på Renmarkstorget i Umeå. Huvudattraktionen var partiordförande Gustav Kasselstrand. Jag ska strax återkomma till denne.

 

Del ett
Den första och största frågan för AfS är att invandrarna ska ”återvandra”.
Enligt detta parti ska kriminella, bidragsberoende, de som ljugit om sin identitet och de som inte velat anpassa sig återvandra. Men även invandrare som arbetar, är skötsamma och har anpassat sig ska inte vara säkra på att få ”stanna för all framtid”, skriver AfS, på sin hemsida. Detta öppnar för nyckfulla beslut – utan all rättssäkerhet.

 

Del två
Till min stora förvåning ser jag en man som är gift med en kvinna från Filippinerna
bland den handfull åhörare som står och lyssnar på ordförande Kasselstrand. Tillsammans med mannen finns hans, och den filippinska kvinnans, gemensamma son. En tillfällighet? Var far och son kanske endast nyfikna åhörare som råkat hamnat fel?

Tyvärr inte. Den 11 september lade både mannen och hans son ut valsedlar på vallokalerna för det högerextremistiska partiet  Alternativ för Sverige. De arbetar båda för ett parti vars politik (om AfS skulle vinna folkligt stöd) öppnar för att mannens fru, som alltså är pojkens mor, löper risken att tvingas ”återvandra”.

 

Klipp
Här kommer ett klipp på det tio-tal umebor som lyssnade på Kasselstrand. Mannen finns bland dessa tio. Efter klippet ska jag beskriva Gustav Kasselstrand samt ursprunget till Alternativ för Sverige.

Se video här

 

Del tre
Gustav Kasselstrand uteslöts av SD:s ledning i april 2015. Han hade då, bland annat, varit politisk sekreterare för SD:s riksdagsgrupp under nästan två år. Kasselstrand var vid tiden för sin uteslutning förbundsordförande för SD:s ungdomsförbund Sverigedemokratisk ungdom (SDU). Denna post hade han innehaft från februari 2011 till sin uteslutning drygt fyra år senare.

Skälet som SD:s ledning uppgav för uteslutningen av Kasselstrand var att denne, tillsammans med andra inom SDU, hade odlat och hemlighållit sina kontakter med bland annat ”Nordisk ungdom”.

Nordisk ungdom
Vad är Nordisk ungdom för organisation? ”Statens medieråd bedömde Nordisk Ungdom som en radikalt högerpopulistisk organisation som knöt an till ”den fascistiska ideologins tankefigur” och inkorporerade ”ideologiska element och politiska strategier från den italienska sociala fascismen” som de anpassade till ett svenskt sammanhang. Nordisk Ungdoms lokal Stacken i Täby var enligt Medierådet det första fascistiska sociala centret i Sverige…” (Wikipedia).

Mer om Nordisk ungdom
Organisationen bildades 30 januari 2010. Datumet 30 januari var ingen tillfällighet. Det var den 30 januari som Hitler och nazisterna tog över makten i Tyskland 1933! Namnet Nordisk ungdom är lånat från en svensk nazistisk ungdomsorganisation som bildades på 1930-talet.

Bland de som (återigen) bildade en organisation med namnet Nordisk ungdom fanns folk som hade lämnat det tidigare nazistiska partiet Sverigedemokraterna. Det handlade om personer som ansåg att SD, årgång 2010, hade blivit för tama politiskt sett! Nordisk ungdom använde våld i sina aktioner. Våldet riktade sig bland annat mot afghanska flyktingar och mot Stockholm Pride. Flera medlemmar i Nordisk ungdom dömdes för brott i samband med organisationens olika aktioner.

Gustav Kasselstrand uteslöts alltså för att han hade odlat och hemlighållit sina kontakter med Nordisk ungdom. Men även för att han hade  skyddat medlemmar i Nordisk ungdom som samtidigt varit medlemmar i SD:s ungdomsförbund SDU.

 

Del fyra
Sverigedemokratisk ungdom (SDU). Under flera år försökte ledningen inom SD reformera sitt ungdomsförbund. Detta genom att utesluta nazister och andra högerextremister – en och en. Men SD-ledningen tvingades att ge upp detta försök. Det fanns helt enkelt för många nazister och högerextremister inom SDU. Inför Sverigedemokraternas kongress (Landsdagar) som hölls i slutet på november 2015 gav SD upp försöken att reformera sitt ungdomsförbund. Istället klippte SD alla band med SDU. Detta skedde i september 2015.

SD tvingades därefter börja bygga upp ett nytt ungdomsförbund. De som valde att stanna kvar i det ungdomsförbund (SDU) som Kasselstrand hade lett under drygt fyra år (februari 2011 – april 2015) tvingades att lämna partiet Sverigedemokraterna.

Det var alltså tidigare medlemmar i det uteslutna SDU – ofta nazister och högerextremister – som tillsammans med bland annat avhoppare från SD – kom att utgöra grunden då Alternativ för Sverige bildades. AfS registrerades och grundades i början av 2017 för att lanseras ett år senare.

Och vem kunde bli en mer naturlig ordförande för AfS än den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand.

 

Avrundning
Det var tragiskt att se far och son stå och lyssna på Kasselstrand. Denne ledare för ett parti vars politik (om AfS skulle vinna folkligt stöd) hotar mannens fru och sonens mor med ”återvandring”. Ett hot som ligger helt i linje med de traditioner och de förebilder som AfS har.

Det tragiska består i att mannen och hans son arbetar för att AfS ska vinna folkligt stöd! Något som skulle utgöra ett hot mot den kvinna som är fru respektive mor till dessa båda högerextremister.

Dessa båda högerextremister – far och son – framstår som tragiska. Men de är samtidigt farliga. Speciellt om de blir fler. Låt oss därför se till att de inte blir fler. Låt oss därför ta dem och deras rasism på allvar – och ifrågasätta deras hatiska budskap.

Dessa två högerextremister är inte några som man fikar ihop med.
Kom ihåg: de menar allvar – precis som Gustav Kasselstrand.

14 kommentarer

 1. Frank Pettersson

  Verkligen tragiskt. Tyvärr är det bara att bryta med sådana här personer. De vet allt du skriver – men bryr sig inte. Finns ingen mellanväg, nazister bryter man kontakten med. Bli kompis med fler thailändare, afghaner, irakier, somalier och andra invandrare istället.

 2. Karl Å

  Ditt agerande är enfaldigt och absurt. Samhället är redan polariserat nog, vad kommer uthängningar att förbättra i ett redan splittrat samhälle, Jan Lennart Hägglund? Du borde fokusera mer på att slipa din politik än att reagera på hur andra tycker och tänker i somliga sakfrågor.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från pseudonymen Karl Å
   Tack för ditt engagerade inlägg. Jag noterar att du inte har några problem med följande:
   a) Gustav Kasselstrand och hans knytning till nazister,
   b) den politik som AfS står för,
   c) det som fadern och sonen arbetar för.
   Jag har ingen ambition att försöka övertyga någon av dessa två högerextremister. Min ambition är att göra innebörden känd, för mina vanliga läsare, av vad en uppslutning bakom AfS innebär. Innebörden blir att man, i praktiken, arbetar för att ens fru och mor kan tvingas lämna Sverige. Det räcker för mig.
   PS. Du tillhör inte mina vanliga läsare. Några fler kommentarer från dig kommer jag inte att publicera. DS.

 3. William Andersson

  Du har dina värderingar och du ska få ha din tro på dem. Det är din rätt.
  Att försöka hänga ut människor kommer garantera att vederbörande blir mer övertygade i sin tro.
  Du har gjort precis motsatsen om du genom din blogg försöker vinna över människor till ditt tänk.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från pseudonymen William Andersson
   Tack för dina goda råd. Jag noterar att du inte har några problem med följande:
   a) Gustav Kasselstrand och hans knytning till nazister,
   b) den politik som AfS står för,
   c) det som fadern och sonen arbetar för.
   Jag har ingen ambition att försöka övertyga någon av dessa två högerextremister. Min ambition är att göra innebörden känd, för mina vanliga läsare, av vad en uppslutning bakom AfS innebär. Innebörden blir att man, i praktiken, arbetar för att ens fru och mor kan tvingas lämna Sverige. Det räcker för mig.
   PS. Du tillhör inte mina vanliga läsare. Några fler kommentarer från dig kommer jag inte att publicera. DS.

   • Anders Karlsson

    Främlingsfientliga AFS driver ju enligt av vad jag förstår efter ha snabb tittat på deras propaganda en linje att Sverige bör skicka ut en miljon ”probleminvandrare” som begår grova brott och på andra sätt inte gör rätt för sig samt inte respekterar svenska lagar framför sharialagarna. AFS riktar missaktning i sina utspel mot muslimer och människor som är afrikaner, Afghaner och araber. Men inte mot Thailändare, Filippinare, Japaner eller andra folkslag från Asien. Faderns fru och sonens mor ingår därmed inte i den miljon ”probleminvandrare” som enligt AFS skall ut. Men trots det ser det ju ändå inte jättebra ut att de verkar inom ett parti som generellt sett ändå är så pass hatiska och fientligt inställda emot invandring och invandrare när de har en invandrare i sin egen familj.

    Alla ungdomsförbund är ju minst sagt omogna och gör diverse misstag mest hela tiden, det gjorde även Åkesson, har inte Kasselstrand precis som Åkesson mognat och gått vidare och från ungdomstiden i SDU eller består verkligen hans knytning till nazister verkligen än idag?

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar på Anders Karlssons kommentar 20/9-22
     När det gäller din avslutande fråga kanske det nya blogginlägg som jag publicerar i morgon, vid 10-tiden, kan ge åtminstone en del av svaret.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Lotta 17/9-22
   Vad är ”skitsnack, ljug och båg”? Har jag förfalskat filmen. Har jag gjort en felaktig historiebeskrivning. Du får gärna tala om vad du menar med ”skitsnack, ljug och båg”. Mitt kommentarsfält är öppet för dig.

 4. Ben Astrom

  Janne, har problem med detaljerna här. Jag vet väl vad som är nazister. Men jag känner inte till vad du menar med höger extremister. Fascister som i Italien eller Spanien? Eller är det någon annan defenition?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Ben Astrom 18/9-22
   Hej. Jag, personligen, använder begreppet ”högerextremist” om vissa organisationer som befinner sig i en gråzon. Det finns organisationer som kallar sig själva för fascister eller nazister och som är stolta för detta. Dessa använder ofta våld mot sina motståndare. Då är det inga problem. Dessa kallar jag för just fascister och nazister. Sedan finns det partier som har likadana åsikter som fascisterna och nazisterna men som inte förespråkar våld mot sina motståndare. Dessa kallar jag oftast för högerextremister (ingen regel utan undantag). I Sverige, och i många andra länder, överutnyttjas begrepp som ”nazister” och ”fascister”. Detta begrepp tappar på så sätt sitt innehåll. If there is reasonable doubt använder jag mig av begreppet högerextremist om organisationer med samma hatiska budskap som nazister och fascister men som inte förespråkar våld. I min blogg beskrev jag Gustav Kasselstrands bakgrund. Han hade haft kontakt med en organisation som hette Nordisk Ungdom. Denna hade, medvetet, bildats på samma dag (30 januari) som den dag då Hitler tog makten i Tyskland 1933. Nordisk Ungdom använde våld mot sina meningsmotståndare (afghaner och de som gick i Stockholm Pride). Nordisk Ungdom var i mina ögon fascister eller nazister. Väldigt många människor kallar ”Alternativ för Sverige” för en fascistisk eller en nazistisk organisation. De har åsikter som står Nordisk Ungdom nära. Men då organisationer inte (inte öppet i alla fall) förespråkar våld så föredrar jag att inte använda begrepp som facsism och nazism. Istället använder jag begreppet högerextremism. Detta gör att jag, i praktiken, tillhör de som väldigt sällan använder något av begreppen högerextremism, fascism och nazism. Tyvärr är det för många som överutnyttjar dessa ”starka” ord. De tappar då sin betydelse. För mig blir alltså begreppet högerextremist en ”negativ” definition. En rörelse som många andra kallar för fascistisk eller nazistisk men, som i mina ögon inte uppfyller vissa kriterier, kallar jag (för säkerhets skull) för högerextremistisk. Det handlar om organisationer som befinner sig i en gråzon. Detta är den bästa definition som jag kan ge.

   PS. När det gäller ”Alternativ för Sverige” anser jag inte att organisationen som sådan är nazistisk. Men jag anser att denna organisation, i sina led, har många individer som är nazister och fascister. Jag anser att AfS i sina led har personer som skulle kunna använda våld. Under min tid i Umeå kommunfullmäktige har många riktat dödshot mot mig. Problemet med den mylla ut vilken nazismen och fascismen idag växer är att de sällan är organisationer av traditionell typ. Många individer som är beredda att använda våld ”flyter” omkring och väntar på att bli ”uppmuntrade” att använda våld av någon ”ledare” vars budskap de sedan tolkar som de vill. De ”ledare” som finns måste ta med detta i beräkningen då dessa ledare sänder sina budskap. Jag funderar ständigt på vilka definitioner som är lämpliga att sätta på olika ledare, rörelser och formaliserade organisationer / partier. Och jag försöker vara återhållsam med de ”starka” begreppen. När det gäller Alternativ för Sverige är den bästa metoden att beskriva dess ledares nutidshistoria och ur vilken mylla den bildats på ett så ärligt sätt som jag kan. Till sist: Något som också är viktigt är i vilken RIKTNING en organisation rör sig – exempelvis när det gäller dess benägenhet att använda våld. Organisationer kan förändra sig. Men, återigen, när det finns ”reasonable doubt” om ifall någon politisk riktning är fascistisk eller nazistisk använder jag begreppet högerextremistisk istället. SD.

 5. Upprörd!

  Jag tycker de är bra, att du lyfter saker som är värt att uppmärksamma för oss läsare!
  De är ju ofattbart hur man kan stötta ett parti som detta ?
  Speciellt ut i från de som du, Jan har beskrivit.
  Sen är de ju aldrig roligt för de som måste stå till svars för sitt handlande och tankar.
  Sen kan man ju förstå att det kan vara jobbigt för personer som de handlar om förstås , även för de som har en koppling till dessa två personer.
  Men nu tycker jag att de är frun och mamman som de är mäst synd om i detta fall.
  Man vi kan ju hoppas på att detta är en tankeställare för både far och sonen, på hur situvationen är så skruvad!

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Upprörd! 18/9-22
   Tack. Ja, det är verkligen ofattbart hur någon kan stötta ett parti som detta. Det är värre än vad jag hittills har beskrivit. Ibland går det inte att få med allt i ett enda blogginlägg. Därför blir det en andra blogg om ”Alternativ för Sverige” (AfS). Tyvärr så kommer inte mannen och sonen att ta sitt förnuft till fånga. De rör sig åt fel håll politiskt – och har gjort så under en lång tid. Min ambition är att varna andra för deras metod att värva folk till AfS genom att vara ”juste” på det sociala planet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.