Kommunstyret döljer sanningen – bakom budgetsiffrornas ”satsningar” döljer sig nedskärningar på skola, omsorg och tekniska! Ett förord

Vi behöver dig
i kampen
för ett krisprogram
mot arbetslöshet, nedskärningar, sänkta reallöner
_______________________________

 

Ingress
Innan jag avslöjar ”budgettricket” som döljer sanningen
om de s.k ”satsningarna” som den styrande minoriteten S+MP påstår att de gör vill jag säga några ord om den period som vi har gått in i. Man bör säga sanningen – även om sanningen är smärtsam. Smärtsamt är också att flera andra partier använder sig av samma budgettrick som S+MP.

Men tillbaka till den röda tråden. Sverige är på väg in i en lågkonjunktur. Tyvärr.

 

Del ett
Arbetarpartiet har tidigare försökt bidra till en ökad krismedvetenhet. Detta genom att visa på att Umeå kommuns kostnadsutveckling är snabbare än utvecklingen av intäkterna. Vi har döpt detta till krokodilgapet. Och vi använder de tandfyllda käftarna på en gapande krokodil som en hotfull symbol för den period vi är inne i.

Se vårt Hungriga Husdjur till höger.

Del två
Innebörden är att de lagstadgade basverksamheterna måste prioriteras upp.
Annat måste prioriteras ned.

Dock. De extra statliga bidragen, under pandemiåren 2020-2021-2022, har gjort att kommunstyret har kunnat bortse från de underliggande problemen under några år.
Ja, ledningen för Umeå kommun har till och med kunnat sätta in 581 miljoner av sina överskott till resultatutjämningsreserven (RUR) och även kunnat avsätta 195 miljoner för att lösa in en del av den pensionsskuld som kommunen har till sina anställda. Detta under de tre pandemiåren 2020-2021-2022.

Och alla är naturligtvis glada över överskotten.

Situationen hade självklart varit värre utan statliga pandemibidrag – efter ett antal år med ekonomiska underskott. Men pandemidopningen (extra statliga bidrag) av kommunens ekonomi har även sänkt krismedvetenheten hos de styrande. De har inte ansett sig behöva ta itu med det långsiktiga problemet som består i att kostnaderna kommer att öka snabbare än intäkterna.

Del tre
För många anställda, brukare och anhöriga har det varit kris hela tiden.
Det är deras slit som, tillsammans med pandemibidragen, har möjliggjort kommunens stora ekonomiska överskott.

Del fyra
Men nu är krokodilgapet tillbaka! Vi är åter inne i en period då kommunens kostnader kommer att öka snabbare än intäkterna. Därför måste åter följande understrykas: det är de lagstadgade basverksamheterna som måste prioriteras – och annat måste prioriteras ned. Sanningen är smärtsam: a) det får inte bli några nya jippon som kulturhuvudstadsåret, b) eller skrytbyggen som Väven och Badhuset.
Arbetarpartiet kommer inte att motsätta sig nya arenor i Umeå: c) bara det är samma privata aktörer som vill ha en ny och kostsam arena som också betalar densamma d) Umeå kommunen ska bygga i egen regi och inte hyra lokaler – dyrt, dyrt – av bland annat Thorengruppen och Balticgruppen.

Del fem
Arbetarpartiet ser sin Alternativbudget för 2024 som en ”övergångsbudget”. Den markerar en övergång från en period av pandemidopning av kommunens ekonomi tillbaka till en period bestående av krokodilgap. För att underlätta övergången har vi ianspråktagit en del av resultatutjämningsreserven (RUR). Detta i syfte att dämpa smällen för skola, omsorger och tekniska (tekniska = kommunens gator, fastigheter, parker, lokalvård, matservice, mm). Vi tar därför ca 60 miljoner från RUR. Detta är, anser vi, ansvarsfullt. Syftet är alltså att mildra smällen för omsorgerna, skolan och tekniska under den omställning som nu sker från en period till en annan – och ännu hårdare period.

 

Avrundning
Arbetarpartiet ser sin Alternativbudget för 2024 som det första steget på vägen mot 2033. Vi är övertygade om att det krävs ett långsiktigt, tioårigt, arbete för att dra kommunen ut ur krokodilens käftar och få intäkter och kostnader i balans – utan att detta slår för hårt mot personal, brukare, elever och anhöriga.

Vi lovar att visa på en väg framåt där två (2) inslag är avgörande:
* Ökat personalinflytande och bättre ledarskap,
* Färre förvaltningar – vi vill minska dagens cirka tio till 3 eller max 4.

Jag återkommer med själva budgettricket i nästa blogginlägg

 

4 kommentarer

  1. Tomas Andersson

    Hej! Du som har koll i Umeå varför skriver ingen politiker om Thorén Gruppens skolor i bloggen? Riksmedia skriver om det och idag kommenterade skolministern ( L ) det hela. Kanske syltburken är svaret!!

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Tomas Anderssons kommentar 8 juni 2023
      Vi har fört en kritisk debatt om kontrakt som Thoréngruppen tecknat med Umeå kommun. För några år sedan. Jag deltog själv i debatten. MEN jag är verkligt intresserad av det du skrev om att skolministern har kommenterat Thoréngruppen skolor.
      Var snäll och tala om för mig hur jag kan ta del av skolministerns uttalande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.