Storuman minus 77

Negativa rapporter från SCB, visar att min hemkommun (Storuman) minskar invånarantalet med 77 personer. Folkmängden är nu 6227.

Det föddes 42 och 82 dog, en minskning med 40 personer. Sedan har 189 flyttat ut och endast 154 flyttat till kommunen, vilket står för ytterligare -35. SCB måste räknat fel summan blir 75 st, det är oviktigt, men vad som däremot är viktigt är tappet i sig. Skatteintäkter på totalt 4,1 miljoner går förlorade. Kommunen tog in 3 personer från utlandet att jämföras med Sorsele (61) och Vilhelmina (73). Man kan tycka vad man vill om detta, i rena skatteintäkter innebär det i alla fall +3,2 miljoner för Sorsele, och +3,8 miljoner för Vilhelmina. 

Jag hävdar att Storuman behöver följa grannkommunernas exempel, om vi inte ska dö ut. Vi kan inte förlita oss på att folk stannar och studerar eller arbetar. Statistiken talar sitt tydliga språk. Ju färre vi blir desto svårare blir det att klara av att utföra välfärdstjänster, och det i en kommun vars unga flyr vilket resulterar i att medelåldern stiger snabbt. Belastningsbördan inom äldreomsorgen ökar, vilket antingen kommer leda till att personalen går på knäna eller att kvaliteten dramatiskt försämras. När det saknas pengar till nyanställningar tror jag personligen på det sistnämnda.

Är det ett strukturellt- eller ett konjunkturellt problem? Kan man vänta ut denna negativa dippfluktuation eller uteblir uppgången om man inte handlar? Bland företag leder det första beteendet, att vänta ut krisen, till konkurser om problemet är strukturellt. Men detta är ju en kommun, och de kan ju som bekant inte gå i konkurs.

Detta är inget konjunkturellt problem med hopp om ljusning. Kommunens befolkning har minskat i 35 års tid, agerar man inte så dör man. En dålig budget påskyndar utflyttningen = ex. färre lärare, sämre studieutbud.

Ta efter grannkommunernas exempel, lär av andra i samma sits. Man ser ju att det fungerar för dem och att extra skatteintäkter flyter in, budgeten saneras på kort sikt.

Det borde vara självklart att se över den kommunala organisationen och den kommunala kompetensen. Vad har kommunen för förutsättningar? Vad är det den här kommunen ska lägga pengarna på? Vad har vi råd med, och vad kan vi dra in/bespara? Satsa på det som ger mest medborgarnöjdhet. Det vore i sin ordning med en medborgarbarometer så politiker fick se vad folk vill ha och vad de kan tänkas avvara. Detta vore att höja graden av legitimitet och samtidigt en reality check för folkvalda hur deras mandat egentligen ser ut.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.