Skandal Vattenfall

 

Det är svårt att använda andra ord än skandal när Statliga Vattenfall nu storsatsar på fossil energi, trots massiv kritik från miljövänner, uppger Dagens Industri. Under de närmaste fem åren ska Vattenfall nämligen satsa mer än 100 miljarder kronor på kol- och gaskraftverk och i brunkolsbrytning.

Den nya planen innebär en ökning av dessa energikällor med 72 procent. Samtidigt planerar Vattenfall en halvering av vindkraftinvesteringar, från 40 till 20 miljarder kronor.

Det är upprörande att se att ett statligt ägt bolag inte följer landets allmänna miljöriktning, att man nu satsar på kolkraft visar tydligt på hur lite centralstaten kan styra sina offentliga bolag, ännu ett motviktsargument mot privatisering vittrar bort. Skamfläcken Vattenfall lyssnar inte på sina ägare nämligen svenska staten tillika svenska folket.
Måste tillstyrka att jag inte är en utpräglad miljövän själv, men det framstår som ytterst huvudlöst att satsa på kolkraft när man dagligen ser effekterna av ökade utsläpp. -Nä, ge tydligare kostnader för externa utsläpp så kommer vi få bukt med dessa ”billiga” energislag. Vi måste bryta den fossila beroendeställningen nu!
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Håller helt med. Lika lite som Storumans kommunfullmäktige verkar vara herre i sitt eget hus verkar vår Riksdag vara herre i SITT hus. Rena demonstrationen mot Maud Olofsson. Undrar var vi har resten av regeringen? Ett privat företag skulle nog inte lika flagrant utmana den allmänna opinionen. Offentligt ägda monopolföretag är en styggelse, vilket bevisas i praktiken nästan varenda dag.

  2. Jimmy Lindberg

    Svar till Håkan Rombe (2010-02-17 11:42)
    Det verkar vara osäkert vem som bestämmer helt klart. Är osäker om jag skulle vilja privatisera vattenfall men ska det fortsätta att vara statligt ägt måste Regeringen sätta ner foten, om det inte är så att de vill att Vattenfall ska satsa på kolkraft? Hur bra är en sådan investering på lång sikt, det kanske bara tas in kortsiktiga ekonomiska aspekter i beräkningen… Jag vill hellre ha hållbar Svensk energi på sikt = Svenskt oberoende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.