Den dömde ledaren för det kriminella nätverket i Umeå har kopplingar till Ali Khan-nätverket i Göteborg

Hör av dig – hjälp till
Vi kämpar för ett krisprogram
Arbete åt alla – hejda höjda matpriser
Vi behöver Dig i arbetet för detta krisprogram
_______________________________

Jag har fått hjälp med detta blogginlägg av en annan medlem i Arbetarpartiet. Jag tackar för hjälpen.

 

Ingress
De senaste veckorna har lokala media rapporterat väldigt mycket om ett kriminellt nätverk som sålt knark i Umeå. Nätverket har hanterat och sålt stora mängder amfetamin, kokain och cannabis.

 

Del ett
I onsdags dömdes sex personer som ingått i nätverket. Ledaren, en 26-årig man, dömdes till sex års fängelse. Ytterligare tre av personerna som ingick i nätverket dömdes till fängelse. I samtliga fall handlar domarna om narkotikabrott eller om grovt narkotikabrott. Den 26-årige ledaren dömdes även för vapenbrott. Domarna har överklagats.

 

Del två
Vad media inte har skrivit om är att en av personerna som har förekommit i utredningen, men inte tillhör de dömda, har kopplingar till det släktbaserade kriminella Ali Khan-nätverket i Göteborg! Detta framgår direkt av förundersökningsprotokollet. Denna person har, i sin tur, starka band till den 26-årige ledaren för det umeåbaserade kriminella nätverket – bland annat genom en misstänkt gemensam narkotikaskuld. Även detta framgår av polisens förundersökningsprotokoll.

 

Del tre
Koppling mellan ledaren för narkotikanätverket i Umeå och en person ur Ali Khan-klanen i Göteborg måste tas på största allvar – och som en varning inför framtiden. Å ena sidan: det nu aktuella nätverket är av allt att döma Umeå-baserat. Å andra sidan: den dömde ledarens koppling till Ali Khan-klanen kan tyda på en strävan hos vissa umeåbaserade kriminella att bygga upp kontakter med ”tyngre” aktörer från storstadsområdena.

Till saken hör att det råder en hård konkurrens mellan kriminella nätverk och klaner i storstadsområdena. Dessa nätverk och klaner letar ständigt efter nya ”marknader” för sin verksamhet. Antingen för att expandera och bli ännu större eller för att fly en alltför hård konkurrens och bygga upp en ny verksamhet på annan ort. Och Umeå, med sin stora befolkning – mätt med norrländska mått – utgör tyvärr en attraktiv marknad.

 

Avslutning
Vi får vara tacksamma för polisens arbete som nu har lett fram till fällande domar. Vi kan bara hoppas att detta har haft en avskräckande effekt både på lokala ”förmågor” och på tyngre aktörer söderöver. Åtminstone för en tid.

För hoppas – det kan man alltid.

En sak är absolut säker: polisen i Umeå behöver all hjälp som den kan få i arbetet mot kriminella nätverk – bland annat mot deras knarkhantering. Själv kommer jag att fortsätta att bekämpa alla, förbannade, knarkliberala politiska ungdomsförbund.
Skoningslöst.

4 kommentarer

 1. Björn

  Ligger inte i medias intresse att rapportera om en verklighet som sakta sprider sig norrut. Givetvis så söker dom kriminella nätverken ständigt nya marknader, den som tror något annat lever i förnekelse.
  Hur många ggr har man inte fått svaret ” inte här i Umeå, dom skjuter ju bara varandra eller vi har koll på läget” när man har diskuterat brottsligheten som under en längre tid sakta,men säkert sprider sig norrut.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Björns kommentar 12/5-2023
   Så rätt, så rätt. Den grävande journalistiken har sina begränsningar. Det enda som krävs är att läsa innantill. I polisens förundersökning. Begränsningarna i grävandet sitter varken i brist på resurser eller i bristande fattningsförmåga. Begränsningarna handlar om politisk feghet. Den nya förkortningen borde vara PF = politiskt feg. Idag en minst lika vanlig åkomma som PK = politiskt korrekt.

 2. Ingen nyhet

  Det här är dessvärre ingen nyhet, vare sig för polis, åklagare, vissa av oss föräldrar som drabbats av och haft den personen hota våra barn, lura/tvinga dem att göra saker osv. Batn och unga har vetat detta flera år. Barn vars en del föräldrar också varit under utpressning pga dennes tillvägagångssätt. Så det här har pågått många år. Det man bör reagera på är att denne figur har klarat sig märkligt bra… Och åklagare tar inte vidare till åtal när några modiga övertalas att anmäla…. Det är ofta den drar från stan vid lägliga tillfällen tex
  Klart att det kommer in nya aktörer. Och detta som de kallar för nätverk kan man ha olika åsikter om, om detta verkligen är ett nätverk och isf titta närmare på de individer som påstås vara gängkriminella.
  Eller faktiskt är det rättssystemet som borde synas under lupp. För det är något som är allvarligt fel där. Att åklagare inte väcker åtal på många bra bevis från flera drabbade är som en käftsmäll minst sagt. Tjänstepensioner är skyldiga att vara objektiva, vilket Umeås myndighetspersoner totalt missat. Polis och åklagare skall vara opartiska. Det finns nämligen något som heter objektivitetsprincipen.. bla…
  Och med det sagt så slutar jag här.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar till Ingen nyhet 13/5-2023
   Ursäkta. Jag har haft alltför mycket att göra under två helger och även under den korta vecka som varit däremellan. Denna helg har jag varit bortrest torsdag – söndag, på min frus mammas gravsättning, på en ort 20 mil från Stockholm. Därför har jag inte kunnat sköta om bloggen på rätt sätt. Men NU är, äntligen, din kommentar publicerad.
   I mina ögon är det BRA att de som blev dömda verkligen dömdes. Jag har inget emot att rättssystemet synas under lupp. Men, de otillräckliga resurserna måste, i första hand, användas mot de kriminella knarklangarna. Dessa dödar på tre sätt:
   1) genom sin försäljning av droger,
   2) genom att skjuta konkurrenter till döds,
   3) genom att tvinga tjejer, som har extremt låg status inom gäng-missbruksvärlden, att betala sina skulder genom att sälja sig till den de har köpt knark av och hamnat i skuld till.

   Det sistnämnda – att tjejer som handlar knark på kredit och som sedan inte kan betala i kontanter då tvingas betala genom att sälja sig – är väldigt vanligt. När det gäller tyngre droger vågar jag säga att det är mer regel än undantag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.