Låt syndafloden ta Bangladesh…

Hoppas rubriken lockar till läsning…

Inför klimatmötet i Köpenhamn 7-18 december vill Bangladesh president Sheikh Hasina att det bildas en fond för att hjälpa länder som Bangladesh med problem som härrör den globala uppvärmningen. De kan inte ta lån som alla andra när pengarna inte räcker till, utan de vill att u-lands hjälpen skall ökas och att pengarna inte skall tas från det vi redan ger cirka (1% av BNP ).

Varför det är just vi som ska ge penger skyller hon på vår industrialisering som ägde rum för 200 år sedan. Problemet i resonemanget är att saker har hänt sen dess, Kina pumpar idag ut så enormt med koldioxid i atmosfären att Bangladesh snart är ett minne blott. Bangladesh är nämligen ett extremt låglänt land som Holland ungefär, så de drabbas extra hårt av översvämningar och tsunamies. För att inte tala om de framtida oceanhöjningen som vi har att vänta. Om haven höjs med troliga 5 meter kommer stora delar av det landet hamna under vatten, och det eftersom den rika världen industrialiserats… vi får skulden.

Min åsikt är att alla har bidragit till miljökrisen, och alla ska nu ta konsekvenserna av den. Bangladesh har en abnormalt stor befolkning och fruktar nu för att mattillgången ska minska när oväder förstör skördar och jordar. Minska befolkningen istället för att be om allmosor. Det är bara en kortsiktig lösning, börja förbereda er på mindre landyta så det inte blir kris när haven stiger.

Köpenhamnsmötet handlar om att få till stånd miljöavtal som hela världen ska skriva under, ungefär likt kyotoprotokollet ska utsläppsnivåer regleras och Kina, Indien och USA ska tvingas med. Eller det är önsketänkande, de kommer aldrig att göra det för de har mest att förlora. Vad är då mötena värda om dessa två giganter tillsammans med Indien står för mer än hälften av världens utsläpp?! Löjligt, skriv under eller företa en handelsblockad! De kan konsumera sina hm kläder (kina,indien) och gm bilar (usa) själva. Då borde det börja hända grejjer på miljöfronten.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.