Cancerdiagnosen ger mig 40 000 kr. LO-medlemskap innebär försäkringar. Kolla genast vad du har rätt till vid en allvarlig diagnos!

Yttrande- och tryckfriheten
måste försvaras. Arbetarpartiet
behöver Dig i denna kamp – som hårdnar

_______________________________

Inledning
Jag har tidigare berättat att jag, för ganska precis ett år sedan, fick en cancerdiagnos. Under en period – som i mitt fall var barmhärtigt kort – visste jag inte om jag skulle dö i förtid, leva ett längre tag med krävande behandlingar eller bli helt botad. Jag hade tur. Min distriktsläkare anade oråd i ett tidigt skede och remitterade mig till NUS. Där agerade specialisterna inom sjukvården snabbt. Operation. Inga prover tyder idag på att cancern finns kvar. Jag är frisk och lyfter skrot som vanligt. Men jag kommer att vara under observation under tio år!

Tack och tack igen – alla ni inom sjukvården.

 

Del ett
Under perioden som följde efter cancerbeskedet och före operationen träffade jag ett känt ansikte på min vårdcentral. Det var en gammal kämpe inom arbetarrörelsen vid namn Ulf Björk. Jag vet inte om jag såg nedstämd ut men arbetarrörelse-kämpen Björk var pigg och frågade mig om jag var sjuk. Jag gav ett jakande men oklart svar.

Jag vet inte om denne man är tankeläsare. Men han lyckades, nästan omedelbart, ställa rätt diagnos. Och upplyste mig sedan om att jag skulle kunna få 30 000 kr via de försäkringar jag har som LO-medlem!

Ulf Björk sade sedan (fritt ur minnet): – Det är väldigt många som inte känner till vad deras försäkringar kan innebära ekonomiskt vid allvarliga sjukdomar.

 

Del två
Tack, svarade jag, som hade blickarna riktade framåt mot operation, rehabiliteringen efter denna samt på valrörelsen (som gick mycket bättre för AP än vad jag då trodde). Ulf Björks pigga och vänliga råd nådde fram. Men jag hade inte ork att lyfta telefonluren. Jag orkade inte med de samtal som jag redan hade tänkt ringa, och tanken på ytterligare ett samtal, som kanske skulle bli komplicerat, var för mycket för mig. Just då. Jag förträngde därför saken, under ett år, och blev skjutsad tillbaka till vår partilokal och jobbet som redaktör / ansvarig utgivare för Nya Arbetartidningen. Jag försökte förbereda så mycket som möjligt inför den stundande valrörelsen innan operationen (eller eventuellt strålningen).  Men jag glömde inte, helt, vad kämpen Björk hade sagt.

För två veckor sedan rann krafterna till. Igen. Jag letade reda på Ulf Björk i ”telefonkatalogen”, och ringde sedan för att be honom repetera vad han sagt nästan ett år tidigare. Det gjorde han gärna och avslutade samtalet med orden: – Men ring Folksam för säkerhets skull och kolla.

Och igår orkade jag göra det. Det blev ett glädjande besked som till och med överträffade Björks förhoppningar. Nu måste jag, inspirerad av denna arbetarrörelse-kämpe, delge andra det som Folksam berättade för mig.

 

Del tre
Jag har alltså varit medlem i ett LO-anslutet fackförbund sedan i början på 1980-talet. Det som gäller för min fackförening tror jag gäller för alla LO-anslutna fackförbund.

A. Genom min medlemsavgift – jag arbetar fortfarande, och jag kommer aldrig att lämna facket – har jag ett antal försäkringar. Två av dessa handlar om olycksfall och diagnoser. Detta ger rätt till vissa ersättningar.

Sjukdoms-diagnoser som ger rätt till ersättningar:
1. cancer,
2. parkinson,
3. MS,
4. psoriasis,
5. artrit
6. reumatisk artrit,
7. schizofreni,
8. olika sjukdomar i hjärnans kärl.

B. De engångsersättningar som följer för oss som har åldern inne:

Ålder
65 – 69 år: 40 000 kr,
70 – 74 år: 34 000 kr,
75 – 84 år: 27 000 kr.

Detta är vad jag vet gäller för medlemmar i mitt, till LO anslutet, fackförbund.

Men jag tror att det som gäller för oss även gäller för alla som är medlemmar i ett till LO anslutet fackförbund. Vad som gäller för de som ännu inte har fyllt 65 år, eller för de som har hunnit fylla 85 år, vet jag inte.

 

Del fyra
Det är väldigt många av oss LO-medlemmar som inte har koll på vad vi har rätt att få för ersättningar genom de försäkringar som vi har i Folksam genom vår fackföreningsavgift. Och nu jag säger samma sak till de som läser detta som Ulf Björk sade till mig för cirka ett år sedan: Ring ditt fackförbund eller ring till Folksam och ta reda på vilka försäkringar du har och vilka ersättningar som dessa berättigar dig till i olika lägen.

Exempelvis vid allvarliga sjukdomsdiagnoser.

 

Avslutning
Vad ska jag göra för pengarna? Då jag var 26 år arbetade jag som personalassistent placerad i administrationsbyggnaden på NUS. Jag hade ett vikariat på Umeå sjukvårdsdistrikt (Umeå, Robertsfors, Vindeln, Vännäs, Bjurholm och Nordmaling). Jag anställde sommarvikarier i parti och minut, samt en hel del andra också, och jag hade fått fortsätta. Det hade varit tryggt. Och klokt. Men jag var inte klok.

Tanken på att bli äldre är abstrakt för många som är 26 år – även om man blev ett år äldre, varje år, då med. Och det verkade spännande att arbeta politiskt, på ”heltid”, för tidningen Offensiv (som sedan blev Rättvisepartiet Socialisterna – som jag och alla andra aktiva i Umeå-avdelningen sedan bröt med för att år 2010 bilda Arbetarpartiet).

Sedan 1984 har jag arbetat som ”heltidare” – vilket mitt LO-förbund översatte till ombudsman – med låg lön. Så jag borde alltså spara pengarna. Om jag vore klok. För ett ”heltidarskap” i ett parti utanför riksdagen ger inget överflöd av pengar. Tvärtom. Ska sanningen fram måste man bo ihop med någon som har ett ”hederligt” jobb, med anständig lön, och den turen har jag

Dessutom hade jag inte klarat av val-cancer-året 2022 utan stödet från denna kvinna – som jag är gift med. Så istället för att vara klok – det är hennes business – tänkte jag bjuda henne på en kopp kaffe – och en resa. Vem fan vill vara klok då man insett att livet, faktiskt, kan ta slut när som helst? För om fjolåret underströk något för mig var det just insikten att livet faktiskt är ändligt.

Men en slant ska naturligtvis gå till Arbetarpartiets kampfond. För man är väl bolsjevik! Hör du det, Holmlund?

Till sist: Tack Ulf Björk – kämpe inom arbetarrörelsen.

6 kommentarer

  1. Carola

    Tack! Både till dig och Ulf Björk. Jag har också haft ett 2022 med cancer, operation och strålning. Tanken har kanske funnits där om försäkringar. Men det var, åtminstone för mig, en så pass omskakande händelse att jag som du inte orkat kolla upp det. Men nu ska jag ringa imorgon! Och om ersättning finns att få kan donerar jag en slant till kampfonden. Som sagt, man är ju…Med vänlig hälsning, Carola

  2. Björn

    Hej Jan!

    vad bra att det gick bra och önskar dig all lycka i framtiden 🙂 . Försäkringar är bra, och de som vi har via facket är överlägsna. Billiga och utan vissa förbehåll vid nytecknande.

  3. Theresa

    Jag är glad att du är frisk och försäkringar är så viktigt. Västerbottens Läns Landsting håller på att haverera totalt. Min dotter är prioriterad för utredning och har nu väntat i 1.5 år på denna prioriterade utredning. Mina egna specialistbesök ombokas hela tiden pga personalbrist och jag funderar därför på att boka en privat operation. Jag tycker att AP borde belysa denna situation mer.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Theresas kommentar 15/2-2023
      Tack för dina fina hälsning. Du har helt rätt i att Arbetarpartiet borde belysa situationen i landstinget (eller Regionen) mer än vad vi gör idag. Tyvärr har vi inte den insyn i Region Västerbotten som vi har i Umeå kommun. Därför skriver vi inte det vi VILL skriva om Regionen utan endast det vi KAN. Och det är, som du påpekar, för lite.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.