Undersköterskorna inom dygnet-runt-verksamheten har gjort sig förtjänta av högre lönetillägg

Yttrande- och tryckfriheten
måste försvaras. Arbetarpartiet
behöver Dig i denna kamp – som hårdnar

_______________________________

 

Detta har återberättats för mig

För cirka en månad sedan kom beskedet att bl a sjuksköterskor och BMA, som är anställda av Region Västerbotten och som jobbar inom dygnet-runt-verksamhet, ska få ett lönetillägg på 3 000 kronor per månad. Det måste betonas: dessa yrkesgrupper har verkligen gjort sig förtjänta av detta lönetillägg.  

Även undersköterskor och skötare, som är anställda av Regionen och som jobbar inom dygnet-runt-verksamheten, ska få ett lönetillägg. Tyvärr är tanken att dessa endast ska få ett lönetillägg på 1 000 kronor per månad. (Andra yrkeskategorier inom Kommunal verkar inte få någonting alls). Detta har skapat både en undran och irritation, för att inte säga ilska, bland undersköterskor och andra kommunalare. Av begripliga skäl.

Mot bakgrund av denna orättvisa hade Kommunal Region Västerbotten tagit ett bra initiativ och bjudit in till ett möte. På mötet fick Kommunals medlemmar träffa Kjell Bäckman (V) från regionstyret samt Brita Winsa som är hälso- och sjukvårdsdirektör.

Tyvärr verkar attityden från Brita Winsa och Kjell Bäckman (V) ha varit att ”lagt kort ligger”. De undersköterskor och skötare som får tillägget kommer att få 1000 kr mer i månaden. Inget mer.

Många av Kommunals medlemmar som deltog på mötet uppgavs ha blivit upprörda över denna orättvisa. Och även över den attityd som  Kjell Bäckman (V) och sjukvårdsdirektör Winsa gav uttryck för. En mötesdeltagare ska ha frågat hur ett regionstyre med partier (S+V), som säger sig representera arbetarna, kan ställa olika löntagargrupper mot varandra på det sätt som nu har skett?

Denna fråga var verkligen berättigad.

Sanningen är att alla personalgrupper har fått ta hårda smällar under pandemiåren. Och samtliga yrkesgrupper kämpar idag för att sjukvården ska hinna beta av den ”vårdskuld” som har byggts upp under dessa pandemiår. Anställda inom alla yrkesgrupper har fått ändra sina individuella planer och i sina arbetsscheman för att helheten ska gå ihop. Och undersköterskorna, vittnar många om, har tagit ett stort ansvar för att de nya hygienrutinerna ska fungera. Under denna tid har många arbetat, iförda munskydd, i en fysiskt krävande verksamhet. Det finns undersköterskor som fortfarande arbetar med munskydd i allt patientnära arbete. Situationen påverkat arbetsmiljön negativt.

För att avsluta: sjuksköterskor och BMA som jobbar inom dygnet-runt-verksamheten ska absolut ha sitt lönetillägg på 3000 kr / månaden.
Det är inte där problemet finns. Problemet består i att undersköterskor och skötare endast får ett lönetillägg på 1000 kr / månaden. Det är denna skillnad som är oacceptabelt stor. Inte undra på att kommunalarna uppfattar att regionstyret för en orättvis lönepolitik

Kommunal måste nu öka trycket på de politiska makthavarna i Region Västerbotten.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.