Evinrude skeeter

Samma år som människan flög till månen rullade vår Evinrude skeeter av rullbandet i USA. Det var ett litet steg för människan men ett stort steg för mänskligheten. Denna skeeter var nämligen med och förändrade synen på vintern. Tillgängligheten ökade när man inte längre behövde åka skidor flera mil ut i obygden för att komma åt fiskesjön, utan du kunde "choka" och sedan dra igång skotern för att sedan rulla ner utan vare sig svett eller dåligt humör.

I vinter åker pappas Evinrude skeeter från -69 fram, tyvärr är det inte den på bilden. Den är lite fulare men tanken är att den ska återställas till orginalskick.. haha. Vi får väl se hur det blir med den saken. Skotern vi har hemma är i alla fall samma maskin som pappa brukade låna av grannen för cirka 40 år sedan.

Vad som är coolt med maskinen är att den har en 16 hkr boxermotor som har en härlig tomgång. När man flödar på med gasen bankar det i bröstkorgen likt effekten av en riktig baslåda. Men gjord för några längre utflykter är den inte. Toppfarten 50 km/h ska man inte ligga i nån längre tid om man inte vill att det ska börja lukta bränt och riskera en lång vandring hem i "bakspöre". Nämnde jag att den har backväxel också?

Är det någon som har reservdelar liggande hemma eller har någon annan Evinrude är det bara att kommentera! =) Den observante eller kunnige ser att Evinruden på bilden är den större 25 hästars maskinen anno -71.

 

Övriga tips: Gillar du inte att köra skoter sök på "Mattracks" på youtube.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

  1. Hans

    Otroligt fin skoter! Och det är nog mest nostalgi som gör att jag skriver så 🙂 jag vet. Men det var skoter nummer två hemmavid när jag var liten pojk. Den första var en Johnson och så bred så att man kunde inte riktigt sitta på den. Evinrud´n efterträdde bocken Johnson. Ett riktigt vidunder av smidighet i jämförelse. Behövde bara dras fem gånger också innan den startade! Fantastisk skoter således… 🙂

  2. Erik

    hej jimmy jag och min pappa har också en evinrude men är inte likadan som din. Kul att non människa har kvar dom gamla skönheterna. jag Erik 10 år köpte två evinrude i boden förra vintern nu har vi frächat upp den lite och går fin fint att köra. jag anser att att evinrude är det finasta som går att köra. Vet int om du har lika mycket finneser som jag har. på panelen fines en lucka som går att dra ut och lägga hanskarna i om dom är blöta för precis innan för är cylindern där kan man lägga handskarna och ta på sig reserv. + mycket mer mejla gärna oss om evinrude snack [email protected]

  3. Jimmy Lindberg

    Svar till Erik (2010-01-03 12:18)
    Vad kul att det finns fler levande evinrudar! =) Vår skoter har dock inte tagits ner från vinden med gaffeltrucken än, men vi får se om det blir aktuellt när lederna blivit hårdare. Vad är det för Evinrude du har? Har du backväxel, elstart och boxermotor?

  4. Erik

    Vi har en boxer motor och backväxel men ingen elstart. Jag och pappa tror att den kommer från årtal 59-65 jag kan skika en bild via e mejl men måste ju förstås ha din mail då. vi har också 1 till evinrude + en johnsson stående.

  5. Jimmy Lindberg

    Svar till Erik (2010-01-03 20:39)
    Oj, ni har ju snart maskiner för ett eget museum. =) Jag skulle vilja ha en skidoo elan eller en ockelbo 300 turist till samlingen. Men man måste ju ha någonstans att ställa dem. Har ni 4 veteranskotrar totalt? Johnsson är den ljus blågrön i färgen eller? Ska skicka dig ett mail på angivna adressen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.