På Umeå Östra sover hemlösa – vad görs för att erbjuda ett värdigare alternativ – och minska antalet hotfulla personer som vistas där?

Yttrande- och tryckfriheten
måste försvaras. Arbetarpartiet
behöver Dig i denna kamp – som hårdnar

_______________________________

 

Ingress
Ibland går allt riktigt åt hel … och värst är det då det endast och allena är ens egen klumpighet det handlar om. Jag menar, hur underbart är det inte att kunna skylla misstag på andra?
Jag hade skrivit ett långt stycke i elva punkter om hot mot politiker – ett råmanus – och skulle sedan bearbeta detta råmanus till en serie av bloggar inriktade på att försöka göra främst tre saker:

* ge ett historiskt perspektiv på frågorna om hot mot politiskt aktiva,
* att problematisera den situation som har uppstått på grund av det ökande avståndet mellan politiskt aktiva och stora delar av partiernas väljarbas,
* ta upp utvecklingen mot åsiktskorridorer – inom vilka du ”måste hålla dig” – för att våga delta i den politiska debatten.

Jag började bloggserien med att, förra söndagen, redogöra för mina svar på de frågor som alla gruppledare för partierna i Umeå kommunfullmäktige fått av VK. Detta som ett led i ett forskningsprojekt om just hot mot politiker. So far so good. Och sedan publicerade jag, av misstag, hela råmanuset! Denna idiotmiss av mig skedde också förra söndagen. Min ilska över min klumpighet har gjort att jag inte ”orkat” skriva någon blogg förrän nu”.

Nåväl, jag ska ändå försöka skriva några bloggar med hjälp av detta råmanus – trots att jag redan (av misstag) har publicerat det hela. Men inte idag.

 

Del ett
Idag ska jag istället publicera den interpellation som jag och en partikamrat (mest partikamraten) har skrivit om de hemlösa som sover på Umeå Östra. En interpellation är en text som avslutas med frågor som alla i fullmäktige kan debattera. Vår interpellation kommer, förhoppningsvis, upp på måndagens möte med Umeå kommunfullmäktige den 27 februari.

 

Del två

”Interpellation till Individ- och familjenämndens ordförande

Hemlösa som sover på Umeå Östra

För den som passerar stationen Umeå Östra är det inte ovanligt at se hemlösa personer och missbrukare sova inne i stationsbyggnaden. Detta särskilt under vinterhalvåret. De flesta av dessa ligger endast och sover. Men bland de som använt stationen som sovplats finns även hotfulla personer och det har förekommit blodfläckar på golvet. Problemen med hotfulla nattgäster har också funnits på Umeå universitet, vilket lokala media uppmärksammat.

Umeå Östra ägs av Umeå kommun via det helägda kommunala bolaget INAB. Kommunen har antog en ”Handlingsplan mot hemlöshet” i januari 2018 som sträckte sig fram till 2021. Kommunen är även med och finansierar stadsmissionens natthärbärge Öst på stan. Trots att kommunen vid upprepade tillfällen har fått anmälningar om att det förekommer hotfulla personer och sovande personer i stationsbyggnaden så kvarstår problemen.

Mot denna bakgrund vill vi ställa följande frågor:
1. Vilken del av Umeå kommunkoncern har ansvaret för att hemlösa personer inte sover på Umeå Östra: socialtjänsten, INAB eller annan del av kommunen?
2. Finns det några planer på att erbjuda de människor som idag sover på Umeå Östra ett värdigare alternativ, eller råder det en situation där ansvaret har fallit mellan stolarna och olika myndigheter accepterar dagens situation?
3. Har kommunen tillräckligt många platser på natthärbärgen för att erbjuda de som sover på Umeå Östra och andra platser ett bättre alternativ?
4. Bedrivs det någon form av uppsökande verksamhet mot hemlösa som uppehåller sig i lokaler som ägs av kommunen, regionen och universitetet?

Davis Kaza
Jan Hägglund
Arbetarpartiet ”

 

Avrundning
Interpellationen är ställd till Andreas Lundgren – ordförande i Individ- och familjenämnden. Jag kommer att redogöra för debatten på tisdag den 28 februari.

4 kommentarer

 1. Kenth

  1. Det finns 2-sorters hemlösa,de som ofrivilligt blivit eller de som självmant valt detta.
  2. På IOGT-Medmänniskas ”Bakfickan” kunde man förr få med sig en matlåda hem men
  numera är det sådan åtgång på maten att den ofta tar helt slut.
  3. Inlämnade persedlar och livsmedel för går också åt som smör i solsken.
  4.Ni som känner att ni vill hjälpa till…Ta en sväng förbi ”Bakfickan” på Sveagatan.
  5.Tack för ordet! /Kenth

 2. Jonsson

  Är det inte uppenbart att det till viss del är drogrelaterad aggression? Att området inne på och omkring NUS, UMU och Östra station är ett nav för narkotika? Inte bara Vasaplan och stadsbiblioteket.
  Problemen och otryggheten finns även i bostadsområden intill; Lilljansberget, Mariehem, Ålidhöjd. Med våld och bränder. Det finns en anledning till att portkoder, passerkort införs.
  Kommunen har väl ändå kontakt och utbyte med polisen?
  Vid rallyt är mediafokus på sexköp? Inte på drogerna som samtidigt strömmar hit upp. Finns kanske en befogad polisiär anledning till hemlighållandet.
  Det finns inte en papperskorg, eller olåst soprum i stan som undgår noggrann inspektion efter pantburkar. (Det är inte bara pigga pensionärer som letar). Inte konstigt om ilska uppstår när någon försöker hindra det. Det behövs många burkar för att få ihop en hygglig summa.
  Stora festivaler och yror lockar hit langare. Umeå verkar vara drogliberalt. Och unga personer är tyvärr lätta måltavlor. Jag vet inte om man kan säga att missbrukare vare sig valt eller ofrivilligt blivit hemlösa. När det gäller droger spelar grupptryck in. Många kändisar och politiker har ju dessutom erkänt att de ”testat” droger. Lite farligt och förbjudet, till en början.
  Elskatten t ex behöver sänkas så att fler kan behålla bostaden och slipper förödmjukas och sova i väntsalar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.