222 umebor röstade för högerextrema och antisemitiska AfS i senaste valet – APs valsedelsutdelare såg extremisterna i ”arbete” på valdagen

Ska du bidra till
en djupare förändring måste du
även engagera dig under de 1460 dagarna
mellan valen.

__     __     __

 

Ingress
Rasistiska och högerextrema organisationer i Sverige vädrar morgonluft. Skälet till detta är Sverigedemokraternas framgångar, både i valet och i de efterföljande regeringsförhandlingarna. Detta uppmuntrar verkliga extremister som exempelvis Nordiska Motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige. Vi är många umebor som vill ta strid för att sådana grupperingar inte ska slå rot i Umeå. Låt mig vara tydlig: det som oroar mig är inte (i första hand) framgångarna för Sverigedemokraterna. Det som oroar mig är den effekt som SD:s framgångar kan få på verkligt extrema och stundtals även våldsbenägna grupper med både rasism och antisemitism (judehat) i sitt politiska bagage.

Tyvärr har dessa grupper redan medlemmar i Umeå. Men sedan en tid tillbaka ligger de lågt. Under ett antal år har de haft liten eller ingen (märkbar) aktivitet mellan valen. Men i årets val visade sig några aktivister som bidrag till att 222 umebor kunde rösta på den högerextrema och antisemitiska gruppen Alternativ för Sverige (AfS). Detta är olycksbådande. Låt mig göra en liten tillbakablick.

 

Del ett
Vi börjar med Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Under 2000-talet har denna gruppering bestått av Sveriges mest våldsbenägna nazister. År 2013 gick de bärsärkagång i centrala Umeå (då under namnet Svenska motståndsrörelsen, SMR). Dessa våldsbenägna nazister kastade bland annat glasflaskor och stötte stänger i lördagsflanerande umebor. NMR:s angrepp på Umeå och dess invånare slutade dock i ett rejält fiasko. Hundratals umebor samlades och stängde in nazisterna på gågatan, ungefär i höjd med Burmans musik, tills de kunde omhändertogs av polis. Jag minns att nazisterna fick känna på bland annat pepparsprej – men framförallt på motståndet från en beslutsam befolkning. ”Nazistkravallerna” utspelades på en lördag. Två dagar senare samlades uppåt 3000 umebor på Rådhustorget för att visa vår sammanhållning mot dessa våldsbenägna nazister. I de båda lokaltidningarna fanns helsidesannonser som löd på följande sätt. ”VI ÄR UMEÅBOR, VI TAR INGEN SKIT”.

Detta som en tydligt hälsning till nazister och högerextremister.

Jag vill betona hur viktig det var att vi umebor inte tillät nazisterna att ta över gatorna 2013. Vi svarade NMR på det enda språk de förstår. Genom en motmobilisering av folk direkt då de kom redan under lördag och genom en jättemanifestation på Rådhustorget måndagen två dagar senare. Då det verkligen gällde levde vi upp till situationens krav. Jag var, och är fortfarande, stolt över den enhet och sammanhållning som den absoluta majoriteten av oss umebor visade vid detta tillfälle. Vi i Arbetarpartiet ramade vi in en av helsidesannonserna. Den hänger på en av väggarna inne på vår partilokal: VI ÄR UMEÅBOR, VI TAR INGEN SKIT.

 

Del två
Men en enighet är aldrig total. Trots sitt nederlag lyckades NMR rekrytera ungdomar på några av Umeås skolor under åren som följde. Men idag bedriver inte NMR någon märkbar verksamhet. Vi är väldigt många som vill att det så skall förbli. En gruppering som dock fortfarande andas heter ”Alternativ för Sverige” (AfS). Gruppen ställde upp i årets val. I Umeå hade AfS några ljusskygga aktivister som åkte runt och la ut valsedlar åt denna högerextrema och antisemitiska (judehatande) grupp. Även om Alternativ för Sverige gick bakåt var det ändå skrämmande många som röstade på dem i riksdagsvalet.

* I hela Sverige fick de 16 646 röster,
* I Västerbotten fick de 415 röster,
* I Umeå fick de 222 röster.

 

Del tre
Här följer några få men talande axplock som beskriver AfS-gruppens politik och agerande:
* Deras Ledare är den ur SD och dess tidigare ungdomsförbund uteslutne Gustav Kasselstrand. Denne har uppgett att minst en miljon invandrare skulle tvingas lämna landet om gruppens politik skulle omsättas i praktisk handling. Enligt AfS kan denna påtvingade återvandring inte bara drabba kriminella utan även de som arbetar och är integrerade i det svenska samhället.

* AfS vice partiledare Mikael Jansson (ordförande för SD 1995-2005) reste 2018 till Syrien och träffade diktatorn Bashar Al-Assads närmaste män för att diskutera ”återvandring”!

* En rad ledande representanter för AfS har även spridit antisemitisk (anti-judisk) hatpropaganda. En av AfS riksdagskandidater, Johan Wadenbäck, har ifrågasatt om Förintelsen verkligen ägde rum!

* En annan riksdagskandidat, Martin Hagwall, filmades då han satte upp antisemitiska klistermärken i Stockholms tunnelbana. När Hagwall fick frågan om vad märkena föreställde svarade han följande: ”en näsa som är väldigt typisk för en viss typ av människor”.

* Mot denna bakgrund är det inte förvånande att Alternativ för Sverige vill avskaffa brottsrubriceringen ”hets mot folkgrupp”. Dessa högerextremister vill kunna hetsa fritt…

 

Avslutning – för den här gången
Mörkermännen spionerade i Umeå i samband med minnet av Kristallnatten den 9 november i år. Den 9 november hölls alltså en manifestationen till minne av de judar som föll offer för nazismen på den s.k. Kristallnatten 9-10 november 1938 i Tyskland. Bakom denna stod vi i Arbetarpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Denna breda samling kan ses som ett arv bland annat från den enighet som uppvisades 2013 då NMR gjorde ett misslyckat försök att invadera Umeå.

I samband med årets manifestationen den 9 november sågs aktivister från just AfS stå i mörkret och spionera på mötesdeltagarna. Det var obehagligt. Vi måste hjälpas åt att förhindra grupper som NMR och Alternativ för Sverige från att återigen etablera sig bland ungdomar i Umeå och få igång en regelbunden verksamhet.

Jag tar gärna emot uppgifter om ökad aktivitet från dessa och liknande gruppers sida. Ring och berätta om de märks av exempelvis genom att de börjat sprida flygblad och klistermärken eller genom aktiviteter på Umeås skolor.

Håll ögonen öppna. Vi måste hjälpas åt.

2 kommentarer

 1. Fredrik A

  Hur kommer det sig att Vänsterpartiet inte var engagerade i manifestationen för att minnas Kristallnattens offer?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar till Fredrik A 21/11-2022
   Vänsterpartiet fick samma inbjudan som alla de partier som var med. Inbjudan gick till fyra drivande personer inom V-Umeå. Men ingen av dessa svarade ens på inbjudan – trots påstötningar via deras gruppledare Bore Sköld. En gissning är att de (som brukligt är) genomförde ett eget arrangemang tillsammans med sitt ungdomsförbund Ung Vänster samt Kommunistiska partiet och Revolutionär Kommunistisk Ungdom. Jag vet att det skulle hållas ett annat arrangemang på Renmarkstorget. Men eftersom du orkar skriva till mig kanske du även orkar skriva till V.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.