Mörkermännen stod och spionerade under onsdagens manifestation till minne av de judar som föll offer för nazismen för 84 år sedan

Ska du bidra till
en djupare förändring måste du
även engagera dig under de 1460 dagarna
mellan valen.

__     __     __

 

Tommy Ringart talar på Rådhustorget i samband med manifestationen den 9 november. Foto: Marie Salomonsson

 

Tack alla som slöt upp i onsdagens manifestation till minne av de judar som föll offer för nazismen på den s.k. Kristallnatten 9-10 november 1938 i Tyskland. Trots regn, snö och rusk kändes en stark sammanhållning mellan alla som slutit upp. Både på Rådhustorget och på det efterföljande mötet på Umeå Folkets Hus. Tommy Ringart, ordförande för Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige, höll både tal på torget och berättade om sina föräldrars öde på eftermötet.

Ringarts budskap var att vi aldrig får låta det hända igen. Samtidigt underströk han att det finns så hotfulla inslag i dagens situation i Sverige att han är glad att hans far, som alltså överlevde Förintelsen, slapp uppleva dessa.

Känslan av en stark sammanhållning var det positiva. Och denna dominerade manifestationen.

Men det fanns tyvärr negativa inslag. På torget igenkändes sympatisörer till partiet Alternativ för Sverige (AfS). Jag har tidigare belyst detta partis politik och roll i tidigare blogginlägg (se denna länk och denna länk). Inom Alternativ för Sverige (AfS) och i detta partis periferi förekommer påtagliga inslag av antisemitism (judehat).

En rad ledande representanter för AfS har spridit antisemitisk propaganda.

* Johan Wadenbäck kandiderade för AfS till riksdagen, Region Skåne och Staffantorps kommun i höstens val. Wadenbäck har bland annat ifrågasatt bevisen för Förintelsen i en Facebook-grupp om just Förintelsen. Han har även spridit konspirationsteorier om att media kontrolleras av judarna och uttryck åsikten att både muslimer och judar ska ”kastas ut” från Sverige.

* Martin Hagwall kandiderade till riksdagen för AfS i valet 2018. Under valrörelsen 2018 blev Hagwall smygfilmad då han klistrade upp antisemitiska klistermärken i tunnelbanan i Stockholm. När personen som filmade Hagwall frågade denne vad det var för klistermärken svarade Hagwall att det är ”en näsa som är väldigt typisk för en viss typ av människor”.

Detta är bara två exempel på antisemitismen (judehatet) inom Alternativ för Sverige.

Det är naturligtvis obehagligt att aktivister för detta parti närvarade, i mörkret, i samband med manifestationen till minne av de judar som föll offer för nazismen i Tyskland för 84 år sedan. Mörkermännen går igen.

2 kommentarer

 1. Basic Rules

  Intressant. Aktiva mörkermän/mördare finner du i Ukraina, ättlingar till nazisten Stephan Bandera – Azov, högra sektorn m.fl. dessa nazisvin som helt öppet tillåts utgöra Zielenskis maktbas.
  Nazismen måste bekämpas !

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Basic Rules 11 november 2022
   Du gör ett halsbrytande hopp från torget i Umeå till Ukraina. Jag har ingenting till övers för Stepan Bandera, Azov, Högra Sektorn, m.fl. Men då du påstår att det du kallar för ”nazistsvin” skulle utgöra Zelenskijs maktbas är du fruktansvärt fel ute.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.