Det tog socialtjänsten i Umeå över 4 månader innan den kopplade upp sig mot e-tjänst som kan utgöra skillnad mellan liv och död

Det finns en politisk feghet i Sverige.
Fegheten kan förklaras, men måste
bekämpas.
Detta är vad Arbetarpartiet och vissa andra politiska läger gör.

____________________________

 

Debatten i denna fråga på kommunfullmäktige den 19 december

Den 2 maj inrättades en e-tjänst som kan utgöra skillnad mellan liv och död när det gäller socialtjänstens placeringar av unga. Den 8 september var Umeå kommun uppkopplad mot denna e-tjänst. Det tog alltså över fyra månader. Den information som kan fås på denna e-tjänst är om det, exempelvis, förekommer alkohol och tunga droger på ett visst HVB-hem. Då är det, naturligtvis, ytterst olämpligt att en kommun (Umeå och andra) placerar ungdomar med alkohol eller drogproblem på ett sådant HVB-hem. Tonåringen kan i värsta fall dö av en överdos. Men även om tonåringen inte dör är det inte så troligt att han eller hon blir av med sitt beroendet av alkohol och droger på ett HVB-hem där sådant förekommer. Alltså bör tonåringen placeras någon annanstans. Denna information kan, som vi gång på gång understrukit, utgöra skillnaden mellan liv och död.

Arbetarpartiet ställde frågan om ifall kommunens socialtjänst var uppkopplad mot denna e-tjänst i en interpellation som vi lämnade in den 16 augusti. I ett aggressivt svar på kommunfullmäktige den 29 augusti fick vi, av Individ- och familjenämndens ordförande Andreas Lundgren S, veta att så var fallet. Men detta stämde inte med sanningen.

Om Umeå kommuns socialtjänst fått ut informationer om olika HVB-hem berodde detta på en läcka som gjorde att precis vem som helst hade kunnat få ut en massa information! Denna läckan täpptes till – tack vare vår medlem Davis Kaza!

Klicka här för att läsa en artikel om detta i Expressen.

Arbetarpartiets medlemmar är väldigt nöjda över att Umeå kommuns socialtjänst har varit uppkopplad till denna e-tjänst sedan den 8 september. Vi är mindre nöjda med turerna i denna så viktiga fråga. De olika turerna i denna fråga understryker de brister som vi tidigare har påpekat när det gäller den högsta ledningen inom socialtjänsten i Umeå – både på chefsnivå och vad gäller den yttersta politiska ledningen.

Du som vill kan både se och höra Davis Kazas avslutande inlägg i debatten om denna så viktiga fråga på kommunfullmäktiges möte måndagen den 19 december i år.

Klicka här för att se video från debatten!

Avslutningsvis vill jag säga följande: jag vet att det finns väldigt många inom Umeå kommuns socialtjänst som både gör ett bra jobb och som inte vill annat än att fortsätta att göra ett bra jobb. Den kritik som AP under en tid riktat mot socialtjänsten i Umeå kommun gäller dess högsta ledning.

Jag kommer att skriva fler blogginlägg om socialtjänsten både i Umeå och på andra orter. Socialtjänsten måste bland annat försvaras mot den internationella smutskastningskampanj som detta år inleddes med.

3 kommentarer

 1. Lisa.S

  Detta register behövs verlikgen så ni kan och ska vara stolta över att ni såg till att Umeå Socialtjänst tar sitt anvar för att förhindra att barn inte placeras på hem som inte är bra och uppfyller kraven som krävs för att ge dessa drabbade en bra vård.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Lisa.S tre kommentarer 27/12-22
   Tack Lisa.S. Dina ord både värmer och oroar. Oroar gör det du skriver om nedstängningen av HVB-hemmet utanför Svenljunga. Jag vill säga att vi har fått en hel del hjälp under året 2022 när det gäller de olika debatterna rörande socialtjänsten i Umeå kommun. Hjälpen har kommit ifrån föräldrar med eller utan egna barn, från tidigare anställda vid socialtjänsten men också personer som fortfarande är anställda vid socialtjänsten i Umeå kommun. Det är därför som vi, exempelvis, har kunnat sätta fingret på vissa frågor. Tre av dessa frågor har handlat om följande:
   a) det tog socialtjänsten drygt fyra månader att koppla upp sig mot den e-posttjänst som varnar för HVB-hem som kan vara direkt farliga (ibland livsfarliga för tonåringar med drogproblem),
   b) hur fruktansvärt orättvist lagförändringen (rörande pengar till bostadsanpassning) slår mot de personer som har medicinska skäl att få en elrullstol för utomhusbruk OCH hur långsamt Umeå kommun har reagerat när det gäller att hjälpa de som drabbats av denna lagändring och därför inte får någon elrullstol,
   c) den kritik som de högsta cheferna vid socialtjänsten har riktat i första hand mot ordföranden i IFN men också mot de övriga politikerna i denna nämnd samt mot kommunens högsta ledning – en kritik som även drabbar cheferna (inom socialtjänsten) själva.
   Under detta år har jag ofta framfört kritik – hård kritik – mot de högsta cheferna inom socialtjänsten samt mot ordföranden inom IFN (Individ- och familjenämnden). Men jag har också framhållit att de allra flesta som arbetar inom socialtjänsten i Umeå kommun (det gäller även majoriteten av cheferna) vill göra ett bra jobb och även GÖR ETT BRA JOBB.

   Ett nyårslöfte från min sida är att jag kommer att fortsätta att skriva om olika missförhållanden i samhället – däribland inom socialtjänsten. Frågan om hur de som inte får sina elrullstolar blir behandlade i Umeå kommun är en fråga som jag och, övriga Arbetarpartiet (AP), kommer att följa upp. Vi kommer även att följa upp frågan om HVB-hemmen bland annat det i Svenljunga. Med mera.

   Tack alla ni som hjälpt oss skriva dessa blogginlägg i VK samt motioner, interpellationer och ”enkla” frågor till Umeå kommunfullmäktige.

 2. Lisa.S

  ”Ett HVB-hem för tonåringar utanför Svenljunga stängs ner av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken är allvarliga missförhållanden med bland annat uppgifter om våld och hot från personalen.

  Det är ungdomar som bor på hemmet som vittnat om att personal använt hot och våld. Enligt IVO verkar hemmet ha hållit ungdomar borta när IVO har kommit på besök, och man har inte kontrollerat om anställda finns i polisens register.
  Beslutet om nedstängningen gäller med omedelbar verkan med krav att ungdomarna ska ha lämnat hemmet före jul. I väntan på att utredningen ska bli färdig är beslutet tillfälligt.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hvb-hem-i-svenljunga-stangs-hot-och-vald-fran-personalen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.