Hotet mot Sverige stavas PENSIONÄRER.

Men det behöver inte vara så…

När den demografiska utvecklingen går emot fler och fler pensionärer och färre arbetande slår en fasansfull tanke rot i min hjärnbark. Om inte pensionsåldern höjs snart kommer pensionärer vara i majoritet och inte enbart innebära "grey purchasing power" utan också "grey voting power"! Jag tänker mig en grupp individer som liksom alla andra tänker på sig själv före det allmänna. Vad är då problemet med detta? -Jo, pension står i konflikt med arbete och eftersom det är arbete som är det positiva och överskottsgenererande är det synnerligen allvarligt att "pensionärs-laget" får fler företrädare. Det är alltså fler arbetare som är bra för Sverige och inte fler pensionärer!

Så länge arbetare är i majoritet så kommer beslut grundas på värderingar som för Sverige framåt, som gynnar arbetare som i sin tur är bra för ekonomin. Men min farhåga är att snart kommer pendeln svänga och det blir pensionärerna som styr dagordningen. Tro mig, jag har inget som helst emot pensionärer, förutom att de tar onödigt lång tid på sig i ICA-kön men de brukar ju försöka handla okristerligt tidigt så det är inget större fara… Men man måste tänka lägre än enbart på den skrynkliga individen man ser framför sig.

När man arbetat hela livet och slutligen fått ut sin pension kan man tycka att man gjort rätt för sig, och förtjänat att ligga samhället till last. Men jag tycker att vi ska problematisera detta speciellt nu när gemene man studerar till 30 år fyllda. Jag tycker vi ska införa något i stil med 50 års värv. Börjar man arbeta vid 30 arbetar man tills man fyller 80 år, börjar man vid 18 arbetar man fram till 68. Det blir naturligtvis mer komplicerat med arbetslösa och andra ofrivilligt/frivilligt tärande element, men det vi ska ta med oss ur det här resonemanget är 1: Vi måste arbeta längre om inte vårt land ska bli bankrutt och gå under (ingen överdrift). 2: Genom detta ska pensionärers andel minska i förhållande till den närande gruppen.

Genast tänker du som arbetat "länge nog"  – huvva så hemskt, men rannsakar du dig själv inser du säkert fördelarna bortanför egoismens horisont. Faktum är att vår medelålder har ökat avsevärt sedan pensionsåldern 65 år instiftades, och på Island och i Norge arbetar man till 67 år. Vi bör höja pensionsåldern i etapper för att få en mjuk övergång så att de som nu ska gå i pension inte ska bli missgynnade. Summering: Folk börjar arbeta senare idag, lever längre och är kryare, pensionsålder upp några pinnhål, – ja tack!

 

Etiketter: ,

8 kommentarer

 1. Tankesmedjan Axiom

  Du har rätt. Därför är vi in Tankesmedjan Axiom positiv till arbetskrafts invandring inte minst för att trygga pensionerna för de äldre som byggt upp vårt samhälle.
  Att enstaka händelser som de i Landskrona ska hända igen ser vi som minimala.

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Tankesmedjan Axiom (2010-04-07 21:56)
  Sen kan man ju argumentera utifrån samhällsnyttan med att ta in arbetskraft utifrån kontra stimulerad nativitet, att gynna familjer att skaffa fler barn. Får man fråga vilka ni i tankesmedjan är, eller är det hemligt? =)

 3. Lars Valler

  Tage danielsson sade det bäst…

  Kapitalismens överlägsenhet som skapare av ett bättre människosläkte bevisas väl bäst av den enkla sanningen att det finns få 75-åriga gruvarbetare som kan klå Marcus Wallenberg i tennis

 4. Lars Valler

  Enkelt sagt, Summering: Folk börjar arbeta senare idag, lever längre och är kryare, pensionsålder upp några pinnhål, – ja tack!
  Alla yrken har inte den möjligheten, men det trodde jag min referens till tage klargjorde, kommer då alla att få jobba längre än vad kroppen klarar, men de kanske ska skolas om från gruvarbetare till städare på macdonalds när kroppen inte orkar längre. Jag tror vi har råd med pensionärer, ty även om vi blir fler så blir vi inte som land fattigare, det finns en hel del yrken man kan jobba så länge man vill men hur gör vi med de yrken som sliter ut människorna?

 5. Jimmy Lindberg

  Svar till Lars Valler (2010-04-08 18:04)
  Alla yrken tror jag inte vi behöver förlänga pensionsåldern med, de yrken som inte kräver utbildning kommer endast en liten förlängning att vara nödvändig men pluggar man till 30 års ålder är det en annan fråga. Självklart är vissa arbeten mer fysiskt krävande än andra, men även på denna front ser man en övergång till mer av lättsamhet. ”Även om vi blir fler pensionärer så blir vi inte fattigare”, bullshit. Hört talas om arbetsförsörjningskvot? De flesta arbeten klarar en höjning på några år, för undantagen är det förtidspension som gäller i vanlig ordning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.