Regionens nya IT-system kostar över en miljard, delar av affären är sekretessbelagd o. politikerna brister i styrning, uppföljning och kontroll !

Yttrande- och tryckfriheten
måste försvaras. Arbetarpartiet
behöver Dig i denna kamp – som hårdnar

_______________________________

 

Ingress
Region Västerbotten håller på att införa ett nytt vårdinformationssystem tillsammans med åtta andra regioner. Detta var gårdagens, och dagens, största nyhet i Västerbottens-Kuriren. Det är, enligt tidningen, ett av Europas största IT-projekt.

 

Del ett
Sekretess. Som den enda av de nio regionerna har just Region Västerbotten valt att sekretessbelägga delar av denna stora affär – som beräknas att kosta över en miljard fördelat över ett antal år.

 

Del två
Revisorerna menar att regiondirektör Tommy Svensson har fått alltför omfattande befogenheter delegerade till sig av politikerna. Revisorerna menar att varken regionens politiska styrelse, eller de politiker som sitter regionens nämnder, har säkerställt att de kan styra, följa upp och kontrollera kostnaderna när det gäller införandet av detta nya IT-systemet som gäller information och journaler.

Detta är häpnadsväckande.

Politikerna har, i praktiken, noll koll. Detta är min egen slutsats. Men de vet alltså hur man sekretessbelägger stora delar av affären – något som tydligen inte de övriga åtta regionerna behöver göra. Umeå vill mer. Och Region Västerbotten vill uppenbarligen också mer.

 

Del tre
Peter Olofssons kommentar i VK är näst intill obetalbar. Enligt VK säger regionens högsta politiker så här:
– Sedan är det grymt många tekniska saker som jag inte är säker på om politiken ska röra i, säger Peter Olofsson enligt VK. Se där vilket modernt språk den kan slänga sig med som umgås med en yngre generation. Grymt modernt språk av Olofsson. Ungdomligt – modernt på något sätt.

 

Del fyra
Men revisorernas kritik riktade sig inte mot att Region Västerbottens politiker, klåfingrigt, rörde i ”grymt många tekniska detaljer”. Kritiken från revisorerna riktade sig, enligt tidningen, mot att politikerna, vars uppgift det är att se till att skattemedlen används på bästa sätt, inte har säkerställt att de kan styra, följa upp och kontrollera kostnaderna när det gäller införandet av detta nya IT system.

Typiskt av makthavare som Peter Olofsson att slingra sig. Grymt modernt, på något sätt.

 

Avslutning
Det som vore grymt, Peter Olofsson, är om du kunde berätta två saker. Helt frivilligt:
a) på vilket sätt det nya IT-systemet förbättrar hanteringen av information och journaler – det nya systemet är ju rätt dyrt
b) på vilket sätt som du och de övriga makthavarna i Region Västerbotten har fört en dialog med sjukvårdens olika personalgrupper om hur det nya IT-systemet ska underlätta arbetet – i förhållande till det nuvarande IT-systemet.

Berätta gärna, Peter Olofsson. Hemligstämpla inte även förbättringar och dialog med personalen
Lite transparens vore, som omväxling, nästan  … grymt. Modernt, på något sätt.

8 kommentarer

 1. Tomas

  Som både skattebetalare och hårt knegande undersköterska på NUS blir man ju heligt förbannad över dessa klåparfasoner och ansvarslösa hantering av resurser.

  Vad folk gör med sina egna pengar är en sak, men när man fått förtroendet att hantera skattepengar, då ska man vara jävligt noggrann med att dessa hanteras på bästa möjliga sätt.

 2. oscar

  Varför är det ingen politiker som jobbar för att vi skall återinföra ”ämbetsmannaansvaret”
  Som det är nu – är vi på väg mot en katastrof !

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till kommentaren från oscar 25/5-2023
   Jag TROR att det beror på (främst) beror på två saker: a) Det gamla ämbetsmannaansvaret speglade ett annat och mer auktoritärt samhälle. Ämbetsmännen var inte endast möjliga att straffa – de hade även (i mångas ögon) för stor makt, b) Det skulle vara alltför krävande att utarbeta ett nytt och modernare ämbetsmannaansvar.
   Jag anser att det vore ett steg i rätt riktning om exempelvis generaldirektörer omfattades av en moderniserad form av ämbetsmannaansvar. Men jag anser att det vore ÄNNU bättre om makthavare som har MYCKET större makt än riksdagsledamöter – exempelvis rikspolischefen, riksåklagaren, överbefälhavaren, m fl – och som i praktiken fattar politiska beslut ”varje dag” skulle väljas. I USA väljs exempelvis den lokala ordningspolisen (sheriffer), många åklagare och domare.
   Oavsett vilket – något borde göras för att det ska bli lättare att ställa höga tjänstemän till svars.

 3. Caanita

  Ofta när Regionen får kritik från revisionen av något slag, säger Peter Olofsson att man ska ” titta på”
  saken, detta uttryck har blivit något av hans mantra.
  Tyvärr behövs det mer än så, Peter Olofsson!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.