Hotet av ett kärnvapenkrig ska tas på allvar. Krigshetsande ”experter” bör försöka fatta den djupare betydelsen av omvandlingen i Ryssland

Ska du bidra till
en djupare förändring måste du
även engagera dig under de 1460 dagarna
mellan valen.

__     __     __

 

Ingress
Aldrig har två militära stormakter hotat varandra med kärnvapen på det sätt som Ryssland och USA gör idag. Inte sedan Kubakrisens dagar. Att sedan regimen i Ryssland beslutat annektera fyra ukrainska regioner – Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Kherson – understryker att världen befinner sig i en av de allvarligaste situationerna sedan 1962. Det var då som världen stod på randen till ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjetunionen i samband med Kubakrisen. Situationen tillspetsas nu ytterligare av att Ukraina har ansökt om medlemskap i Nato. Hotet av ett kärnvapenkrig måste börja tas på allvar.

 

Del ett
Den 21 september sa Putin att Ryssland ska mobilisera uppåt 300 000 ”reservister” för kriget i Ukraina. Senare har det visat sig att det handlar om en större mobilisering än så. Putin sade även att den ryska industrin/ekonomin ställs om för krigets behov. Samtidigt tas steg för att hindra ryssar från att lämna Ryssland. I sitt tal angrep Putin inte längre, främst, Ukraina (även om Ukraina också angreps). Den ryske ledarens udd var istället främst riktad mot ”västmakterna” – mot USA och EU! Och Putins skarpaste udd var riktad mot västmakter även då han tillkännagav annekteringarna av de fyra ukrainska områden där så kallade ”folkomröstningar” har ägt rum.

 

Del två
Putins angrepp på ”väst” överraskar inte de som följt händelseutvecklingen. Militärt är det nämligen Ryssland och USA som står mot varandra i Ukraina. Visserligen utkämpas striderna, geografiskt, i Ukraina. Och de som dör – soldater och civilbefolkning – är ukrainare och ryssar. Men militärt sett är det styrkan hos USA:s vapensystem och träning, USA:s militära taktik och underrättelsetjänst som mäts mot Rysslands vapensystem och träning, Rysslands militära taktik och underrättelsetjänst. Militärt sett är det främst USA och Ryssland som står mot varandra – i Ukraina.

Men kriget är också ekonomiskt och kulturellt. En kort tid efter Rysslands angrepp på Ukraina tog USA ifrån Ryssland kontrollen över mellan hälften och två tredjedelar av Rysslands valutareserv. Denna uppgick till ca 650 miljarder dollar! Detta faktum uppmärksammas sällan i Sverige. Utanför Sverige, däremot, kallades detta för ekonomisk krigföring. Denna andra front, skapad av USA redan för ett halvår sedan, var riktad mot Ryssland och syftade till att föröda detta lands ekonomi. Till detta kommer den kulturella bojkotten av Ryssland. Både militärt, ekonomiskt och kulturellt befinner sig främst USA och Ryssland involverade en allt hårdare kraftmätning. Därför kom angreppet på ”väst”, i Putins tal den 21 september, inte som någon överraskning. Angreppet var fullt logiskt utifrån konfliktens militära, ekonomiska och kulturella natur.

 

Del tre
Det är mot denna bakgrund som vi ska förstå det som nu händer. Låt oss börja med kärnvapenhotet. I sitt tal den 21 september förde Putin fram de tydligaste hoten hittills om att Ryssland kan komma att använda kärnvapen. Den ryske presidenten underströk att Ryssland är en kärnvapenmakt och att de styrande i Ryssland är beredda att använda alla till buds stående medel i syfte att försvara ryskt territorium. Putin avslutade denna fas av sitt tal med orden: ”detta är ingen bluff”. Och vad den ryska regimen anser vara ryskt territorium har precis utökats med fyra ukrainska områden!

USA:s nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan, svarade nästan omedelbart på det ryska hotet om att använda kärnvapen. Sullivan uttalade sig på den amerikanska administrationens vägnar då han bland annat uttryckte sig på följande sätt: “Any use of nuclear weapons will be met with catastrophic consequences for Russia” (ungefär: all användning av kärnvapen kommer att få katastrofala följder för Ryssland).

Återigen: Dessa ömsesidiga hot, mellan administrationen i USA och regimen i Ryssland, om att använda kärnvapen saknar motsvarighet sedan Kubakrisen 1962. Detta måste tas på allvar. Men svenska experter – politiker och media, militärer och andra – verkar inte alls förstå allvaret. De flesta svenska ”experter” fnyser, helt plötsligt, åt Putins vapenmakt. De verkar utgå ifrån att den ryska regimen bluffar. Detta är samma ”experter” som gjorde sitt bästa för att skrämma alla svenskar med den ”ryska björnen” för bara ett halvår sedan.

 

Del fyra
Värst är att experterna inte verkar förstå den djupare innebörden av vad som nu kan hända i Ryssland. Den väldiga omställning som pågår i Ryssland verkar huvuddelen av politiker och media, militära och andra ”strateger”, endast förmå tolka i förhållande till det militära kriget i Ukraina. Men det som pågår i Ryssland kan få en mycket, mycket, djupare innebörd.

Efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 infördes en kapitalistisk marknadsekonomi även i Ryssland. Sättet på vilken kapitalismen infördes innebar dock en plundring av statlig egendom som var näst intill ofattbar. Ofattbar var även den koncentration av förmögenheter och makt som kom att samlas i ett väldigt litet antal händer. I oligarkernas händer. Innebörden av detta är att det sociala skikt som bär upp den ryska kapitalismen är mycket tunt och litet. Och därmed också mycket svagt.

Till skillnad från vad många av medias propagandister tycks tro är Putin inte någon sorts socialist. Inte alls. Putin stöder den ryska kapitalismen. Precis som Boris Jeltsin före honom. Det var därför som Putin – i det tal han höll den 24 februari då han förklarade varför Ryssland inledde specialoperationen mot Ukraina – angrep Lenin och bolsjevikerna! Putin påstod att det var Lenin och bolsjevikerna som hade ”skapat” Ukraina. Detta stämmer naturligtvis inte. Men Putins angrepp på Lenin och bolsjevikerna understryker att han, och dagens ryska regim, inte har något med någon form av socialism att göra.

 

Del fem
Däremot skulle Putin, ofrivilligt, kunna avskaffa kapitalismen i Ryssland! Putin och hans regim kan komma att avskaffa kapitalismen i Ryssland. Men inte som resultatet av en medveten plan utan istället som resultatet av en rad improvisationer. Det ökade trycket utifrån och inifrån kan leta till en åtgärd som vars effekter i sin tur tvingar fram nästa åtgärd, o s v. Den ryska kapitalismen vilar på ett så litet, och därmed så svagt, socialt skikt. Därför behövs ”endast” följande fyra stora omställningar:
1. Införande av undantagstillstånd,
2. Allmän mobilisering,
3. Övertagande av de viktigaste av de över 1000 företag som lämnat Ryssland,
4. Omställning av industrin och ekonomin i övrigt till en, planmässig, krigsproduktion av vapen och livsmedel.

Kommentar: Flera av dessa omställningar har redan påbörjats. Det pågår förberedelser för ett förbud att lämna Ryssland – vilket visar att ett undantagstillstånd kan vara nära förestående. Det som ännu hindrar en allmän mobiliseringen är sannolikt regimens oförmåga rent praktiskt i kombination med befolkningens motvilja. Men riktningen går mot allmän mobilisering. Ett stort antal företag har redan övertagits. Och i Putins tal den 21 september förklarade han att industrin och ekonomin skulle stå till krigsmaktens förfogande.

Detta kan, oavsiktligt från Putins sida, leda till att kapitalismen i Ryssland avskaffas. Återigen: Detta på grund av att det sociala skikt som bär upp kapitalismen i Ryssland är så tunt, litet och därmed svagt. Oligarkernas legitimitet är mycket svag.

 

Del sex
Missar händelse av världshistorisk betydelse. Få om ens någon svensk ”specialist” – politisk eller medial, militär eller annan – verkar ha ägnat en tanke åt den djupare betydelsen av den omvandling som kanske pågår i Ryssland. Dessa ”specialister” verkar tolka det som händer i Ryssland endast utifrån om det skulle kunna få någon omedelbar betydelse vid något frontavsnitt i Ukraina. Eller inte. Detta innebär att ”specialisterna” kan missa en process av världshistorisk betydelse!

Det som orsakade det ”kalla krig” som nästan ledde fram till en kärnvapenkonflikt mellan USA och Sovjet i samband med Kubakrisen 1962 var motsättningen mellan två ekonomiska – sociala system. I USA var, och är, företagen och bankerna ägda av det sociala skikt i samhället som brukar kallas för borgerligheten. I Sovjetunionen var borgerligheten upplöst och de stora företagen och bankerna var ägda av staten. I USA existerade en kapitalistisk marknadsekonomi. I Sovjetunionen var marknaden huvudsakligen ersatt av en planmässig produktion. Dessa två skilda system gjorde motsättningarna mellan USA och Sovjetunionen alldeles särskilt hårda och hotade gång på gång att leda till krig. Och 1962 hotade dessa motsättningar att leda ett kärnvapenkrig!

 

Avslutning
Hotet av ett allmänt krig, med kärnvapen, måste tas på allvar. Det som alla borde uppmärksamma är kombinationen av den inledda omställningen av Ryssland – som kan leda till att kapitalismen avskaffas – och upptrappningen av kriget i Ukraina där hoten om att använda kärnvapen har blivit allt allvarligare. Skulle den av Putin ledda regimen pressas att ställa hela Ryssland på krigsfot – genom att planmässigt börja producera vapen och livsmedel och i samband med detta överta oligarkernas tillgångar – och därmed (oavsiktligt) avskaffa den svaga ryska kapitalismen kommer samma situation att uppstå som i samband med Kubakrisen 1962. Två oförenliga ekonomiska-sociala system kan komma att ställas mot varandra – USA och ett post-kapitalistiskt Ryssland – där ingen av de båda systemens ledare anser sig ha råd att backa.

Ukraina har alltså ansökt om att få bli medlem i Nato! Skulle detta beviljas närmar sig världen samma avgrund som 1962. Det är dags för krigshetsarna att sluta gapa.

*Skulden för utbrottet av kriget i Ukraina ligger på den ryska regimen,
*Skulden för den eskalering som sker ifall Ukraina blir medlem i Nato ligger även på USA och EU.
Ett allmänt krig med kärnvapen hotar att bli en realitet.

Ryssland behöver en ny revolution – mot Putin.
USA med.

 

10 kommentarer

  1. Ulf Pardeer för

    Om alla följt AP;s vilja, att inte skicka vapen till Ukraina hade Ryssland måhända inte använt k-vapen. Men det hade inte längre funnits något fritt Ukraina. I stället hade fler länder stått på tur.

  2. brorson

    Intressant analys, men den stämmer i stora drag med vad jag redan kommit fram till genom medias rapportering före 2022. Har också läst en biografi om Putin. Som KGB-officer var han betrodd till utlandstjänst och var stationerad i Dresden, DDR, när muren föll. Nej, han är inte något slags socialist, men kan drivas att återinföra planhushållningen. Tusentals tjänstemän inom planhushållningen kan i så fall återgå till samma arbetsuppgifter, som de hade för 30 år sedan.

    Biden, tror jag, vill gå till historien, som den store krigspresidenten, som vann WW3, men inte som den som startade kriget. Strategin har varit att provocera Putin att göra det. Hultqvist är en f.d. vapenvägrare (begärde vapenfri tjänst efter två månader, som njuter av att delta i de stora pojkarnas krigslekar. von Essen har, som expert i en frågespalt i Expressen under mars 2022, skrivit att Ryssland bör krossas militärt och splittras i en mängd småriken.

  3. Jonsson

    Ja, vi är körda. Inget stoppar Putin. Det påstås t.o.m. oseriöst att Ryssland har skrotiga kärnvapen och kommer få svar på tal från USA.
    Sabotaget av Nord stream får ses som en påtaglig varning att inte släppa in Sverige i Nato. Vilket Turkiet verkar ha som uppgift att stoppa. Snart kommer nästa grej från Putin, i Östersjöområdet.
    Det kunde inte ha varit så mycket gas i rören vid Bornholm. Om Putin verkligen stängt kranen?

  4. brorson

    Strax före Cuba-krisen 1962 hade Sovjet placerat kärnvapen i Cuba, alltså inom amerikanskt intresseområde, som USA ansåg sig ha rätt att bestämma över. Förvånande om Ryssland idag anser en f.d. sovjetrepublik (som redan före ryska revolutionen tillhört Ryssland), som ryskt intresseområde, som inte får ingå i en militärallians riktad mot Ryssland och som därför inte heller får hysa amerikanska kärnvapen på sitt territorium?

    Efter att svenska socialdemokrater har förespråkat kärnvapenfria zoner i Europa, har Maktallena Andersson och Hultarn försvarat varje (?) stor eller liten skurkstats rätt att ha kärnvapen på sina territorier, i varje fall om de är amerikanska. En intressant detalj är Budapestmemorandumet, som sa att de sovjetiska kärnvapnen i Ukraina skulle skickas till Ryssland för att förstöras, vilket torde ha skett, i utbyte mot att Ryssland i ett ev. framtida krig mot Ukraina varken skulle använda eller hota Ukraina med kärnvapen. Vilket Ryssland hittills inte har gjort. I stället har man från rysk sida pekat ut ”väst”., bl.a London. Ukraina kallar jag skurkstat, bäst jag vill. Zelenskij är en f.d. skådespelare, som spelade president innan han blev president, lanserad som presidentkandidat av sitt TV-bolag, vars marionett han är med memorerade repliker.

    Eftersom jag inte är politisk aktiv och lever på min pension sedan många år tillbaka, kan jag säga vad jag vet, minns och tycker utan att riskera att bli av med jobb och poliska uppdrag. Och utan att taktiskt snegla på hur mina uttalande skulle kunna utnyttjas av de politiska motståndarna. Löjlig fråga till Jimmie Åkesson om han föredrar Biden eller Putin och nu anklagas för att inte kunna välja mellan de två. Löfvén hade ju tidigare fått samma fråga om Trump eller Putin, men inte valt någon av dem..

    Jag är också gammal nog att minnas tiden före, under och efter Vietnamkriget. Före trodde vi alla (utom någon handfull kommunister) på USA som världens frälsare. Sedan dess har mycket avslöjats om USA:s krigsförbrytelser runt om i världen. Senast såg jag en film om utrotningen av de amerikanska indianerna, som då inte var amerikanska medborgare och aldrig hade räknats. Det enda som Biden bryr sig om är att inga amerikaner dödas i de i grunden amerikanska krigen i andra världsdelar.

  5. brorson

    Geroge W Bush (rep) var under sin tid som president mig veterligt den värsta krigsanstiftaren i USA:s historia. Afghanistan 2001. Irak 2003. Landstigningen på Krim 2005 – provokation mot Ryssland. Men historiskt och sett över tid driver Demokraterna (som svenska sossar tror är USA;s socialdemokratiska parti, en mer imperialistisk politik. Morden på en halv miljon indonesiska ”kommunister” i skuggan av Vienamkriget1965. Barrack Obamas drönarkrig mot afghanska flyktingar i Wasiristan i Pakistan. Den pakistanska regerings protester nonchalerade av Obama, som hyllas som föredöme av svenskar socialdemokrater, eftersom han var den första svarta presidenten. Drönarna styrdes från ett fort i Texas, bl.a dödades 24 pakistanska soldater, som skickats till Wasiristan för att ta kontroll över de oroliga gränstrakterna mot Afghanistan.

    Men vas sysslar svenska politiker och media med nu? De släpper fram unga snorvalpar (som de är enligt min mening) som Kragh och von Essen, som experter på Ryssland, och försöker hjärntvätta hela svenska folket. Det lyckas kanske med de unga generationer, som är födda under eller efter Vietnamkriget och inte har några personliga minnen av den ”synvända” som ägde rum då. Själ var jag den sista av mina nära anhöriga som tog ställning mot USA:s krig i Vietnam, efter mycket ingående studier av frågan. Så lätt att hjärntvätta även mig är det inte som Nato-entusiasterna tror.

    Nu råder i Sverige det som Olof Palme kallade ”konformismens tystad”. Vi har inte en fri debatt om samtidens viktigaste frågor. Vi som är gamla nog, kan se förändringarna över tid, hur demokrati, yttrandefrihet och fri åsiktsbildning naggas i kanten – och hur viktiga samhällsfunktioner förfaller och fungerar allt sämre,

  6. Carola

    ” Tusentals tjänstemän inom planhushållningen”???? För 30 år sedan? Men halli hallå..Varför skulle Putin plötsligt införa planhushållning, och framförallt HUR? Kapitalismens intåg i diktaturen Sovjet/ Ryssland var väl motsatsen till planering, snarare en kaotisk huggsexa där ett litet fåtal kunde berika sig. Och utan oligarkerna hade Putin aldrig fått den makt. Tjänstemän inom planhushållningen… ska Putin hämta dom från graven eller vad?? För mig som läst många av dina kommentarer framstår du som lätt verklighetsfrånvänd. Och därtill ganska självgod.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      En replik till diskussionen bland ”kommentatorerna” i början av oktober
      Det finns många mer eller mindre vilda spekulationer och påståenden som jag inte svarar på. Jag ska dock vidareutveckla det resonemang som jag förde i mitt blogginlägg.

      AVSNITT ETT
      1.Då bolsjevikerna i Ryssland letade efter en förebild för planhushållning tittade de på Tyskland under första världskriget. Detta lands resurser kom med tiden att helt mobiliseras för första världskriget. Även om både storföretag och banker var kvar i privat ägo tvingades dessa, i väldigt stor utsträckning, att agera och producera planmässigt. Ett av de viktigaste skälen till detta var naturligtvis kriget självt. Men annat avgörande skäl till den planmässiga produktionen var den bristsituation som uppstått i Tyskland på livsmedel för befolkningen samt på bland annat råvaror för (krigs)industrin. Bristen på livsmedel och råvaror berodde på att Tysklands motståndare på slagfältet – Frankrike, Storbritannien, Ryssland och senare även USA – även hade infört och lyckats upprätthålla en handelsblockad som drabbade industrin, ekonomin i övrigt samt befolkningen i Tyskland mycket svårt.

      2. Dagens Ryssland är inblandat i ett militärt, ekonomiskt och kulturellt krig – inte endast mot Ukraina utan även mot USA och EU (mot ”Väst”).
      Dagens Ryssland isoleras dessutom på allt fler områden. EU är på väg att genomföra ett åttonde sanktionspaket. Tidningen ”The Guardian” kallade emellertid sanktionerna för vad de egentligen är: ett ”all out financial war”. Detta skrev ”The Guardian” redan i våras. Dagens Ryssland kan snart komma att befinna sig i ett tillstånd som i mångt och mycket liknar det tillstånd som Tyskland kom att befinna sig i under första världskriget.

      3. Varför Putin skulle införa planhushållning? Själva min POÄNG är att Putin inte alls har någon plan på att avskaffa kapitalismen! Min poäng är att det yttre, och det inre, trycket tvingar fram åtgärder (som i sin tur möts av motstånd) vilka i sin tur tvingar fram nya åtgärder, o s v. Jag räknade upp fyra omfattande åtgärder som redan är på gång. Dessa åtgärder har däremot alla en inre logik:
      a) åtgärderna utgår ifrån det militära och ekonomiska kriget samt den isolering som USA och EU strävar efter att utsätta Ryssland för och tvingar därför fram både planering och hushållning av Rysslands allt knappare resurser,
      b) på grund av motståndet mot dessa åtgärder tvingas Putin att skärpa förtrycket, vilket skulle kunna leda till ett hårdare motstånd som i sin tur skulle kunna framkalla en ytterligare skärpt repression som slutar med en diktatur fullt ut (om inte Putin faller). Allt för att kunna driva igenom de för kriget nödvändiga åtgärderna. Det ena leder alltså till det andra. Och precis som i Tyskland under första världskriget kan resultatet bli följande:
      * en planerad användning av resurserna utifrån krigets behov och utifrån den allt värre bristsituationen,
      * ett alltmer auktoritärt styre.
      Att det rådde en huggsexa då kapitalismen infördes i Ryssland i början på 90-talet saknar betydelse för dagen behov att planera användningen av de allt knappare resurserna – under ett alltmer besvärande militärt och ekonomiskt (samt kulturellt) krigstillstånd .

      4. Varför skulle detta innebära att kapitalismen avskaffas i dagens Ryssland – medan kapitalismen överlevde första världskrigets planering i Tyskland. Därför att i Tyskland bars kapitalismen upp av ett brett socialt skikt, som hade existerat i århundraden, och därför åtnjöt en långt större legitimitet än vad kapitalismen åtnjuter i dagens Ryssland. Det sociala skikt som bär upp kapitalismen, oligarkerna, är väldigt litet och skulle saknas av få. Eller ingen. Många av oligarkerna bodde inte ens i Ryssland före kriget detta lands militära angrepp på Ukraina. Kapitalismen har endast existerat sedan 1990-talets första hälft i Ryssland. Det är endast ca 30 år. Kapitalismen i dagens Ryssland har därför en väldigt mycket mindre legitimitet än i gårdagens Tyskland.

      5. Forts.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Fortsättning på ”svar till ”kommentatorerna”
      Som tidigare sagts: Det finns många mer eller mindre vilda spekulationer och påståenden som jag inte svarar på. Jag ska dock vidareutveckla det resonemang som jag förde i mitt blogginlägg.

      AVSNITT TVÅ
      5. Om oligarkerna motsätter sig krigets behov kan deras tillgångar komma att konfiskeras. Oligarkerna kan även anpassa sig till den nödvändiga planeringen och bli en privatägd del av den planerade krigsproduktionen. Resultatet blir detsamma. Vi ska dessutom komma ihåg att många av de drygt 1000 företag som privata ägare, från ”väst”, har övergett i Ryssland redan har tagits över av den ryska staten i syfte att drivas vidare.

      6. Det kommer inte att finnas några som helst problem med att hitta tjänstemännen för att driva oligarkernas företag utan oligarkerna själva. Stora företag sköts sedan länge av tjänstemän. Även Volvos chef P. G. Gyllenhammar var ”bara” en (visserligen högt betald) tjänsteman. Det var därför ägarna så lätt kunde göra sig av med honom 1993. Så är det med alla stora företag. Och så är det även med de stora kapitalplacerarna / ägarna (exempelvis pensionsfonder). Dessa förvaltas alla av välbetalda tjänstemän.
      Oligarkerna äger väldiga företag och vistades mest, exempelvis, i London före kriget i Ukraina. Företagen sköttes (sköts) av oligarkernas tjänstemän. Plockas oligarkerna bort kommer samma tjänstemän som tidigare skötte företagen att fortsätta att sköta dessa – men producera efter de behov som kriget och bristen på råvaror tvingar fram. Fast eventuellt med den ryska staten som ägare.

      7. I mitt blogginlägg skrev jag, i kursiv text, att den av mig beskrivna utvecklingen kanske pågick. Jag skrev också hur de s.k. experterna missat möjligheten att den process som pågår (de fyra faktorer som jag pekade på i bloggen) drivs så långt att kapitalismen, ofrivilligt, avskaffas. Skulle detta ske kommer risken för ett allmänt krig att öka – och därmed även risken för att kärnvapen kommer till användning.

      • brorson

        Pkt 1 – 7: En korrekt analys. Vill komplettera med följande: Planhushållning (krigskommunism) var ett slags militärstrategisk mode under första världskriget. Hela det amerikanska järnvägsnätet förstatligades under kriget för att leveranser till krigsindustrin skulle prioriteras, men återförstatligades efter kriget p.g.a. skenande förluster. Än i dag har den svenska försvarsmakten laglig rätt att konfiskera privat egendom för militära behov, men mot ekonomisk ersättning till tidigare ägare. Fastigheter, lastbilar, motorcyklar mm.

        När Sovjetunionen skulle införa en socialistisk produktionsordning fanns inga andra förebilder än krigskommunismen, så det var i princip den som infördes. De umbäranden som denna ”kommunism” medför för vanligt folk, accepteras av folket, så länge det uppfattas nödvändigt av folket för säkra tillgången till vapen och strategiska varor inför och under krig, samt för återuppbyggnad efter kriget. Under 1980-talet var återuppbyggnaden av Sovjetunionen och satellitstaterna i stort sett avslutad och folk började alltmer klaga på bristen på konsumtionsvaror, samtidigt som lojaliteten mot staten minskade, fusk bredde ut sig, o.s.v, Som exempel var den havererade reaktorn i Tjernobyl ett fuskbygge, vilket KGB hade varnat för, men såväl höga politiker som vanligt folk hade slutat lyssna på KGB Katastrofen hade alltså kunnat undvikas.

        Kapitalismens svaghet är, som redan Marx påpekade, att de kapitalistiska företagen producerar för en för dem inte i förväg i detalj känd marknad med en i förväg oförutsägbar efterfrågan, vilket leder till återkommande överproduktionskriser, som kallas lågkonjunkturer. Planhushållningen har i praktiken inte visat sig vara bättre, utom möjligen vad avser de prioriterade strategiska produkterna. Tusentals offentliga tjänstemän fyller i formulär, och det brukar skämtas om att för många vänsterskor tillverkades i Sovjet, eftersom någon tjänsteman hade glömt att det behövs högerskor också.

        Jag tror dock att förutsättningarna för en bättre fungerande planekonomi är större nu än för hundra år sedan, p.g.a. datoriseringen och EAN-koderna i butikerna. Varje gång du köper ett mjölkpaket skickas signaler till mejerierna hur många paket som ska levereras till butikerna nästa dag – och från mejerierna till ladugårdarna att öka eller minska fodergivorna till korna. Kina torde ha kommit långt med kapitalistisk planhushållning.

        Läste nyligen att i Ryssland finns enorma markarealer som tidigare inte givit tillräcklig avkastning för livsmedelsproduktion, men gör det numera tack vare klimatförändringarna. Ryssland väntas bli en stor nettoexportör av livsmedel.

  7. brorson

    Vad kommer till dessa krigshetsande experter, så har Inga Näslund på Palmecentret (dags att byta namn?) visserligen sagt att hon inte är expert på kärnvapen men efter detta brett på om hur dåliga de ryska kärnvapnen är. Med dålig kvalitet på de vapen Ryssland hittills använt i Ukraina som enda bevis. I själva verket är de ryska kärnvapnen ett strå vassare än de amerikanska. Det har också spridits en uppgift på nätet att Ryssland inte är förberett på en insats med kärnvapen, för i så fall hade USA upptäckt det. En annan uppgift nästan samtidigt sa att Ryssland har flyttat flygplan, som kan bära kärnvapen till gränsen mot Finland. Farligast för ”väst” och särskilt USA är dock enligt min mening de kärnvapenbestyckade ryska atomubåtarna. Dessa s.k. experter, som svenska politiker lyssnar och litar på, spelar ner risken för ett kärnvapenkrig. De leker med elden.

    Underskattningen av ryssarna är en form av rasism, men det är tydligen accepterat i bigotteriets Sverige, när det folkslag som utpekas som en sämre sort, är vita östeuropéer. Men ryssarna är inte dummare än att de sparar det bästa, de har, till sist. Och det borde väl också stå klart, även för Kragh. von Essen och Näslund att det är skillnad mellan att ta terräng och att hålla terräng, vilket senare Ryssland tydligen har misslyckats med i nordost, varifrån man har flyttat trupp till syd. Dessa s.k. experter har lurat sig själva och alla som trott på dem, genom pratet om en ”fullskalig” invasion redan i början av kriget. Denna har vi ännu inte sett.

    Ryssland har nog mer att sätta in, innan de ser kärnvapen som enda utväg, och jag tror inte att kärnvapeninsatsen i så fall blir i Ukraina, som ligger för nära Ryssland. Och Putin har ju själv pekat ut ”väst”. Mer vapen till ”Ukraina” från bl.a. Sverige, leder till en farlig upptrappning. Zelenski-regimen sprider ut att man håller på att vinna kriget för att lura givarländerna att vapenhjälpen inte är bortkastad. Men oavsett hur kriget slutar, leder det bara till att fler har dödats dessförinnan. Tänk att vi har så mordlystna politiker här i Sverige numera, i både en avgående och den tillträdande regeringen. Stävja kriget på svenska gator har de hittills inte lyckats med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.