Socialtjänstens chefer och Andreas Lundgren (S) VÄGRAR låta sig granskas – blundar för Gällivare, Älvsbyn och Förvaltningsrättens dom
”If you’re going to kick authority in the teeth,
you might as well use both feet”. Keith Richards
Försvara yttrande- och tryckfriheten
____________________
Den personal som arbetar inom socialtjänsten i Umeå kommun vill nästan alltid göra ett bra jobb. Och personalen gör nästan alltid ett bra jobb.
Men nya händelser tvingar Arbetarpartiet att återigen:
1. angripa socialtjänstens chefer – som visat stor hänsynslöshet under flera år,
2. att peka på att Andreas Lundgren, S – ordförande i Individ- och familjenämnden (IFN) – är olämplig för sitt uppdrag
3. peka på förekomsten av två, konkurrerande, falanger inom S i Umeå,
4. detta har öppnat för Andreas Lundgren och cheferna inom socialtjänsten att agera på ett oacceptabelt sätt – som en stat i staten.
Arbetarpartiet kan inte acceptera detta.
Bakgrund. Den 25 sep i fjol beslutade Umeå kommunfullmäktige att anta en motion. Beslutet innebar att en oberoende utredning av hur socialtjänsten handlägger ärenden om umgängesbegränsningar, mellan föräldrar och barn, i samband med att barn omhändertas för vård enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga).
Syftet med motion och beslut var att säkerställa:
att barnets bästa tillgodoses i socialtjänstens utredningar,
att dessa utredningarna är adekvata i förhållande till omständigheterna i enskilda fall,
att de formella kraven uppfylls när det gäller socialtjänstens utredningar,
att utifrån utredningen ta fram förslag på vad som bör förbättras när det gäller socialtjänstens handläggning av denna typ av ärenden (umgängesbegränsningar mellan föräldrar och barn i samband med att barn omhändertas för vård enligt LVU).
Men starka krafter vill stoppa fullmäktiges beslut om en oberoende granskning av hur socialtjänstens handlägger umgängesbegränsningar mellan föräldrar och barn. Till dessa hör socialtjänsten chefer, Andreas Lundgren, S, och Hanna Lundin Jernberg L. Politikerna är ordförande respektive vice ordförande i IFN (socialnämnden). Det desperata och oresonliga motståndet mot en oberoende granskning av socialtjänstens verksamhet är inte ny. Under hösten 2021 enades partiernas gruppledare i fullmäktige om att det krävdes en extern och oberoende granskning av olika missförhållanden inom socialtjänsten. Eftersom partiernas gruppledare var eniga trodde alla att deras förslag till IFN om en oberoende granskningen också skulle genomföras.
Rädsla och maktkamp. Men trots att även Hans Lindberg – gruppledare S, KS-ordf och kommunalråd – stödde en oberoende granskning blev någon sådan aldrig av. Skälet var att Hans Lindbergs partikamrat, Andreas Lundgren, lyckades få tillräckligt många i IFN att gå emot förslaget. En som stödde Andreas Lundgren och som också ville stoppa förslaget var exempelvis Hanna Lundin Jernberg, L. Varken Lundgren eller Lundin Jernberg ville att deras revir, socialtjänsten, skulle granskas av en oberoende instans. Och politikerna i IFN lyckades stoppa granskningen eftersom gruppledarna, som i detta läge försökte lösa problemet mjukt genom ett förslag till IFN (socialnämnden) inte hade någon formell beslutanderätt. Däremot borde gruppledarnas auktoritet hos sina partikamrater inom socialnämnden ha varit tillräcklig. Men gruppledarens förslag hade ingen betydelse inom S.
Nu har alltså kommunfullmäktige – den högsta politiska instansen i Umeå – fattat ett formellt beslut om en oberoende utredning av hur socialtjänsten handlägger ärenden om umgängesbegränsningar mellan föräldrar och barn. Den ende i hela fullmäktige som inte röstade för detta var Andreas Lundgren, S. Här borde saken ha varit klar. Men samma krafter motarbetar även fullmäktiges beslut.
Först överklagades beslutet. Men överklagan avslogs av Förvaltningsrätten. Intressant att notera: Förvaltningsrätten skriver bland annat att fullmäktiges beslut om en utredning av kvaliteten på socialtjänstens verksamhet inte strider mot regeln att varken riksdag eller kommun får bestämma hur ett beslut ska fattas i ett särskilt fall (alltså det som IFN sysslar med). Rätten skriver även att nämnder inte får utöva tillsyn över egen verksamhet. Här får chefer och politiker inom socialtjänst och IFN en riktig knäpp på nästan. De har alltid strävat efter att själva vara de enda som får utöva tillsyn över sin egen verksamhet.
Lundgrens nya försök att sabotera fullmäktiges beslut.
a. Lundgren, den ende i hela fullmäktige som inte röstade för en oberoende granskning, blir i praktiken den som ska tolka Förvaltningsrättens beslut att avslå överklagan!
b. Lundgren tolkar avslaget på överklagan som om det inte vore ett nederlag för honom och cheferna,
c. Lundgren påstår att Förvaltningsrätten bara har sagt att fullmäktiges beslutet inte är olagligt – men att frågan om fullmäktiges beslut kan stoppas fortfarande är helt öppen!
d. Lundgren skriver därför att det är IFN – som han är ordförande i – som i praktiken avgör om en oberoende granskningen är möjlig eller inte
e. Lundgren döljer att oberoende utredningar redan har gjorts i andra kommuner som Gällivare och Älvsbyn!
Andreas Lundgrens S-falang och chefernas desperata och oresonliga agerande för att till varje pris stoppa en oberoende granskning har skapar en djup misstro riktad mot socialtjänstens verksamhet i Umeå. Hans Lindbergs S-falang och flera andra partiers passivitet har bidragit.
Arbetarpartiet kommer att fortsätta denna strid.